Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

   Scheepspost 169, 11 april 2018
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN

defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk
Maritiem Portal

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw

Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper
Register Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Doeve Makelaars
EOC Expertise
Rood boven groen
Zeilmakerij Molenaar
watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Next Generation Shipyards

Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Shiptron

Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
AkwadrantVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN nieuws:

— Nieuwe havens met voordelig tarief Varend Erfgoed
— Beurs BOOT HOLLAND

Overig nieuws:

— Deelnemertal Pieperrace Volendam daalt
— Deinemeid snelste klipper bij Pieperrace
— Kijk eens door de ogen van de expert

— Schitterende stevenaak te koop

— Opknapbeurt voor Vollenhoofse botter
— Zaans Erfgoed wil replica walvisvaarder bouwen

— Kleine binnenvaartschepen met sloop bedreigd

— Meer bezoekers en meer verlies voor Halve Maen
— Vervolgtraining matroos Zeilvaart op 7 t/m 9 mei

— Helena Jacoba moet de Piushaven verlaten

— Sleepboothistorie viert hoogtij in Zwartsluis
— Vijf beleefpleinen bij Tall Ships Races in Harlingen

— Even kennismaken in de grootmast

— Nieuwe directeur Maritiem Museum Rotterdam
— Waterrecreatie Advies bestaat 20 jaar

— Werfweekend Vreeswijk zoekt beurtschepen voor
     1 en 2 september

— Zeekadettenkorps kiest Lelystad voor zomerkamp

— Kleine binnenvaartschepen met sloop bedreigd

— Start vaarseizoen in Het Scheepvaartmuseum
— Stichting Hoogaars hijst de zeilen weer

— Gouden schip zeilt over het Harlinger Franekereind

— De Schelde door de lens van DERT, MuZEEum
— Voorjaarsbijeenkomst Nederlandse Vereniging voor
     Zeegeschiedenis


— Bouw botenloods Koggewerf nu echt van start

— ChristenUnie wil meer houten punters in Giethoorn

— Training voor droogvallers op en over het wad
— Lezing “De verdwenen kleinschalige beroepsvaart”


— Evenementen komende week:

14 april, open dag Aak WL-19, Dokkumer Nieuwe ZijlenFVEN nieuws

— Nieuwe havens met voordelig tarief Varend ErfgoedIn het vervolg op de eerder aangekondigde lijst van voordelige passanten plaatsen voor schepen ingeschreven in het register, zijn de afgelopen weken ook de regelingen met de haven  van Dordrecht (Kuipershaven), en de haven van Tilburg (Piushaven) opgenomen in de lijst.

Zo kunnen passanten van het Varend Erfgoed op 2 vrije overnachtingen rekenen, voordat ze het normale havengeld gaan betalen. In Dordrecht mag een passant met een geldige RVEN-pas 3 dagen liggen aan de zijde die Kuipershaven heet.
De complete lijst met de bijzonderheden per haven is hier te zien.
Een geldige pas van het Register Varend Erfgoed Nederland is voor de meeste van deze regelingen nodig. Kijk hier voor dit register.— Beurs BOOT HOLLANDOp 10 april is een delegatie van het bestuur FVEN op bezoek geweest bij de organisatie van BOOT HOLLAND. Daar is de afgelopen beurs geëvalueerd en zijn er tegelijk afspraken gemaakt over deelneming van de Varend Erfgoed organisaties in 2019.

Het voorlopige plan is om een "Erfgoed plein” binnen BOOT HOLLAND te maken, waarop alle organisaties aangesloten bij de FVEN gezamenlijk een compleet beeld zullen laten zien over het Varend Erfgoed in Nederland.

Wij houden U de komende maanden op de hoogte.


Einde FVEN nieuws

— Deelnemertal Pieperrace Volendam daalt


Foto: Wouter van Dusseldorp

Met een stralend zonnetje aan de hemel en temperaturen die richting de twintig graden gaan, is afgelopen weekend de 34e editie van de Volendamse Pieperrace gehouden. Ruim vijftig schepen van de bruine vloot gingen het Markermeer.

De historische schepen voeren uit vanuit de haven van Volendam en zorgden voor een prachtig uitzicht vanaf de dijk. Jan Veerman, oud-uitbater van ’t Gat van Nederland, is medeorganisator van de race en ziet een verschil met voorgaande jaren.

Afgekeurd
„Normaal gesproken zijn het zo’n tien schepen meer, maar omdat het voorjaar nu zo ontzettend slecht is geweest, is een aantal nog niet te water gelaten vanwege onderhoud. Verder zijn er twee schepen afgekeurd, die mochten niet meedoen.”

„Steeds meer schepen van de bruine vloot gaan verloren. Dit komt doordat de eigenaren het onderhoud financieel niet meer kunnen bolwerken. Ook zie je steeds meer grote boten, waardoor de kleinere boten verdrongen worden.’’

,,Voor ons betekent dat minder boten op het water, maar qua aantallen opvarenden maakt het weinig uit.”

Er waren winnaars in diverse categorieën. Bij de Lemster aken streek de Brandende Liefde uit Stavoren de eer op. Bij de klippers wonnen de Eensgezindheid en Deinemeid, bij de tjalken de Stormvogel. Andere winnaars waren de hoogaars BU17 en botter HN11.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Deinemeid snelste klipper bij Pieperrace


Dringen bij de start op zaterdag, Deinemeid, Nicolaas Mulerius, Overwinning en ZA1, foto Ben Lassing 

Dat de Deinemeid alle klippers eruit zou zeilen had niemand verwacht. Ze was ingedeeld in de klasse van kleine klippers, tot 27 meter. Maar in totaal zette ze wel de snelste tijd van de klippers neer.

Er was weinig wind op beide dagen. De 53 deelnemers gingen zaterdag rustig van start, de Overwinning en de Deinemeid als eerste en zij liepen snel uit op het hele veld. In het veld daarachter was het lastig om weg te komen, niemand wilde een ander voorbij laten, en als er al wind was dan was dat meestal ‘vuile’ wind.


De Eensgezindheid en de Deinemeid voor de finish op zondag

Ook zondag was er weinig wind en nu kon je beter laat starten. Dan had je het voordeel van een lichte bries. In een verrassende eindsprint wist de Deinemeid de Eensgezindheid nog net voor de finish in te halen. Bij de tjalken was het de Voorwaarts die de snelste tijd neerzette en overall tweede werd, in totaaltijd 1 minuut en 10 seconden achter nummer één, de Overwinning. De privé-tjalk Eenvoud kwam totaal op een verdiende derde plaats.

Bij de Aken won de Brandende Liefde, voor de ZA1 en de Grote Jager.
Voor alle uitslagen kijk je hier.
— Kijk eens door de ogen van de expertHet lenteweer is begonnen en het vaarseizoen lonkt. Het schip moet nog te water of nog klaar worden gemaakt voor het komend vaarplezier en wellicht bent u zelfs bezig zich te oriënteren om een ander schip te kopen.
 
In alle gevallen is het dan nuttig dat u het volgende artikel doorleest: DOE HET ZELF EXPERTISE van je schip!
 
Het artikel is een vertaling van het origineel van William Walace Gouk van Port Credit Marine Serveys en NagelHard heeft schriftelijk toestemming gekregen voor het vertalen en de publicatie van het artikel met de oorspronkelijke titel: “Do your own marine survey” Marine Survey101
Het artikel bevat 56 pagina’s met ongeveer 133 foto’s die er niet om liegen.
 
Het artikel betreft schepen van een wat ouder eigentijds type. Veel behandelde problemen kunnen echter op alle schepen voorkomen. De grens van minimaal 50 jaar voor varende monumenten wordt nu ook bereikt door vele polyesterglas- en epoxyglas-hout vaartuigen. Waarbij deze producten ook onder de expertise van NagelHard vallen.
Kijk hier voor meer over Nagelhard info
Of download hier de “Doe het zelf expertise” 
— Schitterende stevenaak te koopDe stevenaak is een voormalig zeilend vrachtschip uit 1882 dat is omgebouwd voor dagtochten onder zeil. De snelle en sportief zeilende eenmaster heeft een luxe accommodatie voor 36 personen.

Het schip was oorspronkelijk gebouwd om zeilend op de Rijn naar Duitsland te gaan. Vanwege de stroming was een snel schip nodig, en dat is het nog steeds. Als dagtochtenschip heeft ze de afgelopen jaren duizenden gasten aan boord gehad, waarvan vele ook regelmatig terug komen. Het schip onderscheidt zich door de beleving van het zeilen voorop te stellen, en dat wordt door de gasten erg gewaardeerd. In een aantrekkende markt heeft het schip een goede omzet. Daarbij is het ook na jaren een genoegen om als schipper op dit schip te varen.Het schip is geschikt voor de Nederlandse binnenwateren en de Waddenzee, en is volledig gecertificeerd. In de accommodatie onderdeks kunnen groepen tot ca 45 personen bediend worden voor een lunch of uitgebreid buffet. Alle apparatuur, uitrusting en inrichting is hiervoor voldoende aanwezig.
Voor meer info kijk je hier  
Of kijk hier voor de geschiedenis van deze stevenaak 
— Kleine binnenvaartschepen met sloop bedreigdDiverse Nederlandse en Europese overheden zeggen meer vrachtvervoer over water te willen en minder over de weg. Dat is beter voor het milieu, veiligheid en verkeershinder.

Zoals het er nu uitziet gaat het omgekeerde gebeuren. De kleinere binnenvaartschepen (tot 1500 ton, dus vanaf de "spits" tot 4 x zo groot), worden met de sloop bedreigd. Deze schepen kunnen binnen een paar jaar niet meer voldoen aan de zwaar aangewengelde veiligheidseisen. Daarbij wordt de sloop van de vloot bevorderd doordat diverse overheden de vaart op kleinere vaarwegen beperken door het inkrimpen van brug- en sluisbediening tot en met het dichtgooien van kleinere vaarwegen aan toe.
En juist die kleinere schepen halen en houden heel veel vrachtwagens van de weg omdat zij in de haarvaten van het binnenvaartnetwerk concurreren met vervoer over de weg.

Voor de recreatievaart zal dit ook problemen gaan geven, als de kleinere binnenvaartschepen verdwijnen komt er bijvoorbeeld een verlies van overnachtingsplaatsen. De (winter-) bediening op kleinere vaarwegen loopt gevaar, en voor kleinere werven zal dit ook problemen geven. Deze werven zijn weer van groot belang voor de grotere recreatievaart.

Binnenschippers zijn een petitie gestart waarmee ze de diverse overheden proberen te overtuigen van de onzalige weg die er bewandeld wordt: minder schepen, meer vrachtauto's.

Wie een poging wil doen de kleinere binnenvaart te helpen én het vrachtautoverkeer te beteugelen, kan hier de petitie ondertekenen. Inmiddels is deze petitie al 900 keer ondertekend.
— Zaans Erfgoed wil replica walvisvaarder bouwen


© Welgemoed Fotografie en Zaans Erfgoed

Vereniging Zaans Erfgoed wil het succesverhaal van de historische Zaanse scheepsbouw een plek geven in hedendaags Zaandam. Zij zet zich in voor de komst van een scheepswerf op de Burcht, waar een replica van een walvisvaarder moet worden gebouwd.

De vereniging lanceerde het plan zaterdag tijdens de ledenvergadering in de Paaskerk. Over de praktische invulling wordt al nagedacht, zegt Ron Kiburg van de maritieme werkgroep. Alleen, het komende jaar is er vooral aandacht voor het enthousiasmeren van de Zaankanters. Dit gaat Zaans Erfgoed doen door lezingen te houden over de Zaanse scheepsbouw; de eerste is 23 mei in het Zaans Museum.


De Groenlandvaarder 'Zaandam' van Joghem de Vries, Zaans Museum

Van de 17e- en 18e eeuwse scheepsbouw is in Zaandam nauwelijks meer iets terug te vinden, aldus gemeentelijk archeoloog Piet Kleij. Slechts Held Jozua (de enige 18e eeuwse houtzaagmolen voor de scheepsbouw) en wat grafstenen en een raam in de Oostzijderkerk herinneren aan de glorietijd van de Zaanse scheepsbouw.
Handelscompagnie VOC - ’s werelds eerste multinational - krijgt de credits voor de Gouden Eeuw, maar de Zaankanters waren ook zeer prominent. De Voorzaan was het kloppende hart van de scheepsbouwindustrie, met tientallen scheepswerven, houtzagers en ankersmederijen; een complex van ongekende omvang met in 1670 zo’n 165 scheepswerven.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Meer bezoekers en meer verlies voor Halve MaenHet bezoekersaantal van de Halve Maen is in 2017 gestegen. Het museumschip trok 13.044 bezoekers. Dat waren er bijna 500 meer dan het vorige seizoen. Opvallend was de stijging van het aantal gasten van de witte vloot. Dit blijkt uit het zojuist verschenen jaarverslag 2017.

Vooruitblik
De Halve Maen sloot het jaar af met een tekort van € 63.000. Ondanks deze financiële tegenvaller gaat de Halve Maen vol vertrouwen het nieuwe seizoen in. De begroting is op orde en er zijn diverse maatregelen genomen om het financiële resultaat te verbeteren.

2018 is het jaar van de waarheid. Alle mogelijke scenario’s voor het seizoen 2019 worden uitgewerkt. Dit ter voorbereiding van de beslissing die de gemeenteraad dit najaar neemt over de toekomst van de Halve Maen in Hoorn. Als het schip wil blijven zeilen met passagiers zal het ook een CvO moeten hebben. 
— Vervolgtraining matroos Zeilvaart op 7 t/m 9 mei   Eind maart vond een training plaats voor aankomende matrozen in de zeilvaart, maar ook voor andere belangstellenden. De training was een succes voor de zeven deelnemers en er was vraag naar een meer praktisch vervolg.

Deze vervolgtraining vindt plaats op 7 t/m 9 mei op de Groninger tjalk Res Nova. Tijdens deze training kun je naast de theorie ook veel in praktijk oefenen, waarbij je met geduld en passie door trainer Peter Lock en schipper Maarten van Nieuwland wordt bijgestaan. Het is mogelijk om deel te nemen aan het vervolg, ook al ben je niet bij de eerste cursus aanwezig geweest. In 2 dagen leer je alle noodzakelijke theorie en vaardigheden om als professionele matroos in de traditionele zeilvaart te kunnen werken.

Voor de kosten, meer informatie en aanmelden kijk je hier
Heb je nog vragen? Neem contact op met:
Peter lock         tel: 06-10607833    lockpw@gmail.com— Helena Jacoba moet de Piushaven verlatenSchipper Leendert Florusse voelt zich door de gemeente Tilburg aan het lijntje gehouden. Twee jaar geleden kocht hij de klipper Helena Jacoba, die toen nog een permanente plek had in de haven van Dordrecht. De Tilburger besloot het schip - waar hij zelf in woont - naar de Piushaven te halen.

Het schip uit 1903 is een blikvanger in de haven: met Wintergloed, Lichtjesfeest, en Koningsdag wordt het als podium gebruikt. ,,Mensen willen er mee op de foto, laatst nog was Fran Sol aan boord." De schipper lacht. ,,Willem II won prompt met 5-0 van PSV." En dan serieus: ,,Niet voor lang meer, eind deze maand verlaat ik de haven. De gemeente is volstrekt bizar bezig." Let wel, het is een woonhuis, geen plezierjachtje waar je mee aan het slepen bent.

Het bizarre zit volgens hem in de manier waarop de gemeente met de klipper omspringt. Eind 2016 meerde het schip in de haven aan, Florusse diende een dossier in om er een permanente ligplek te krijgen. ,,In december bleek dat er een permanente ligplaats vrij kwam na vertrek van een schip, toen werd een openbare procedure geopend. Ik vroeg of mijn dossier daarin mee kon. Dat kon."

Later las 'ie dat de regels van de procedure voorschrijven dat het schip niet langer dan 25 meter mag zijn. Problematisch, want de Helena Jacoba telt er 36. ,,'We nemen je toch mee, wacht maar af', kreeg ik te horen. De belofte was toen dat eind januari een beslissing zou volgen." Hij hoorde niks. ,,En de vergunning in Dordrecht, waar ik nog naar terug kon, liep bijna af."

Florusse benaderde wethouder Berend de Vries, die belde in april terug. ,,Die legde uit dat mijn schip was uitgekozen en een permanente ligplaats kreeg." Een schriftelijke bevestiging bleef uit, tot de schipper in augustus te horen kreeg dat 'ie toch weg moest. ,,En toen kon ik niet meer naar Dordrecht terug."
Lees het gehele artikel op de bron: BD — Opknapbeurt voor Vollenhoofse botterDe  VN66 wordt flink opgeknapt. De bijna veertien meter lange voormalige vissersboot, waarmee tegenwoordig toeristen worden rondgevaren, kan er na de restauratie weer een jaar of dertig tegen, zo geeft voorzitter Jan Kwakman van stichting ’t Venose Skutien aan.

Werd vier jaar geleden het vooronder en het dek vernieuwd, nu is het achterste deel van de botter aan de beurt. Vrijwel het volledige houtwerk wordt vernieuwd. Het gaat dan om de deken, zeg maar de houten vloer, de dekenschotten en leggers en de bun, waarin vroeger de gevangen vis ging, maar waar nu de motor en glasolietank zijn geplaatst.

Vlasschuur
Met de klus is vorig jaar oktober begonnen en de volgende maand kan de botter weer het water in. Vier dagen in de week is de ploeg vrijwilligers bezig in de Vlasschuur. Dat gebeurt onder leiding van Rob van der Kamp, die een verleden heeft bij de befaamde Vollenhoofse scheepswerf Royal Huisman. Het hout voor de zijkanten is volgens Kwakman afkomstig van een groothandel in Harlingen. In Vollenhove zijn op ambachtelijke wijze de juiste kromming aangebracht, dat wil zeggen boven een vuurtje.

Totale kosten
De kosten van de opknapbeurt bedragen tussen de 25.000 en 30.000 euro. ,,Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Rabobank dragen bij, maar het grootste deel hebben we zelf gespaard met onze deelnames aan maritieme evenementen en de vaartochten in de zomerperiode”, zegt Jan Kwakman. Verder kan de stichting rekenen op bijdragen van sponsoren en donateurs. ,,Vrijwel ieder gezin in Vollenhove draagt wel bij, uiteenlopend van een tientje per jaar tot een aanzienlijk bedrag.”
Lees het gehele artikel met video op de bron: Stentor  
— Sleepboothistorie viert hoogtij in Zwartsluis


De stoomfluit van de Stoomsleepboot Maarten

Het programma voor de Nationale Sleepbootdagen 2018 staat vrijwel volledig in de steigers. In het Hemelvaartweekend, van 10 t/m 12 mei 2018, dompelt Zwartsluis zich weer onder in dit tweejaarlijks evenement. Ook dit keer zetten rond de 200 sleepboten en opduwers koers naar Zwartsluis. In een extra feestelijek stemming, omdat de Vereniging De MotorSleepboot het zilveren jubileum viert.

De organisatie in Zwartsluis heeft voor 2018 een flinke ‘stoomslag’ geslagen. De ‘eyecatchers’ van zowel 2014 als 2016 zijn dit jaar namelijk beide te gast. De stoomslepers Pieter Boele en Maarten gaan nu gezamenlijk de show stelen. De Pieter Boele is een varend museumschip en maar liefst 125 jaar oud. De Maarten is weliswaar jonger, maar mag met 92 jaar ook met recht een varend monument worden genoemd.Meerdere schepen die in Zwartsluis liggen afgemeerd hebben de respectabele leeftijd van 100 jaar bereikt. Dit zijn weliswaar geen stoomslepers, maar wel schepen die bol staan van historie en nostalgie. De schepen zijn vaak voorzien van motoren met legendarische namen als Brons, Deutz, Industrie, Kromhout, MWM en Samofa.

De doelstelling van de Vereniging De MotorSleepboot is het behouden van dit varend erfgoed en het organiseren van evenementen. De Nationale Sleepbootdagen vormen daarbij het hoogtepunt. De boten worden opengesteld voor publiek en er worden meerdere wedstrijden gehouden, waarbij gestreden wordt wie de sterktste en/of de behendigste is. Deze wedstrijden op het Zwartewater vormen altijd weer een spectacualir onderdeel van het programma.
Lees het gehele artikel op de bron: Zwartewaterkrant  
Voor een volledig overzicht van het programma kijk je hier— Vijf beleefpleinen bij Tall Ships Races in Harlingen
 

  
Het evenemententerrein van de Harlinger Tall Ships Races wordt ingericht met vijf themapleinen. Harlingen is van 3 tot en met 6 augustus finishhaven van de zeilwedstrijd. Op de Willemshaven en Zuiderhaven zijn er veel activiteiten met muziek, horeca en verschillende markten.

Op de Willemshaven komt een beachplein, een ambachtsplein en een kidsplein. Verder is er een duurzaamheidsplein en richting het centrum is er een cinemaplein. Op de kop van de Willemshaven komt het hoofdpodium The Harbour Stage.Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Binnenkijken op de woonboot van Caroline en JohnIn de Piushaven in Tilburg liggen verschillende oude schepen. In de haven liggen sinds 1995 óók Caroline en John met hun schip. Vanaf hun boot wonen, werken én recreëren ze. Op die manier hebben ze samen een mooi bestaan opgebouwd. Wij stapten even binnen.

Het seizoen is weer begonnen. Dat betekent dat Caroline druk bezig is met de voorbereidingen voor de rondvaarten. Ze is bezig met de kussentjes voor op de bankjes. Onder het genot van een kopje thee vertelt Caroline over het leven op een woonboot.

Duurde even
“Wij wonen, werken en recreëren in één”, zegt Caroline. “Ik was zelf op zoek naar een plek om schilderles te geven, zodat het een keer wat anders was dan wat de meeste kunstenaars hebben. Zo kwam ik op het idee om mijn atelier in een schip te doen. In 1991 ben ik bij John binnengelopen om informatie te vragen, die lag hier al met een schip.” Uiteindelijk duurde het twee jaar voor ze een geschikt schip vonden en konden aanmeren in de Piushaven.Groningse Steilsteven
In het Groningse Winschoten vonden ze de Steilsteven. “Het is tot 1983 in de vaart geweest. Dit soort schepen werden toen eigenlijk al te klein. Ze waren minder rendabel aan het worden”, vertelt Caroline. Maar als het schip geladen was, lag het nog maar twintig centimeter boven water en woog het zo’n 110 ton. Voordat ze het kochten, woonde er een schippersvrouw. “Wij gingen langs en hebben gevraagd of we in aanmerking konden komen als ze het ooit ging verkopen. Ze had al een hele stapel met briefjes van mensen die interesse hadden, maar op een of andere manier vond ze ons toch wel grappig. Ik was pas 28…”

Mazzel
“Toen ze ons belde zijn we er direct naartoe gegaan. We hebben vervolgens carbon papier gekocht om de overeenkomst in tweevoud te tekenen.” Caroline kan er nog om lachen, want eigenlijk hebben ze heel veel mazzel gehad; zoveel van dit soort schepen waren er niet meer. Best bijzonder toch? Dat je een schip uit Groningen haalt om je droom waar te maken!
Lees het gehele artikel op de bron: Indebuurt  — Even kennismaken in de grootmast
  


Deze zomer zeilen 300 trainees als scheepsmaatje mee met de Tall Ships Race van het Noorse Stavanger naar Harlingen. Bij de Vlootdag in de havenstad kwamen 120 trainees alvast kijken op de Christian Radich.

Een voor een lopen de groepjes de loopplank op: vrolijk, vol van een prettige opwinding. De blinkende, perfect onderhouden Christian Radich, een Noorse tallship, is de plek waar veruit de meeste van deze jongeren voor het eerst zullen snuffelen aan het zeemansleven. Deze zomer doen ze allemaal als trainee mee aan de Tall Ships Race. Dan moeten ze als matrozen het want in klimmen om zeilen los te maken of te reven. Of als beginnende ketelbinkies voor eten zorgen.

Snuffelstage
Driehonderd jongeren van 15 tot 25 jaar wist Stichting Harlingen Sail warm te krijgen om mee te doen aan een echte zeilrace. Deze zaterdag was voor 120 van hen niet meer dan een snuffelstage. De Christian Radich bleef gewoon aan de kade liggen, als een van de attracties op de Harlinger Vlootdag. Een voorproefje voor de Tall Ships Race in augustus, wanneer meer dan dertig van die oceaanschuimers in Harlingen liggen.
Lees het gehele artikel op de bron: LC— Nieuwe directeur Maritiem Museum RotterdamROTTERDAM - Op 1 juli treedt Bert Boer aan als algemeen directeur van het Maritiem Museum Rotterdam. Hij volgt huidig algemeen directeur Frits Loomeijer op die, na 12,5 jaar het museum geleid te hebben, terug treedt. De nieuwe directeur heeft ruime culturele en management ervaring in zowel de museale wereld als het bedrijfsleven.

Momenteel werkt hij als directeur van het Rijksmuseum Muiderslot. En daarvoor bij de Nederlandse Museumvereniging waar hij ondermeer verantwoordelijk was voor de museum(jaar)kaart. Verder werkte hij voor NOC*NSF, KNZB en de Rabobank.

Het Maritiem Museum is Frits Loomeijer zeer erkentelijk voor zijn leidende rol in het succes van het museum afgelopen jaren. Hij realiseerde de fusie met het Havenmuseum in 2014 en was de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de Maritiem Museum Haven tot een aantrekkelijke maritieme verblijfsplek in de binnenstad.

Hij gaf gestalte aan het wetenschapsbeleid van het museum in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam met de oprichting van het Rotterdams Centrum voor Moderne Maritieme Geschiedenis. In 2016 opende de succesvolle Offshore Experience waar Frits Loomeijer initatiefnemer van was, hij wist daar vele partners uit de maritieme industrie en het techniekonderwijs aan te verbinden en bovendien prestigieuze prijzen mee te winnen.— Waterrecreatie Advies bestaat 20 jaarLelystad – Waterrecreatie Advies BV is in 1998 opgericht door Reinier Steensma. In de afgelopen 20 jaar heeft dit bureau meer dan 250 opdrachten in Nederland en daarbuiten uitgevoerd. Van Breskens tot Delfzijl, maar ook in China, Abu Dhabi, Namibië en Sint-Petersburg. Een bijzonder bedrijf.

Watersport en waterrecreatie is belangrijk, 2 miljard euro omzet per jaar is een hoop werkgelegenheid. Maar minstens zo belangrijk is dat het water mogelijkheden biedt om op, of aan te recreëren. Recreatiemogelijkheden in de buurt en beleefbare natuur zijn bepalend voor het woongenot. Het aantal boten zal krimpen, maar wij verwachten dat het water ook herontdekt gaat worden. Dat jongeren vaker met vrienden of een gezinnetje gaan varen, een boot lenen, huren en/of de kosten delen. Dan is watersport prima betaalbaar.Samen moeten we ervoor zorgen dat ‘het product’, de jachthavens, de infrastructuur en de boten op orde zijn en het water bevaarbaar. Na 20 jaar advieswerk moeten wij constateren dat er, behalve de BRTN, geen nationaal beleid meer is voor de watersport. In 1998 waren watersport en natuur “nevenschikkend”, maar door Europese wetgeving (Natura 2000, Kaderrichtlijn Water en PAS) werd waterrecreatie “ondergeschikt“, een bron van verstoring en zelfs vervuiling. In werkelijkheid is watersport een duurzame vorm van recreatie en verdient het meer politieke aandacht en waardering. Daaraan willen wij een bijdrage blijven leveren.

Alleen maar ook samen met ingenieursbureaus, architecten, stedenbouwkundigen, ecologen en collega-adviesbureaus hebben wij meer dan 250 opdrachten uitgevoerd voor ministeries, provincies, gemeenten, voor recreatie- en natuurorganisaties, voor recreatieschappen en voor veel watersportondernemers, verenigingen en projectontwikkelaars en waterrecreanten.
Kijk hier voor meer informatie
— Werfweekend Vreeswijk zoekt beurtschepen voor 
     1 en 2 september
Op zaterdag 1 en zondag 2 september van dit jaar organiseert de Museumwerf Vreeswijk haar jaarlijkse Werfweekend. Het Werfweekend is ieder jaar aan een thema gekoppeld.

Vorig jaar was het thema de ‘spits’. Er waren dan ook meerdere spitsen tijdens ons Werfweekend 2017 bij ons op bezoek. Dit jaar is het thema de ‘beurtvaart’. Wij zouden het erg op prijs stellen als beurtvaarders die tijdens dit Werfweekend ‘in de buurt’ zijn acte de présence op de Museumwerf zouden willen geven. Een redelijke vergoeding voor de hiervoor gemaakte kosten is uiteraard mogelijk.

Ter nadere info: tijdens het Werfweekend worden tal van (kinder)activiteiten georganiseerd: varen met peddelbootjes; varen met opduwertjes; rondvaarten maken op de Vaartse Rijn; kinderen schminken; zeilklompjes beschilderen; optredens van koren; een nautische markt; enz., enz.
 
Voor nadere informatie of voor aanmelden kunt u contact met ons opnemen via henny@museumwerf.nl
— Zeekadettenkorps kiest Lelystad voor zomerkampVan 21 tot 28 juli vindt een groot deel van het Zomerkamp 2018 van het Zeekadetkorps Nederland plaats in de Bataviahaven van Lelystad. Op zaterdag 21 juli meren 14 korpsschepen van de Zeekadetten af in de Bataviahaven.

EEN ZEEKADET IS:
Een enthousiaste jongeling, jongen of meisje, die zich aangetrokken voelt tot de scheepvaart of watersport in de meest algemene zin. Elke zaterdag is er bij elk korps in Nederland de bijeenkomst op het korpsschip. Vanaf het schip worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Op een zaterdag gebeuren veel verschillende dingen. Een groep zeekadetten gaat zeilen of roeien. Of varen met kano’s of rubberboot. Een andere groep – de wachtsbak – is met het schip bezig: opruimen en schoonmaken. Zeekadetten moeten hun eigen schepen zelf onderhouden. Dit betekent ook bijvoorbeeld sleutelen in de machinekamer, of het schip netjes in de verf zetten.

Als het korps met het korpsschip gaat varen ben je geen passagier maar een bemanningslid. Bij alles wat aan boord te doen is, leveren de kadetten hun deel. Aan het roer staan is leuk, de koers uitzetten noodzakelijk en zonder de bediening van de motor is varen niet mogelijk.

Misschien lijkt dit allemaal erg veel op school: opleidingen en praktijkervaring opdoen. Toch is het heel anders. Bij een Zeekadetkorps ben je op een plezierige manier bezig met jongens en meisjes van je eigen leeftijd. Met elkaar ontdek je wat er op het water kan en nodig is. De korpsleiding en de instructeurs begeleiden je daarbij.
Lees het gehele artikel op de bron: Bataviahaven  
— Start vaarseizoen in Het ScheepvaartmuseumDe officiële start van het vaarseizoen vindt in het weekend 21 en 22 april 2018 voor het eerst plaats in Het Scheepvaartmuseum. Tijdens dit feestelijke weekend is er in Het Scheepvaartmuseum en rondom het Oosterdok van alles te doen. Er zijn vaartochten met het stoomschip Christiaan Brunings, bezoekers kunnen meedoen met een spoedcursus 'Grachtenvaren voor beginners' en er zijn rondleidingen over het Oosterdok. Op beide dagen zijn de activiteiten in het museum gratis toegankelijk evenals de tentoonstellingen in de Noordvleugel, het VOC-schip ‘Amsterdam’ en de VR Journey ‘Dare to Discover’.
 
De prachtige klipper Lutgerdina van SailWise is dit weekend te gast bij het museum. Het schip is volledig aangepast om mensen met een beperking kennis te laten maken met de watersport. Neem een kijkje aan boord en ontdek alle mogelijkheden achter het motto: iedereen kan watersporten! Het schip is te zien op 21 en 22 april tussen 12.00 en 16.00 uur aan de museumsteiger.

Meevaren met stoer stoomschip
Leuk voor jong en oud: vaar dit weekend mee op het stoomschip Christiaan Brunings, de stoere ijsbreker uit 1900. Bezoekers maken een vaartocht (ca. 60 minuten) over het IJ en kunnen ook het bijzondere interieur van het schip bekijken. De enthousiaste bemanning vertelt hen alles over het schip. In verband met de veiligheid mogen kinderen uitsluitend onder begeleiding van een volwassene meevaren. De vaartocht vertrekt op 21 en 22 april van de museumsteiger om 11.00, 12.30 en 14.00 uur.
Kijk hier voor alle informatie
— Stichting Hoogaars hijst de zeilen weerDe hoogaarzen, (steek)hengsten, peilboot, Hollandse boot en bijbootjes van Behoud Hoogaars werden gisteren uit de Vlissingse Machinefabriek gereden en vervolgens in Het Dok gehesen. Het zou na een jaar of acht wel eens de laatste keer geweest kunnen zijn dat de vloot van de stichting de Machinefabriek als winterstalling en dokplaats kan gebruiken.

De gemeente Vlissingen heeft plannen met de voormalige Scheldefabriek en de Jan Weugkade moet dit jaar nog op de schop. ,,We zijn nog in overleg over een nieuwe stalling annex werkplaats in de winter, maar zekerheid hebben we nog niet", meldde Mart Sturm, die de hijs- en afmeerwerkzaamheden namens de stichting coördineerde.

Aan de volgende winter denken de meeste vrijwilligers nog niet: ze hebben vooral zin om te varen. De vloot vertrekt morgen vanuit Het Dok naar de zomerse ligplaatsen bij het Veerse sluizencomplex. Sturm: ,,Volgende week staan de eerste vaartochten op het programma."
Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€ 0,29) 
— Gouden schip zeilt over het Harlinger Franekereind


Projectie van het gouden schip in Hoorn in 2015
 
Harlingen maakt zich op voor een spectaculaire projectie van het zeventiende-eeuwse VOC-museumschip de Halve Maen komende vrijdag.

Een fontein spuit water naar alle kanten omhoog. Een lichtstraal schijnt op het bewegende water. Hierop verschijnt de animatie van een schip. Het is de Halve Maen. Vanaf de kade lijkt het alsof het gouden VOC-schip dat volledig onder zeil vaart, met schuimende golven op de kop op het publiek afstormt.

Goud
Over de breedte van het Franekereind in Harlingen (zo’n 20 meter) is vrijdagavond de feeërieke projectie voor het publiek te volgen. Het evenement maakt deel uit van de Nationale Museumweek.

Die organisatie vraagt elk jaar aandacht voor het ,,goud’’ dat in de Nederlandse musea ligt. Drie plekken worden uitgelicht, waaronder Harlingen. ,,Vanwege Culturele Hoofdstad wilden we beslist een Friese bestemming kiezen’’, zegt Chris Jansen van de Museumvereniging.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— De Schelde door de lens van DERT, MuZEEumDe tentoonstelling ‘De Schelde door de lens van DERT’ is een jaar verlengd en zal tot en met 31 maart 2019 te zien zijn in het Zeeuws maritiem muZEEum.

‘De Schelde door de lens van DERT’ is een unieke tentoonstelling met 150 foto’s van de bekende Vlissingse fotografenfamilie Dert. Uit de Dert-collectie – in beheer van het Gemeentearchief Vlissingen – heeft het muZEEum in samenwerking met het gemeentearchief een typisch Vlissings onderwerp gekozen: scheepswerf Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS).

Stad en scheepswerf waren lange tijd intensief met elkaar verbonden en van elkaar afhankelijk. Vlissingen was de Schelde en de Schelde was Vlissingen. In een interview – te zien op de expositie – vertelt Hans Dert over het leven toen; als ondernemer en fotograaf. Ook oud-medewerkers van de Koninklijke Schelde Groep komen aan het woord.

Het afgelopen half jaar hebben veel mensen de tentoonstelling bezocht. Oud-werknemers van de Scheldewerf en hun families, maar ook bezoekers die vooral voor de mooie foto’s kwamen en voor wie deze recente geschiedenis nog vrijwel onbekend was. Het Zeeuws maritiem muZEEum heeft het idee – mede door de vele positieve reacties – dat het publiek nog niet is uitgekeken op de tentoonstelling.
Kijk hier voor meer info 
— Voorjaarsbijeenkomst Nederlandse Vereniging voor
     Zeegeschiedenis
Op zaterdag 26 mei 2018 zal de voorjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis plaatsvinden op de Maritieme Academie Harlingen. De voorjaarsbijeenkomst staat in het teken van het 200-jarig bestaan van de Maritieme Academie Harlingen.

De dag bestaat uit drie delen, waarvan het hoofdprogramma gevormd wordt door de Algemene Ledenvergadering en het symposium. Het symposium is georganiseerd door de Wurkgroep Maritime Skiednis van de Fryske Akademy en heeft als titel ‘200 jaar Maritiem Onderwijs in Harlingen’. Naast dit hoofdprogramma is er de mogelijkheid om aan twee optionele activiteiten deel te nemen. De eerste optie is om voorafgaand aan de ALV De Barentszwerf te bezoeken, waar Gerald de Weerdt een rondleiding voor de leden verzorgd. De tweede optie is deelname aan het diner na afloop van het symposium.

Opgave voor beide activiteiten vereisen nadrukkelijk aparte aanmelding ofwel via het online aanmeldformulier ofwel via uw aanmelding richting het bestuurssecretariaat. Aanmelden kan uiterlijk op 15 mei 2018.
Meer informatie vind je hier  
— Bouw botenloods Koggewerf nu echt van startVier maanden geleden werd al gevierd dat de botenloods op de Koggewerf in Kampen gebouwd kon worden, maar pas nu kan de schop daadwerkelijk de grond in. Omdat het ontwerp werd aangepast en de grond vervuild bleek, moest er gewacht worden tot Sail Kampen achter de rug was.

In de botenloods worden de (historische) schepen, die nu in de haven liggen zoals de botters en de roeisloep, onderhouden. In de vloer van de loods worden rails aangebracht, zodat de boten op een karretje naar binnen kunnen worden gereden. De tekeningen van de loods moesten worden aangepast om dit railsysteem in het ontwerp op te nemen.

Erfgoedmuseum
Burgemeester Bort Koelewijn: “De Koggewerf wordt de komende jaren ontwikkeld tot het Maritiem Erfgoedcentrum IJsseldelta. De mouwen zijn opgestroopt en er wordt hard aan gewerkt om in 2019 het nieuwe Maritiem Erfgoedcentrum IJsseldelta te kunnen openen. Een geweldige toeristische trekpleister waar bezoekers kunnen zien en beleven hoe het leven in vroeger tijden in de nautische Hanzestad Kampen was en hoe ambachten ook vandaag de dag worden uitgeoefend.“

Het erfgoedcentrum richt zich op drie thema’s: Middeleeuwse Hanzehandelsstad, Visserij op de IJssel en de Zuiderzee en Opvang van bewoners van Schokland na ontruiming van het eiland. Inmiddels is de inrichting van de museumhaven afgerond. De nieuwe indeling van de gebouwen, de herinrichting van de buitenruimte en de vestiging van horeca volgen.
Lees het gehele artikel op de bron: RTVOost 
— ChristenUnie wil meer houten punters in GiethoornDe ChristenUnie wil van de provincie weten of de overheid zich wel voldoende inzet om oude ambachten zoals riettelers, beroepsvissers en punterbouwers te behouden. Aanleiding is de publicatie van een rapport van LTO-Noord.

Het rapport beschrijft dat de toekomst van ambachtelijke beroepen in de Kop van Overijssel niet rooskleurig is. De afzet loopt terug en de kosten zijn vaak hoger dan de opbrengsten. Volgens LTO-Noord moeten de ambachtelijke beroepen meer samenwerken en gebruik maken van het toerisme, maar is het ook belangrijk dat de overheid meer doet, zoals het verstrekken van subsidies.

Subsidie voor tien jaar
De ChristenUnie heeft de provincie nu om opheldering gevraagd. Zo vraagt de partij zich af of ambachtelijke beroepen niet een subsidie zouden moeten krijgen van bijvoorbeeld tien jaar.

Wethouder Douwe Oosterveen van Steenwijkerland zegt in een interview met RTV Oost bereid te zijn de oude ambachten in zijn gemeente beter te ondersteunen, al weet hij nog niet in welke vorm.

“We willen dat er weer meer houten punters in Giethoorn gaan rondvaren. Of we dat voor elkaar krijgen met regels, subsidies of een andere ondersteuning dat zien we later.”
Lees het gehele artikel met video op de bron: RTVOost — Training voor droogvallers op en over het wadOp woensdag 16 mei vindt voor de vierde maal een training over het wad plaats voor varende wadliefhebbers. Dit in het kader van het Waddenfonds project ‘Ambassadeurs van Waddenzee Werelderfgoed’. Alle vorige edities waren een groot succes aan boord van het honderd jaar oude zeilschip ‘de Schuttevaer’.

Wie regelmatig vaart en droog valt op het wad weet hoe bijzonder het gebied is. De stilte die alleen verstoord wordt door de geluiden van duizenden vogels in combinatie met de wijdsheid zorgen voor een unieke belevenis. Wat zie je, wat leeft er en op welke plekken in dit prachtige natuurgebied kun je droog vallen? Dit zijn onderwerpen die worden behandeld in de eendaagse bijscholing.

De Schuttevaer vertrekt deze dag uit de haven van Den Oever. Aan boord worden lezingen gegeven, onder andere door Marianne van der Linden, auteur van het ‘Handboek Varen op de Waddenzee’ en deskundigen van Ecomare en de Waddenvereniging. Nadat het schip is drooggevallen volgt een excursie over het wad. In de loop van de avond meert het schip weer af in de haven van Den Oever.
Kijk hier voor meer info en inschrijven— Lezing “De verdwenen kleinschalige beroepsvaart”door Willem Oosterlee op 21 april, aanvang  13.00 uur

Geboren en getogen binnen schipperskringen kreeg Willem Oosterlee de kleine beroepsvaart met de paplepel ingegoten. De schepen waarmee hijzelf, zijn ouders en grootouders voeren, illustreren de ontwikkelingen in de regionale binnenvaart door de tijd. In zijn dialezing met veel mooie oude foto’s, reist Oosterlee met de familieschepen mee door de tijd. Hij doet vooral het Westland aan en het gebied rond Maassluis, terwijl hij onderweg smakelijk vertelt.
Willem Oosterlee is gepensioneerd schipper maar nog steeds werkzaam op het water als pontbaas op de Vrevia, het fiets-/voetveer tussen Vreeswijk en Vianen.

Programma:
13.00 – 13.30 uur    Ontvangst bezoekers in het Theehuys
13.30 – 14.30 uur    Lezing “De verdwenen kleinschalige beroepsvaart” door Willem Oosterlee in de Expositieruimte
14.30 – 14.45 uur    Pauze in het Theehuys
14.45 – 15.45 uur    Deel 2 van de lezing in de Expositieruimte
15.45 – 17.00 uur     Napraten voor de liefhebbers in het Theehuys Sluiting

Toegang:
€ 5,00 p.p. (incl. twee kopjes koffie/thee)
Graag tijdig aanmelden via museumwerf@museumwerf.nl
Voor meer info kijk je hier
Berichten in de Zeepost van deze week:

— Deelnemertal Pieperrace Volendam daalt
— Deinemeid snelste klipper bij Pieperrace
— Schitterend dagtochtenschip te koop

— Job Voûte op 10 augustus 2017 overleden

— Kornwerderzand gestremd van 23 tot en met 26 april
— Rembrandt van Rijn vaart onder SOLAS en Polar Code

— Waddenvereniging zoekt donateurs voor onderzoek naar
     visstand

— Vervolgtraining matroos Zeilvaart op 7 t/m 9 mei
— Training voor droogvallers op en over het wad

— Harlingen opent seizoen met zonovergoten vlootdag

— Amsterdam wordt onneembare vesting voor zeilschepen
— Fikse klappen voor werf Doeksen schepen

— Dit wordt het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog

— Fantastiko wint Race of the Classics
— Bijzondere project: suppletie in Amelander ZeegatScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN