Bij Behouden Vaart krijgen mens en schip een tweede kans

GORINCHEM ,,Wij helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn echt niet alleen mensen met een beperking of psychische problemen. Iedereen die nooit op de juiste plek heeft gezeten kan bij ons terecht. De deelnemers zijn voornamelijk mensen met een uitkering zoals statushouders (voormalig asielzoekers) uit de omgeving van Gorinchem.”

Aan het woord is Rudy-Jan van Zenderen, initiatiefnemer van Behouden Vaart, een stichting die inmiddels zo’n 13 jaar actief is in de regio Gorinchem. Ooit begonnen als jongerenproject waarbij tien jongeren aan de slag ging met het opknappen van een boot. ,,Destijds was het opknappen van de boot het doel, tegenwoordig is het andersom”, legt Van Zenderen uit. ,,De boten opknappen is het middel en de mensen duurzaam aan het werk helpen is het doel.”

Mensen verder helpen. Niet met geld, maar met kennis en kunde. Dat is de belangrijkste drijfveer voor Van Zenderen. ,,Ik wil gewoon mensen verder brengen”, vertelt hij wanneer de werkplaats van Behouden Vaart toont. Boten opknappen is overigens niet het enige dat hier gebeurt. Er vinden ook andere werkzaamheden plaats, zoals het opknappen van fietsen. Bij deze klussen maken de medewerkers kennis met verschillende werkzaamheden zoals onder andere schilderen, lassen, elektrotechniek. Dit alles gebeurt onder professionele begeleiding waarbij ook vrijwilligers, met een specifieke expertise, worden ingezet. ,,De boten en fietsen krijgen een tweede kans en dit geldt ook voor de mensen die binnen de stichting worden begeleid: zij maken een nieuwe start.”

Lees het gehele artikel op de bron: Stad Gorinchem

Kijk hier voor meer info over Behouden Vaart