Nieuws

Beslag gestolen van de Nordlys

De Nordlys is het oudste nog zeilende vrachtschip dat al enkele jaren ligt opgelegd in de haven van Den Helder. Afgelopen week is al het koper- en messingbeslag, zoals patrijspoorten, nautische onderdelen etcetera van de Nordlys gestolen. het schip lag met duidelijk achterstallig onderhoud in Den Helder.

De Nordlys, eigendom van Fairtransport op Willemsoord, ligt al meer dan een jaar in de werfgracht tegenover School 7. Een blauw zeil dekt het schip grotendeels af. Als directielid is Joop Harrems betrokken bij het Helderse bedrijf Fairtransport dat eigenaar is van de Nordlys. Hij en vrijwilliger Daan Meijer noemen het schip het ’kind van de coronarekening’. „We hebben heel lang geen onderhoud kunnen plegen omdat we niet bij elkaar mochten komen door corona. Voor Sail Den Helder wilden we het schip nog opknappen, zodat het een visitekaartje kan worden voor onze organisatie.

De Nordlys is zo’n zeven jaar geleden aangekocht, bedoeld voor Europese reizen. „Dat is alleen duurder dan een Atlantische oversteek. Je maakt kortere tripjes, dus je hebt vaker een boot nodig die je de haven in sleept en dat kost extra geld. Dat was op een gegeven moment niet meer rendabel. Dan zou je de vrachtprijs moeten ophogen en dat is ook niet de bedoeling.” Het schip werd op haar maidentrip in 2015 aangevaren toen het in de Franse haven Port-Rhu voor anker lag.

Momenteel wordt de Nordlys opgeknapt voor Sail 2023. Het plan was om na Sail op zoek te gaan naar een andere eigenaar voor het schip. Hoe de plannen nu liggen is nog niet duidelijk.

Foto: de Nordlys in februari in Den Helder, © WvD