Nieuws

Aarzelende modernisering: Binnenvaart in de negentiende eeuw

FVEN
EOC

Vervoershistoricus Ruud Filarski schreef een NMGN-hoofdstuk over de binnenvaart tussen 1780 en 1870. Dit hoofdstuk is te lezen op Maritiem Portal. NMGN staat voor ‘Nieuwe Maritieme Geschiedenis van Nederland’.
Doel is het produceren van een overzichtswerk, waarin de laatste stand van zaken met betrekking tot onze kennis van de Nederlandse maritieme geschiedenis wordt vastgelegd. Het gaat om een groot, uniek project, dat voor de maritiem-historische wereld van fundamenteel belang is.

‘In de negentiende eeuw veranderde de binnenvaart van karakter, zonder dat het traditionele, ambachtelijke vervoer met zeilschepen en trekschuiten geheel verdween. De belangrijkste aandachtspunten in dit hoofdstuk zijn de opkomst van de stoom- en de sleepvaart, de invloed van de stoomvaartdiensten op de reismogelijkheden, de concurrentie van de binnenvaart met de spoorwegen en het wegvervoer, de opkomst van de Rijnvaart, de ontwikkeling van het binnenlands vervoer, de organisatie van de vervoersdiensten, de opkomst van de eerste grote binnenvaartondernemingen, de verbetering van het vaarwegennet, de samenstelling van de vloot en de overgang van houten naar ijzeren vaartuigen. Het hoofdstuk eindigt in 1880, kort voordat het veranderingsproces zijn hoogtepunt zou bereiken.’

Lees het gehele hoofdstuk op de bron: NMGN

Afbeelding: De haven van Lemmer. Op de voorgrond de veerboot naar Amsterdam. Het veer tussen Amsterdam en Lemmer vormde in deze periode de belangrijke verbinding voor het reizigersverkeer van Friesland en Groningen naar Holland. Prent door Carel Frederik Bendorp (I), naar Jan Bulthuis, 1824. Rijksmuseum, Amsterdam.