Afgelast: Schepenfeest Leeuwarden

Wanneer:
17 juli 2020 – 19 juli 2020 hele dag Europe/Amsterdam Tijdzone
2020-07-17T00:00:00+02:00
2020-07-20T00:00:00+02:00

Schepenfeest Leeuwarden

De Friese hoofdstad verwelkomt in het weekeinde van 17, 18 en 19 juli graag veel varend erfgoed. Dit jaar namelijk jubileert het Nieuwe Kanaal: dit bijzondere water in Leeuwarden werd 125 jaar geleden in gebruik genomen.

Het kanaal werd met de hand gegraven, in anderhalf jaar. En dat ‘in gebruik nemen’ gebeurde net zo prozaïsch als het er staat: gegraven geul vol laten lopen, schepen erdoor en klaar. Geen linten, toespraken, muziek of ander feestgedruis. En dat terwijl het een voor de stad en de provincie zó belangrijk vaarwater was. En is!

De Noorderschippers van de LVBHB en de Museumhaven van Leeuwarden willen dat verzuim goed maken: 125 jaar na dato vieren we alsnog de feestelijke opening van Het Nieuwe Kanaal. Het verenigingsschip van de LVBHB, de Terra Nova is erbij, net als het vlaggenschip van de Leeuwarder Museumhaven, de Stânfries X. De varende optocht, met veel muziek, reuring, bootjes en schepen, is gepland voor vrijdagmiddag. Met op vrijdagavond in Theater De Bres, op spuugafstand van de museumhaven, het Verhaal van het Kanaal door schrijver Henk de Vries. Omlijst met muziek natuurlijk. Op zaterdag zijn er allerlei activiteiten rondom het kanaal. Suppen, roeien, schepen bekijken, rondvaart. Op zondag is er een schippersontbijt, bij goed weer aan lange tafels aan de kade.

Daarna gaan de trossen los, op weg naar Dokkum, want het is dan meteen de start van de aanbrengtocht naar de Erfgoedmanifestatie van de LVBHB in Winschoten.

Er wordt nog gewerkt aan het programma en aan gratis liggen. Maar welkom ben je!

Meedoen, meer weten? Stuur een mail aan info@museumhavenleeuwarden.nl, of aan noorderschippers@lvbhb.nl.