Beurtschip Grou na restauratie feestelijk te water

Na meer dan twee jaar renovatie is het beurtschip Grou klaar. Het schip, een soort van klein skûtsje, komt uit 1910. De afgelopen jaren heeft een team werkzoekenden het schip weer in goede staat gebracht. Vrijdag werd het scheepje te water gelaten bij Earnewâld. Verschillende mensen uit de skûtsjewereld hebben zich ook met de restauratie bezig gehouden, onder wie Age Veldboom.

Beurtscheepjes onderhielden vroeger de verbinding tussen stad en dorp. Die naam kregen ze omdat ze om de beurt naar een stad of dorp voeren, met pakketjes en andere spullen. “Een commissie had dit scheepje al heel lang op het oog. Het schip lag in Zoutkamp, waar het werd gebruikt als vissersschip. Op het zoute water gaat het snel achteruit met zo’n schip. Het is later gerestaureerd tot recreatieschip”, vertelt Veldboom.

Leer-werktraject
Het waren mannen zoals Harry Amsterdam, Tony Brundel, Jelle Talsma en Berend Mink, die allemaal vonden: dit schip moet weer varen, omdat het een historisch schip is. Het heeft verschillende wedstrijden gewonnen. Toen is het gekoppeld aan een leer-werktraject van de gemeente Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel.

Lees het gehele artikel met video en interviews op de bron: Omroep Friesland

RVEN
EOC