Spekbakkentreffen Zuiderzeemuseum

Wanneer:
28 juni 2019 – 29 juni 2019 hele dag Europe/Amsterdam Tijdzone
2019-06-28T00:00:00+02:00
2019-06-30T00:00:00+02:00

Spekbakkentreffen

Vrijdag 28 en zaterdag 29 juni 2019 is de Marker haven van het buitenmuseum weer het startpunt voor het Spekbakkentreffen, een wedstrijd tussen authentieke vissersschepen uit Hoorn en Urk. Het parcours van de wedstrijd wordt pas vlak van tevoren bepaald aan de hand van windkracht en -richting.

Zuiderzeemuseum_Evenementen_Spekbaktreffen_Foto Thijs Jansen (3).jpg

Spekbak
’Spekbak’ is oorspronkelijk een scheldwoord voor vaartuigen als vissermansschouwen en Marker rondbouwschepen. Waarschijnlijk omdat deze goedkope, ijzeren scheepjes vaak vies en vettig waren van het visafval, maar ook omdat ze in de ogen van de vissers een armzalig alternatief waren voor de elegante, houten botter. Veel spekbakken werden, nadat ze uit de visserij kwamen, omgebouwd tot jacht en voorzien van een kajuit. Hoewel ze daardoor niet meer origineel waren, was dit wel het behoud van veel van deze scheepjes. Nu komen spekbakken vaak in het bezit van liefhebbers die de schepen weer in originele staat terugbrengen. Er zijn tegenwoordig twee stichtingen in Nederland die zich specifiek toeleggen op het behoud van en varen met originele spekbakken: De Hoornse Schouw en de Stichting Historische Westhaven Urk.

Wedstrijd
Beide stichtingen organiseren al sinds enkele jaren wedstrijden en visserijevenementen met de spekbakken in Hoorn en op Urk. Urk komt dan op bezoek in Hoorn en vice versa. Dit jaar wordt het gezamenlijke Spekbakkentreffen weer georganiseerd vanuit het Zuiderzeemuseum. Dit vormt een unieke kans om elkaar ‘halfweg’ te treffen op de mooist denkbare historische locatie: de Marker haven van het buitenmuseum!