115 jaar oude botter BU33 opnieuw te water in Spakenburg

De 115 jaar oude botter die in mei dit jaar zonk, is maandagochtend weer te water gelaten. De vissersboot BU33 onderging een grondige renovatie. Afgelopen weekend werd de laatste hand aan de reparatie van de boot gelegd.

De boot zonk in de nacht van 4 op 5 mei door teveel houtrot aan de boot en kortsluiting aan de waterpompen. Door de vele gaten en niet werkende pompen, liep de boot zo snel vol dat hij zonk. Daarom ging de boot direct de kade op en sindsdien is er aan de restauratie gewerkt.

‘Kippenvelmomentje’
Burgemeester Melis van de Groep had de eer om de boot vanaf de kade de haven in te laten glijden. “Ik vind het altijd wel een kippenvelmomentje”, vertelt hij. “Spakenburg zonder botters zou een willekeurig dorpje zijn. Dat we nog een mooie vloot hebben die de haven vult, is ontzettend belangrijk voor Spakenburg.”

De botter wordt nu nog ongeveer een week ‘gezet’. De droge houten planken van de boot moeten weer water opnemen, zodat ze uitzetten en er geen water meer in de boot loopt. Ondertussen wordt het eerste water weggepompt. De verwachting is dat de boot vanaf april weer gaat varen.

lees het gehele artikel op de bron: RTV Utrecht