Bergers moeten goed betaald worden

Is het terecht dat bergers op het binnenwater een hoog tarief vragen voor hun dienstverlening? Oud-berger en sleepbootkapitein in ruste Auke Rijpkema in het Friese Terherne vindt in een interview met Schuttevaer dat een flinke vergoeding gepast is.

In oktober oordeelde de kantonrechter in Rotterdam dat een rekening van € 2.500- kon worden terug gebracht naar € 350,-. (zie de Zeepost) Daar is de ervaren berger en sleepboot schipper het niet mee eens. ‘Wat de rechter vergeet,’ zegt Rijpkema, ‘is dat een bergingsbedrijf grote kosten moet maken. Een berger vaart vaak maar een paar keer per jaar uit. De rest van de tijd ligt de bergingsboot op locatie en wordt er niets verdiend. Het tarief dat de rechter berekent zou misschien kunnen kloppen als de berger twee, drie keer per dag zou uitrukken, en dan elke dag. Maar dat is niet zo.’

Daarnaast lopen bergers ook risico’s voor mensen en materieel. Zo raakt er wel eens een schip of schroef beschadigd waarbij de kosten voor de berger zijn. In de regel wordt echter de verzekering ingeschakeld e wordt in overleg een eerlijke prijs afgesproken.

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

Foto: Twee boten van Rederij Noordgat tornen een platbodem van de Vleugeldam bij Terschelling (Foto Rederij Noordgat)