Bevallen van baby op varend erfgoed: rompertjes tussen de zeilen

Tientallen meters van de kade wiegt een boot met een wieg aan boord. Michiel (35) en Jitske (35) Mulder zijn sinds een paar weken kersverse ouders van hun tweede dochter Lies, die vrij rap na de bevalling intrek nam op de boot in de Grashaven in Hoorn. Het stel vertelt over het reilen en zeilen van een zwangerschap op zee en kroost opvoeden tussen het kroos.
In 1983 kocht de vader van Michiel een oud, zeilend vrachtschip uit 1914, genaamd Niets Bestendig, met het idee om er een charterschip van te maken. Toen Michiel eind 2007 woonruimte zocht in Amsterdam kreeg het schip plots de bestemming studentenhuis. Het anker mocht uit in de Houthaven en Michiel deelde zijn drijvende kot met medestudenten. Niet geheel een nieuwe wereld voor hem. „Ik woonde daarvoor altijd in een normaal huis, maar groeide wel op tussen en op boten.” „Hij kon waarschijnlijk eerder zeilen dan lopen”, voegt Jitske toe.

Tijdens hun studies leerden de twee elkaar kennen bij de roeivereniging in Amsterdam. Jitske deed een opleiding tot dokter. Momenteel leert ze door in de psychiatrie. Michiel volgde destijds de opleiding tot meubelmaker, gevolgd door de Zeevaartschool. Toen het stel een jaar samen was, verruilde Jitske de studentenkamer voor het inmiddels 100 jaar oude schip, waarmee Michiel inmiddels commerciële vaartochten uitvoerde. Jitske: „Ik ging een seizoen mee als matroos, de dokterscarrière ging toen on hold.” Maar toen volgde een lastige keuze: ging het stel op het land wonen en werd het verhuren van de boot de vaste baan van Michiel, of bleven zij zelf woonachtig op het water? „Er werden in Hoorn aanmeerplekken gerealiseerd met een vaste woonbestemming. Dat kwam ons heel goed uit”, vertelt Michiel. „Zo konden we zelf van de boot gaan genieten, maar kon Jitske ook haar carrière weer oppakken.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: de Niets Bestendig in Hoorn, © WvD