Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

   Scheepspost 167, 28 maart 2018
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVENNext Generation Shipyards

Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk
Maritiem Portal


info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschipRegister Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Doeve Makelaars
EOC Expertise
Rood boven groen
Zeilmakerij Molenaar
watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Next Generation Shipyards

Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Shiptron

Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Sail Kampen drie keer groter
— Sail Kampen live te volgen bij RTV Oost
— Martine van Lier nieuwe algemeen directeur MEC

— Schippers van weleer: Jan Kalkhuis, 68

— Gratis online cursus wedstrijdzeilen
— Lezing over historische scheepskleuren

— Midwinterfeest Graft-De Rijp zoekt schepen

— 2 miljoen voor missende schakels in restauratieonderwijs
— Sponsoring gezocht voor speeltuinschip Zwarte Zwaantje

— Skûtsje Noarderling opent toeristenseizoen Dokkum

— Expertmeeting: Verduurzaming Varend Erfgoed
— LF2018-editie Turfrace zit vol

— Grootste traditionele zeilschip komt naar Harlingen

— Maritiem Programma zoekt medewerker

— Geschiedenis van de Ambulant en haar opvarenden

Curatoren CMS werf ruziën over schip


Evenementen komende week:

30 Maart t/m 2 april, Sail Kampen

31 maart Edammer Ambachtendag— Sail Kampen drie keer groterHet bestuur van Sail Kampen verwacht dit weekend zo’n 230.000 mensen, ongeveer net zoveel als in 2014.In totaal zijn er drie keer meer activiteiten dan 4 jaar geleden. Sail Kampen start komende vrijdagmiddag om 18:00 uur met de grote vlootschouw en duurt tot maandagavond 2 april.

Nieuw is dat er entree gevraagd wordt voor een deel van het evenement. Om het zwaartepunt van Sail te bezoeken moet er € 3,- per persoon betaald worden. Je hoeft maar één keer te betalen en hebt dan het hele weekend toegang. Ook voor een pendelbus vanaf de verschillende parkeerplaatsen wordt drie euro gerekend.

Het uitgebreide bestuur van 11 personen is druk bezig met de laatste voorbereidingen. Uiteindelijk komen er zo’n 65 tot 70 schepen naar Kampen dit weekend. Dit zijn verschillende zeilschepen van de bruine vloot, een drietal replica’s: de Kamper Kogge, het VOC jacht Halve Maen en het Statenjacht de Utrecht. Daarnaast komen er verschillende botters, sleepboten en vele andere schepen van het Varend Erfgoed.
Kijk hier voor alle info over Sail Kampen  
 — Sail Kampen live te volgen bij RTV OostKAMPEN - Het historische stadsfront van Hanzestad Kampen vormt in het Paasweekend het decor voor het Sail Kampen. RTV Oost volgt het evenement op radio, tv, internet en social media.

Sail Kampen begint op vrijdagavond 30 maart met een spectaculaire vlootschouw. Alle deelnemende schepen varen Kampen binnen en presenteren zich met volle zeilen aan het publiek. Historische schepen uit de Hanze- en VOC-tijd, het is allemaal live te zien op TV Oost, rtvoost.nl en de RTV Oost-Facebookpagina.

Ook op zaterdag, zondag en maandag is er van alles te beleven in Kampen. Het nautisch erfgoed wordt gepresenteerd, er worden demonstraties gegeven, de Hanze geschiedenis komt tot leven en er zijn doorlopend optredens van shantykoren, straatartiesten en levende standbeelden. Zaterdag zijn overdag alle gebeurtenissen te volgen op Radio Oost, rtvoost.nl en de RTV Oost-Facebookpagina. Op zaterdagavond zendt TV Oost een uitgebreid Sail Kampen journaal uit met de hoogtepunten van die dag. Ook zondag en maandag is alles te volgen via rtvoost.nl en de RTV Oost-Facebookpagina.
Kijk hier voor RTVOost  
— Martine van Lier nieuwe algemeen directeur MECMartine van Lier wordt met ingang van 1 april 2018 algemeen directeur van het Mobiel Erfgoed Centrum (MEC). Zij volgt Rein Schuddeboom op, die sinds de oprichting in 2010 aan het Mobiel Erfgoed Centrum leiding gaf. Rein legt zich verder als directeur toe op de ontwikkeling van de stichting Erfgoedhavens Rotterdam.

“In het verleden heeft Martine al met diverse projecten van het MEC meegedraaid” vertelt Rein. “Ook haar netwerk binnen de wereld van het Mobiele Erfgoed en het Varende Erfgoed in het bijzonder, zal een positieve bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van het Mobiel Erfgoed Centrum.”

Martine van Lier (55) was eerder betrokken bij het MEC als lid van de Raad van Toezicht. Later werd zij een belangrijke projectpartner, bijvoorbeeld bij het organiseren van het Nationaal Congres Mobiel Erfgoed en het project ‘Toonbeelden van Mobiel Erfgoed’. Verder werkt zij als adviseur cultureel erfgoed aan erfgoedbeleid, herbestemming, waardering en presentatie van erfgoed. Martine studeerde andragologie aan de Universiteit van Amsterdam en toegepaste bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze was enige tijd interim voorzitter van de FVEN en is nog altijd zeer actief als adviseur bij het bestuur van de FVEN

Over haar nieuwe functie zegt zij: “Zonder Mobiel Erfgoed blijft de wereld onbewogen. Mobiliteit heeft eeuwenlang gezorgd voor vooruitgang – maar ook voor milieuvervuiling; een indrukwekkende, maar ook complexe ontwikkeling. Het Mobiel Erfgoed Centrum steunt Mobiel Erfgoedorganisaties om te innoveren en professionaliseren. Samen geven wij het Mobiel Erfgoed een toekomstbestendig perspectief.”— Schippers van weleer: Jan Kalkhuis, 68


De Unitas is onlangs bij een sloperij geëindigd. (Foto collectie familie Kalkhuis)

Jan Kalkhuis stamt uit een geslacht van schelpenvaarders. Dat hij er zelf een werd is logisch: ‘Je bent ermee groot geworden, niet?’ Met een Dedemsvaart-aak voer het gezin Kalkhuis op maandagochtend het wad op om er tot vrijdag te blijven. Tot 1954 onder zeil, met een opduwer erachter. Vaak moesten ze wachten bij de schelpenzuiger. Dan gingen ze voor anker in een slenk, of bij de Ballumerbocht. Als er andere schepen lagen, werd er gebuurt.

Met vier kinderen was het krap in de aak. De dagen op het wad kenden een heldere dagindeling. ‘s Ochtends werd er geleerd, in de middag mocht er gespeeld. Dat leren ging via ligplaatsonderwijs. Jan’s moeder leerde mee; ze had maar drie klassen gehad en was weetgierig. Spelen gebeurde aan boord, op het wad of op een Waddeneiland. ‘s Avonds speelde vader op de mondharmonica en luisterden ze hoorspelen. Nu en dan kwam een visserman opzij, dan maakte moeder vis- en garnalenkroketten.

Het werk aan boord was zwaar. Ze hoefden de schelpen dan niet zelf te scheppen, er moest wel deklast worden gezet en het ruim afgedekt met kleden: ‘Vaak stond moeder tot de knieën in het water te beulen.’
Lees het gehele artikel van Corine Nijenhuis op de bron: 
— Gratis online cursus wedstrijdzeilenENKHUIZEN- Onder wedstrijdzeilers laat de kennis van de regels nog wel eens te wensen over. Toch is het belangrijk dat als je aan wedstrijden meedoet, dat je op de hoogte bent van de regels.

In samenwerking met Henk Plaatje, auteur van onder meer het Regelschrift en bekend van de Regelwijzer, heeft Watersport-TV een online reglementscursus gemaakt. In de serie 'Wedstrijdzeilen volgens de regels' behandelt Henk door middel van veel animaties en bewegende beelden de belangrijkste regels en beperkingen. De serie bestaat uit vijf afleveringen waarin telkens een aspect van deel 2 van het officiële wedstrijdreglement wordt uitgelegd.

Door animaties en beelden wordt alles heel inzichtelijk. Je ziet direct wat met een bepaalde regel wordt bedoeld. In de eerste aflevering staan bijvoorbeeld de vier voorrangsregels centraal. Begrippen als loef-en lij, vrij voor en vrij achter en overlap komen aan de orde.

In de volgende afleveringen volgen de algemene beperkingen, de start en startprocedures en hoe te handelen bij het indewindse-en bovenwindse merkteken. Na iedere aflevering kun je eenvoudig je regelkennis testen door naar de website te gaan waar je specifieke vragen over situaties en regels aantreft.

De serie is dusdanig opgezet dat het zowel voor de beginnende als de gevorderde wedstrijdzeiler leuk en vooral informatief en leerzaam is, om te volgen.
De eerste aflevering gaat hier woensdag 28 maart online   
Vervolgens volgt iedere week op woensdag een nieuwe aflevering.
— Lezing over historische scheepskleuren


Tjalk in Edam, begin 20e eeuw, foto Rijksmuseum

Op 5 april geeft Hein Sommer een lezing over historische scheepskleuren. De lezing is in het Witte Huis in Rotterdam en begint om 20:00 uur. Na afloop is er tijd voor een borrel.

Rotterdam behoort tot de oudste historische havens. Vele tentallen jaren worden er schepen gerestaureerd. In al dei tijd is er op restauratiegebied nogal wat veranderd. Er is vandaag de dag veel meer informatie voorhanden en de kennis is enorm toegenomen. Ook worden casco’s zorgvuldig geanalyseerd om de originele situatie te reconstrueren.

Ook in de gevallen waar van het origineel wordt afgeweken is er bij de eigenaren soms de wens om te weten het eigen schip er vroeger uitzag. Een belangrijk element van de de indruk die een schip geeft wordt bepaald door de kleuren waarin het schip geschilderd is.

De vraag is nu in hoeverre de kleuren die men tegenwoordig kiest overeenkomen met die in vroeger tijden. En of het mogelijk is om meer te weten te komen over de gewoonten in de regio waar het eigen schip rondvoer, of misschien wel over de kleuren van het schip zelf.
Je kan je hier aanmelden voor de lezing: post@koningspoort.nl
— Midwinterfeest Graft-De Rijp zoekt schepenElke twee jaar organiseert de Stichting Midwinterfeest Graft-De Rijp in december een cultureel winterevenement met een historisch karakter. Het Midwinterfeest in De Rijp zit in de top drie van meest bezochte evenementen in de gemeente Alkmaar en trekt circa 40.000 bezoekers.

Het decor van het Midwinterfeest is het pittoreske en monumentale centrum van De Rijp, dat voor de gelegenheid prachtig is verlicht en versierd en waar in de smalle straatjes spannende en ontroerende tafereeltjes zijn. Het hart van De Rijp heeft door alle aankleding en sfeer het aanzien van een dorp rond 1900. Niet in de laatste plaats door de prachtige nostalgische kleding waarin steeds meer bewoners en bezoekers van het Midwinterfeest zich hullen.

Tot nu toe stond de tijd van schrijver Charles Dickens (1812-1870) centraal, maar is een authentiek winters De Rijp met een sfeerbeeld uit vroeger tijden, niet veel passender? De zeevaart heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van De Rijp. Met name de walvisvaart en haringvisserij waren belangrijke bronnen van inkomsten. Daarom zouden wij ons dorp tijdens het Midwinterfeest willen opsieren met historische schepen.


De laatste haringlogger in de buitenhaven van Graft-De Rijp

Nu is de organisatie op zoek naar enkele historische schepen om dit evenement aan te doen? Er is plaats in de voormalige ‘Buizenhaven’. Voor elektriciteit kan gezorgd worden. Er kan gebruikt worden gemaakt van de faciliteiten van de nabijgelegen jachthaven. Belangrijk is dat de mast draaibaar is (i.v.m. toegang tot de Beemster ringvaart en de Buizenhaven). De schepen kunnen tot circa vijf meter breed zijn.
Voor meer info kijk je hier 
Of mail met Marie-Christine Koestal  mc.koestal@quicknet.nl


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— 2 miljoen voor missende schakels in restauratieonderwijs


Cursus smeden bij Mondra

Goed nieuws voor het erfgoed van Nederland. In de Cultuurbrief ‘Cultuur in een open samenleving’ van 12 maart 2018 trekt de minister van OCW, Ingrid van Engelshoven, 325 miljoen euro uit voor de instandhouding van erfgoed en monumenten. Hiervan is 2 miljoen bestemd voor restauratieopleidingen. Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) krijgt de taak om de missende schakels in het restauratieonderwijs te ontwikkelen.

De restauratiesector staat al jaren voor de enorme uitdaging om te zorgen dat er voldoende vakkundige restauratievaklieden zijn om restauratie en onderhoud aan monumenten uit te voeren. Voorwaarde is dat er goede restauratieopleidingen zijn, maar een aantal jaren geleden dreigde deze opleidingen te verdwijnen.

Samen sterk voor restauratieopleidingen
In 2014 hebben 14 brancheorganisaties de handen ineen geslagen om goede opleidingen voor restauratietimmerlieden, -metselaars en -voegers te behouden. Direct was duidelijk dat het onderwijs in andere restauratiedisciplines ook in meer of mindere mate lacunes vertoont. De minister bevestigt het belang van goed restauratieonderwijs door in de komende vier jaar 2 miljoen euro uit te trekken voor de ontwikkeling van opleidingen voor een keur van restauratiedisciplines.
Lees het gehele artikel op de bron: erfgoedopleidingen  — Sponsoring gezocht voor speeltuinschip Zwarte ZwaantjeDe laatste maanden heeft Stichting Leefwerf De Biesbosch zich hard gemaakt om het voormalig speeltuinschip het Zwarte Zwaantje te redden. Het is gelukt de gemeente Dordrecht te overtuigen dit unieke varend erfgoed onderdeel te laten uitmaken van het drijvende park van Leefwerf De Biesbosch. De gemeente stelt voor de aanschaf 50.000 euro beschikbaar.

Om het Zwarte Zwaantje in oude glorie te herstellen is echter veel meer nodig. Daarom roept Stichting Leefwerf De Biesbosch iedereen op die zich verbonden voelt met het Zwarte Zwaantje om te sponsoren. De voormalige stoompont Gorinchem V heeft een rijke culturele geschiedenis. Eerst als veerpont tussen Gorinchem en Sleeuwijk en als het speeltuinschip het Zwarte Zwaantje in de Maashaven. Aan boord van dit markante object hebben duizenden schipperskinderen gespeeld.Er is behoefte aan een hellingbeurt, een verzekering, de conservering van de romp (boven en onder water), de restauratie van de oude speeltoestellen en/of nieuwe speeltoestellen, een afrastering, verlichting en/of vlonders. Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot Elio Barone van Stichting Leefwerf De Biesbosch, door een email te sturen naar leefwerfdebiesbosch@gmail.com

— Skûtsje Noarderling opent toeristenseizoen Dokkum
 

  
Dokkum Suppers maakten de grachten schoon en skûtsje De Noardeling bracht het eerste exemplaar van Dokkum Magazine 2018. Daarmee is het toeristenseizoen in Dokkum officieel geopend.

,,Steeds meer mensen weten hoe mooi deze stad is’’, zei burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel zaterdag tijdens de opening op De Zijl. ,,Maar we liggen niet in het centrum van Nederland. We zullen dus altijd net iets harder moeten lopen.’’

Sleutelrol
Om dat tandje bij te zetten, organiseerde Dokkum zaterdag voor het eerst een aftrap van het toeristenseizoen. Terwijl de dames van de Dance Factory Dokkum hun dans uitvoerden, kwam het skûtsje De Noardeling langzaam de stad binnenvaren.

Die sleutelrol kreeg het drijvende museum niet voor niets. Louwrens Hacquebord van stichting De Noardeling noemt het skûtsje uit 1907 een heuse ,,katalysator’’. Nu het roefschip sinds anderhalf jaar weer in Dokkum ligt, komen er ook vaker andere schepen naar de haven, weet Hacquebord. ,,De gemeente heeft de ambitie om hier een museumhaven van te maken.’’

Magazine
Aan boord van De Noardeling lag het eerste exemplaar van het jaarlijkse Dokkum Magazine. ,,Hét visitekaartje van Dokkum’’, zei Wytske Pyt, die betrokken was bij de uitgave. In het bijna honderd pagina’s tellende tijdschrift komen vooral de Dokkumers zelf aan het woord. Zij geven tips aan toeristen en vertellen het verhaal van de stad. ,,Het moet Dokkum op z’n mooist laten zien.’’
Lees het gehele artikel op de bron: LC  
— Expertmeeting: Verduurzaming Varend ErfgoedBent u geïnteresseerd in de mogelijkheden waarop u Varend Erfgoed kunt verduurzamen? Noteer dan alvast zaterdag 19 mei van 13:00 tot 17:00, bij het Martiem Museum Rotterdam in uw agenda!

Experts vertellen over technieken, materialen, producten, beleid, regelgeving en financiën, die bijdragen aan het verduurzamen van Varend Erfgoed. Zij maken hun kennis en praktijkervaring toegankelijk voor particuliere eigenaren van historische schepen. De expertmeeting is toegankelijk voor publiek.
 
Op 19 mei vindt de Expertmeeting Verduurzaming Varend Erfgoed plaats bij het Maritiem Museum Rotterdam, met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Kijk hier als je meer info wilt hebben
— LF2018-editie Turfrace zit volDe animo voor de speciale derde editie van de Turfrace Smallingerland dit jaar is groot. Normaal gesproken wordt de Turfrace om de drie jaar gehouden, maar in het kader van Culturele Hoofdstad Leeuwarden Fryslân is de editie van 2019 verschoven naar 2018. In Drachten maakte wedstrijdleider Albert de Vries maandagavond bekend dat zestien skûtsjes en twaalf pramen mee zullen doen aan de tweedaagse wedstrijd. Daarmee is er geen ruimte meer voor meer deelnemers.

De Turfroute wordt dit jaar gehouden in het weekend van 25 en 26 mei en gaat deze keer van De Veenhoop naar Drachten en van Drachten naar Leeuwarden. In Leeuwarden zullen de schepen in optocht door een stad vol muziek varen.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland  
— Grootste traditionele zeilschip komt naar HarlingenHARLINGEN Het grootste traditionele zeilschip ter wereld komt naar de Tall Ships Races begin augustus in Harlingen. Het gaat om de Russische Sedov.

Dit maakte de Stichting Harlingen Sail gisteren bekend. De Sedov is bijna 118 meter lang en liep in 1921 van de werf. De stalen viermast bark is in gebruik als opleidingsschip voor de Technische Universiteit van Kaliningrad. Dit is ook de thuishaven.

De Sedov is het negentiende schip uit de zogenoemde A-klasse dat toezegt Harlingen aan te doen tijdens de Tall Ships Races, die van 3 tot en met 6 augustus in Harlingen plaatsvinden. Alle schepen langer dan 60 meter behoren tot die categorie. Vaststaat ook dat de Russische Kruzenstern Harlingen aandoet, het is nog onduidelijk of het Italiaanse schip de Amerigo Vespucci komt.Volgende week arriveert het Noorse opleidingsschip Christian Radich in Harlingen. Het schip dat ruim 63 meter lang is, is present bij de jaarlijkse Vlootdag. Trainees die meedoen aan de race komende zomer, volgen volgende week zaterdag ter voorbereiding een speciaal programma op het Noorse schip. De Radich is inmiddels een vaste gast in Harlingen. „De kans bestaat dat ze in de stad volgend jaar op de werf gaat voor onderhoud”, aldus Jan Reier Arends van Harlingen Sail.
— Maritiem Programma zoekt medewerkerDe sporen van de Nederlandse (maritieme) geschiedenis zijn over de hele wereld terug te vinden. Omgekeerd ligt er op Nederlandse bodem veel erfgoed uit andere landen. Via internationale samenwerkingsverbanden proberen we onze kennis over het maritiem archeologisch erfgoed te vergroten.

Voor het beheer van historische Nederlandse scheepswrakken in het buitenland is er een Maritiem Programma bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor dit programma wordt een programmasecretaris gezocht voor minimaal 3 dagen in de week. Heb je ervaring met programma management, coördinatie en ondersteuning? En heb je affiniteit met maritieme archeologie of maritiem erfgoed management?
Stuur een privé bericht via Facebook voor meer informatie over de sollicitatie procedure
— Geschiedenis van de Ambulant en haar opvarendenDe schipperswereld is klein: veel schippers kennen elkaar. Maar de tijd drijft hen uiteen. Eenmaal uit de vaart, verbreekt vaak het contact. Tenzij het toeval toeslaat. En oud-schippers elkaar na jaren terugvinden. Dat gebeurde bij Harmen Bergsma en Dingena de Voogd van der Straaten.

In de rubriek ‘Schippers van weleer’ werd hij herkend als de zetschipper van de Ambulant, eind jaren ‘40. Ambulant was de zeilkast van Dingena’s ouders. Harmen en Dingena ontmoetten elkaar onlangs opnieuw, 69 jaar na de laatste keer. Het leverde dit portret van de zeilkast Ambulant op.

In de collectie van het Maritiem Museum bevindt zich een scheepsmodel van een ijzeren sleepschip. Dat schip was in 1910 van de helling gegleden, bij scheepswerf Van Suijlekom in Raamsdonkveer. De kast was van flink formaat: 40,17meter lang, 6,60 meter breed, het kon de Friese wateren niet op. Gelukkig werd menige sluis vergroot. Want de sleepkast was in 1911 getuigd en de tweemaster zeilde het liefst op open water zoals het IJsselmeer.
Lees het uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Curatoren CMS werf ruziën over schip
  


Ulbe Rienk Zwaga en de gebroeders Los kennen elkaar van het skûtsjesilen, maar hebben ze ook geld onttrokken aan de failliete CMS-werf in Leeuwarden?

De curatoren Cynthia Grondsma en Adriaan Geense zijn daarvan overtuigd. Daarom hebben ze Zwaga voor de kortgedingrechter in Leeuwarden gesleept. Volgens het curatorenduo heeft de schipper uit Koufurderrige het voormalige binnenvaartschip Rimar vlak voor de ondergang van de CMS-werf gekocht voor een zacht prijsje. Daarmee zijn de schuldeisers geschaad, vinden Grondsma en Geense.

Miljoenenschuld
Nadat er asbesthoudend straalgrit op de scheepswerf van Jelle en Delmer Los was aangetroffen, bezweek CMS in november onder een miljoenenschuld. Zeven maanden eerder kocht binnenvaartschipper Zwaga de Rimar, een 39 meter lang motorschip uit 1964. Hij zag in de roestige bonk ijzer de contouren van een fraai volgschip voor bij het skûtsjesilen.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
Berichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— Chartervaart is pakketreis

Overig nieuws:

— Gratis online cursus wedstrijdzeilen
— Mobiel bellen onder het varen niet strafbaar
— Kleine hobbel in kortere veerdienst

— Bemanningslid Volvo Ocean Race opgegeven

— IJsselmeervereniging protesteert tegen haven bij Urk
— Walstroom werkt niet, schip moet Hoorn verlaten

— Vijf walstroompunten voor riviercruiseschepen in Enkhuizen

— Three Festivals Tall Ships Regatta 2018
— Tall Ship Races 2018

— Harlingen wijzigt uitgifte water en stroom voor chartervloot

— Zeegras: belangrijke producent van zuurstof
— Natura 2000 beheerplan IJsselmeergebied ter inzage

— De Gouden Vloot neemt Muiden Maritiem over

— Zandwinners zien zeehond over het hoofd
— Grootste Tall Ship komt naar Sail Harlingen

— Vaarverbod voor Marker Wadden

— Sail Kampen drie keer groter
— Kabinetplannen bekend voor windparken op zee 2024-2030Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN