Antonius wint Turfrace

Zondagmiddag finishte de Turfrace in park Groot Leerust. Het schip Antonius won deze race met historische zeilende bedrijfsvaartuigen die roeiend, bomend, jagend en zeilend van Warmond naar Vinkeveen gingen om turf te halen. En natuurlijk ook weer terug. Wethouder Heleen Hooij reikte de prijzen uit.

Totaal deden negen platbodems mee aan deze 37ste editie van de race. Vrijdagochtend vertrokken zij uit Warmond om tegen de avond aan te komen in de haven van de watersportvereniging Vinkeveen-Abcoude, waar de nacht werd doorgebracht. De volgende ochtend werd de turf ingeladen en vertrokken de schepen richting Tolhuissluizen bij Nieuwveen.

Zondagochtend vertrok men vanaf die Tolhuissluizen in de richting van Warmond. Vlak na de middag kwam daar in park Groot Leerust het eerste schip binnen, de Antonius, die ook de overall-winnaar van de drie wedstrijd-etappes was. Dit schip wordt nu al drie generaties door de familie Persoon gevaren.

Tijdens de Turfrace kregen de bemanningen te maken met allerlei verschillende weersomstandigheden, zon, regen, wind en windstilte. Opvallend was dat het hele veld aan schepen redelijk bij elkaar bleef. Het was dus duidelijk een felle strijd. Volgens de deelnemers was het een prachtige wedstrijd. De bemanning van één van de schepen doet, weliswaar met een ander schip, ook mee aan de Strontrace die op 18 oktober in park Groot Leerust aankomt vanuit Workum om stront af te leveren.

Naast de negen historische schepen deden ook drie lelievletten van de scouting mee. Dit omdat de bemanningen van die vletten vaak de bemanningen van de toekomst zijn voor de grotere schepen. Zij doen maar een halve turfrace en varen alleen het traject Vinkeveen-Warmond. De winnaar van de vletten was vlet 647 uit Kortenhoef.

Lees het gehele artikel op de bron: de Teyding

Afbeelding: de Teyding