Authentieke Wieringer aak ligt klaar in Edam om een dagje te worden meegenomen

Het is nu echt mogelijk om een dagje te varen met de authentieke Wieringer aak, die een kleine twee jaar scheepswerf Groot in het centrum van Edam siert. Groepen van maximaal twaalf personen kunnen het varend erfgoed huren, inclusief schipper en maatje.

Edammers zullen de platbodem de afgelopen maand gemist hebben op zijn inmiddels vertrouwde stek. Dat klopt, want eens per jaar mogen de vorige eigenaren er een paar weken mee varen. Dat was de afspraak toen Charlotte Verhaar en Victor Gerdes uit Amsterdam de aak overdeden aan de Stichting Historische Werf Edam. De andere voorwaarde was dat het schip moest worden opgeknapt. Nu is de uit 1911 daterende WR167 teruggekeerd aan de Lingerzijde en ligt-ie klaar om met wie maar wil het Markermeer op te gaan.

In het najaar van 2020 kwam de boot te liggen op de oudste nog in gebruik zijnde scheepswerf van Nederland (sinds 1514). Het kostte werfeigenaren Freek Slot en Karin Weel weinig moeite om vrijwilligers te vinden om het vaartuig op te knappen. Op de werf liepen er al een paar rond en via een ’meester-gezeltraject’ van scholengemeenschap De Triade kwamen er jonge timmerlieden. Ook een stagiair van het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam meldde zich.

Om het werk te bekostigen werd onder meer een ansichtkaartenactie gestart. Het ging om een foto van scheepswerf Groot, die rond 1960 moet zijn genomen door Frits Rotgans. Ook de rondvaarten moeten nu wat geld in het laatje brengen om de Wieringer aak blijvend te kunnen onderhouden. Het werk aan een schip houdt namelijk nooit op.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Alle informatie is te vinden op de website www.varenderfgoededam.nl. 

Foto: De Wieringer aak met de wind in de zeilen. © Varend Erfgoed Edam