Nieuws

Aanvaring tussen de Oranje en de Willem Ruys (1953)

FVEN
EOC

Een raadseltje: We nemen een kapitein, een schip op de oceaan en een blinddoek. Hoe groot is dan de kans dat de geblinddoekte kapitein op open zee een ander schip ramt? Misschien is de kans dat je die oranje vis van de loterij aan vaart nog wel groter. Motorschip Oranje had in 1953 dikke pech. En zo ook de concurrent Willem Ruys.

Het is 5 januari 1953 als aan boord van de Oranje gezagvoerder H. Hemmes zijn gasten informeert over het naderende schip Willem Ruys en het bijbehorende schouwspel. Op open zee een ander schip tegenkomen is een bijzonder moment, vooral in het donker met duizenden lichtjes aan een donkere horizon.

 – Paniek op de brug

Het is 23.32 uur als de schepen in elkaars gezichtsveld komen. Gezagvoerder Goedewaagen is inmiddels op de brug gekomen en om 23.45 uur geeft de Oranje, om iets dichterbij te komen, een flinke stoot bakboord. Goedewaagen geeft Moens de opdracht om peilingen te blijven maken op de Oranje. Zo kunnen de vaart, koers en afwijkingen van het schip continue in de gaten worden gehouden. Om precies middernacht geeft de Oranje door middel van een kort fluitsignaal de mededeling dat het schip over stuurboord zal draaien. Er ontstaat verwarring op de bruggen van beide schepen. Ondanks de regel rood op rood passeren – bakboord op bakboord, oftewel de linkerzijden bij kruisende schepen – is het dankzij deze koerswijziging niet meer helder of dit nog steeds het plan is. Hierop draait de Willem Ruys hard naar bakboord en laat het twee fluitsignalen horen. De stress op beide bruggen neemt toe en de situatie verergert met de seconde. Sneller dan ooit wordt op de Oranje het teken gegeven dat de motoren in volle kracht achteruit moeten slaan, het schip remt nog enigszins af maar een aanvaring is niet meer te vermijden.

Het is vijf minuten na middernacht als een harde knal klinkt, een dreun voelbaar is en de schepen elkaar onder een hoek van 45 graden raken. De boeg van de Oranje raakt de Willem Ruys net achter het anker in de stuurboordzijde. Door de snelheid drift de romp langszij en uiteindelijk breekt de boeg los uit de romp van de Willem Ruys, waardoor de schepen in de lengte tegen elkaar aan botsen en blijven schuren en wrikken.

Lees het gehele artikel op de bron: Historiek

Wil je meer lezen over de Oranje? Bestel dan het boek ms Oranje | Koers gewijzigd.