Archeologie, Musea en Behoud

Bijzonder: kwetsbaar touw teruggevonden in wrak 9

FVEN
EOC

Er is geen scheepskerkhof dat langer in de peiling gehouden wordt dan Burgzand Noord, het wrakkengebied ten oosten van Oudeschild. Duikers en archeologen hebben nu nieuwe schatten aan het licht gebracht uit wrak nummer 9 in het gebied.

Omdat wrak Burgzand Noord 9 teveel bloot staat aan de elementen van snel stromend zeewater is besloten het wrak grotendeels op te graven. ,,Dit om de kennis die in het schip verborgen ligt niet verloren te laten gaan”, stelt een woordvoerder van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. ,,Het maritieme erfgoed wordt behouden voor de toekomst en is zo te ontsluiten voor huidige en toekomstige generaties.”

Scheepswrak 9 ligt nabij het wereldberoemde Palmhoutwrak, waar onder meer een compleet bewaarde japon van een rijke dame uit gehaald is. Dat wrak is bij de Rijksdienst bekend als Burgzand Noord 17. In 1985 vonden duikers hier het eerste wrak dat nu als nummer 3 te boek staat; in totaal liggen er zestien wrakken op de zeebodem zes kilometer ten oosten van Oudeschild.

Vier eeuwen
De opmerkelijkste vondst tijdens het onderzoek naar wrak 9 is een enorme hoeveelheid scheepstouw. Een organisch materiaal als touw is in zee niet lang houdbaar, maar deze touwen hebben bijna vier eeuwen de elementen weerstaan. Een reden daarvoor kan zijn dat ze afgeschermd onder een berg zand in het voorschip lagen. Maritiem archeoloog Thijs Coenen was projectleider bij deze opgraving: ,,Elk schip had veel touw aan boord, het waren ten slotte zeilschepen. Het bijzondere is echter dat dergelijk kwetsbaar materiaal, wat meestal als eerste is verdwenen als een schip vergaat, nog teruggevonden is.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD alleen voor abonnees