39 schepen van de Bruine Vloot hebben hun certificaten niet op orde

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft vastgesteld dat bijna 15 procent van de historische schepen van de bruine vloot haar certificaten niet op orde heeft. De inspectie heeft vorige week de certificaten van de gehele bruine vloot gecontroleerd en kwam daarbij tot deze conclusie. Dat komt neer op 39 van de 250 traditionele schepen. De eigenaren van deze schepen hebben bericht gekregen dat ze niet meer mogen varen zolang de papieren nog niet op orde zijn. De inspectie zal erop toezien dat dat ook echt niet gebeurt.

De inspectie stelde een onderzoek in naar aanleiding van een dodelijk ongeluk eind augustus. Toen brak van een historisch zeilschip uit Harlingen de giek waarbij een meisje van 12 om het leven kwam.

Schepen van de bruine vloot hebben verschillende certificaten nodig. Het hoofdcertificaat is vijf jaar geldig. Het tuigage certificaat, waar mast, giek staand- en lopend want onder vallen, is 2,5 jaar geldig. De keuringen van de charterschepen worden door verschillende instanties uitgevoerd. Zij werken op basis van een instructie van de ILT. De inspectie gaat naar aanleiding van de nieuwe bevindingen met deze instanties en de brancheorganisatie praten over hoe dit heeft kunnen gebeuren.