Archeologie, Musea en Behoud

16e-eeuws vrachtschip Markermeer was niet in de Slag om de Zuiderzee

EOC
FVEN

Het 16e-eeuwse vrachtschip dat in het Markermeer voor de kust van Schellinkhout ligt, heeft niet meegevochten in de Slag om de Zuiderzee. Dat blijkt uit dendrologisch onderzoek dat is uitgevoerd op hout dat van het wrak afkomstig is.

Een en ander werd bekendgemaakt door maritiem-archeoloog Miriam Kruijssen van ADC Maritiem, tijdens het symposium ’Vrijwilligers onderwaterarcheologie’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Zij was betrokken bij het onderzoek naar het wrak. Verschillende betrokkenen lieten tijdens de bijeenkomst hun licht schijnen over het archeologische onderzoek in het Hoornse Hop, en het vervolg erop.

De RCE vond het Hoornse Hop interessant, omdat hier niet lang geleden nog maar twee officiële locaties van wrakken bekend waren. En dat terwijl Hoorn, via het water, eeuwenlang een handelscentrum voor de wereld is geweest.

Daar komt bij dat voor de kust van de stad de Slag om de Zuiderzee (1573) heeft plaatsgevonden. Dat de voormalige Zuiderzee een waar schepenkerkhof is, bleek overigens al bij het droogleggen van de Flevopolder. „Genoeg reden dus om dit gebied in kaart te brengen”, aldus Thijs Coenen van de rijksdienst. Wat volgde was een uitgebreide scan van de bodem van het Hoornse Hop, uitgevoerd door Periplus Archeomare en surveybedrijf Deep. Met hulp van sonar en een magnetometer brachten deze bedrijven 33 wrakken, nog eens 38 mogelijke wrakresten, 2 verdronken nederzettingen en ook een palenrij (om golven te breken) uit de tijd van de VOC in kaart.

Een tweede onderzoek volgt, om te kijken welk wrak het meest interessant is. De RCE heeft namelijk, ondanks financiële steun van de minister, niet de middelen om elk schip te onderzoeken.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees of in de papieren krant van dinsdag 7 december