Nieuws

70 jaar na dé ramp: Hoe Urker vissers duizenden levens redden in Zeeland

FVEN
EOC

Als je een wandeling maakt langs de havens van Urk, loop je er vermoedelijk zomaar voorbij. Naast één van de oude scheepswerven ligt een scheepje van de historische bottervloot: de UK-141 ‘Jacob’. Zo op het oog ziet deze botter met zwarte romp, rood schilderwerk en grijze stuurhut er niet heel bijzonder uit.

Maar zeventig jaar geleden speelde dit schip, met schipper Hessel Snoek, een van de hoofdrollen in de nasleep van de grootste natuurramp in de recente Nederlandse geschiedenis. Kleinzoon Riekelt Snoek vertelt aan boord van de UK141 hierover. Omroep Flevoland neemt je in dit uitgebreide verhaal mee naar eind januari 1953.

Wil je liever de tv-reportage zien? Dat kan hieronder.

Een levensgevaarlijke storm ontwikkelt zich
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 gaat het mis. De dijken breken door en honderdduizenden Zeeuwen, Brabanders en Zuid-Hollanders worden in hun slaap verrast. Hun lijdensweg is dan net begonnen, maar het zal soms nog dagen duren voor de volledige ernst van de ramp bekend wordt. Een groep Urker vissers blijkt daarvoor uiteindelijk de doorslag te geven.

Op Urk wordt angstvallig naar de radio geluisterd
Ook op het voormalige eiland Urk stormt het. Maar sinds de komst van de Afsluitdijk is het water van het IJsselmeer flink getemd ten opzichte van de Zuiderzeejaren. Een echt gevaar vormt deze winterstorm dus niet voor het dorp Urk, maar anders is het voor de Urker Noordzeevloot. Hoewel er in het weekend van de storm geen Urker visser op zee vaart, lopen hun schepen wel gevaar. Die liggen namelijk in de haven van het Zeeuwse Breskens.

In de wintermaanden vissen de Urkers gewoonlijk op de Noordzee naar haring. De meeste vissers vissen de hele week en hebben hun botter op zaterdag in de haven aangemeerd. Ze zijn naar Urk teruggegaan om hun gezin te zien en om er op zondag de kerk te bezoeken. Wel houden ze de situatie in Zeeland via de radio angstvallig in de gaten. Een klein groepje Urkers is wel in Breskens achtergebleven. Want met de storm in aantocht, houden die vissers liever persoonlijk een oogje in het zeil. Ze krijgen al snel te maken met de ramp die uiteindelijk meer dan 1800 levens zal eisen.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Flevoland