Nieuws

Baarnaar knapt een oude bloementjalk op in de voortuin

EOC
FVEN

Het is even drie keer goed met de ogen knipperen voor veel voorbijgangers, maar het is toch echt zo: in een voortuin aan de Baarnse Eemnesserweg staat sinds donderdagochtend een oud varend monument. Baarnaar Bernd de Cneudt maakt daar een begin aan de restauratie van zijn tjalkje de Wynding. ,,Was nog flink passen en meten om hem hier te krijgen. Het paste net met de kraan.”

Dik honderd jaar oud is het scheepje. Een kale roestbak van negen meter lang en 2,20 meter breed, een mooie bolle kont en een ronde boeg die uitloopt in een omhoogstaand puntje. IJzeren geklonken romp. De oude motor is er al uit gesloopt, de gaten zijn gedicht met purschuim. Echt zeewaardig ziet het er allemaal niet uit maar dat komt goed, verzekert De Cneudt. ,,Ik ga hem weer helemaal opknappen. Dit wordt een van de mooiste varende monumentjes die je ooit hebt gezien.”

Aan de tjalk glimt op dit moment weinig, maar aan de Baarnse eigenaar des temeer. ,,Ik wilde dit scheepje eigenlijk mijn hele leven al hebben. Ken deze boot al van dat ik klein was. Hij lag hier altijd al in de buurt, in Bunschoten en Eembrugge. Mijn ouders hebben een Friese vrachtaak, ik ben op dat soort schepen opgegroeid. Dus deze zag ik ook altijd al wel ergens liggen. En dan dacht ik altijd: ooit wil ik die hebben.”

Gered van de sloop
De Cneudt was er net op tijd bij: het scheepje waar hij altijd al een oogje op had, lag al bijna bij het oud vuil. ,,De sloopcontainer was letterlijk al besteld. Hij lag bij de haven in Bunschoten. De vorige eigenaar kon er na ziekte niks meer mee en had hem aan de haven gegeven. Die hebben hem proberen te verkopen, maar niemand wilde hem hebben. Voor mij fijn, want daardoor was de prijs al flink gezakt.”

Het kleinste tjalkje ooit gebouwd – een standaard tjalk meet al gauw een meter of twintig – is in 1900 gemaakt voor de bloemenvaart. ,,Deze scheepjes voeren tussen Aalsmeer en Amsterdam. Met bloemen en planten. Die werden opgehaald bij de kwekerijen in Aalsmeer, en dan gingen ze ermee naar Amsterdam. Daar lagen ze dan in de gracht, helemaal vol met bloemen. Zo is de Amsterdamse bloemenmarkt ooit ontstaan.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Om het verhaal te volgen kan je de Wynding volgen op Instagram