Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

   Scheepspost 166, 21 maart 2018
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk
Maritiem Portal


info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschipRegister Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Doeve Makelaars
EOC Expertise
Rood boven groen
Zeilmakerij Molenaar
watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Next Generation Shipyards
Next Generation Shipyards
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Shiptron

Bataviahaven
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— IlenT waarschuwt voor certificaatplicht
— Lassende schipper in de fout
— Schepen welkom bij Sluisdagen Dieversluis

— Stoere visserman zeeschouw te koop

— Open dag Elburger botterstichting
— Wat is je favoriete Maritieme Erfgoed

— De Staverse Misthoorn zwijgt voor altijd

— Enkhuizen krijgt weer een stads-schip
— Enkuizen garant voor scoutingschip Mercury

— Taandag in Hoorn op 7 april

— Bonte stoet schepen op Sail Kampen
— Interactieve kaart voor Staande Mast Route

— Trui aan, Trossen los: kinderen in de visserij rond 1900

— Havenfestival Almelo op 14 en 15 juli
— Antwerpse museumvloot gaat schepen verliezen

Evenementen komende week:

24 maart, Tjalkendag Noorder Schippers, Zoutkamp

24 maart, Voorjaarsbijeenkomst en ALV VSRP, Hoorn
— IlenT waarschuwt voor certificaatplichtMet een flyer waarschuwt IlenT eigenaren van schepen dat ze wellicht na 30 december 2018 certificaatplichtig zijn, dit geldt voor:
• drijvende werktuigen ongeacht de lengte.
• pleziervaartuigen van 20 meter of langer of waarvan het product van de lengte (L), breedte (B) en diepgang (T) meer dan 100 m3  bedraagt.

Voor drijvende werktuigen en pleziervaartuigen in de vaart vóór 2009, kan tot 30 december 2018 gebruik worden gemaakt van de overgangsbepaling ‘geen klaarblijkelijk gevaar’.

Bij het onderzoek tot certificeren voor deze schepen is het uitgangspunt: een pleziervaartuig of drijvend werktuig in de vaart vóór 2009 zal na 2009 niet ineens een gevaar zijn. Om vast te stellen of er geen sprake is van klaarblijkelijk gevaar moet een expert van een door de ILT aangewezen keuringsinstantie of klassenbureau het schip onderzoeken. De aanvraag voor het certificaat moet uiterlijk 1 november 2018 bij een keuringsinstantie of klassenbureau ingediend zijn.

Schepen die na 1 november worden aangemeld zullen vrijwel zeker niet op tijd kunnen worden gecertificeerd en vanaf 30-12-2018 aan de nieuwe eisen moeten voldoen. Een toets op de nieuwe eisen is een stuk zwaarder dan alleen een toets op klaarblijkelijk gevaar.
Meer informatie vind je hier  — Lassende schipper in de foutVREESWIJK - Op de Museumwerf in Vreeswijk heeft vanmiddag een schip in brand gestaan. De schipper was aan het lassen toen een vonk in de wand van het schip belandde. Het betreft de Silhouet, een charterschip uit Amsterdam.

De schipper had wel brandblussers extra klaar gezet, maar de brand ging zo hard en ontwikkelde zoveel rook dat hij er niet meer bij kon komen. De brandweer had een flinke klus aan het vuur dat vervolgens ontstond, zo schrijft De Digitale Stad Nieuwegein. Het schip heeft flinke schade opgelopen en de schipper moest door ambulancemedewerkers worden gecontroleerd omdat hij rook inademde.

Volgens de directeur van de Museumwerf was de schipper tegen het advies in bezig met de laswerkzaamheden. "Wij hebben direct de brandweer gebeld toen we zagen dat de brand alsmaar erger werd", zegt André van Schie tegen de lokale nieuwssite. "Grote vlammen sloegen uit het schip." Ook een naastgelegen schip liep lichte schade op door de brand.

Het gehele achteronder is uitgebrand, inclusief de elektrische installatie en de scheepspapieren. De machinekamer is gespaard gebleven. De eigenaar, Albertjan Dijk heeft na pasen zijn eerste tocht in Amsterdam.
Lees het gehele artikel op de bron: rtv utrecht  
— Schepen welkom bij Sluisdagen DieversluisIn het weekend van Pinksteren 19, 20 en 21 mei organiseren de ondernemers aan de Dieversluis een meerdaags evenement, genaamd ‘De Sluisdagen’. De Dieversluis te Dieverbrug bestaat uit een aantrekkelijke boulevard en een jachthaven centraal gelegen tussen de twee toeristische dorpen Dwingeloo en Diever en de steden Assen en Meppel.

Het gehele evenement zal in het teken staan van de oude scheepvaart. Graag nodigen wij dan ook schepen van het Varend Erfgoed uit om met hun historische schepen een bezoek te brengen aan de havenkom van Dieverbrug.

In het kort zal het programma er als volgt uitzien:
 - Zaterdag 19 mei gedurende de dag aankomst Historische schepen en vanaf 15.00 optreden shantykoor, daarnaast in de avond livemuziek op het terras van Restaurant de Sluiswachter

 - Zondags 20 mei van 11.00 - 17.00 zal er een braderie plaatsvinden georganiseerd door Midden-Drenthe Organisaties.

 - Maandag 21 mei van 13.00 - 17.00 willen wij een middag organiseren voor het hele gezin in de vorm van een Proeverij van Streekproducten, een shantykoor en diverse kinderactiviteiten.

In de havenkom aan de Dieversluis mag van zaterdag tot en met maandag liggeldvrij worden aangemeerd. De schipper en schipperse bieden wij graag een oosterse 'schippersmaaltijd' aan. Voorzieningen zoals elektra, toilet en douche zijn aanwezig.

Aanmeldingen voor de komst van de historische schepen kan via email: dieversluis@gmail.com  Wij ontvangen graag de naam van het schip, de schipper en de totale lengte.
Voor vragen over dit evenement en/of deelname kunt u contact opnemen met:
Vera Kruijer, Restaurant De Sluiswachter tel. 06-36454672

— Stoere visserman zeeschouw te koop (advertentie)De unieke, stoere visserman zeeschouw RO16 is nu te koop voor een zeer aantrekkelijke prijs.

De RO16 is gebouwd bij Tagrijn Salvator in Rotterdam en is een aangepaste replica van de spekbak ST16. Het is een stoer schip, waarmee we o.a. naar Denemarken geweest zijn (zie Spiegel der Zeilvaert (2015 1 en 2). Wij hebben de schouw grotendeels geklonken, maar wel enkele aanpassingen gedaan aan het comfort en de techniek: zoals een verlengd voordek, normale toiletpot in afgescheiden ruimte, stahoogte van bijna 1,70 (onder de uitwip en koekoeken nog meer) en een gemakkelijk strijkbare mast (dus een zeer groot vaargebied! Doorvaarthoogte: <2,20mtr). Er zit een kielbalkje met geïntegreerde koelwaterleiding onder, waardoor het schip 45 graden aan de wind zeilt en het nog makkelijker kruisen is.

Voorin vind je een bedstee met tweepersoonsbed, 2 (slaap)banken met bergruimte, 2 uitschuifbare tafels, keuken met koelkast en kookplaat op parafine, hangkast, navigatietafel met lade en een houtkacheltje.
De voortstuwing is d.m.v. een Sabb diesel (30pk) met klapschroef. Ik heb kort geleden een nieuwe accu geplaatst.

Helaas bleek er schimmel in de mast zitten, dus die heb ik verzaagd. Ik lever de zeeschouw nu zonder mast, maar bij de timmerman ligt een stam met offerte klaar.

Op de website www.visserman-zeeschouw.nl kunt u nog veel meer informatie over de RO16 vinden.
Heeft u interesse in het schip, bel Moniek (06 120 43 709) of mail: moniek.vanderwerff@gmail.com Prijs: €30.000— Open dag Elburger botterstichtingOp zaterdag 7 april houdt de Botterstichting Elburg een Open Dag. Deze dag gaat spectaculair van start met de tewaterlating van de EB 17 door burgemeester Jan Nathan Rozendaal. Dus komt allen naar ‘De Hellege’. Vanaf 11.00 staat de koffie klaar. Gedurende de gehele dag (van 11.00 tot 16.00 uur) is er van alles te zien en te doen op en rond de Botterwerf.

In het kader van het Leer- Werkproject is leermeester/ scheepstimmerman Cees Leusink met stagiairs en leerlingen houtbewerking van een MBO-opleiding druk bezig met de restauratie van de EB 68. De aanwezige vrijwilligers vertellen graag waar ze mee bezig zijn, zoals het leggen van speciale knopen of het schilderen van het Prinsenwerk. Het maken van blokken is een vak apart; een ambacht dat vakmanschap vereist. Maar ook het touwslaan en breeuwen zijn vaardigheden die je niet een twee drie onder de knie krijgt. Er is ook een speciale stand ingericht waar mensen gereedschappen en andere scheepsartikelen kunnen ruilen of kopen.

In het insteekhaventje voor de werf ligt een botter. Nieuwe vaarvrijwilligers kunnen hier informatie krijgen over de interne theorie- en praktijkopleiding bij de Botterstichting. Er wordt verteld wat het varen met een botter inhoudt en natuurlijk kan men zelf ook het zeil hijsen. Natuurlijk kunnen bezoekers van de Open Dag ook een klein vaartochtje maken op een van onze botters.Aan de steiger bij de kantine ligt onze jeugdbotter de EB 47. Deze botter is kleiner dan een ‘echte’ botter en speciaal bedoeld om de jeugd te leren omgaan met dit type schip. Jongens en meisjes kunnen een tochtje maken met de EB 47 en ze leren meteen hoe je netten moet boeten en wat hoekwant vissen is.

Het museum bevindt zich boven de werf en is niet meer weg te denken. Hier wordt het verhaal over de Stichting en over vroeger vertelt. Tijdens de Open Dag is het museum gratis te bezoeken. De Open Dag is tevens de start van een nieuwe expositie in het museum. Aan de hand van de stamboom van de familie Balk (de eerste eigenaar van de werf), is een foto-expositie gemaakt van negen generaties Balk. Ook is een model van een botter te zien dat ooit door Daan Balk werd gemaakt.

Tijdens de Open Dag start ook de voorverkoop van de kaarten voor het feest in de feesttent tijdens de Botterdagen.

Loop dus binnen tijdens onze Open Dag op 7 april om een kijkje te nemen hoe het allemaal gaat of neem voor meer informatie contact op met onze secretaris Anko van der Wielen via info@botterselburg.nl of bel met Anko naar 06-49749111.

— Wat is je favoriete Maritieme ErfgoedEen zoektocht in ons collectief geheugen naar maritiem erfgoed van betekenis
Water neemt een belangrijke plaats in onze maatschappij in. Dat heeft het altijd gedaan. Niet alleen Europese kuststeden zijn gericht op het water, maar ook in door land omringde samenlevingen speelt het water een belangrijke rol. De zee, het meer of de rivier verbindt. Hieromheen zijn gewoontes en tradities ontstaan die eigen zijn aan het gebied waarin we leven en de binding die we hebben met dat water. We noemen het daarom maritieme tradities: maritiem, de relatie tussen mens en water.

Die eeuwenlange innige relatie heeft veel tastbare herinneringen achtergelaten, zoals schepen, scheepswrakken, bruggen, havens, havengezichten, maritieme cultuurlandschappen, schilderijen, foto’s – noem maar op – maar ook minder tastbare, zoals verhalen, liederen en tradities.
Een enorme variëteit dus aan maritiem erfgoed: Oude en nieuwere tradities, lokaal, nationaal of internationaal verspreid.

De Europese Commissie heeft 2018 uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed en die kans grijpt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed aan om maritiem erfgoed in de schijnwerpers te zetten, samen met u.Wat is voor u het meest favoriete maritieme erfgoed? Met andere woorden: welk object, traditie, archeologische vindplaats, nog varend schip of bijvoorbeeld maritiem gezicht heeft een speciaal plekje in uw hart omdat het mooi is, u er een sterke herinnering aan heeft of omdat u het historisch gezien belangrijk vindt?

Zo kunt u meedoen
Wij willen graag uw persoonlijke mening weten! Een object uit de familie, een lokale traditie of een scheepswrak waar ook ter wereld. U mag er slechts een kiezen! Dus zet uw favorieten op een rij, kies er een uit en houd een betoog waarom u nu net die hebt gekozen. Het betoog mag op film, geluidsfragment of geschreven. Hoe dan ook! Vermeld daarin:
1. Wie bent u?
2. Waar komt u vandaan?
3. Wat is uw favoriete maritieme erfgoed?
4. Waarom?
Heel simpel dus.

Stuur dit naar Will Brouwers, projectleider Europees Erfgoedjaar Maritiem (Will@tijdlijn.nl) Wij bundelen uw favoriet met die van anderen en zullen die toegankelijk maken op een website. Eind december 2018 zal een groep specialisten met een analyse komen over het maritiem erfgoed, over wat wij allen gekozen hebben en waarom. We kijken uit naar uw bijdrage!
— De Staverse Misthoorn zwijgt voor altijd
 

  
De Staverse Misthoorn zwijgt voor altijd, de zingende visboer is niet meer. Doede Bleeker, de kleurrijke troubadour, overleed zondag aan hartfalen. Hij werd 65.

Friesland leerde hem kennen door liedjes als Switsokken en Skouderham, ruwgebolsterde feestliedjes in Stavers dialect waarmee Doede Bleeker moeiteloos café en festival op stelten zetten. Zelf had hij op een gegeven moment genoeg van het imago van feestbeest en, meer nog, van het bijbehorende feestpubliek dat zich ook tijdens zijn gevoeliger liedjes luidruchtig weerde.

Hij was een kleurrijke, bekende persoonlijkheid, niet bang om zijn mondje te roeren. Hij bemoeide zich met de acties tegen windmolens en beschuldigde het Algemeen Dagblad van omkooppraktijken bij hun bekende haringtest. Als de skûtsjesilers zijn stadje aandeden, bekortte hij hun wachttijd bij het 'schutten' met een kistje haringen per boot.

Ook was hij betrokken bij de Visserijdagen in Workum, en met meer visserijzaken in Friesland.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Enkhuizen krijgt weer een stads-schipOnlangs is het voorlopig koopcontract getekend van het oud IFKS kampioensskûtsje de Oude Zeug. Zeilschool Enkhuizen gaat een Wedstrijd vereniging opzetten waarbij zij met dit prachtige schip vele wedstrijden en evenementen zullen gaan bezoeken uit naam van de stad Enkhuizen.

Het schip zal worden omgedoopt tot De Drie Haringen, welke de stad Enkhuizen representeert. Het zal dan uitkomen met het zeilteken/logo stadswapen van Enkhuizen: de drie haringen.

Lid worden van de vereniging, de club sponseren (in producten/diensten of finanacieel?) Zij kunnen als vereniging alle steun gebruiken om tot de eredivisie van de Skûtsje wereld te komen. En om Enkhuizen (ook in Friesland) op de kaart te zetten.

Binnenkort komt een website online, en kan het skûtsje ook gehuurd worden voor zeiltochten.
— Enkuizen garant voor scoutingschip Mercury


De Mercury in de stroppen voor vervanging van het vlak

De gemeente Enkhuizen stelt zich garant voor een lening van 25.000 euro aan Scoutinggroep Mercury. Dat schrijven B & W in een brief aan de gemeenteraad.

De scoutinggroep zamelde de afgelopen tijd veel geld in voor vervanging van de slechte bodem van het schip de Mercury. Deze kosten zijn geraamd op 92.000 euro, er resteert nog een tekort van 25.000 euro. Hiervoor wil de scoutinggroep nu een lening afsluiten met een looptijd van 10 jaar. De bank eist echter een garantstelling.

Mocht de scoutinggroep niet aan haar verplichtingen kunnen voldoen, dan kan de bank voor dit bedrag de gemeente aanspreken. ‘De kans daarop beschouwen wij als gering”, schrijven B & W. “Uit de beoordeling van de door Mercury ingediende stukken blijkt dat de financiële positie goed is en dat de garantstelling past binnen het gemeentelijk beleid.”— Taandag in Hoorn op 7 aprilOp 7 april wordt in Hoorn de ketel weer opgestookt om te tanen. Deze jaarlijkse taandag luidt voor de museale vissersschepen het begin in van het nieuwe vaarseizoen. Dan worden de zeilen, netten en touwen weer tevoorschijn gehaald voor een behandeling met een heet taanmengsel, om ze te beschermen tegen schimmel en rot.

In het Centrum Varend Erfgoed gonst het al enige tijd van bedrijvigheid. Schippers en vrijwilligers zijn druk doende met het vaarklaar maken van de historische schepen. Voor de vissersschepen hoort daarbij ook het tanen van zeilen, netten en touwen. Op zaterdag 7 april kan iedereen op het Oostereiland komen kijken hoe dat gaat.

Met getaande zeilen doet de Bruine Vloot haar naam eer aan. Toch gaat het niet om de kleur maar om de cachou, de werkzame stof in het hete taanmengsel. De zure cachou beschermt natuurlijke vezels als katoen en hennep tegen bacteriën, waardoor ze beter bestand zijn tegen weersinvloeden.
Bezoekers zijn welkom van 11.00 tot 17.00 uur.
Voor meer info kijk je hier  
— Bonte stoet schepen op Sail KampenEen bonte stoet schepen vaart mee in de vlootschouw waarmee Sail Kampen 2018, ‘het grootste Paasevenement van Nederland’, 30 maart wordt geopend. We doen er een greep uit en spraken met de eigenaren van een door de Kriegsmarine geconfisqueerd zeilschip, een replica uit de VOC-tijd en een kotter die een rol speelt in een Hollywood-drama.

Giel Timmerman is een oude bekende op Sail Kampen. Hij was een van de mede-oprichters en maakte alle edities mee. Dit jaar moet hij grotendeels verstek laten gaan vanwege een operatie. Maar zijn schip, de Brandaris, uit 1905 is wel aanwezig. De topzeilschoener kent een bewogen geschiedenis. Gebouwd in Delfzijl kreeg het in 1928 Hamburg als thuishaven. In 1941 confisqueerde de Kriegsmarine het en werd het tijdelijk een ‘oorlogsschip’. Uiteindelijk werd het begin jaren 1980 als kaal casco uit Berlijn vanachter het ijzeren gordijn door een stel Friezen terug naar Nederland gesleept. ‘Ik heb onlangs foto's opgedoken van die sleeptocht naar Nederland’, zegt Timmerman trots. Na de restauratie heeft de Brandaris vanaf midden jaren ‘80 Kampen als thuishaven.
Lees het uitgebreide artikel van Michiel Satink in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Interactieve kaart voor Staande Mast RouteDe Staande Mastroute (SMR) is een doorgaande vaarroute door Nederland, geschikt voor zeil- en motorboten met een masthoogte of een opbouw van meer dan 6 meter. De vaarroute loopt van Breskens in het zuiden via Amsterdam en het IJsselmeer tot Delfzijl in het noorden. De route biedt zo een doorgaande route door heel Nederland. De Staande Mast route wordt bevaren door zowel beroepsvaart als de recreatievaart. Er is nu ook een interactieve knooppuntenkaart van de Staande Mastenroute op de site van ‘Varendoejesamen’.

Blauwe Golf
De totale lengte van de Staande Mastroute bedraagt zo’n 458 kilometer. De vaarroute passeert in totaal 20 sluiscomplexen en 86 beweegbare bruggen. Omdat de vaarwegbeheerders de bedieningstijden van de bruggen en de sluizen zoveel mogelijk op elkaar afstemmen ontstaat een zogenoemde ‘Blauwe Golf’, die de veiligheid en de vlotte doorvaart ten goede komt. Om hiervan optimaal gebruik te maken moet de Staande Mastroute zoveel mogelijk in konvooi worden bevaren. De totale route bestaat uit drie deeltrajecten. Bij een vaarsnelheid van 9 km/uur is ieder traject in 24 uur af te leggen. De maximale diepgang op de staande mastroute is 2,50 meter.De Staande Mastroute is op te delen in drie deeltrajecten:

Noord-Nederland: het noordelijke traject van de route loopt van het IJsselmeer via Lemmer, Leeuwarden, Dokkum en Groningen naar Delfzijl. Dit deel van de vaarroute tussen de Oranjesluizen in Amsterdam en Delfzijl is veel minder ingewikkeld dan het middendeel van de corridor. Het aantal vaarwegbeheerders is hier beperkt.

West-Nederland: het middendeel van de vaarroute loopt door West- en Zuid-Nederland, van Amsterdam naar Willemstad. Dit traject voert onder meer over het Hollandsch Diep en de Dordtse Kil, de Maas, de Gouwe en het IJ.

Deltawateren: Het zuidelijkste deel van de staande mast route gaat door Zeeland. Op het traject Deltawateren wordt onder meer het Haringvliet, de Volkeraksluizen, het Veerse Meer, de zeesluis bij Vlissingen en de Westerschelde gepasseerd.

Reisvoorbereiding Staande Mastroute
Zoals altijd is een goede reisvoorbereiding ook bij het varen van de Staande Mast route essentieel. Het is aan te raden om voor vertrek de verschillende routebeschrijvingen (Noord, West en Deltawateren) te lezen en de te passeren knooppunten en navigatiekaarten goed te bestuderen.

Op de website Vaarweginformatie (van Rijkswaterstaat) vind je de belangrijkste informatie over bijvoorbeeld stremmingen en werkzaamheden. Ook kun je via een interactieve kaart de actuele bedieningstijden van de bruggen en sluizen in de Staande Mast route bekijken.
— Trui aan, Trossen los: kinderen in de visserij rond 1900De nieuwe tentoonstelling in Kaap Skil op Texel gaat over de rol van kinderen in de visserij rond 1900. Ze moesten meewerken op de schepen, om de magen te vullen. Vanuit Oosterend en Oudeschild werd een ruime eeuw geleden vooral in familieverband gevist. Kinderen moesten bijdragen aan het gezinsinkomen en jongens traden automatisch in de voetsporen van hun vader. Zonen van vissers gingen dus mee de zee op.

In de grote vissersplaatsen als Katwijk, Scheveningen en Vlaardingen was de visserij veel meer als een industrie opgezet. Er werd grootschalig op haring gevist en kinderen werden er echt uitgebuit. Op Texel was de visserij kleinschalig, voer men op kleine blazers en hielpen de kinderen met alle voorkomende werkzaamheden mee.

De tentoonstelling is interessant voor volwassenen én kinderen. Speciaal voor de jeugd zijn er extra’tjes toegevoegd: er kan gevist worden op verschillende soorten zeedieren, er is een foto-bootje en in de kinderhoek zijn allerlei activiteiten te doen.
Kijk hier voor meer info — Havenfestival Almelo op 14 en 15 juliAlmelo Events gaat dit festival de komende jaren weer organiseren nadat de “Almelose Havendagen“ in 2007 voor het laatst plaatsvonden. Waren het in het verleden 4 dagen; nu zijn het 2 dagen, waarop wel dan ook wel willen uitpakken met veel activiteiten voor zowel schippers van historische vaartuigen als bezoekers.

Bemanningen/schippers van historisch vaartuigen bieden wij beide dagen een gratis ontbijt, gratis entree bij het Stadsmuseum, gratis entree Bolletjemuseum en kortingen bij de winkel van Bolletje op een high tea en kopjes koffie. - Uiteraard betalen de schippers geen liggeld voor de dagen dat ze in Almelo verblijven.

Activiteiten:
Op de kade bij de historische boten wordt een Ibiza markt gehouden (lifestyle, fashion,jewels,geinspireerd door de hippie markt op Ibiza ) met tussen de 30 à 40 kramen.
Shanty-koren uit Almelo en omgeving en Nordhorn (Duitsland) geven elk uur tot !7.00 uur een optreden, daarna treed een big-band op tot ’s avonds 11.00 uur. (podium bij horeca-terras)

Tussen de “Java” brug en “Eiland”brug varen de Almelose Praam en een Zomp uit Enter en een Zomp uit
Gramsbergen om bezoekers van het festival een gratis boottochtje te bezorgen.
Voor meer info kijk je hier 
— Antwerpse museumvloot gaat schepen verliezen


De sleepspits Lauranda

Ondanks de financiële ondersteuning van initiatieven zoals de Open Scheepvaartdagen, is de toekomst van de privécollectie van het Rijn- en Binnenvaartmuseum in Antwerpen onzeker. Gaat de collectie deel uitmaken van het nieuwe Maritiem Museum op het Droogdokkeneiland? Dat valt nog te bezien, reageert het stadsbestuur.

Acuut gevaar bestaat er zelfs voor het deel van de collectie van het Rijn- en Binnenvaartmuseum dat reeds werd afgestaan aan het Nationaal Scheepvaartmuseum. Of die schepen meegaan naar het Droogdokkeneiland, is nog altijd onduidelijk. Bij navraag bij de schepen (wethouder) van Cultuur, Caroline Bastiaens, van de stad Antwerpen wordt toegegeven dat het ‘in zijn totaliteit een complex dossier is, maar dat de gevoeligheden zijn gekend. Per object wordt een plan opgemaakt dat zorgvuldig wordt onderzocht en waarvoor de nodige gesprekken worden gevoerd met partners.’ De kabinetschef van Bastiaensen kondigde intussen een overleg aan met alle betrokkenen om de plannen te doorlopen.
Lees het uitgebreide artikel van Justin Gleissner in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Zeekadetten kweekvijver voor nautische beroepenVia sport en spel jongens en meisjes uit alle lagen van de bevolking laten kennismaken met het leven aan boord, maar ook opleiden tot goede bemanningsleden. Dat is waar het bij het Zeekadetkorps Willem Ruys in Oosterbeek aan de Neder-Rijn onder meer om gaat. Kinderen vanaf negen jaar zijn welkom bij het korps en blijken later regelmatig een nautisch beroep te kiezen. Ze vliegen uit naar de zee- en binnenvaart en de Marine.
‘Wijs de jeugd de weg naar zee, is ons motto’, vertelt Aljosja Molenaar als schipper en hoofd-nautische dienst van het Zeekadetkorps. ‘Bij ons leert de jeugd roeien, zeilen, motorboot varen en alle noodzakelijke vaardigheden om een watersporter te worden. Daarnaast leert de jeugd bij ons om in groepsverband dingen te doen en elkaar te helpen."

Naast het watersporten stimuleert het Zeekadetkorps ook het halen van vaarbewijzen en andere papieren, zoals een marifooncertificaat. ‘Hierdoor zijn we ook een kweekvijver voor nautische beroepen.
Lees het uitgebreide artikel van Erik van Huizen in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonneesBerichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— BBZ Regiobijeenkomsten

Overig nieuws:

— Geen winterliggeld voor bruine vloot Kampen
— Omstreden steiger moet cruiseschepen vervijfvoudigen
— Silhouet in brand in Vreeswijk

— Amsterdam legt cruisetoeristen belasting op

— Werelderfgoedcentrum Lauwersoog komt er
— De Staverse Misthoorn zwijgt voor altijd

— Opening Afsluitdijk Wadden Center

— Zorgen om verzanding van het Wad

— RWS stort vijf miljoen kuub zand in Amelander Zeegat

— "Gorch Fock": Sanering kost nog eens miljoenen meerScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN