Audiotour langs Varend Erfgoed in Hoorn

Op vrijdagmiddag 24 juni om 16:00 uur opent wethouder Axel Boomgaars (cultuur, monumenten en erfgoed) officieel de audiotour van Centrum Varend Erfgoed Hoorn. Dit doet hij samen met Peter Faber die als (stem) acteur een deel van de audiofragmenten heeft ingesproken.

Hoorn en historische schepen horen al eeuwen bij elkaar. In het havenkwartier zijn de vele pakhuizen stille getuigen van een tijd waarin vrijwel al het vervoer over water ging. De monumentale zeilschepen die er nu zijn afgemeerd speelden ruim een eeuw geleden de hoofdrol in het transport van personen en goederen van en naar de stad. Dat transport ging voornamelijk over water, in plaats van zoals tegenwoordig, over de weg. De tjalken en klippers deden dat zeilend want motoren werden pas ruim na 1900 gebruikelijk. Langs de kade zie je aan de ene kant de oude pakhuizen en aan de andere kant de monumentale zeilschepen.

Vanaf 24 juni zijn via de nieuwe scheeps-informatieborden verhalen van de schippers en scheepseigenaren te beluisteren. Via een QR code op de borden kan een kort verhaal worden beluisterd. Zo wordt het verhaal van de klipper Niets Bestendig verteld door een ondergedoken kind aan boord van het schip en loop je bij paviljoentjalk Zes Gebroeders mee in de jaaglijn. Met de schipper van de Zwarte Haan los je een probleem op en bij botter EB 58 hoor je wat zij vindt van moderne jachten en sloepjes. Met stemmen van o.a. Peter Faber beleef je de drukke haven, zeil je mee in ruig weer en komen de schepen en hun verhalen tot leven. De verhalen kunnen in willekeurige volgorde worden beluisterd en zijn geschikt voor volwassenen en kinderen.

Foto: schepen aan de Veermanskade, © Hans Albers