Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

   Scheepspost 168, 4 april 2018
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk
Maritiem Portal


info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschipRegister Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Doeve Makelaars
EOC Expertise
Rood boven groen
Zeilmakerij Molenaar
watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Next Generation Shipyards

Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Shiptron

Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Houtvaart herleeft met tocht van Dokkum naar IJlst
— Schippers van weleer: Piet Sponselee (91)
— Zoektocht naar 100 extra ligplekken in Groningen

— Scheepswerf Koning William dicht na twintig jaar klachten

— Willem Hos bouwt Assendelver melkschuit na
— Oproep voor problemen bij Noorderbrug in Leeuwarden

— Spiegel der Zeilvaart nr 3 weer de moeite waard

— Museum Antwerpen bereidt ‘shiplovers’ voor op ergste
— Varen is het beste voor behoud

— Eerste skûtsjesrace op Loosdrecht

— Mercuur is goed bezocht tijdens Pasen
— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure

— Historische beroepen op oude werf

— Vlootdag Harlingen op 7 april
— Bezoek expositie WONDERBOOT 90 jaar Insulinde

— Sail Kampen lokt 250.000 toeschouwers

— Lezing over Dordtse Scheepsbouw in de 18e eeuw
— Zwartsluizer Botter ZS13 zoekt vrijwilligers

— Geschiedenis van de Ambulant en haar opvarenden

— Vaartochten tijdens Vaardag Sleepboothaven Maassluis
— Drempel houdt water in Museumhaven Zierikzee

— Nieuwe expo Maritiem Museum ‘Waterproof Veiligheid
     op zee’

— Maritiem Museum in strijd voor Museumprijs

— Ship shapes project reconstrueert Nederlandse VOC schepen

— Sail komt naar Leiden

— Evenementen komende week:

7 april, open dag Elburger Botterstichting

7 april, Vlootdag Harlingen

7 april, Taandag Varend Erfgoed, Hoorn

7 en 8 april, Pieperrace , Volendam
— Houtvaart herleeft met tocht van Dokkum naar IJlst
 

 
Een vloot van 80 historische (vracht-) schepen vaart in juli van Dokkum naar IJlst. De tocht moet de ‘houtvaart’ laten herleven.

In de meeste boerderijen die vroeger in Friesland werden gebouwd werd Zweeds en Noors hout gebruikt. Een vlot met hout uit deze landen vaart van 19 tot en met 22 juli van Dokkum naar IJlst, vergezeld door een bijzondere vloot van 80 historische (vracht-) schepen. Met de tocht wordt de aandacht gevestigd op de maritieme geschiedenis van Friesland en specifiek voor het Zweedse en Noorse hout.

Stichting Hout-Vaert
Het evenement is een initiatief van de stichting Hout-Vaert. De bijzondere tocht brengt volgens de bedenkers de reis van hout in beeld, van zaadje en boomstam tot product en betekenis. ,,Het maakt daarmee de verbinding vanuit de rijke historie van de houtvaart naar de toekomstige mogelijkheden van hout, van kunst en houtmeubels tot tiny houses en bruggen.’’

De tocht voert van Dokkum naar Leeuwarden en gaat via Grou naar houtzaagmolen De Rat in IJlst, waar het hout zal worden verwerkt. De Blazer TX33 fungeert als vlaggenschip. Dit gerestaureerde schip is dit jaar 100 jaar oud. De molen in IJlst bestaat dit jaar 350 jaar. Tijdens de tocht zijn elke dag ’s middags op de kades en op de schepen activiteiten met een relatie met hout. Het varend erfgoedtheater Hout-Vaert 2018 maakt als iepen mienskipproject deel uit van Culturele Hoofdstad 2018.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
Of kijk hier voor de stichting Hout-Vaert 
— Museumschip De Halve Maen viert opening nieuwe seizoen


De Halve Maen tijdens Sial Kampen

Museumschip De Halve Maen in Hoorn viert de opening van het nieuwe seizoen op 7 en 8 april. Van 12.00 tot 17.00 uur zijn er op en rond het schip allerlei leuke activiteiten voor jong en oud. Het thema van dit jaar is ‘De ontmoeting tussen twee werelden’.

Het seizoen wordt geopend met pakkende verhalen van authentiek geklede 17-de eeuwse zeelieden en een ontmoeting met schipper Hudson. Er wordt historisch gekookt op de vuurkist aan boord en je kunt bekijken hoe zeemanskleding uit de 17de eeuw wordt gemaakt. Stap aan boord en ontdek hoe het leven van een zeeman er in 1609 uitzag. Op de foto een bezoek aan de kombuis. De Halve Maen is het enige nagebouwde VOC-schip uit de 17de eeuw in Nederland dat ook echt zeilt.

Op zaterdag 7 april vindt op het naastgelegen Varend Erfgoed Hoorn de jaarlijkse maandag plaats. In een grote ketel worden, zeilen, touwen en netten op traditionele wijze getaand.
— Schippers van weleer: Piet Sponselee (91)


Piet Sponselee nam ontslag bij de CFNR om zijn huwelijk te redden. Hij kreeg een getuigschrift mee. Later bleek het huwelijk toch niet te redden.

Schipper 1940-1952

Piet Sponselee is een man met een brede carrière. Hij was matroos, stoker, kok en schipper, havenbeambte én controleur-binnenvaart: ‘Van de ene baas naar de andere, maar altijd in de scheepvaart.’ Al bij geboorte was hij een waterkind: vader Sponselee meerde zijn zeilklipper af achter de Amsterdamse Willemsluis om Piet in een kerkje te laten dopen. Daarna ging de reis verder.

Tot opa de zeilklipper verkocht: ‘Er was geen droog brood meer mee te verdienen.’ Het gezin ging aan de wal, vader werd stuurman bij rederij Amstel en Schelde. Die onderhield een beurtvaart Amsterdam-Antwerpen-Brussel. Na een jaar werd hij kapitein, mét vrouw: ‘Want dat vond de rederij prachtig, kapiteinsvrouwen aan boord!’ De kinderen bleven bij hun grootouders.

In 1938 kwam Piet aan boord, al duurde dat maar even. De rederij wilde geen families op hun schepen nu er mijnen in de Zeeuwse zeearmen dreven. Toen de oorlog uitbrak kwam het gezin weer aan boord. Piet hielp aan dek: ‘Ik deed van alles maar verdiende niks.’ Dat veranderde toen de kapitein van een ander rederijschip met verlof ging. ‘De stuurman vroeg vader: kun je Piet niet meegeven als stuurmannetje?’ Na twee reizen kwam de verlofganger terug. Maar Piet was geliefd: ‘Dus vroeg de machinist: waarom blijf je niet als stokertje?’
Lees het gehele artikel op de bron: Corine Nijenhuis 
— Zoektocht naar 100 extra ligplekken in Groningen
 

 
550 plaatsen voor woonschepen in de binnenwateren van de stad Groningen? Prima, maar waar dan? Op die vraag wil de gemeenteraad antwoord van wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA).

De uitbreiding van het aantal ligplekken voor woonschepen maakt deel uit van de watervisie waarbij het doel is het aangezicht van het binnenwater in de stad te verfraaien en er meer recreatie mogelijk te maken.

Er verdwijnen ongeveer 25 ligplaatsen uit de Diepenring, vooral wrakke en verpauperde schepen. Maar op andere plekken, zoals het Eemskanaal, de Scandinavische havens, het Oude Winschoterdiep, Meerstad en de Suikerfabriek komen er als het aan het college ligt weer plekken bij. De stad telt nu 430 ligplaatsen, maar er zijn straks 550 plekken waar schepen tijdelijk dan wel permanent mogen liggen.

Alleen is nog niet precies duidelijk waar die plekken moeten komen. En raadsleden van de PvdA, SP, ChristenUnie, CDA, D66 en GroenLinks willen niet dat er een streep gaat door een ligplaats, terwijl nog niet duidelijk is of er een nieuwe plek beschikbaar is. Voor 1 juni moet er een duidelijk plan op tafel liggen.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 
— Scheepswerf Koning William dicht na twintig jaar klachtenTot december hield Coen Kerkelaan (71) de boel draaiende op Koning William, een van de laatste historische scheepswerven van Amsterdam. Nu neemt de vernieuwing het ook hier over.

Coen Kerkelaan betrok als ambitieuze 25-jarige in 1971 de scheepswerf Koning William aan de Hoogte Kadijk. Hij wijst naar een zwart-witprent aan de wand van zijn voormalig kantoortje. "Zie je dat onkruid in dat hoekje? Op het hele terrein stond het zo hoog. De gemeente wilde dat er weer leven in de werf werd geblazen."

Met zoons Vincent en Mitchel en twee andere medewerkers beheerde Kerkelaan de scheepswerf sindsdien 46 jaar. Maar hij zag nu geen andere toekomst meer dan de boel te verkopen. "Er waren constant klachten uit de buurt over geluidsoverlast. Elke week stond er iemand van de milieudienst voor de deur, of een politieauto. Werken werd onmogelijk. Vergelijk het maar met een toko in de stad. Als de buren daar niet blij met je zijn, dan leg je het af hoor."

Geluidsgolven en overlast
In 1997 is de scheepswerf voor 1 miljoen gulden naar de laatste milieunormen aangepast. De gemeente sponsorde een kwart. Desondanks bleven omwonenden klagen. De werkzaamheden op de werf mochten niet meer dan 75 decibel geluid veroorzaken, eisten zij.

Een groep van veertig bewoners daagde de werf in 2011 voor het gerecht. De zaak kwam tot de Raad van State, maar die besloot dat de Koning William werf door mocht gaan.
Lees het gehele artikel op de bron: Parool  
— Willem Hos bouwt Assendelver melkschuit naBotenbouwer Willem Hos brengt met hulp van Bart Nieuwenhuijs en Jan Kramer de vermoedelijk laatste Assendelver melkschuit van molen Het Prinsenhof naar Assendelft. Hiervoor wordt de door Willem Hos gemaakte praam gebruikt.

Hos gaat een nieuwe melkschuit bouwen en gebruikt deze als voorbeeld. Op vergelijkbare wijze zorgde hij vorig jaar voor behoud van de Assendelver praam. Die praam gebruikt hij nu voor het vervoeren van de oude Assendelver melkschuit.
Op 7 en 8 april is de melkschuit te zien tijdens de Jaardagen van Historisch Genootschap Assendelft op het adres Dorpsstraat 534 in Assendelft.
— Oproep voor problemen bij Noorderbrug in Leeuwarden


De Voorwaarts Voorwaarts brak beide masten in 2015

De Noorderbrug in Leeuwarden heeft in de loop der tijden een aantal schadegevallen gekend. De brug gaat niet helemaal open en blijft deels boven de doorvaart hangen. De stootklossen van het brugdek staken daarbij uit en daar is wel eens een schip met de verstaging aan blijven hangen. Na de laatste schade in 2015 zijn er geleiderail onder het brugdek gemaakt waardoor een groot deel van het probleem is opgelost.De gemeente Leeuwarden stelt dat de schippers niet goed door de brug varen en acht zich niet verantwoordelijk. Leo Breedveld zoekt nu voor verzekeraar EOC naar meer schepen die in deze brug problemen hebben gehad of schade hebben opgelopen. Het is bekend dat de Johanna Engelina, de Voorwaarts Voorwaarts, de Vrijheid en de Albertha hier schade opliepen. Hopelijk willen anderen zich ook melden bij Leo.
Je kan hem mailen of bellen, Leo Breedvelt  0622147366— Spiegel der Zeilvaart nr 3 weer de moeite waard   De Spiegel der Zeilvaart is voor de liefhebber van Varend Erfgoed weer de moeite waard. Naast verschillende kleinere artikelen over uiteenlopende onderwerpen een aantal grote artikelen.

Peter Fokkens schreef het derde deel van de Atlantische reis die hij maakte aan boord van de logger ‘Wylde Swan’ met Amerikaanse studenten. Van de Schotse westkust zeilen ze via de de Buiten Hebriden naar de Orkney en de Shetland eilanden.

Broek op Langedijk heeft de oudste doorvaartgroentenveiling ter wereld. Op deze plek ontstond n 1887 het veilen bij afslag. Het veilinggebouw en de markante hallen boven het water houden de historie levend. Een uitgebreid artikel over veilingschuiten, het motorschip Westfries en de reconstructie van de laatst gebouwde Damschuit.

Jouke van der Baan schreef een artikel over ‘Pampus in de West’, waar de West Curacao is, waar de zeilafdeling van SOV Asiënto met haar 288 leden een zestal Pampussen wedstrijdzeilen op zee.

Voor 1900, toen havens met kades zeldzaam waren ankerden schepen en werd er met de sloep naar de wal gevaren. Er waren echter veel meer momenten waarop sloepen werden gebruikt. Nederland, het ‘sloepjesland’ bij uitstek lijkt dat inmiddels totaal vergeten. Anton Bregman neemt je mee in de wereld van de verschillende sloepen.

Wim de Bruijn schreef een uitgebreid artikel genaamd ‘Zuiniger met energie’ waarin Jorit Jouwsma van de klipper Deinemeid aan het woord komt. Joris heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in het energie zuiniger maken van (woon-)schepen, en heeft daar een eigen bedrijf voor opgericht: S-Boats. Een nieuwe standaard voor het intimideren van oude schepen.
— Museum Antwerpen bereidt ‘shiplovers’ voor op ergste


Stoomsleepboot Amical mag blijven omdat het een voor België ‘uniek object’ betreft.

Genodigden voor de voorlichtingsbijeenkomst op 22 maart van het Museum aan de Stroom over de inrichting van het nieuwe maritiem museum in Antwerpen, kregen op voorhand te horen dat geen vragen mochten worden gesteld over het al of niet behouden van specifieke objecten uit de collectie van het vroegere Nationaal Scheepvaartmuseum. Wel werden ze op het ergste voorbereid.

Er zal geween en tandengeknars zijn, want na selectie zal men van een aantal museumschepen afscheid nemen. Van een zeventigtal schepen en boten, in museum-termen ‘objecten’ genoemd, zouden er slechts zo’n 10 de selectieprocedure overleven. Daarbij worden culturele, maatschappelijke en historische parameters gehanteerd, waarbij unieke objecten een betere kans maken. Dat shiplovers ook een emotionele binding met bepaalde schepen kunnen hebben, wordt in de beoordeling niet meegenomen.

Lees het uitgebreide artikel van Justin Gleissner in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Varen is het beste voor behoudVaren is het beste voor het behoud van oude hoogaarzen en hengsten. En varen met de historische Zeeuwse schepen is dan ook het doel van de Stichting Behoud Hoogaars, die paaszaterdag open dag hield in de Machinefabriek in Vlissingen.

Als de stichting niet de hele winter door onderhoud pleegt aan haar hoogaarzen en hengsten, waarvan enkelen meer dan een eeuw oud zijn, was haar vloot al lang geminimaliseerd. De tientallen vrijwilligers die minstens een dag in de week aan de schepen werken, zorgen er voor dat de vaartuigen in betere conditie zijn dan toen ze nog dagelijks voor vis- of mosselvangst de Schelde of Noordzee op gingen.

Woordvoerder Klaas Tenwolde wijst trots op het glanzen van de scheepshuid. ,,Er zitten wel zeven lagen olie op. En daar beginnen we pas aan als het hele schip is afgeklopt en we zeker weten dat er geen rotte plekken in de huid zitten.'' Veiligheid voor alles, meldt de schipper. ,,De masten gaan er altijd af om ze te lakken. Het zal ons niet gebeuren dat een mast afbreekt, omdat hij is doorgerot." Maar je kunt historische hoogaarzen, hengsten, sloepen en een peilbootje nog zo goed onderhouden, als ze niet regelmatig het ruime sop kiezen is het tevergeefs. ,,De huid droogt uit en gaat zodanig 'kieren' dat er niet meer tegenop is te breeuwen. Niet erg. Het doel van de Stichting Behoud Hoogaars is het in de vaart houden van historische schepen."

De goed bezochte open dag kon wel eens de laatste in de Machinefabriek zijn, beseffen de vele vrijwilligers van Behoud Hoogaars. ,,We zijn dankbaar dat we altijd gastvrij door de gemeente zijn onthaald, maar we weten dat Vlissingen andere plannen met de fabriek heeft. We hebben wat opties en hopen dat we er binnenkort een kunnen lichten."
Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€ 0,29)  
— Eerste skûtsjesrace op LoosdrechtEen eerdere poging mislukte, maar nu moet het er echt van komen: op woensdag 6 juni barst de strijd om de eerste ’Skûtsjesilen Loosdrecht Cup’ los.

Acht tot tien Friese schuiten varen twee wedstrijden op de plassen. Bedrijven kunnen medewerkers en relaties laten mee racen op de platbodems met professionele bemanning. Finley Het Witte Huis is ’the place to be’ voor alle festiviteiten rondom het zeilen.

De skûtsjes, oorspronkelijk gebouwd voor vrachtvervoer, komen met bemanning uit Friesland. „Ook de intocht, op de zaterdag ervoor, is bijzonder om te zien. Vooraf laten we weten hoe laat ze bij de Mijndense sluis arriveren.”

Steven Voorn, ’een Loosdrechtse jongen met Friese roots’, noemt de plassen geknipt voor skûtsjesilen. „Vanaf de terrassen bij Finley kun je van de skûtsjes genieten. Maar natuurlijk ook ergens vanaf de kant, de eilanden of vanaf een bootje.”

Een team is bezig met het programma, het regelen van vergunningen en werven van sponsors en vrijwilligers. Voorn: „Een megaklus.” Met het evenement is het skûtsje terug van weggeweest in het Gooi. In 2008 viel na twintig jaar het doek voor skûtsjesilen op het Gooimeer bij Huizen.
Kijk hier voor meer info 
— Mercuur is goed bezocht tijdens Pasen


Het voormalig torpedowerkschip Mercuur trok het paasweekeinde 525 bezoekers, onder wie meer dan 200 kinderen.

Hans van IJzerloo werkt zelf bij defensie. Beroepsmatig vindt hij het voormalige torpedowerkschip, dat werd gebouwd als mijnenveger, al razend interessant. Maar ook als Vlissinger is hij trots dat het schip in Het Dok ligt. ,,Het is toch prachtig dat dit historisch erfgoed nu hier ligt. Fantastisch dat een club mensen het schip helemaal opknapt. Onderhoud zal nodig blijven. Ik heb begrepen dat er een stichting Vrienden van de Mercuur komt. Ik zou graag de eerste vriend worden."

Die wens kan niet in vervulling gaan, lacht voorzitter Niek Peters van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen. ,,Ik word natuurlijk zelf de eerste vriend." Maar hij laat grijnzend doorschemeren dat er voor de juiste prijs natuurlijk altijd iets kan worden geregeld. Peters was aan het eind van tweede paasdag, net als alle andere vrijwilligers van de stichting, zeer in zijn nopjes met meer dan vijfhonderd bezoekers op de middagen van goede vrijdag tot en met tweede paasdag.

Onder de laatste bezoekers waren ook Benjamin en Jonathan uit Sint Laurens. De kruip-door-sluip-door-gangen op het schip vonden de jongens razend interessant. ,,Maar de stuurhut vond ik het mooist", meldt Jonathan. Peters hoort het graag. Hij heeft met het bestuur nog niet besproken wanneer de Mercuur weer te bezichtigen is. ,,Maar het zou mooi zijn als het met Hemelvaart of Pinksteren weer kan. Ook dan is nog niet alles klaar, maar we kunnen elke keer weer iets meer laten zien."
Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€ 0,29)
— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allureOp zaterdag 7 en zondag 8 april 2018 organiseert de Stichting Pieperrace voor de 34ste keer de Pieperrace op het Markermeer voor de kust van het gastvrije Volendam. Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen. Zie ook www.pieperrace.nl. Daar zijn ook inschrijfformulieren e.d. te vinden.

De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen. Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de "bruine vloot" een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal ‑ net als vorige jaren ‑ in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.

Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren ‑ onder andere ‑ bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.

Volgens het programma worden de schepen op Vrijdag 6 april in de haven van Volendam verwacht. Er kan dan worden ingeschreven.
kijk hier voor meer info 
— Historische beroepen op oude werf


Zeilmaker Joep Steur (links) en Aad Donkersloot zijn op de Ambachtendag bezig met schiemanswerk.

Het is niet moeilijk zoeken naar scheepswerf Groot, de plek waar de Ambachtendag plaatsvindt. Een kwestie van de meute volgen. Zowel toeristen als de lokale bevolking neemt namelijk in groten getale een kijkje en geniet van het vakwerk van de ’oude’ ambachtslieden.

Tijdens de Ambachtendag in oud-Edam zijn er verschillende demonstraties bij te wonen van diverse oude – en soms vergeten – ambachten, zoals vilt verwerken, schilderen, etherische oliën, snaarinstrumenten en manden maken. Daarnaast viert de organisatie de oprichting van de Stichting Historische Werf in Edam, de stichting ten behoeve van behoud en voortbestaan van scheepswerf Groot in Edam. De laatste overgebleven, eeuwenoude scheepswerf van de vele die Edam ooit rijk was.

Op het terrein van de historische scheepswerf zijn kinderen aan het vissen – magneetvissen welteverstaan – en gaat zojuist het eerste kind te water in een kano. Ondertussen zijn verschillende vaklieden bezig om hun kunsten te tonen aan de aanwezige bezoekers. Een vader tilt zijn zoontje op om even nieuwsgierig naar de makrelen te kijken en op de werf zijn inmiddels een goudsmid, kleermaker en een zeilmaker actief.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Vlootdag Harlingen op 7 april


 
Zaterdag 7 april zet de Vlootdag Harlingen weer volledig op z’n kop!  Neem een kijkje aan boord van de schepen, geniet van de gezellige shantykoren en maak als hoogtepunt van de dag een zeiltocht op een authentieke klipper!

De Vlootdag is het ideale dagje uit voor het hele gezin.
Voor de kleinste kapiteins en avonturiers staan er allerlei leuke activiteiten op het programma, waaronder een enorm springkussen en paardjerijden op vintage speelgoedpony’s. Met open mond kan worden geluisterd naar de verhalenvertellers.

Niet weg te denken op de Vlootdag is de bonte markt.
Hier kunt u uw hart ophalen als het gaat om watersport- en scheepsgerelateerde artikelen, zowel nieuw als tweedehands. Tussen de vele kramen door kunt u genieten van boeiende demonstraties van oude ambachten zoals bijvoorbeeld touwdraaien, klompen maken en ijzersmeden.Wandel vervolgens op de Markt langs de kleurige stands met diverse heerlijkheden, snuisterijen, antiek & curiosa, boeken, kleding en hip & handmade design.
Het culinaire gedeelte wordt verzorgd door een plein vol foodtrucks.
De lekkerste hapjes en snacks worden hier geserveerd vanuit originele en eigenwijze mobiele restaurants.

Voor spanning en sensatie bent u van harte welkom de roeiers van de wedstrijd sloeproeien aan te moedigen. Om 12:00 stipt klinkt het startschot en steken de deelnemers de riemen in het water voor een jaarlijkse waterslag die een nek-aan-nekrace garandeert. 
Zaterdag 8 april 2017 van 11:00 tot 17:00
Kijk hier voor meer info 
— Bezoek expositie WONDERBOOT 90 jaar Insulinde
   


Dit jaar is er in de “Stuurhut”, het onderkomen aan de wal van Stichting tot behoud reddingboot Gebroeders Luden, de expositie te zien over de WONDERBOOT 90 jaar Insulinde. De Insulinde was de eerste stalen zelfrichtende reddingboot ter wereld, en gestationeerd in Oostmahorn. Een revolutionaire boot die veel levens heeft gered.

Ontdek het wonderlijke verhaal van de Insulinde op deze tentoonstelling. De “Stuurhut” is open op dinsdagen van 10:00 tot 15:00 uur en voor groepen ook op andere dagen op afspraak. De expositie is te zien van 1 april tot 31 oktober. Ook is het mogelijk om de expositie te bekijken en daarna nog een stukje te varen met de opvolger van de Insulinde, de Gebroeders Luden. U bent van harte welkom: Haven 20, 9976 VN Lauwersoog.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door medewerking van het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder.
— Sail Kampen lokt 250.000 toeschouwersSail Kampen denkt dit jaar zo’n kwart miljoen bezoekers te hebben gehad, zo’n 20.000 meer dan bij de vorige editie vier jaar geleden. Aan Sail deden zo'n 70 schepen mee. Die ontketenden het evenement vrijdagavond met de traditionele vlootschouw die werd afgenomen door burgemeester Bort Koelewijn en plaatsvervangend commissaris der Koning Boele Staal van Overijssel.

De organisatie stelt dat het hele festijn nagenoeg zonder incidenten is verlopen, maandag was het de drukste dag in combinatie met paasmarkt De Heugte. De volgende editie van Sail Kampen is in principe over vier jaar, maar het Sail-bestuur heeft zichzelf de ambitie gegeven om het zeilfeestje eens in de drie jaar te houden. Die beslissing volgt na een evaluatie over deze Sail-editie.
— Veertig jaar Oude Glorie in de PrinsentuinWie belangstelling heeft voor het Varend Erfgoed kan in het eerste weekend van augustus 2018 in de Prinsentuin van Leeuwarden zijn/haar hart ophalen. Die ligt dan vol met historische motorjachten van vóór 1945. Te pronk en ter bezichtiging, voor jong en oud, van buiten en van binnen. Heel misschien kunt u er een rondje mee varen.

Want de Vereniging van Booteigenaren Oude Glorie viert dat weekend in de Prinsentuin haar 40-jarig jubileum. Heel toepasselijk, want de Oude Glorie is daar in augustus 1978 ook opgericht. De schepen komen uit verschillende delen van Nederland, voor een deel ook uit Fryslân. Ze varen in verschillende konvooien richting Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Voor één van de bruggen buiten het centrum verzamelen ze zich, om dan samen naar de Prinsentuin op te stomen en daar af te meren. Wat zal dat een prachtig gezicht opleveren!

De Vereniging van Booteigenaren Oude Glorie (afgekort tot VBOG en meestal kortweg Oude Glorie genoemd) is een behoudsorganisatie van historische motorjachten die nog een authentieke uitstraling hebben. Hoewel de schepen voor een leek vaak erg op elkaar lijken, zijn ze allemaal verschillend. Met groot, veel handmatig vakmanschap gebouwd voor de gegoede burgerij uit de eerste helft van de 20e eeuw.

De belangrijkste soorten zijn Salonboten, Autoboten, Sloepen, Bakdekkruisers, Maaskruisers en Kofferdekkruisers. Die soorten zijn ontstaan in antwoord op de sociaaleconomische en technische ontwikkelingen uit die tijd. Maar ook recreatieve en de artistieke ontwikkelingen (Jugendstil, Nieuwe Zakelijkheid) hadden grote invloed. Een gemeenschappelijk kenmerk is echter dat alle schepen er prachtig uitzien en met hun steilstevens schitterend door het water snijden.
Kijk hier voor meer info 
Of kijk hier om je aan te melden— Lezing over Dordtse Scheepsbouw in de 18e eeuwIn samenwerking met de Vereniging De Binnenvaart organiseert het Augustijnenhof op zaterdag 7 april een lezing over de historische scheepsbouw in Dordrecht. De lezing vindt plaats aan boord van museumschip Rene Siegfried. 

Hans Blok vertelt over zijn onderzoek naar de nieuwbouw van Dordtse binnenvaart- en zeeschepen in de periode van 1740 tot en met 1800. De scheepsbouw was nauw verknoopt met de economische situatie van de stad. De handel en doorvoer van goederen bepaalden de vraag naar nieuwe schepen. Maar ook oorlogen, het schippersgilde en de concurrentie van werven uit andere plaatsen speelden een belangrijke rol.

Wie waren de Dordtse scheepsbouwers en hoe succesvol waren ze? Welke scheepstypen werden gebouwd? En hoeveel schepen produceerden de Dordtse scheepswerven gemiddeld in een jaar?

Datum:  zaterdag 7 april om 14:00 uur
Locatie: Rene Siegfried, Maasstraat 13 Dordrecht
Kosten: EUR 7,50 per persoon. Het aantal plaatsen is beperkt.
Aanmelden kan hier 
— Zwartsluizer Botter ZS13 zoekt vrijwilligersZWARTSLUIS - Stichting Zwartsluizer Botter ZS13 is op zoek naar extra vrijwilligers. "In ons zeventienjarig bestaan is er uiteraard vergrijzing opgetreden onder de vrijwilligers", legt het bestuuur uit. "Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste mensen die een bijdrage willen leveren aan het voortbestaan van de ZS13."

De vrijwilligers doen al zeventien jaar hun best om de Botter ZS13 in de vaart te houden. Regelmatig worden evenementen bezocht zoals de Botterdagen in Elburg, Harderwijk, Urk en de Oostwalrace in Kampen. "Dit jaar gaan we ook naar het lustrum van het Botterbehoud in Enkhuizen", aldus het bestuur. "Verder worden er dag-, middag- en avondtochten gevaren."

Stichting Zwartsluizer Botter ZS13 is met name op zoek naar ervaren zeilers die willen schipperen of maten op de ZS13, of mensen die hiervoor opgeleid willen worden. "We zijn een enthousiaste club die informeel maar met groot enthousiasme in de toekomst de ZS13 wil veiligstellen. Heb je zin om bij onze club te komen? Kom dan eens kijken in ons Botterhuus aan de Mastenmakersstraat 17 in Zwartsluis (op de donderdagavonden vanaf 20.00 uur), waar je informatie kunt krijgen en de sfeer kunt proeven."
Of bel met de Weijsberg (Boekingskantoor van de Stichting), (038) 386 74 31.
— Geschiedenis van de Ambulant en haar opvarendenDe schipperswereld is klein: veel schippers kennen elkaar. Maar de tijd drijft hen uiteen. Eenmaal uit de vaart, verbreekt vaak het contact. Tenzij het toeval toeslaat. En oud-schippers elkaar na jaren terugvinden. Dat gebeurde bij Harmen Bergsma en Dingena de Voogd van der Straaten.

In de rubriek ‘Schippers van weleer’ werd hij herkend als de zetschipper van de Ambulant, eind jaren ‘40. Ambulant was de zeilkast van Dingena’s ouders. Harmen en Dingena ontmoetten elkaar onlangs opnieuw, 69 jaar na de laatste keer. Het leverde dit portret van de zeilkast Ambulant op.

In de collectie van het Maritiem Museum bevindt zich een scheepsmodel van een ijzeren sleepschip. Dat schip was in 1910 van de helling gegleden, bij scheepswerf Van Suijlekom in Raamsdonkveer. De kast was van flink formaat: 40,17meter lang, 6,60 meter breed, het kon de Friese wateren niet op. Gelukkig werd menige sluis vergroot. Want de sleepkast was in 1911 getuigd en de tweemaster zeilde het liefst op open water zoals het IJsselmeer.
Lees nu het gehele artikel van Corine Nijenhuis op haar website

— Vaartochten tijdens Vaardag Sleepboothaven MaassluisDe Vaardag Sleepboothaven Maassluis op zaterdag 19 mei biedt dit jaar langere vaartochten voor maritieme liefhebbers. Tijdens het evenement waarbij de focus ligt op rondvaarten met historische Maassluise schepen vaar je 1,5 uur lang mee in plaats van de gebruikelijke 45 minuten. De langere vaartochten maakt het mogelijk om niet alleen over de Waterweg te varen, maar ook een stukje van de Rotterdamse haven mee te pakken. Meevaren kan met de gerestaureerde stoomsleper Furie (1916), bergingsvaartuig Bruinvisch (1937) en bergingsvaartuig Tonijn (1958). Zeesleper Elbe (1959) gaat verder en doet ook de Maasvlakte aan en haalt een zoute neus op zee.

De Stichting Sleepboothaven Maassluis organiseert het ene jaar de Dag van de Zeesleepvaart en het andere jaar de Vaardag Sleepboothaven. Bij laatstgenoemde is de opzet kleiner en ligt de focus puur op rondvaarten van Maassluise schepen zonder activiteiten op de kade. De Dag van de Zeesleepvaart is groter van opzet met meer schepen, ook van buiten Maassluis, veel walactiviteiten en traditiegetrouw een vlootschouw.

Kaartverkoop
Kaartjes voor de Furie, Tonijn en Bruinvisch kosten €7,50 en zijn vanaf zaterdag 21 april te koop aan de balie van het Nationaal Sleepvaart Museum aan de Hoogstraat 1-3 in Maassluis.
Tickets voor de Elbe zijn nu al te koop en alleen te verkrijgen via www.zeesleperelbe.nl. Ze kosten € 49,50 pp inclusief een heerlijk buffet.
Kijk hier voor alle info 
— Drempel houdt water in Museumhaven ZierikzeeEen extra hoge drempel voor de ingang van de Oude Haven in Zierikzee moet voorkomen dat de museale boten in het slib komen te liggen. Bij eb blijft er nu minimaal zestig centimeter water achter. Dat is voor de meeste schepen voldoende, aldus Carel Beulink van de Stichting Museumhaven Zeeland.

Volgens Beulink gaat het om een tussenoplossing. ,,Wethouder Jacqueline van Burg heeft toegezegd dat ze het stuk voor de museumsteiger gelijk meenemen wanneer de Nieuwe Haven wordt uitgebaggerd. En dat zou eind dit jaar gaan gebeuren; vanaf Bouwman tot aan de brug."

De Museumhaven is hoe dan ook blij met de donderdag uitgevoerde maatregel. Beulink: ,,Wij hebben onze eigen schepen het afgelopen jaar niet in de Oude Haven gelegd, maar aan de steiger voor de werf. Omdat ze anders bij laag water in de modder zouden liggen. Dat is schadelijk voor het onderwaterschip. En we hebben ook minder  gastschepen gehad, omdat ze niet met hun kont in het slib willen belanden. Dus dat heeft ons ook inkomsten gekost."

Dankzij het hogere waterpeil keert de ARM17 binnenkort terug op z'n vaste stek. De hoogaars krijgt gezelschap van een loodsjol, de nieuwe aanwinst van de Museumhaven. In de Oude Haven liggen verder vier particuliere oldtimers.
Lees het gehele artikel op de bron: PZC 
— Nieuwe expo Maritiem Museum ‘Waterproof Veiligheid
     op zee’
Vanaf 9 juni is de nieuwe tentoonstelling ‘Waterproof: Veiligheid op zee’ te zien in het Maritiem Museum Rotterdam. De tentoonstelling is gemaakt ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het Lloyd’s Register, het classificatiebureau van de scheepskeuringen.

Iedereen heeft baat bij veiligheid op zee. Of er nu via internet een overzees pakketje wordt besteld of iemand aan boord stapt van de veerboot naar Terschelling: ieder schip waar we mee te maken hebben, is ooit gekeurd. Intensieve inspecties zijn dat, uitgevoerd door classificatiebureaus als Lloyd’s Register. Je moet er toch niet aan denken dat een tanker olie lekt, een veerpont geschilderd is met giftige verf of een schip ontploft in de Rotterdamse haven.

Van tekentafel tot proefvaart
Voordat een schip te water gaat, moet het een keurmerk verdienen, waaruit blijkt dat het zeewaardig en veilig is. Het toekennen van zo’n keurmerk is de taak van classificatiebureaus. Hiervoor sturen zij een ‘surveyor’ (inspecteur) op pad. In ‘Waterproof’ volgt de bezoeker een inspecteur die zich over bouwtekeningen buigt, naar de werf gaat of de fabriek bezoekt waar de staalplaten voor een schip worden gemaakt. Bij het hele bouwproces zijn surveyors betrokken, tot aan de proefvaart. En pas als alles klopt, wordt het schip goedgekeurd.
Voor meer info kijk je hier 
— Maritiem Museum in strijd voor Museumprijs


Medewerkers en vrijwilligers van het Maritiem Museum

Het Maritiem Museum Rotterdam is in de race om het museum van het jaar te worden. Als enige Rotterdamse kandidaat gaat het de strijd aan om de BankGiro Loterij Museumprijs 2018 met de beide andere genomineerden, het Geofort en het Science Centre Delft genomineerden.

De keus is aan het publiek: dat kan t/m 8 mei stemmen op de favoriet via museumprijs.nl. In het Maritiem Museum staat daarvoor zelfs een speciale ‘stembalie'.

Jaarlijks reiken het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging, de BankGiro Loterij Museumprijs uit. Ieder jaar heeft deze prijs een ander thema: dit jaar is dat ‘techniek'. Een thema waarbij het Maritiem Museum zich extra thuis voelt sinds de opening van de ‘Offshore Experience', de lancering van de bijbehorende techniekeducatie en alle bedrijvigheid in de recent vernieuwde museumhaven.

Maritieme ambachten
De winnaar van de Museumprijs ontvangt, naast de titel ‘Museum van het Jaar', een bedrag van 100.000 euro. Dit geld wil het Maritiem Museum besteden aan een interactieve werkplaats in de museumhaven, waar smeden, monteurs en timmerlui de handen uit de mouwen steken. Nieuwsgierige bezoekers kunnen hier zelf aan de slag met de maritieme ambachten van vroeger en nu. De werkplaats komt in een nieuw paviljoen dat komend jaar gebouwd wordt aan de Leuvehaven, de plek waar de Rotterdamse haven ooit begon. Het brengt de oude en nieuwe haven samen: een unicum in Rotterdam.
Hier kan je stemmen voor het Maritiem Museum 
— Ship shapes project reconstrueert Nederlandse VOC schepen


Een deel van het Batavia wrak in het Western Australian Museum

Maritieme archeologen van de Flinders University in Zuid-Australië gebruiken 3D-printers, Computed Tomography en laserscanners om Nederlandse retourschepen te reconstrueren.

Flinders University in Australië startte een nieuw project genaamd het 'Ship Shapes'-project dat zich richt op het reconstrueren van Nederlandse VOC retourschepen door middel van 3D-printing, laser en Computed Tomography scanning. De universiteit probeert fijne details vast te leggen die gebaseerd zijn op werkelijke schaalmodellen die dateren uit de 17e en 18e eeuw. Deze modellen zouden mogelijk meer informatie kunnen geven over enkele van de meest beroemde Nederlandse scheepswrakken zoals de Batavia of Zeewijk.

Nadat alle gegevens van de schepen zijn verzameld, zullen deze worden gebruikt om er 3D-geprinte modellen, reconstructies, animaties en mogelijk een meeslepende virtual reality-ervaring mee te maken. Het doel is om een ​​beter begrip te krijgen van wat een Nederlandse Oost-Indiëvaarder definieert als een scheepstype en wat voor soort variatie er was in dit ontwerp.

Het projectteam Ship Shapes werkt met het Maritieme Programma van de RCE, die een breed scala aan projecten uitvoeren op nauw verwante archeologische vindplaatsen over de hele wereld. Informatie zal worden gedeeld met RCE en vice versa. Er is al een bijeenkomst gehouden in Leiden en de samenwerking verwacht een ​​zo goed mogelijk begrip van deze schepen mogelijk te maken.— Sail komt naar LeidenLeiden heeft er een nieuw groot evenement bij: Sail komt naar Leiden. Op 27, 28 en 29 juli transformeert 'de grootste vloot met varend erfgoed ter wereld' Leiden om tot een groot drijvend openluchtmuseum. Sail is in Amsterdam een meerdaags maritiem festival. Leiden sluit zich daar nu bij aan. Wel zijn er verschillen tussen de twee 'sails'. Zo massaal als Amsterdam is de Sail in Leiden niet.

Programma
Het voorprogramma begint al op 25 en 26 juli in Warmond. Daarna liggen de boten drie dagen lang in Leiden. Sail Leiden vormt een interactief museum, afgemeerd aan de kades tussen de Morspoort en de Zijlpoort. Aan de hand van een speciale wandelgids, de Blauwe Meander, ondergaan bezoekers een stroom van activiteit, verhalen en geschiedenis.

De Historische Haven is als oudste museumhaven van Nederland de initiatiefnemer van het evenement. Sail Leiden is een erfgoedmanifestatie met als missie om varend erfgoed te behouden en historische bedrijfsvaartuigen onder de aandacht te brengen. De schepen hebben stuk voor stuk een uniek verhaal te vertellen over hun rol in het verleden. Van de Morspoort tot aan de Aalmarkt in hartje stad, herinneren tal van activiteiten aan het belang van de scheepvaart voor de ontwikkeling van steden zoals Leiden. De aanvoer van belangrijke ladingen zoals voedsel, brandstof en bouwmaterialen, het ontstaan van markten aan de waterkant: scheepvaart bracht het stedelijk leven tot bloei. Deze historie wordt opnieuw en zichtbaar tot leven gebracht. Tussen de diverse Sail-locaties varen taxi-boten, die alle drijvende ‘museumstukken’ met elkaar verbinden.
Lees het gehele artikel op de bron: Unity nu Berichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— Heeft het MoU nog bestaansrecht?

Overig nieuws:

— Uitleggen tonnen recreatievaart is vertraagd
— Lutz Jacobi nieuwe directeur Waddenvereniging
— Sail Kampen lokt 250.000 toeschouwers

— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure

— Vlootdag Harlingen op 7 april
— Oproep voor problemen bij Noorderbrug in Leeuwarden

— Race of the Classics naar Ipswich

— Het hoogtepunt voor een schipper tijdens Sail Kampen
— Groot verboden gebied rond Enkhuizerzand

— 1,25 miljoen extra voor aanpak fonteinkruid

— Groningen heeft er een eiland bij
— Van zeilinstructeur naar eigenaar van 4 tall ships

— Nieuwe Vlielander waddendijk verlicht drukte in
    Dorpsstraat

— Brug in Afsluitdijk krijgt automatisch koelsysteem
— Japanse oester helpt mossel in Waddenzee

— Personeel bezorgt eigenaren De Tijdgeest hoofdbrekens

— Volgende week grootschalige anti-terreuroefening in
     havengebieden
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN