Nieuws

Trekvaart als icoon op de Hollandse IJssel

EOC
FVEN

Stichting Hollandsche IJssel Altijd Anders wil in het toeristenseizoen de authentieke trekvaart als icoon inzetten bij de promotie van de Hollandsche IJssel als Gouden Eeuw Rivier. Passagiers van zo’n museumschip kunnen de rivier vanaf het water op een unieke manier beleven en passanten op de dijken kunnen genieten van het nostalgisch cultuurhistorisch beeld dat een jagend paard dat een varend erfgoed voorttrekt, oplevert.

Er zijn twee trajecten voorzien waar volgens dienstregeling gevaren moet worden: Oudewater-Hekendorp en IJsselstein (Marnemoende) – IJsselstein (Centrum).

Patrick Poelmann, tot september dijkgraaf de Stichtse Rijnlanden, wordt de ambassadeur van de trekvaart op de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel. Dit doet hij graag, omdat zijn hart ligt bij authentieke scheepvaart. De stichting Varend IJsselschip is de enige in Nederland die trekvaarten kan exploiteren. Deze organisatie is blij met deze ambassadeur en hoopt dat de procedures die moeten worden doorlopen door zijn inzet kunnen worden versneld, zodat er snel volgens dienstregeling gevaren kan worden. Ook hoopt de stichting dat Poelmanns inzet ertoe bijdraagt dat er snel een orginele houten trekschuit in de vaart kan komen, want Stichting Varend IJsselschip wil de beschikking te krijgen over een replica van een snikke die in Maassluis ambachtelijk wordt gebouwd. Hiermee is zo’n drie ton gemoeid.

Poellman oud directeur Clipper Stad Amsterdam
Al in 1995 werd Poelmann als reclameman promotor van het idee om de Clipper Stad Amsterdam te bouwen om die tijdens Sail de stad Amsterdam te laten vertegenwoordigen. Poelmann werd vervolgens benoemd tot directeur van Rederij Clipper Stad Amsterdam die de bouw en exploitatie van het schip op zich nam. In 2007 werd hij benoemd tot dijkgraaf van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, waar hij in september van dit jaar stopt. Hij kent daardoor de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel waar de trekvaarten plaatsvinden op zijn duimpje. 

Dit jaar nog geen trekvaart in IJsselstein
Zoals het er nu naar uitziet, zal de trekvaart in IJsselstein dit jaar nog niet komen. Het waterschap is deze zomer nog druk doende met de beschoeiingen en het herstel van de jaagpaden. Dit laatste moet worden uitgevoerd op het traject waar gejaagd moet worden langs de IJsseldijk Zuid tussen Jachthaven Marnemoende en Caravanpark De Voormolen. Dit moet zo gebeuren dat er een paard over kan lopen, want daar is het wandelpad niet geschikt voor. De ijzeren trekschuit die voor dit traject ingezet zou worden, zal dit seizoen daarom nog steeds dienst doen als rondvaartboot in Gouda.

Bron: Persbericht Hollandsche IJssel

Foto: trekvaart in Delft en omgeving, foto: delfia-batavorum