75 jaar bevrijding: Scheepsramp op het IJsselmeer: 13 doden

75 jaar geleden:
Bij een aanvaring op het IJsselmeer zijn vannacht zeker dertien doden gevallen. Het vlaggenschip van de Lemmerboten, de Jan Nieveen, heeft zich in het kleinere zusterschip de Groningen IV geboord.

De Lemmerboten die varen tussen Amsterdam en Lemmer zijn dezer dagen een levenslijn tussen het hongerende westen en het noorden waar nog eten voorhanden is. De boten waren ook vannacht weer afgeladen vol met hongerigen maar ook onderduikers, smokkelwaar en vluchtelingen.

Beide schepen voeren zonder verlichting, om beschieting door Engelse jagers te voorkomen. Die kunnen vanuit de lucht het verschil tussen Duitse vaartuigen en de Nederlandse Lemmerboten niet zien. Daarom waren de scheepslampen zoals elke nacht gedoofd en brandde er ook op de wal geen enkel licht.

Om botsingen te voorkomen moet iemand constant op de boeg op de uitkijk staan. Ook gisteravond had de kapitein van de Jan Nieveen, Haije Bouwman, iemand aangewezen. Het was koud vannacht, het vroor zelfs een beetje. Op het fatale moment was de uitkijk even naar binnen gegaan. Juist op dat moment kwam het kleine zusterschip de Groningen IV aangevaren.

Lees het gehele artikel op de bron: NOS