Bietentocht start op 20 oktober

Op zondag 20 oktober start weer de Bietentocht! Dan zullen zo’n 25 schepen in de haven van Steenbergen samen komen. Ze komen vanuit verschillende windstreken, via de Steenbergsche Vliet.

Het riviertje De Vliet is omgeven door een wonderschoon natuurgebied dat begint bij de Heense – en Dintelse gorzen, nabij het sluizencomplex het Benedensas. Toeschouwers kunnen hier zien hoe traditionele schepen (platbodems) zich verzamelen op het water. Aan boord is de schipper met zijn bemanning in traditionele kledij. De schepen worden voor een deel van de route door grote trekpaarden uit Nederland en België voortbewogen door deze te laten trekken aan een touw. Deze manier van voortbewegen wordt jagen genoemd en wordt in de Bietentocht gedaan om deze oude traditie in ere te houden. Vanaf de fortwal bij Fort Henricus is het schouwspel van het jagen te volgen. Ook kan dit via het pad rechts naast de loodsen bij Fort Henricus.

In en rondom de haven van Steenbergen
De schepen leggen daarna aan in de haven van Steenbergen, in de loop van de middag. Nieuwsgierige toeschouwers zijn van harte welkom om dit mooie tafereel te aanschouwen. De haven van Steenbergen werd vroeger vooral gebruikt om suikerbieten te verschepen voor de voormalige suikerfabriek in de stad en functioneert nu als een gezellige haven. Rondom de haven zijn er diverse kroegjes, winkeltjes, cafeetjes en restaurantjes te vinden.

Op maandagochtend de 21e start de Bietentocht officieel vanuit de haven van Steenbergen. Na het palaver worden symbolisch suikerbieten geladen, waarna de schepen vertrekken voor de 1e etappe van de tocht. De bestemming deze dag is Yerseke. Men zal op verschillende traditionele manieren symbolische hoeveelheden suikerbieten in de schepen laden. Met de wind uit de goede hoek zal men gelijk de zeilen hijsen, maar mochten de wind niet gunstig zijn dan zal er mankracht worden ingezet om de schepen terug te jagen door de Steenbergse Vliet. Verder zal de vloot richting Yerseke zeilen, waar later op de dag de schepen druppelsgewijs aankomen in de haven van Yerseke. 

Daarna worden al zeilend nog Zierikzee en Dintelmond aangedaan, waarna de bietentocht eindigt in Willemstad.

Het gehele programma van de bietentocht is hier te vinden

RVEN
EOC