Batavia Stad wil uitbreiden op locatie Bataviawerf

Outlet-centrum Batavia Stad in Lelystad heeft plannen om uit te breiden op de plek van de Bataviawerf. Deze locatie komt vrij als de Batavia aan land wordt gehaald en de werf een stukje opschuift. Dit moet uiterlijk over vijf jaar gebeuren. De werf is nu omgeven door het koopjesdorp. Na de verhuizing van de Bataviawerf wil Batavia Stad deze hoek graag opvullen.

Batavia naar erfgoedpark
De Batavia moet aan land komen omdat de VOC-reconstructie ligt weg te rotten in het water. Bedoeling is dat rond het schip een ‘erfgoedpark’ wordt opgetuigd. Dat moet naast het huidige museum Batavialand gebeuren, op een steenworp van de werf – die daarmee eveneens gaat verhuizen. Een plan hiervoor is vorig jaar gepresenteerd.

In het gemeentelijk plan staat dat de Batavia op een ‘prominente locatie’ komt te staan, ‘zodat het (schip) als beeldmerk en icoon van het Bataviakwartier blijft bestaan’. De gemeente wil de grond hiervoor beschikbaar stellen op de voorwaarde dat de verplaatsing van de Bataviawerf uiterlijk 31 december 2027 een feit is.

Sfeervolle laatste rustplaats’
Voor het aan wal halen van de Batavia is in eerste instantie ongeveer 1 miljoen euro nodig. Drie jaar geleden begon een inzameling, maar die is gestokt. Dat was onlangs aanleiding voor Willem Vos, bouwer van de Batavia, om met een bijzonder voorstel te komen. Hij wil de Batavia naar de Marker Wadden om het schip daar te laten vergaan. ‘Ik zie een sfeervolle laatste rustplaats’, schrijft Vos in een brief aan premier Rutte, koning Willem-Alexander, burgemeester Mieke Baltus en Batavialand, waar de Bataviawerf onder valt.

Lees het gehele artikel op de bron: Stentor, alleen voor abonnees