Nieuws

41e Furieade van 29 september tot en met 2 oktober

De feestelijke opening van de 41e Furieade start vrijdag 30 september om 19.15 uur in Maassluis. De Furie vaart de haven binnen onder begeleiding van de Furietoeters en Flyboard Showteam.  Het is de start van een weekend waarin verschillende historische schepen kunnen worden bezichtigd, waar je kan opstappen voor vaartochtjes of kan rondkijken op de braderie rond de haven. Ook is er een Shanty-festival.

Op In 1916 werd de stoomzeesleepboot De Furie te water gelaten. Na jaren trouwe dienst in de Zweedse wateren keerde de Furie in 1976 terug naar Nederland. Zij ging toen fungeren als decor in de tv serie ‘Hollands Glorie’ naar het gelijknamige boek van Jan de Hartog. Na afloop van die opnamen haalden in 1978 een aantal vrijwilligers de Furie naar Maassluis en begonnen zij met de restauratie. In het eerste weekend van oktober 1980 stelde acteur Hugo Metsers, die in de tv-serie de hoofdpersoon Jan Wandelaar speelde, de Furie officieel in dienst.

Rond die ingebruikname werd een klein maritiem festijn georganiseerd dat de naam Furieade kreeg. Het jaar daarop is de Stichting Maassluis Maritiem opgericht. Zij kreeg als doel ‘het bevorderen van maritieme activiteiten in en nabij de haven van Maassluis en dan met name in het eerste weekend van oktober’.

Nu na ruim 35 jaar hebben wij van de Furieade, zonder onze maritieme opdracht te vergeten, een stadspromotiefeest gemaakt dat inmiddels uniek mag worden genoemd. Het is een meerdaags gratis toegankelijk evenement rond de Binnenhaven en in de Binnenstad van Maassluis met jaarlijks tegen de 60.000 bezoekers.