Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

   Scheepspost 160, 7 feb. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN

Next Generation Shipyards

Next Generation Shipyards
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs

Shiptron

Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschipRegister Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Doeve Makelaars
Rood boven groen
Zeilmakerij Molenaar
watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRFVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN nieuws:

— Varend Erfgoed laat zich zien op BOOT Holland

Overig nieuws:

— CvO voorlichting op 28 februari in Vreeswijk
— Opening Historische Haven Naarden
— Bruine vloot scherpt veiligheidseisen aan

— ’Holle mast is veel sterker’

— Schippers van Weleer: Harmen Bergsma (93)
— Europees Erfgoedjaar: Duurzaam vakmanschap

— De allereerste Strontrace bij ‘van Gewest tot Gewest’

— Zweedse Klassieker Club kiest ‘Båt van het jaar’
— “Fife is de Rolls-Royce van de zee”

— Uitnodiging Havendagen Zeewolde 2018

— Reddingsplan voor het Zwarte Zwaantje
— Van zeilcentrum tot museumhaven

— Oude ketel uit stoomsleepboot Noordzee gehesen

— Foto van de week
— Vrijwillige schippers gezocht voor bijzonder vakantieschip

— Leerlingen schilderen op Vlissings museumschip Mercuur

— Historisch vrachtschip ‘de Jozina’ bij Hart van Nederland
— Noorderhaven vanavond in de raadscommissie

— Spectaculaire hijspartij bij Museumwerf Vreeswijk

— Toekomstig theaterschip binnengehaald in Arnhem
— Eerbetoon aan Schiedamse scheepswerf Gusto

— Liefde voor sleepboot Willem-Marie

— Graanzuiger No. 19 in maart onder stoom in Antwerpen

— De geschiedenis van de kotter UK 114 Jonge Jacob

— Opleiding ‘Historic Vessel Conservation Qualification’

— Evenementen komende week:

9 t/m 14 februari, Boot Holland, Leeuwarden
FVEN nieuws

— Varend Erfgoed laat zich zien op BOOT Holland


Foto: Statenjacht Friso op een eerdere Boot Holland

De Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN) geeft acte de présence op de beurs. De grootste collectie varend erfgoed ter wereld bevindt zich in Nederland en bestaat dankzij de passie, het enthousiasme en “ellebogenstoom” van particuliere eigenaren. Graag laten we de bezoeker zien wat de FVEN en behoudsorganisaties voor historische bedrijfsvaartuigen, sleepboten, klassieke scherpe jachten, kotters etc. voor de eigenaren kan betekenen.

Heel actueel en bedreigend voor de vloot is de Europese regelgeving die eind dit jaar wordt ingevoerd en alle grotere schepen verplicht over een veiligheidscertificaat  te beschikken. Zonder certificaat is de “vaart er uit” volgend jaar! In de stands van FVEN en de behoudsorganisaties (LVBHB, BASM) geven we u graag advies om uw schip juist in de vaart te houden.Voor het behoud van schepen is ook het behoud van traditionele scheepsambachten van belang. Dan gaat het om ambachten als klinken, rondhouten maken, huidgangen krombranden, zeilmaken, staaldraadsplitsen, etc. In onze stand kunt u kennismaken met de activiteiten die we op dit gebied ontplooien en o.a. zien hoe een weerbarstige staaldraad zich laat kneden tot een keurige splits.

Wilt u meer weten over (de historie van) uw schip? Wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Kom dan naar de stand van de  “grootste collectie varend erfgoed ter wereld”

Einde FVEN nieuws

— CvO voorlichting op 28 februari in VreeswijkDe belangstelling voor de CvO-voorlichtingsbijeenkomsten blijft onverminderd groot. In Zutphen waren er 55  belangstellenden. Maar ‘Als je het nu nog niet weet dat je nog minder dan een jaar hebt, dan moet je het zelf maar weten’ was eigenlijk de boodschap van zowel Robin Hoekstra als Aren Jumelet.Beiden gaven duidelijk aan waar het om draait: heb je een schip langer dan 20 meter of met een onderwater blokvolume van meer dan 100 m3 dan ben je aan de beurt. Geen certificaat na 30/12/2018 betekent niet varen!

De LVBHB organiseert daarom op 28 februari opnieuw een bijeenkomst ditmaal in Vreeswijk.

Robin Hoekstra en Aren Jumelet verzorgen, net zoals in Zutphen, deze bijeenkomst. Robin Hoekstra is inspecteur van Bureau Scheepvaart Certificering (BSC), Aren Jumelet werkt bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T).

Tegen het einde van dit jaar komt er overigens weer nieuwe regelgeving, de ES-TRIN. Daarin worden in een speciaal hoofdstuk 24 ‘traditionele vaartuigen’ gedefinieerd. Dat biedt misschien mogelijkheden na 30/12/2018, eventueel voor toekomstig te restaureren varend erfgoed. Welke mogelijkheden is nog volledig onduidelijk. De FVEN is hierover in overleg met het ministerie. (ES-TRIN: European Standard laying down Technical Requirements for Inland Navigation vessels)

Geef je snel op 
Ook niet-leden zijn van harte welkom. Toegang uitsluitend na opgave bij penningmeester@lvbhb.nl
Voor meer info kijk je ook hier 
— Opening Historische Haven Naarden


Historische schepen tijdens de Naardense Vaardagen

De Stichting Historische Haven Naarden is na een lange voorbereiding, gereed met de realisatie van de historische museumhaven in de oude stadshaven van Naarden-Vesting. Vanaf medio 2018 zullen de eerste museale schepen ligplaats nemen aan de gereserveerde kade in de haven.

Op 26 mei 2018 willen we de Historische Haven feestelijk openen vanaf 14:00 en daarbij een mooie collectie van historische schepen ontvangen. Heeft u een dergelijk schip, dan verwelkomen we u graag bij deze feestelijke opening. Aanmelding en verdere informatie via een emailbericht naar info@havennaarden.nl.Daarnaast kunnen museale schepen zich vanaf nu ook inschrijven voor een vaste ligplaats, door het downloaden en invullen van het aanmeldingsformulier op deze website. Aangemelde schepen worden geselecteerd op basis van een scheepshistorisch-collectieplan en worden getoetst door een speciale schouwcommissie. Verdere criteria zijn te lezen op het aanmeldingsformulier.
Kijk voor meer info op de site van de Historische Haven Naarden 
Of download hier het Aanmeldformulier 
— Bruine vloot scherpt veiligheidseisen aanPaul van Ommen van de branchevereniging voor chartervaart: ,,We willen dat iedereen de veiligheid aan boord op hetzelfde niveau krijgt.’’

Zeilschippers van de bruine vloot hebben met boekingskantoren, keuringsinstanties en de Enkhuizer zeevaartschool, het Platform Veiligheid Chartervaart opgericht om de veiligheid aan boord te verbeteren. Aanleiding is het mastongeval in Harlingen met de Amicitia in 2016 waarbij drie Duitse toeristen om het leven kwamen.

De onderzoeksraad voor de veiligheid adviseerde na de mastbreuk van de Amicitia - met dodelijke gevolgen - meer te gaan doen aan het verzamelen en verspreiden ’van veiligheidskritische kennis en specifiek onderhoud voor de zeilcharters’. Het Platform Veiligheid Chartervaart start nu met keuringseisen en onderhoud van masten. Uiteindelijk komen alle veiligheidsaspecten aan bod. Brancheorganisatie BBZ waarbij ongeveer de helft van de zeilende binnenvaart en bijna alle zeezeilende Nederlandse schepen zijn aangesloten, neemt het voortouw.

Workshops
Het veiligheidsplatform richt zich op het ontwikkeling van normen voor de branche. Uiteindelijk moeten er makkelijk werkbare inspecties uitrollen die iedere schipper ook zelf kan doen.,,Er is in de sector heel veel kennis, maar die wordt niet voldoende gedeeld. De kennis werd vroeger overgedragen van generatie op generatie, van schipper op schipper. Maar er werd weinig vastgelegd. Dat gaan we veranderen met minimum normen en eisen voor inspecties. Door dat vast te leggen, wordt het ook beter voor de toekomst bewaard’’, zegt Paul van Ommen van de BBZ (vereniging voor beroepschartervaart).
Lees het zeer uitgebreide artikel op de bron: NHD  
— ’Holle mast is veel sterker’Vroeger zaagde je een boom om als je een mast of giek nodig had. Een mooie douglas of lariks. Mastenbouwer Ventis maakt onder het label Brasker Masten hol verlijmde gieken en masten. Sterker en lichter dan de traditionele rondhouten en ze gaan ook langer mee.

Hans-Peter Baars van de op wereldschaal werkende mastenbouwer is niet opgegroeid in de houtzagerij. Hij komt bij TNO vandaan. En die combinatie van innovatief denken met jarenlange ervaring van scheepstimmerlieden zorgt voor een evolutie in de mastenbouw.

Het hout - oregon pine - laat hij uit Alaska komen. Daar wordt het in het bos uitgezocht door een man die de bomen kan ’lezen’. Doordat het daar kouder en droger is, groeien bomen trager met als gevolg dichtere jaarringen wat de sterkte ten goede komt. In de geklimatiseerde mastenmakerij wordt het gedrooogde hout tot een supersterke holle mast verlijmd.

,,Deze verlijmde giek die we nu voor de tweemaster Moeke Zorn maken, gaat vijftig jaar of langer mee.’’
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  

 


— Schippers van Weleer: Harmen Bergsma (93)


Een deklast vlas voor de Vertrouwen

‘Een schippersleven heb ik van geboorte af.’ Harmen Bergsma is er trots op. Vier jaar was hij toen zijn vader de Vertrouwen liet bouwen. Het laatst gebouwde vrachtschip onder zeil. Ze voeren briketten van Wesseling naar Leeuwarden. Harmen leerde als ventje al zeilen.

Tot hij naar school moest. Zijn vader bracht hem naar Harlingen en vertelde de schoolmeester dat zijn zoon meteen naar de tweede klas kon, de eerste had hij hem zelf geleerd. Maar niet goed genoeg; Harmen kon moeilijk meekomen.
Hij was er niet rouwig om toen hij na drie jaar naar boord mocht. Daar ging zijn vaaropleiding verder. Succesvol. Alle broertjes Bergsma, vijf in totaal, waren gewild bij schippers die een knecht zochten. ‘Wij stonden goed bekend om properheid.’

Al spoedig werd er om Harmen gevraagd. Hij was nog geen 14. Van zijn ouders moest hij tot zijn verjaardag wachten, maar de schipper wilde zijn knecht per direct: ‘Dus ging ik bij vreemden aan boord.’
Lees hier het hele artikel van Corine Nijenhuis 
— Europees Erfgoedjaar: Duurzaam vakmanschapThema in februari 2018: Duurzaam vakmanschap

De instandhouding van ons Europese erfgoed vraagt om gespecialiseerd ambachtelijk vakmanschap. Het is daarom belangrijk dat de belangstelling voor erfgoed gepaard gaat met het voortbestaan van kennis over oude technieken en historische materialen. Ondanks de toegenomen belangstelling voor ambachtelijk en lokaal gefabriceerde producten, blijft het een enorme uitdaging om straks voldoende gekwalificeerde vakmensen op onze steigers te hebben staan.

Een van de aspecten die we binnen dit thema onder het voetlicht brengen is de toepassing van nieuwe technologische innovaties om eeuwenoude ambachten en materialen in stand te houden. In deze maand willen we zoveel mogelijk jongeren enthousiasmeren voor dit prachtige vakgebied.

 - Duurzaam vakmanschap: hoe behouden we ons erfgoed in de toekomst?

Hoe kunnen we jongeren enthousiasmeren voor ambachtelijk vakmanschap? Die vraag staat deze maand centraal. Wat denken bijvoorbeeld jonge vaklieden zelf over het aantrekkelijk maken en houden van het restauratievak.

Een expertmeeting probeert hierop antwoorden te vinden. Tijdens een publieksevenement kunt u zelf proeven aan diverse ambachtelijke disciplines.
Expertmeeting voor erfgoedprofessionals (15 februari 2018)
Lees het gehele artikel op de bron: Europees erfgoedjaar 
Kijk hier voor meer info over de expertmeeting
— De allereerste Strontrace bij ‘van Gewest tot Gewest’


Eén van de (3?) deelnemers was de klipper ‘Abt fan Starum’

Omroep Friesland plaatste een filmpje over de allereerste Strontrace van Workum naar Warmond en terug, in 1974. Een item dat ‘van Gewest tot Gewest had opgenomen en uitgezonden.

Bedenker en organisator Reid vertelt dat de wind vooral gratis is en de motor een hulpmotor zou moeten zijn. En dat we klein moeten beginnen om de zeilvaart te behouden, maar dat de beweging langzaam zal groeien. Je ziet een jonge Reid en veel mannen met baarden.
Bekijk het historische filmpje bij Omroep Friesland 

— Zweedse Klassieker Club kiest ‘Båt van het jaar’


De TJIM, ‘Båt van het jaar 2018’

De jonge behoudsorganisatie voor oude Zweeds Klassieke scheepjes; de Zweedse Klassieker Club, heeft vorig jaar haar vijfjarige lustrum mogen vieren. En is sinds 7 december 2017 verwelkomd als lid van de Federatie voor het Varend Erfgoed Nederland (FVEN).

De bij de lustrum viering geïntroduceerde Båt van het Jaar verkiezing is nu ook weer voor 2018 gehouden en tijdens de Algemene Ledenvergadering van 28 januari 2018 is de Båt van het Jaar 2018 onthuld.

Het is de TJIM van de heer Chiel Bolt geworden Het is een ontwerp van de C.G. Pettersson, in 1919 is gebouwd met de afmeting 10,50x2,65 meter. Zowel het interieur als het exterieur zijn op een zodanig voorbeeldige wijze in de oorspronkelijk staat hersteld cq teruggebracht dat deze TJIM de wisseltrofee en een het unieke Båt van het jaar 2018 vaantje is toegekend.

De twee andere gekandideerde schepen zijn de Tärnan van eigenaar Dirk van de Zandt, een ontwerp van Forslund/Fagerman gebouwd in 1930 12,75x2,40 meter; en de scherenkruiser Margaux, gebouwd in 1939 in Zweden en in 2016-2017 compromisloos gerestaureerd door de Werf Ventis in Enkhuizen.

Er zijn naar schatting van de Zweedse Klassieker Club na de oorlog zo’n 500 Zweedse Klassiekers naar Nederland overgekomen. Hiervan zijn nu circa 150 scheepjes in eigendom van leden van de ZKC. Er is dus nog een aanzienlijk groeipotentieel voor het leden bestand van de ZKC.
Voor meer info over de Zweedse Klasieker Club kijk je hier
Of bekijk hier een impressie van de verkiezing (PDF, 12 MB)  Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

— “Fife is de Rolls-Royce van de zee”


Zo moet de Eileen er weer uit gaan zien

OOSTENDE Een bezoek aan Shipyard Lowyck in Oostende lijkt wel een beetje op een wandeling door de geschiedenis van de klassieke zeilboten. Zo werkt de werf momenteel aan drie klassieke zeiljachten van William Fife, een van de belangrijkste scheepsarchitecten van zeiljachten. De passie voor de stiel drijft eigenaar Hans Keters en zijn vrouw Mieke Sabbe.

William Fife is voor de leken onder ons misschien geen bekende, maar in de zeilwereld is het een klinkende naam. Hij is immers één van de grote architecten van zeiljachten en had ook zijn eigen werf. Zijn schepen werden gekocht door beroemdheden, koningen en presidenten. Hij bouwde er in totaal 829 en daarvan zijn er nog een 60-tal overgebleven.

“We weten van 4 of 5 exemplaren die nog moeten gerestaureerd worden, daarvan staan er al drie bij ons op de werf en er is interesse om ook een vierde naar hier te brengen voor restauratie. Dat is redelijk uniek”, vertelt Hans Keters. Het grootste project is de restauratie van Eileen. Het schip staat al 13 jaar op de werf en werd oorspronkelijk gebouwd in 1932.“Zes maanden nadat de vorige eigenaar hem kocht is hij gestorven. Het schip was lang een onderdeel van een erfeniskwestie en daarom hebben we het uiteindelijk zelf gekocht en een koper gezocht die wilde investeren. Zo’n 90 procent van de houten boot moest gerestaureerd worden. Om het schip te restaureren zijn zo’n 16.000 manuren nodig.”
Lees het gehele artikel op de bron: HLN
Of kijk op de site van Shipyard Lowyck 
— Uitnodiging Havendagen Zeewolde 2018In het laatste weekend van juli (27 t/m 29 juli) staat de Aanloophaven in Zeewolde weer bol van de activiteiten. Dan vinden de Havendagen Zeewolde voor de derde keer plaats. Drie dagen lang is er in- en rond de Aanloophaven van alles te doen voor jong en oud, voor passanten, toeristen, varende deelnemers en bewoners van Zeewolde.

Het eerste jaar was het de VSRP (Vereniging Stamboek Rond en Platbodems) die haar reünie bij ons organiseerde met meer dan 40 deelnemende schepen. Het tweede jaar waren het  kotters, platbodems uit de regio en sleepboten die voor een mooi plaatje in de haven zorgden.

Dit jaar zijn  wij weer op zoek naar schepen die interessant zijn voor bezoekers om te bekijken. Vooral de meer klassieke schepen, jachten en werkschepen. In totaal kunnen wij 40 schepen een ligplaats aanbieden.

Wat bieden wij?
• Een toegewezen gratis ligplaats, voor drie dagen met stroomaansluiting in de Aanloophaven,
• Een welkomstpakket bij aankomst na het afmeren op vrijdag,
• Volop vermaak op de wal met onder andere tijdens dit weekend: oude ambachten, visrokers, shantykoren en diverse activiteiten op de wal en in het water voor jong en oud.
• Een gratis schippersontbijt op zondag morgen (van 8:00 tot 10:00)  voor de ingeschreven schepen en hun bemanning in Grand Café-restaurant The Lux, in de haven.

Aanmelden of nieuwsgierig geworden?
• Mail of bel Willem Hartman: w.j.hartman@xmsnet.nl / mobiel. 06-53228756.
• Opgeven kan ook direct via hetzelfde e-mailadres:
• De naam en het type schip plus lengte en breedte van het schip,
• Naam van de schipper, telefoonnummer en e-mail adres en het aantal opvarenden.
Voor meer info over de Havendagen Zeewolde kijk je hier

— Reddingsplan voor het Zwarte ZwaantjeVanuit Dordrecht wordt er een actie opgezet om het voormalige Rotterdamse speeltuinschip het Zwarte Zwaantje van de sloop te redden.

Het burgerinitiatief Leefwerf De Biesbosch heeft als doel de werelden van land en water te verbinden. Daarom is het nodig om een openbaar toegankelijk drijvend park tussen de vijf historische schepen in de Zuidelijke Insteekhaven te creëren. Als onderdeel van het drijvende park is Stichting Leefwerf De Biesbosch van plan het voormalige speeltuinschip het Zwarte Zwaantje aan te schaffen voor een ligplaats in de Zuidelijke Insteekhaven.

Het schip is in 1933 te water gelaten als stoompont Gorinchem V. Decennialang heeft dit speeltuinschip in de Rotterdamse Maashaven gelegen. Het diende daar als ‘speel- en schoolplein’ van de Zwarte Zwaan, waar op een van de dekken de liplaatschool voor varende kleuters was gevestigd. De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar besloten dat het speeltuinschip daar weg moest, vanwege een nieuwe inrichting van de Maashaven. Daardoor is dit unieke speeltuinschip bij de scheepssloperij terecht gekomen.
Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant
Voor Leefwerf de Biesbosch kijk je hier
— Van zeilcentrum tot museumhaven


Onderin zie je de eerder geplande jachthaven

HARLINGEN Nu er geen jachthaven in de Harlinger vluchthaven komt, is het tijd om nieuwe plannen te maken. Gisteravond mochten Harlingers meedenken.

Maar wat graag wil de gemeente Harlingen de Willemshaven naar een hoger plan trekken. Sinds de industrie verdween, ligt het aangezicht van Harlingen er vanaf de zeekant armzalig bij.

Plannen zijn er genoeg: die stapelden zich de laatste kwart eeuw op. Slechts de afgelopen jaren begint er een beweging op gang te komen door de aanschaf van de loodsen door de gemeente. De wens een jachthaven in de vluchthaven te realiseren, sneuvelde bij de Raad van State.

Woensdagavond werden een aantal ideeën toegevoegd door dertig inwoners. Een greep: B&B’s in twee lege gebouwtjes op de kade bij de vluchthaven, nieuwe ligplaatsen voor de bruine vloot in de kom tegen de Westerzeedijk, een steiger voor kanovaarders, een hellingbaan, een hotelschip, een museumhaven, een wedstrijdcentrum voor zeilers, een zeezwembad en op de kade een tuin met zeewaterbestendige begroeiing. Het Zeekadetkorps wil zijn schip de Sittard graag ook in de Willemshaven houden.
— Oude ketel uit stoomsleepboot Noordzee gehesenMet een grote mobiele telescoopkraan is bij Damen Shipyards Den Helder de 17 ton wegende stoomketel uit het ketelruim van de monumentale zeegaande stoomsleepboot Noordzee gehesen. De afgekeurde ketel uit 1922 wordt binnenkort vervangen door een geheel opgeknapt, jonger exemplaar.

Aan de hijsoperatie op de Helderse werf gingen wel de nodige voorbereidingen vooraf. Nadat eerst al het leidingwerk aan en om de ketel plus de vlamkasten en de isolatie waren verwijderd, moest een groot gat in het dek rond de schoorsteen worden gezaagd. ‘Hierna kon pas de mobiele telescoopkraan in actie komen', zegt woordvoerder Paul Schaap van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee.

De Stichting Stoomsleepboot Noordzee verwacht in de loop van dit jaar weer met de Noordzee te kunnen varen, maar is nog wel op zoek naar donateurs om de restauratie ook financieel rond te krijgen.
Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer  
Of kijk hier voor meer info over de Noordzee  

— Foto van de week

Een nieuwe rubriek in de Scheepspost: de foto van de week.

Iedereen kan zijn of haar foto insturen en de mooiste, meest bijzondere of meest actuele wordt geplaatst.
Hieronder een foto die Ruud mij stuurde van de luxe motor Damsterdiep op het IJsselmeer.De Damsterdiep is een ‘luxe motor’ gebouwd in Wirdum (Gr) in 1925. De originele BRONS-motor 1D25 staat er nog steeds in, 1 cilinder 25 pk viertakt. Ruud en Ann varen vrij veel, oa. een aantal keren naar Zuid-Frankrijk en naar Berlijn. Ze wonen al 23 jaar op dit schip. De ligplaats is  in  de Erfgoedhavens van Rotterdam.

Klik hier voor de foto in groot formaat — Vrijwillige schippers gezocht voor bijzonder vakantieschipDe Stichting ‘Schipper Mag Ik Ook Eens Varen’ uit Zwolle zoekt vrijwillige bemanningsleden voor de Jonathan. Deze luxe motor is onlangs omgebouwd tot vakantieschip voor mensen met een beperking. De eerste vaartocht is gepland in juni 2018.

Het 40 meter lange schip is voorzien van zes hutten. Twee hutten zijn ingericht voor rolstoelgebruikers. Het doel van de stichting is het organiseren van “zorgeloze, meerdaagse vaartochten voor mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, hun familieleden en/of directe verzorgers”. In eerste instantie is het de bedoeling om de tochten van maandag tot en met vrijdag te organiseren. Maar weekendtochten zijn ook mogelijk.

Schippersechtpaar
De stichting Schipper Mag Ik Ook Eens Varen zoekt vrijwillige bemanningsleden die “het varen niet kunnen laten en het heerlijk vinden om (weer) aan boord te stappen. Gedacht wordt aan een schippersechtpaar dat inmiddels is gestopt maar waarbij het water blijft trekken of een schipper met een maat. En die het de  vakantiegasten graag naar de zin maakt.”

Aanmelden
Aanmelden kan bij Jan van Popta van Stichting Schipper Mag Ik Ook Eens Varen: janvanpopta@hotmail.com.
Kijk hier voor meer info 
— Leerlingen schilderen op Vlissings museumschip MercuurVLISSINGEN - Alle schildertechnieken komen aan bod op een schip. Leerlingen van Orionis dragen hun steentje bij aan het opknappen van het voormalige torpedowerkschip en het toekomstige musemschip Mercuur in Vlissingen.

Om de kombuis, de messroom en de ontvangstruimte van de Mercuur er snel spic en span uit te laten zien, heeft de beheerder van het museumschip, Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV), Orionis ingeschakeld. Leerlingen van de schildersopleiding niveau 1 van Orionis schilderen de ruimten van de Mercuur.


 
De kombuis - met gehavende wanden, ijzeren buizen die door de scheepskeuken lopen en allerlei nisjes en uitsparingen voor bedrading en leidingen - is een perfecte plek om het schildersvak onder de knie te krijgen, stelt voorman Mark Verhelst van Orionis.

Verhelst somt op: ,,De leerlingen komen hier in aanraking met het echte werk. Schilderen moeten ze overal. Maar hier is de voorbereiding nog belangrijker dan elders, ook al omdat ze verschillende ondergronden tegenkomen. Hout en steen, maar ook metaal.  Ze moeten gaten vullen, plamuren, schuren, krabben en stof afzuigen. Stevig in de grondverf zetten en vervolgens dekkend aflakken. Bij al die werkzaamheden moeten ze bovendien rekening houden met de veiligheidseisen."

Voorzitter Niek Peters meldt dat de stichting een 'potje' voor uit te besteden werk heeft. Hij verwacht dat in opleiding zijnde Orionisklanten de komende jaren nog veel goed werk kunnen leveren. ,,Het is voor beide partijen aantrekkelijk. Orionis zoekt geschikte stageplaatsen en wij kunnen door het onderwijskundige doel werkzaamheden laten doen tegen een aantrekkelijker prijs."
Lees het gehele artikel op de bron: PZC — Historisch vrachtschip ‘de Jozina’ bij Hart van NederlandZaterdagochtend 3 februari was het zover: het historische vrachtscheepje de Jozina werd na tien jaar opknappen weer te water gelaten. En via de Oude Rijn teruggevaren naar de Woerdense haven, waar het járen gelegen heeft. Deze bijzondere gebeurtenis werd vastgelegd door een cameraploeg van Hart van Nederland.

Jan van Leeuwen is de eigenaar van de Jozina. Alleen al het kunnen kopen van de boot iets meer dan tien jaar geleden, was een droom die uitkwam voor hem. En nu is de droom helemaal compleet, want de boot is weer terug waar hij jaren geleden ook lag, namelijk in de Woerdense haven.De boot ligt naast Jans woonboot de Avontuur. Daar kan iedereen die dat wil komen kijken naar het museumstuk uit 1924. Van binnen en van buiten. Dat is namelijk Jans hoop: dat veel mensen komen kijken naar zijn prachtige schip. Gewoon even aankloppen en als Jan er is, mag je alles zien.

Hart van Nederland legde het feest vast en zendt de beelden (tenzij zich een calamiteit aandient uiteraard, dat voorbehoud moet altijd even gemaakt worden) vanavond uit.
Lees het gehele artikel op de bron: Indebuurt  
Of kijk het item op Hart van Nederland hier, vanaf 15:55  

— Noorderhaven vanavond in de raadscommissieDe Noorderhaven houdt de gemoederen flink bezig. En terecht, gezien het bizarre plan van aanpak van de gemeente. Belangrijk om goed te overleggen hoe we verder gaan en waar de prioriteiten op dit moment liggen. En welke vragen bij één of meerdere proefprocedures beantwoord zullen moeten worden. We hebben in onze laatste mail al een aanzet gegeven.

Op woensdag 7 februari om 20.00 wordt in de oude raadszaal van het Stadhuis de aanpak van de Noorderhaven besproken in de raadscommissie Ruimte en Wonen. Het college van burgemeester & wethouders heeft daarvoor een brief naar de gemeenteraad gestuurd.
Kijk hier voor deze brief van de gemeente 


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Spectaculaire hijspartij bij Museumwerf Vreeswijk


De Christina in de jaren 50

Op maandag 12 februari vindt bij Museumwerf Vreeswijk een bijzonder schouwspel plaats. Op het werfterrein gaan een aantal schepen met een kraan verplaatst worden. Op het werfterrein staat de westlander Voorwaarts. Dit schip is een aantal jaren terug gerestaureerd en krijgt een andere plek op de werf. Op de plaats van de Voorwaarts moet de heve-aak Christina komen. Ook de Utrechtse praam Simone wordt verplaatst.


De Christina in 2014

De spectaculaire hijspartij is nodig voor de Erfgoedprojecten Christina en Simone. Beide zijn bijzondere schepen, elk met een eigen verhaal. De Christina was vroeger een oude bekende in Vreeswijk dat jarenlang haar thuishaven was. Met Vreeswijkers als eigenaar en deel uitmakend van de oude Vreeswijkse zandwinningsvloot, behoort de aak tot het cultuurhistorisch erfgoed van het oude schippersdorp. Na schenking aan de Museumwerf een paar jaar geleden, keerde de Christina terug naar huis.


Utrechtse praam

Met de schenking onlangs van de Utrechtse praam Simone kreeg de Museumwerf opnieuw een bijzonderheid in handen. Directeur André van Schie: “Ook dit schip willen we behouden. De Simone is belangrijk Utrechts erfgoed. Utrechtse pramen maakten deel uit van het oude Utrechtse straatbeeld. Men zag ze vaak op de grachten en singels waar ze werden gebruikt voor transport en werkzaamheden aan deze waterwegen. Van Utrechtse pramen zijn er geen handvol meer over.”

Voor het scheepje moeten de eerste plannen nog worden gemaakt. De eerste stap richting behoud is de verplaatsing naar een plek waar aan het schip kan worden gewerkt.

Op 12 februari bent u van harte welkom om de hijsoperatie te komen bekijken. Rond 10 uur zal worden begonnen met de verplaatsingen. In verband met de veiligheid is het werfterrein niet toegankelijk. Vanaf de overzijde, de Prins Hendriklaan, zijn de hijsactiviteiten goed te volgen.
— Toekomstig theaterschip binnengehaald in Anrnhem


Foto’s: Jan Trooster van Stadsblokkenwerf, Facebook

ARNHEM – Zaterdagmiddag is onder grote publieke belangstelling het schip de Hugo Grotius binnengehaald op de Stadsblokkenwerf.

De rijnklipper uit 1883 wordt gerestaureerd door vrijwilligers van de Stadsblokkenwerf in de ASM haven. De opknapbeurt duurt zo'n twee jaar en gaat 700.000 euro kosten. De gemeente Arnhem en de provincie dragen bij in de kosten.  Tijdens de 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem, in september 2019, moet het theaterschip gereed zijn.

De restauratie gebeurt onder leiding van scheepsrestaurateur Bart Vermeer. Hij voer zaterdag zelf het 44 meter lange schip de haven in. 'Er zijn van deze generatie klippers nog drie casco's over. Dit is het enige casco waarbij het nog mogelijk is om hem terug te brengen naar de staat van 1883, toen het schip werd gebouwd. Dan is het straks de enige stevenklipper met de originele tuigage en de houten roef.'Het idee om de Hugo Grotius naar Arnhem te halen is afkomstig van Géraldine Lodders, een van de drijvende krachten achter Cirque de la Liberté, dat iedere zomer in de haven op de Stadsblokken wordt gehouden. Nadat zij voldoende geld had ingezameld om het schip te kopen, bleek grondeigenaar KWP bereid om de ASM-haven in ieder geval voor de komende jaren open te stellen om het schip aan te meren.

Na de opknapbeurt op de Stadsblokkenwerf, krijgt de Hugo Grotius waarschijnlijk een vaste plek aan de Rijnkade in Arnhem. Zeker is dat echter nog niet.
Lees het gehele artikel op de bron: Arnhem Direct  — Eerbetoon aan Schiedamse scheepswerf GustoScheepswerf Gusto herleeft met de tentoonstelling “Wij waren de Gusto” in het Stedelijk Museum Schiedam. Aan de hand van foto's wordt het verhaal verteld van de werf, die veertig jaar geleden voorgoed haar deuren sloot.

Te zien zijn de volle bedrijfskantine en de werkplaatsen, maar ook portretten van werknemers en scheepstewaterlatingen. De zwart-wit foto's zijn gemaakt door fotograaf Cas Oorthuys, in opdracht van het bedrijf zelf. Hij liep twee jaar lang met zijn camera rond voor een boek dat bij het 100-jarig bestaan verscheen. Dit boek vormt de basis van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam, aangevuld met foto's uit het omvangrijke oeuvre van Oorthuys.De Gusto was een begrip in de jaren zestig. Het was een belangrijke werkgever voor veel families in de regio. Vaders en zonen volgden zich elkaar op en bedachten samen innovatieve oplossingen voor baggerwerken, staalconstructies en scheepsonderdelen. De sluiting in 1978 trof veel mensen en maakte een einde aan een belangrijke bedrijfstak in Schiedam.

De stichting Erfgoed Werf Gusto wil het industrieel en cultureel erfgoed van de voormalige werf in stand houden. De tentoonstelling is dan ook een samenwerking met deze club van oud-medewerkers. Later dit jaar volgt een uitgebreide tentoonstelling rond Cas Oorthuys in het Fotomuseum Rotterdam.
Voor meer info over de tentoonstelling kijk je hier 
Voor meer info over de werf kijk je hier— Liefde voor sleepboot Willem-MarieVraag Wim IJsseldijk of hij aan zijn sleepboot verknocht is en hij antwoordt: ‘Veels te veel.’ Dat is maar goed ook, want die liefde moet gedeeld tussen twee partijen: het schip en de motor. Van die laatste houdt Wim misschien wel het meest. Hij staat soms verbaasd over zichzelf. ‘Ik ben zo gek dat ik, net aan boord, direct de machinekamer in ga en op de motor klop. Dan zeg ik: goedemiddag Deutz, alles onder controle? En daarna nog een klappie extra op de tuimelaar.’

De familieliefde voor sleepboot Willem-Marie bestaat vanaf 1936. Toen besloot Adriaan IJsseldijk, Wim’s vader, dat het tijd werd voor een eigen schip. Hij was pas 28 jaar, maar dat hij eigen baas moest zijn, dat was duidelijk. Hij huurde een sleepboot en ging aan het werk. Tot hij hoorde over een stoomsleper die te koop lag bij scheepswerf Schram aan de Noord.
De Lotus, haast net zo oud als Adriaan zelf, lag roemloos aan de ketting; de eigenaar was failliet. De sleepboot had al een flink verleden.
Lees het paginagrote artikel van Corine Nijenhuis in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

— Graanzuiger No. 19 in maart onder stoom in AntwerpenIn het weekeinde van 17 op 18 maart 2018 is Graanzuiger No. 19 onder stoom te zien in het Bonapartedok te Antwerpen. Met, als het gaat lukken, op de kade objecten uit de rijke havengeschiedenis van de Stad.

Wij, de bemanning van Graanzuiger No. 19, hebben veel verleden en een kleine toekomst. Nog zijn wij een onmisbare schakel in het behoud van ons unieke werktuig. Juist, omdat er nog geen andere ploeg is die met de elevator kan omgaan zoals wij dat kunnen, houden wij het nog wel even vol. Maar deze verantwoordelijkheid drukt zwaar op onze schouders.

Daarom hebben wij het programma van EFAITH (European Federation of Associations of Industrial and Technical Heritage) aangegrepen om 'werk met werk' te maken en het behoud van Graanzuiger No. 19 bij een groter, internationaal publiek, onder de aandacht te kunnen brengen. Een uitgelezen kans!

Eenvoudig geformuleerd:

·een elevator in bedrijf  trekt volk, vergroot de aandacht en waardering voor industrieel erfgoed
·in het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed moet 's werelds laatste stoomgraanzuiger een rol spelen
·deze kans om mensen, bedrijven en instellingen "te winnen" voor het behoud van dit werktuig mag niet onbenut blijven
·kennisoverdracht aan geïnteresseerden in de praktijk, ervaren wat er komt kijken bij het 'bedrijf'
·stilstand is achteruitgang
Kijk hier voor meer info over de Graanzuiger No. 19  
Ook staat er veel info op de site van water-rant — De geschiedenis van de kotter UK 114 Jonge JacobDe UK 114, met de naam “Jonge Jacob”, was oorspronkelijk een vrachtschip met de naam “Pieter Gerda”. Het schip is gebouwd in 1929 op een werf in Schoorldam.

Hierna wordt het de IJM 274 van de vissersmaatschappij Lamantijn met de gelijkwaardige naam Lamantijn. Vervolgens komt het schip in handen van A. Woord, woonachtig op Urk, die het schip als UK 114 met de naam “Jonge Jacob” in de vaart brengt. In 1969 zien Lennaert Nijgh en zijn toenmalige vrouw Astrid de oude kotter op Urk liggen en kopen het schip voor tienduizend gulden van de familie Woord. Lennaert Nijgh is de bekende schrijver van songteksten, hij heeft het schip vervolgens 33 jaar in bezit.In de tijd dat Lennaert eigenaar is, ligt het schip veelal afgemeerd in Spaarndam vlak bij het gemaal met de dichtregels: “Het  Spaarne stroomt, het Spaarne stroomt voorbij...”, ook een lied van Boudewijn de Groot. Maar Lennaert vaart ook regelmatig met zijn schip. Zo maakt hij bijna ieder jaar met “Jonge Jacob” de oversteek naar Engeland. Lennaert woont ook een tijd op het schip en draagt graag een Urker “boatjen”; dit is het rood-gestreepte mannenhemd dat onderdeel uitmaakt van de Urker klederdracht.Wanneer Lennaert Nijgh in 2002 overlijdt, wil de familie hem dan ook begraven in een “boatjen”. Omdat zijn eigen hemd al een beetje versleten is, vraagt zij de Stichting Urker Botter of zij een nieuwe hemd beschikbaar hebben. Dat is er op dat moment niet en tijd om er één te maken is er ook niet. Maar de Urker Jan Buurkes zorgt voor een oplossing: hij biedt spontaan aan om zijn eigen “boatjen” af te staan. Voorwaarde is wel dat eerst de knopen worden verwisseld want deze zijn antiek en moeten weer op een nieuw hemd van Jan gezet worden. De familie Nijgh is blij met het hemd en Lennaert is hiermee begraven.

Enige tijd later neemt de familie weer contact op met de Stichting Urker Botter. De erfgenamen vinden dat de UK 114 toch eigenlijk op Urk thuis hoort. De net opgerichte Stichting kan echter de erfbelasting niet betalen. Er volgt overleg met de Belastingdienst en de Stichting wordt een ANBI. Hierdoor is het mogelijk dat de UK 114 voor een symbolisch bedrag van 1 euro wordt overgedragen aan de Stichting.
Lees het gehele artikel op de bron: Mijn Zuiderzee    
— Opleiding ‘Historic Vessel Conservation Qualification’National Historic Ships UK biedt een cursus aan in ‘Historic Vessel Conservation’. Deze cursus is uniek in het aanpakken van de specialistische kennis die nodig is voor het overzicht van een ​​historisch vaartuig-project. In de cursus zal een nationale norm vastgesteld worden, die ervoor zorgt dat de werkzaamheden die aan deze vaartuigen worden uitgevoerd, volgens erkende richtlijnen worden uitgevoerd. Tijdens de cursus krijg je een goed begrip van verschillende benaderingen, terminologie, normen en resultaten en breng je deze in de praktijk.

Looptijd: min 6 maanden, max 3 jaar
Kosten van de hele cursus: £ 3100
Begin: Januari 2018

Deze cursus is ontworpen om op afstand te studeren, waardoor je de flexibiliteit hebt om te leren vanaf elke locatie. Het grootste deel van uw kennis zal online worden opgedaan door het gebruik van een online virtuele leeromgeving, Blackboard genaamd, die toegankelijk is voor geregistreerde gebruikers.

Als u zich aanmeldt, ontvangt u een exemplaar van de ‘Conserving Historic Vessels’. U ontvangt ook een handleiding voor het werken op Blackboard. Gedurende uw studie staan ​​specialisten in de sector voor u klaar om u te ondersteunen via e-mail en telefoon wanneer dat nodig is.

Er wordt samengewerkt met verschillende organisaties in Engeland om een ​​netwerk van eigenaren, bedrijven, vakmensen en erfgoedorganisaties te creëren die allemaal geïnteresseerd zijn in het maritieme erfgoed van Groot-Brittannië. Als studenten heb je toegang tot de lokale Shipshape Hub-faciliteiten, waaronder werven en historische schepen om als case-study's te gebruiken tijdens de cursus.
Kijk hier voor meer informatie  Berichten in de Zeepost van deze week:BBZ nieuws:

— Koppen bij elkaar

Overig nieuws:

— Minister let strenger op oude vloot
— Bruine vloot scherpt veiligheidseisen aan
— ’Holle mast is veel sterker’

— Spanningsveld tussen avontuur en veiligheid

— Haven van Hoorn uitgebaggerd
— Nieuwe tarieven vaste liggers Bataviahaven

— Windpark Fryslân heeft dramatische gevolgen

— Twee grote evenementen in 2018 in Bataviahaven
— Luyt verder in de problemen

— Fonteinkruid groeit uit tot groot probleem

— Raad van State buigt zich over het windpark op IJsselmeer
— Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog dichterbij

— Droogdok zinkt in haven Lauwersoog

— De allereerste Strontrace bij ‘van Gewest tot Gewest’
— Bruine vloot scherpt veiligheidseisen aan

— Kruidenkenner en cateraar Janet Frieling

— C-Job ontwerpt Flettner Freighter

— Huur kajuitzeiljachten naar laag btw-tarief

— Nederland bouwt eerste zonnepark op zee


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN