Beroemd 17de-eeuws oorlogsschip gevonden

De universiteit van East Anglia maakte de vondst bekend van een beroemd 17de-eeuws scheepswrak. Het betreft een van de belangrijkste maritiem-historische ontdekkingen in jaren.

De HMS Gloucester was een ­befaamd oorlogsschip dat in een groot aantal zeeslagen heeft meegevochten, onder meer tegen de Republiek der Verenigde Nederlanden. Het schip, dat 62 kanonnen aan boord had, verging in 1682 nadat het een zandbank had ­geraakt bij Great Yarmouth. Een van de opvarenden was de Britse kroonprins, de latere koning ­James II. Een deel van de bemanning werd gered, maar tussen de 130 en 250 opvarenden kwamen om het leven. Velen van hen mochten het schip niet verlaten voordat de koninklijke familie in veiligheid was gebracht. Doordat James II weigerde het schip te verlaten, ­waren ze gedwongen te wachten tot het schip was gezonken.

Het wrak werd al in 2007 opgedoken door twee broers uit Norfolk, meldt NRC. Uit veiligheidsoverwegingen (het wrak bevindt zich op een ‘risicovolle locatie’) en omdat eerst moest worden onderzocht of het echt over de Gloucester ging, is de vondst nu pas bekend­gemaakt. Wetenschappers noemen het een belangrijke maritiem-historische ontdekking.

Bekijk hieronder de video van de University of East Anglia