Alkmaar op haar best tijdens Victorie Sail

150 schepen lagen van 25 tot en met 28 juli aangemeerd aan de Alkmaarse kaden. De bezoekers slenterden langs boten, bewonderden de oude ambachten, ontmoetten de schippers en smulden van gerookte vis. De kleinste bezoekers ontdekten de stad met een speurtocht en speelden Oud-Hollandsche spelletjes.

Op 22 juli kwamen de eerste schepen de stad al binnen en in de dagen erna kwam het langzaam vol te liggen aan de kaden. Tjalken, klippers, aken en nog vele andere soorten historische bedrijfsvaartuigen sierden de stad en haalden het nautische karakter van Alkmaar naar boven. ‘Fijn om zoveel tevreden schippers en bezoekers in Alkmaar te mogen ontvangen. Wij zijn trots op onze stad met zoveel historisch varend en vast erfgoed. Dank aan alle betrokkenen, gemeente, sponsoren en vrijwilligers die dit mogelijk hebben gemaakt.’ Aldus Jos van Dam, voorzitter van Victorie Sail Alkmaar.

Scheepvaart bracht het stadsleven al tot bloei na de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal 200 jaar geleden. Maar ook tijdens Victorie Sail Alkmaar liet Alkmaar zich van haar mooiste kant zien, iets wat de bezoekers opviel die ter gelegenheid van dit evenement voor het eerst Alkmaar aandeden.

Ruim 80 Alkmaarse vrijwilligers waren in touw om Victorie Sail Alkmaar mogelijk te maken in samenwerking met vrijwilligers van Het Historisch Bedrijfsvaartuig. Samen hebben zij ervoor gezorgd dat de schippers zich welkom voelden en de bezoekers zorgeloos konden genieten van dit nautische evenement.

Victorie Sail Alkmaar bedankt iedereen die het evenement mede mogelijk heeft gemaakt, met speciale dank voor de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB), buurtbewoners, vrijwilligers en de diensten van de gemeente Alkmaar die het evenement facilitair hebben ondersteund.

EOC
RVEN