Nieuws

Als het brandt… dan handelen we

EOC
FVEN

Misschien wel één van de grootste angsten: brand tijdens het varen. EOC-verzekerde Simon J. de Waard maakt het mee op zijn gekoesterde “Stella Maris”. De brand begint in de uitlaat van zijn 24 meter lange luxe motor (bouwjaar 1929) én varend monument en zet vliegensvlug de hele stuurhut en woning in lichterlaaie. Dat hij wist te handelen in een noodsituatie blijkt wel. Terwijl hij zijn brandende schip vlak bij de Algerabrug afvarend op de Hollandse IJssel de kant in weet te manoeuvreren, via de marifoon sector Maasbruggen oproept om de Havendienst met een blusboot te waarschuwen, belt hij tussen het foto’s nemen door ook alvast zijn verzekeraar en krijgt Brenda van der Sluis aan de telefoon. Zij stuurt direct expert Hans van Meer erop af. Een driegesprek met wijze lessen.

Simon: “Ik vaar altijd alleen, dus nu ook. Lekker volaan vooruit van Sail Leiden naar het Maritiem Museum in Rotterdam. Tot ik rook naar boven zag komen langs de trap uit het achterschip en niet veel later vlammen binnen in de roef. Dat gaat niet goed! Mijn blussers hadden geen effect, dus dan moet je wegwezen. Ik heb het stuurwiel richting stuurboordwal gedraaid en ben met mijn portomarifoon naar het middenschip gegaan.”

Brenda: “Dat telefoontje vorig jaar zomer zal ik niet snel vergeten. Meneer de Waard vertelde dat zijn “Stella Maris” op dat moment in brand stond en bijna tegen de wal lag. Ik kon merken dat de adrenaline door zijn lijf schoot. Zo snel mogelijk een expert ter plaatse krijgen, dat was mijn prioriteit. Dat zijn namelijk onze ogen buiten en zo kan ik zorgen dat alles goed op elkaar wordt afgestemd en een zaak zo soepel mogelijk verloopt.”

Hans: “Toen ik arriveerde was de brandweer aan boord aan het blussen en zag ik drie vaartuigen erbij drijven. Meneer de Waard wilde graag meteen weten: ‘Waar gaan we heen met haar?’ Ik heb direct kunnen regelen dat de “Stella Maris” die nacht tegen een stalen bak op het afgesloten terrein bij Boskalis kon liggen. Zijn vrouw was inmiddels ook gearriveerd om hem op te halen. Door de brand was hij veel kwijt: sleutels, portemonnee, papieren etc. Maar hij ging niet gelijk mee naar huis, hij wilde echt graag mee met het verslepen van zijn schip. Dat kon ik goed begrijpen en zo heb ik het ook kunnen regelen. De dag erna hebben we het bluswater uit de bilge laten pompen en het schip daarna naar zijn eigen vertrouwde ligplaats in Gorinchem gebracht. Gelukkig stond de motor – een Industrie 35 pk – nog droog! Maar bij het opnemen van de schade zag ik wel dat die groot was.”

Lees het gehele artikel op de bron: EOC nieuwsbrief

Foto: Simon de Waard