Apenkooien in het want van de Halve Maen

Ze komen uit Zoetermeer, het Drentse Nieuw-Schoonebeek en Driehuis. Maar ook inwoners van Medemblik en Lutjebroek stappen als passagier aan boord van de Halve Maen als die vrijdagavond vanaf het Hoornse Oostereiland vertrekt voor een boottocht van bijna vier uur. ,,Dit buitenkansje laten we ons niet meer ontnemen’’, aldus Vok Bakker, gepensioneerd agrariër en verpleegkundige uit De Streek.

’Vader Vok’ heeft zich laten strikken door zijn zoon Frank en diens vrienden Erna Meester en Koos Appelman. Het kwartet uit Lutjebroek zorgt voor de vrolijke noot aan boord. De overige passagiers grinniken om het West-Friese accent dat ze over het dek laten schallen. ,,Ik ben gek van schepen en dit was voor mij een prachtige kans’’, zegt Appelman. ,,Dit soort ideeën ontstaan altijd als we aan een biertje zitten. Dan vragen we ons hardop af ’is het wat?’ en als we vervolgens in koor roepen ’natuurlijk is het wat!’ bestellen we de kaarten. Het kost 99 euro om mee aan boord te mogen, maar als ik 200 euro had moeten betalen, had ik het ook gedaan. Ik ben in Lelystad ook op de Batavia geweest, een prachtig schip maar het vaart nooit uit. De Halve Maen wel en dan kan je onder begeleiding ook het want nog in klimmen.’’

De bemanning bestaat uit vrijwilligers. Daniëlle Stevens is een van de weinige vrouwen bij de Halve Maen die het vak verstaat en dat komt vooral door de ervaring die ze in de loop der jaren heeft opgedaan. ,,Dat is ooit begonnen met zeilvakanties, vervolgens voer ik op een gewone jacht en daarna ben ik ook vijf maanden naar de Verenigde Staten geweest. Daardoor kende ik de Halve Maen al.’’ Rob Aland is de paradijsvogel aan boord. Als de linzensoep en de broodjes zijn verorberd, pakt hij zijn trekharmonica. Een half uur klinken de zeemansliederen over het dek. Het kost even tijd voordat de passagiers hem vocaal begeleiden, maar de doorzetter wint. ,,Een shantykoor op het water is geboren’’, zegt Vok Bakker.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

EOC
RVEN