Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

   Scheepspost 159, 31 jan. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
SRF
Next Generation Shipyards

Next Generation Shipyards
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs

Shiptron

Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschipRegister Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Doeve Makelaars
Rood boven groen
Zeilmakerij Molenaar
watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats

Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Groninger tjalk vol nieuwe Friese fonteinen
— Rederij Groen koestert erfgoed van Scheveningen
— Aan mijn steiger: Schipper van snoepje

— Open dag Terra Nova

— Rond Kaap Hoorn varen in virtual reality

— Stichting Zeesleepboot Holland zoekt vrijwilligers

— Schepencarrousel weer meer deelnemers en ligplaatsen

— Belgische scholieren restaureren sleepboot

— Zachtebedrace eind april

— Wegvaren met je hele hebben en houden?
— Cultureel erfgoed is ook een Europees verhaal

— Nieuw licht op onderzoek naar verdwenen Nederlandse
     oorlogswrakken


— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure

— Geen historische tocht met beurtschepen bij Tall Ships Races

— RTV maakt documentaire over restauratie Mercuur

— De meest vergeten schipbreuk uit de Vaderlandse
     geschiedenis

— Renovatie ‘Gorch Fock’ naar 100 miljoen euro

— Historisch weekend Den Helder 23 en 24 juni

— Foto van de week

— Eindelijk mag het schip in het water

— Loterij opbrengst in Engeland naar National Historic Ships

— Idee van smartphone-verbod verrast binnenvaart

— Wasa en Mary Rose kapseisden

— Filmdag baggermuseum over watersnood 1953

— Bezorgde bewoners Noorderhaven willen duidelijkheid
— ‘Gemeente Groningen, creëer ligplaatsen’

— Ook de Seine treedt buiten haar oevers
— Groninger tjalk vol nieuwe Friese fonteinen


Foto: Arjen Mintjes

Het was een emotioneel moment aan boord van de Tromp, een Groninger koftjalk, toen bij de Friese grens de Groninger vlag gestreken werd en de Friese gehesen. Het dik honderd jaar oude schip ligt de komende tijd bij de Beurs in Leeuwarden, als tentoonstellingsruimte voor de maquettes van de elf fonteinen. Daarna gaat het naar Rotterdam en de elf Friese steden. Op de zeilen staat het logo voor 11fountains van ontwerper Dennis de Vries.
— Rederij Groen koestert erfgoed van ScheveningenRederij Groen aan de Dr. Lelykade in Scheveningen is al sinds 1973 een begrip. Aanvankelijk begonnen in de sportvisserij op de Noordzee, is het familiebedrijf van vader Henk en zoon Erik Groen inmiddels uitgegroeid tot een aansprekende speler in de offshore-industrie met een grote en moderne vloot. Met guard- en standby-vessels heeft de rederij ingespeeld op alle nieuwe vereisten op het gebied van veiligheid en preventie, die sinds de beruchte ramp met het olieplatform Piper Alpha in 1988 wettelijk zijn ingevoerd. Daarnaast verleent de Scheveningse vloot van de familie Groen ook ondersteuning bij bevoorrading, onderhoud en aflossing, waarbij het werkterrein zich uitstrekt over nagenoeg alle wereldzeeën.

Toch is er binnen de familie ook plek voor de roemruchte geschiedenis van de Scheveningse vloot. En daarin is een hoofdrol weggelegd voor Maria Jacoba, de vrouw van Henk Groen, en inmiddels beschermvrouwe van de SCH 236 Noordster. Zij kwam op het idee dit schip terug te halen naar Scheveningen, om het vervolgens terug te kunnen brengen in zijn staat van originele logger; zoals het destijds, in 1950, ook van stapel was gelopen bij de Sleephelling Maatschappij Scheveningen. Met steun van de Rabobank wordt de SCH 236 door een grote groep vrijwilligers, jong en oud, gerestaureerd. In 2020 moet de enorme klus zijn voltooid en gaat het als uniek exemplaar van het Scheveningse erfgoed in de haven dienst doen als museumschip.
In deze video krijg je een impressie van de SCH 236  
— Aan mijn steiger: Schipper van snoepjeHij zeilt al bijna zijn hele leven, maar dat hij ooit nog eens echt schipper zou worden... Dat leek lang alleen een droom van Roger Meijer.

’Zes jaar was ik toen mijn vader me in Giethoorn op een puntertje zette. Later zeilden we met zijn stalen Dompkruiser. De liefde voor het water zat er goed in; tot mijn 26e was ik zeilinstructeur in Friesland. Zeilen vond ik het meest spectaculair met een klein bootje.

Vorig jaar zomer heb ik gegoogeld op ’ex-beroepsvaart zeilschepen te koop’ en toen kwam de Rosa van Delft meteen omhoog. Een snoepje om te zien! Lief en behoorlijk groot tegelijk. Binnen een week had ik een afspraak en kocht ik het schip. Ik ben begonnen met de rommel van de afgelopen dertig jaar uit te zoeken en weg te gooien, heb mijn huis te koop gezet en ben in december verhuisd.Drie maanden lang heb ik keihard gewerkt maar net voor het moment daar was, dacht ik: wat ben ik aan het doen?! Het voelde als een enorme levenswending. Tot nu toe gaat het heel goed! Als ik de Rosa zie liggen, ben ik blij. Eigen, uniek, ik kan erop wonen en werken én mee varen! Dat gaat nooit vervelen. Ik ben zzp’er en ga trainingen geven op de boot, maar ook naar de Oostzee, droog liggen op het wad tijdens Oerol... plannen genoeg!

Er moet nog veel gebeuren, maar dat is leuk; ik kan het schip helemaal maken zoals ik het wil. Eerst het woongedeelte afmaken, daarna het ’schipperen’ goed onder de knie krijgen. Ik heb er al een boegschroef in laten zetten zodat ik haar alleen kan varen. Ik ben écht schipper! Dat had ik nooit durven dromen.”
Lees het gehele artikel op de bron: de telegraaf via blendle (€)   
— Open dag Terra NovaOp zaterdag 10 maart wordt er van 14-17 uur een Open Dag georganiseerd in Vreeswijk waar de Terra Nova direct bij de Oranjebrug ligt afgemeerd. De Open Dag is vooral bedoeld voor de inwoners van Vreeswijk omdat de Terra Nova daar sinds kort in de winter een ligplaats in het centrum heeft, maar iedereen is natuurlijk van harte welkom.

De inwoners van Vreeswijk zijn via het plaatselijke blad de Beugelaer geïnformeerd en uitgenodigd. Iedereen herinnert zich nog wel de Erfgoedmanifestatie in 2016 waar bijna 200 schepen van onze vereniging hebben in 2016 acte de présence gegeven tijdens het onvergetelijke evenement VreeswijkVolVaart! in 2016.

Het Historisch Bedrijfsvaartuig is bijzonder blij met deze ligplaats in het prachtige schippersdorp op een kruispunt van vaarwegen en met een rijke scheepshistorie.
Lees het gehele artikel op de bron: LVBHB — Rond Kaap Hoorn varen in virtual reality Wilt u zich even Jacob le Maire en Willem Schouten voelen, die in 1616 als eersten met hun schip de Eendracht Kaap Hoorn rondden? Dat kan in het Westfries Museum, in de allernieuwste virtual reality presentatie Kaap Varen. Een adembenemende ervaring. Te zien in het Westfries Museum in Hoorn.

Het is bijna niet voor te stellen aan wat voor waagstuk koopman Jacob Le Maire en schipper Willem Schouten begonnen, toen ze in 1615 met twee schepen de haven van Hoorn verlieten op zoek naar een onbekend continent (Terra Australis Incognita, het onbekende Zuidland) en een nieuwe zeeroute naar Indië. Het bracht ze in de levensgevaarlijke wateren rond de meest de zuidelijke punt van Zuid-Amerika, waar het gemiddeld 200 dagen per jaar stormt en golven van 8 meter hoog geen uitzondering zijn.

Maar nu kan iedereen de avontuurlijke reis van Le Maire en Schouten zelf beleven, in de virtual reality presentatie Kaap Varen. Dankzij het gebruik van de nieuwste virtual reality technieken heb je het gevoel er bij te zijn wanneer de twee schepen in de haven van Hoorn worden klaargemaakt voor de expeditie. Het is alsof je zelf in een klein bootje meevaart wanneer de schepen op weg zijn naar Texel en in een volgende scène terecht komen in een vliegende storm op de Atlantische Oceaan.
Voor meer info kijk je hier bij het Westfries Museum — Stichting Zeesleepboot Holland zoekt vrijwilligersStichting Zeesleepboot Holland zoekt vrijwilligers voor verschillende functies De voorkeur gaat uit naar enthousiaste mensen met ervaring, goede communicatieve vaardigheden en de bereidheid ongeveer 20 dagen per jaar aan boord te zijn.
Herken je je in het bijzondere karakter van de oude, snelle bergingsjager Holland en voel je ervoor als lid van een hechte groep vrijwilligers energie en tijd te steken in dit varend erfgoed? Meld je dan aan!

Zij bieden:
- Deelname aan een groot aantal gevarieerde vaartochten in binnen- en buitenland;
- Een authentieke sfeer aan boord van maritiem varend erfgoed en een enthousiast, gedreven team;
- Onkostenvergoeding en bedrijfskleding

Gezocht:
- (Hoofd) scheepswerktuigkundigen – in het bezit van een geldige vaarbevoegdheid wachtwerktuigkundige/ tweede werktuigkundige < 3000 KW of hoofdwerktuigkundige < 3000 KW
- Bemanningsleden dekdienst– gezellen met geldige vaarbevoegdheid
- Stuurlieden – in het bezit van een geldige vaarbevoegdheid wachtstuurman alle schepen/ eerste stuurman < 3000 GT

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via de mail: kapitein@zeesleepbootholland.nl
— Schepencarrousel weer meer deelnemers en ligplaatsenSchepencarrousel heeft het afgelopen jaar verschillende nieuwe deelnemers verwelkomd, zowel deelnemende schepen (donateurs) als ligplaatsen in Leeuwarden en Amsterdam. De volgende plaatsen zullen waarschijnlijk binnenkort toegevoegd worden aan het systeem: Den Helder, Den Haag, Katwijk, Rotterdam en Schiedam. Daarnaast is er nog een aantal plaatsen waar verder gevorderd overleg is over ligplaatsen voor varende historische schepen.

Om meer bekendheid te geven aan de schepencarrousel worden ook beurzen bezocht. De stichting stond afgelopen najaar op de Traditionele Schepenbeurs in Den Helder, en zal ook op Boot-Holland aanwezig zijn vanaf volgende week vrijdag.
 


De schepencarrousel is een systeem waarbinnen historische schepen (zoals sleepboten, vrachtschepen en zeilschepen) uitgewisseld worden tussen verschillende ligplaatsen. De schepen liggen voor een korte periode (max. 3 maanden) op een ligplaats.

Op de ligplaats presenteren de schepen en schippers het verhaal van het schip en de cultuurhistorie van de scheepvaart, door middel van onder andere informatieborden. Er wordt duidelijk gemaakt waar en waarom het schip gebouwd is, wat het zoal heeft beleefd in de loop van de tijd en waarom bepaalde aanpassingen gedaan zijn.

De Schepencarrousel biedt zowel de schippers als gemeenten voordelen. Door de schepencarrousel worden schippers in de gelegenheid gesteld hun schip te laten varen en, hun passie te laten zien. Gemeenten profiteren van het historische varend erfgoed, doordat deze goed onderhouden schepen het aanzien van de havens een positieve impuls geven. Bovendien kunnen gemeenten hun ligplaatsen in de havens flexibel invullen.
Kijk hier voor meer info 
— Belgische scholieren restaureren sleepbootDe leerlingen van het Atheneum van Nieuwpoort restaureren een sleepboot die er 60 jaar dienst op zitten heeft. Het stalen vaartuigje COBI-M is eigendom van het Nederlandse sleepbedrijf Multraship.

De leerlingen hebben twee jaar tijd om de restauratie af te werken. Daarna verhuist de opgeknapte boot naar het Industrieel Museum in Sas van Gent in Zeeland.

De samenwerking met Multraship is voor het Nieuwpoortse Atheneum een goede zaak. De opdrachtgever betaalt alle nodige onderdelen maar ook al het nodige werkmateriaal en zelfs de nodige ruimte. De lasafdeling houdt daar bijvoorbeeld een vernieuwd atelier aan over. De tewaterlating staat voor volgend jaar september gepland en begint de COBI-M aan een nieuw leven als museumstuk.
Lees het gehele artikel op de bron:focus-wtv    — Zachtebedrace eind aprilVan donderdagavond 26 april 19:00 uur tot zondagavond 29 april 2018 19:00 uur wordt op de Waddenzee met de Zachtebedrace vanuit Den Oever.

Als je wilt leren om met je schip je weg te vinden op het wad, navigerend zonder GPS, manoeuvrerend met alleen zeil- en spierkracht, maar ook als je dat al kunt, wordt je uitgenodigd voor de 8e editie van de Zachtebedrace. Een 72-uurs marathon voor platbodems op de Waddenzee. De winnaar is dat schip dat door tactiek, navigatiekunst en zeemanschap het eerst terug is in Den Oever met de meeste punten. Die punten verzamel je door havens in te zeilen, te ankeren, boeien aantikken en vlaggetjes vast te knopen. De race, is vernoemd naar een ondiepte tussen Texel en Harlingen, grofweg het middelpunt van het wedstrijdgebied.

Dit jaar wordt 15 minuten na hoogwater gestart, dus tegen de stoom in naar Harlingen of toch eerst maar richting Noorderhaaks? De getij voorspellingen geven 10 cm meer water op dan vorig jaar, dus nu wel richting steigertje cocksdorp? Hoe zit het daar met het getij, geld daar Texel Noodzee of Oude schild? Hoe diep is het daar eigenlijk? Hoe bereid je dat dan voor?Pim van Steijn (schipper BU130) neemt je mee tijdens de workshop op Zaterdag 24 februari vanaf 15:00. Hij zal je meenemen in zijn 'alle-punten-plan' en zijn 'wetenschappelijke' aanpak uit alle diverse bronnen. Daar tegenover staat een presentatie van schippers die op ervaring en intuïtie sturen, denken zij dan nergens over na? Hoe pakken zij dat dan aan? Ook is er ruimte voor vragen en opmerkingen, van zowel terugkerende als nieuwe deelnemers (incl. bemanning). Na afloop eten we dan gezamenlijk en is er ruimte voor een drankje en sterke verhalen.

Workshop:
Zaterdag 24 februari inloop 14:30, IJsselhuis Museumhavencafe, Hoge Zeedijk 1, Gouda
Voor meer informatie kijk je hier — Wegvaren met je hele hebben en houden?In de oorlog werd het schip 'De Enkeling' nog tot zinken gebracht. Maar in 1971 werd er alweer betonijzer in vervoerd, van de Terneuzen naar Drimmelen, opbrengst: 511 gulden. Ja, er kleeft een hoop historie aan het schip uit 1886, dat momenteel als woning in de Brede Haven te koop ligt.

Het is met pijn in het hart dat Ljalja van Halderen en Marco Mensink het schip van de hand doen. Maar zelf verhuizen ze naar een andere woonplaats en willen ze graag een tuin en schuur. En dus staat het schip, dat ze zelf twintig jaar geleden kochten, nu te koop. Inclusief ligplaats aan de historische Brede Haven.Toen ze er zelf kwamen wonen, kregen ze de hele documentatie van de vorige eigenaren mee. Dat begint met een bericht over het met 'goed gevolg te water gelaten van een ijzeren Rijnaak, groot 165 tonnen' in Martenshoek in 1886. Drie volgetypte vellen papier vertellen wat er allemaal gerepareerd is na de Tweede Wereldoorlog, toen het schip in zijn geheel tot zinken werd gebracht.

Reparaties die lopen van het geheel 'de- en monteren van de motor' (1035 gulden) tot een nieuw 'bed met toebehoren' (20 gulden). Vergeeld papier in een boekje vol stempels en zegels geeft aan wat het schip allemaal vervoerd heeft sinds de Tweede Wereldoorlog. Bijvoorbeeld in 1971, toen er betonijzer in werd vervoerd van Terneuzen naar Drimmelen, opbrengst: 511 gulden. Het vrachtboekje loopt tot 1972, als het uit de vaart wordt gehaald om te dienen als woonschip.
Lees het gehele artikel op de bron: BD 
— Cultureel erfgoed is ook een Europees verhaal


Krombranden; een scheepsambacht dat voorbij de Hollandse grenzen gaat

Met twaalf thema’s, voor elke maand één, gaat vandaag het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 van start. De organisatie wil onder meer ­laten zien dat de Nederlandse ­cultuur veel meer Europees is dan vaak wordt gedacht.

‘Creativiteit vanuit traditie’, ‘Gemaakt landschap’ en ‘Grenzeloos erfgoed’, dat zijn enkele van de maandthema’s van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018. Dat jaar heeft als motto ‘Erfgoed verbindt, Europa inspireert’.

‘Sommige van die thema’s lijken typisch Nederlands, zoals “Water” of “Gemaakt landschap”’, zegt project­leider Mirjam Blott. ‘Maar in de uitwerking laten we zien dat de Nederlandse cultuur sterk door andere culturen is beïnvloed. Dat is een proces dat nog altijd doorgaat.’

Het jaar is een initiatief van de Europese Commissie. De lidstaten kunnen ieder op een eigen manier invulling geven aan het programma. ‘In ons land hebben we sterk ingezet op ­initiatieven vanuit het veld’, zegt Blott. ‘Dat begon al toen we vorig jaar aan de samenwerkende erfgoed­organisaties vroegen om thema’s aan te dragen. Projecten die meedoen kunnen zich aanmelden via de agenda van onze website. Dagelijks komen nieuwe projecten binnen, van een lezing waar niet meer dan enkele tientallen mensen komen tot grote publiekstrekkers, zoals het bloemencorso in de bollenstreek.’
Lees het gehele artikel op de bron: Nederlands Dagblad via blendle (€ 0,49
— Nieuw licht op onderzoek naar verdwenen Nederlandse
     oorlogswrakkenHr. Ms. De Ruyter

Nederland heeft opnieuw opheldering gevraagd bij de Indonesische autoriteiten over de verdwenen Nederlandse oorlogswrakken in de Javazee. Aanleiding zijn recente onthullingen in Indonesische media.

Het nieuwe verzoek om opheldering is pijnlijk voor minister van Defensie Ank Bijleveld, die vorig week nog aan de Tweede Kamer meldde dat een jaar durend onderzoek naar de wrakken van de bij de Slag om de Javazee in 1942 gezonken oorlogsschepen niets had opgeleverd. Deze week kwamen Indonesische journalisten opeens met nieuwe aanwijzingen die het officiële onderzoek deels lijken te weerspreken. Bijleveld wil van Jakarta opheldering over die berichten.

De affaire rond de spoorloos verdwenen oorlogswrakken speelt al sinds november 2016. Nabestaanden van onder andere de oorlogsheld Karel Doorman organiseerden destijds een duikexpeditie naar de samen met de bemanning gezonken schepen Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer. Tot hun stomme verbazing bleken de eerste twee schepen volledig verdwenen en van het derde schip was 80 procent weg.

Minister Bijleveld moest vorige week erkennen dat het langdurige onderzoek geen nieuwe informatie had opgeleverd. De onderzoekers konden alleen bevestigen dat de wrakken - en daarmee ook het zeemansgraf van de bemanning - inderdaad zijn verdwenen van de zeebodem. Wie dat heeft gedaan, blijft onduidelijk. 'De belangrijkste conclusie is dat de scheepswrakken zonder vergunning van de Indonesische autoriteiten op industriële wijze zijn verdwenen.'

De brief van Bijleveld was amper naar de Kamer gestuurd of er verschenen nieuwe details in Indonesische media. Zo meldde de website Tirto.id dat er wel degelijk een vergunning is verleend door de Indonesische autoriteiten om de schepen te bergen en verschroten. De stoffelijke resten van de overleden zeelieden zouden zijn gedumpt in een massagraf op Oost-Java, niet ver van de havenplaats Brodong waar de wrakken in stukken zouden zijn gezaagd.
Lees het gehele artikel op de bron: Volkskrant  
— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allureOp zaterdag 7 en zondag 8 april 2018 organiseert de Stichting Pieperrace voor de 34ste keer de Pieperrace op het Markermeer voor de kust van het gastvrije Volendam. Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen.

Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de "bruine vloot" een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal ‑ net als vorige jaren ‑ in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren.Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren ‑ onder andere ‑ bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.
 
Liggelden worden tijdens de wedstrijddagen niet geheven. Het inschrijfgeld voor schepen met een lengte kleiner dan of gelijk aan 20 meter is € 70 voor grotere schepen is dat € 90. De eerste schepen hebben zich reeds aangemeld.
kijk hier voor meer info en inschrijven 
— Geen historische tocht met beurtschepen bij Tall Ships RacesDe historische tocht van beurtvaartschepen die komende zomer voorafgaand aan de Tall Ships Races zou plaatsvinden, gaat niet door.

Dat meldt initiatiefnemer Frits Grijpstra. Reden is dat er vanuit de gemeente geen budget voor de tocht beschikbaar komt. Grijpstra: ,,We wilden misschien een deel via sponsoring binnenbrengen, maar dat zou onvoldoende zijn om het evenement te organiseren.''

Een vloot van zo'n 25 beurtschepen zou volgens het plan voor de Tall Ships Races komende zomer - van 3 tot en met 6 augustus - de historische route varen waar in de zeventiende eeuw levendige handel tussen Amsterdam en Harlingen gevoerd werd. ,,De eerste dag zou de vloot schepen naar Enkhuizen varen. De tweede dag zouden de schepen dan samen met de Tall Ships Harlingen binnenvaren'', zegt Grijpstra.

In Harlingen, Enkhuizen en Amsterdam zou daaromheen een cultuurhistorisch programma bedacht worden. De tocht zou meer bezoekers van Sail Amsterdam naar de Tall Ships Races moeten hebben gebracht. Bij de editie in 2014 viel het aantal westerlingen tegen.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— RTV maakt documentaire over restauratie MercuurRTV Vlissingen, de lokale (internet)zender, maakt een documentaire over de restauratie van het torpedowerkschip Mercuur, dat momenteel aan de Houtkade ligt.

Vrijwilligers van de Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV) zijn al maanden druk bezig met het opknappen en herinrichten van het schip. Ze krijgen deze weken hulp van krachten van Orionis, die tot schilder worden omgeschoold. De helpers verven onder meer de wanden van de kombuis.

De documentaire is, als de voorspelling van de vrijwilligers dat het werk dit najaar klaar is, eind dit jaar te zien.
— De meest vergeten schipbreuk uit de Vaderlandse    
     geschiedenis
Vrijdag 26 januari wordt “Het dagboek van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat - De meest vergeten schipbreuk uit de vaderlandse geschiedenis” gepresenteerd. Het is een hertaling van een bijzonder reisverslag uit de achttiende eeuw.

Tijdens het rampjaar 1777 leed de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat schipbreuk voor de kust van Groenland. Pas in 1818 verscheen zijn verhaal over deze reis onder de naam “Dagboek eener reize ter walvisch- en robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778.”

De daarin beschreven ontberingen zijn talrijk en verschrikkelijk. Schepen die door het ijs ingesloten raken en worden verbrijzeld; manschappen die zich op ijsschotsen in leven moeten zien te houden of die bevriezen of verdrinken. Uiteindelijk worden ze gered door de “wilden”, de plaatselijke bewoners die we nu Inuit noemen. Het dagboek is ook 200 jaar na verschijning nog steeds spannend en actueel.


Walvisvaart

In het tweede deel van dit boek gaan een aantal auteurs nader in op het dagboek. Waarom verscheen dit dagboek pas in 1818 en niet al in 1778? Was Hidde Kat wel de echte schrijver? Wat gebeurde er precies in het rampjaar 1777? Waarom gingen wij Nederlanders ter walvisvaart? Hoe koud is koud ?

Vrijdag 26 januari vond de boekpresentatie plaats op Ameland. Daarbij werd tevens het Hidde Dirks Kat jaar 2018 ingeluid.

Het boek is een co-productie van Uitgeverij Wijdemeer en Mauritsheech Publishers. Het is voor € 14,95 te koop in de boekwinkel. ISBN 978 949 205 241 4
Kijk hier voor meer info 
— Renovatie ‘Gorch Fock’ naar 100 miljoen euroHet opleidingsschip van de Duitse marine "Gorch Fock", moet worden gerestaureerd. Gepland was in tweede instantie een bedrag van 75 miljoen euro. Maar nu blijkt dat de renovatie nog duurder wordt.

De scheepswerf heeft voor een verdere restauratie een extra financiële bijdrage gevraagd, volgens een woordvoerder van het “Bundesamts für Ausrüstung, Informationstechnik und Nutzung der Bundeswehr” in Koblenz. Volgens insiders gaat het om 25 miljoen meer, maar het Ministerie wil het bedrag niet noemen.Het 89 meter lange schip uit 1958 ligt al meer dan twee jaarbij de Bredo-scheepswerf van Bremerhaven. Hier zou ze volledig worden gerenoveerd. Eind 2016 werd uitgegaan van een bedrag van 35 miljoen voor de restauratie. Na verder onderzoek werd een bedrag genoemd van 75 miljoen euro. Volgens "Kieler Nachrichten" zou het bedrag nu kunnen oplopen tot meer dan 100 miljoen euro.

Oorspronkelijk ging het om reparatie van de schroefaskoker en noodzakelijke revisies van motoren en uitrusting. veiligheidscontroles. Nu blijkt dat er veel meer vervangen moet worden:  80 procent van de buitenhuid van de romp, het teak dek, de drie masten en het gehele kaartenhuis.
— Historisch weekend Den Helder 23 en 24 juniVoor de 22ste keer wordt op 23 en 24 juni 2018 het historisch weekend Den Helder gehouden. Dit unieke evenement richt zich op mobiel erfgoed in het algemeen, dus auto’s vrachtauto’s, tractoren en ander gemotoriseerd rijdend spul, maar ook voor varend erfgoed. In den beginne waren er in het “natte dok” veel schepen van het varend erfgoed present, maar door versukkeling van de aandacht is dat uiteindelijk afgezwakt tot een handje vol vast bezoekende schepen.


Dit jaar is er een extra nautisch onderdeel: vrijdag voor het historisch weekend wordt er op het Marsdiep een botter zeilwedstrijd georganiseerd waar we ca 18 botters hopen te mogen ontvangen. Deze wedstrijd wordt afgerond met een maaltijd voor de deelnemende bemanningen.

Het Historisch weekend is een uitgelezen gelegenheid om eens met divers erfgoed gezellig van gedachte te wisselen over de diverse hobby’s en vooral de diverse overeenkomstige techniek. Het een en ander wordt omgeven door diverse markten in alle aanwezige hobby’s, zo ook een maritieme markt.

Inschrijven voor het evenement is nu mogelijk op de website van Historisch weekend Den Helder.
— Foto van de week

Een nieuwe rubriek in de Scheepspost: de foto van de week.

Iedereen mag zijn of haar foto insturen en de mooiste, meest bijzondere of meest actuele wordt geplaatst. Hieronder een foto van de haven van Wijk bij Duurstede. Het is hoogwater en de steiger ligt dik onder water. De foto is van Walter Blokker. Klik op de foto voor een groot formaat.Mail jouw foto naar wouter@scheepspost.info
— Eindelijk mag het schip in het water


  
Zijn jongensdroom is na veertig jaar uitgekomen. Vanaf zijn veertiende heeft Jan van Leeuwen (54) geprobeerd een bijzonder schip te kopen. "Met mijn vader ging ik vaak met de boot weg, lekker varen door heel Nederland. Opeens zagen we een prachtig scheepje liggen aan de Rozenbrug. Ik was meteen verliefd." In 2007 kocht Jan het vrachtscheepje Jozina en nu, na meer dan tien jaar restaureren, kan ze eindelijk te water. Jan is wel een beetje zenuwachtig. "Ik heb elke centimeter van het schip wel gezien. Maar het kan natuurlijk altijd misgaan. Misschien ben ik wel een gaatje vergeten te dichten en is het schip lek."

Op zaterdagochtend 3 februari gaat de Jozina weer te water. Vanaf Den Oudsten gaat het schip per vrachtwagen naar de Loskade toe, waar een telekraan het schip in het water takelt. "Het wordt een waar spektakel, want ze weegt 23 ton. Iedereen is welkom om te kijken om 9 uur 's ochtends. Ook Hart van Nederland is bij de tewaterlating. Mis de boot niet!"Jan heeft maar liefst tien jaar besteed om het schip helemaal in oude glorie te herstellen. "Jozina is niet zomaar een schip, maar het laatste traditionele Woerdens vrachtscheepje uit 1924.Het is een museumstuk, een van de meest authentieke ter wereld. Er zijn maar drie of vier andere schepen zoals deze."

Het is een vrachtscheepje met een platte bodem en groot vrachtruim om goederen, zoals kaas, vanuit Woerden naar Noord-Holland te brengen. Het schip moest door de Beemstersluis, dus is Jozina 19,16 meter lang en 3,87 meter breed geworden. Aan beide kanten hielden ze dan 1 cm over tot de sluismuren.


De Jozina voor restauratie

De motor is bijzonder. "Een originele 14 pk gloeikop Kromhoutmotor uit 1923," vertelt de eigenaar trots. "Ik ben helemaal gek van dat merk, heb er zelfs een tatoeage van op mijn arm. Kromhout is een echte pionier geweest in verbrandingsmotoren." Jan heeft in de loop der tijd zo'n zeventig originele Kromhoutmotoren verzameld. Hij heeft de schuur van zijn ouders, met een oppervlak van tweehonderd m2, gekocht om daar een museum van te maken. "Dat wordt mijn volgende grote project."
Lees het gehele artikel op de bron: Woerdense Courant 
— Loterij opbrengst in Engeland naar National Historic ShipsNational Historic Ships UK (NHS-UK) ontvangt een bijdrage van de National Lottery van £ 403.000 van de Heritage Lottery Fund (HLF) haar Shipshape Heritage Training. Dankzij het geld dat door de spelers van de Nationale Loterij is opgehaald, zal dit project voortbouwen op een eerder project ondersteund door HLF, waarbij traditionele vaardigheden en technieken worden ontwikkeld bij jongeren, gericht op het behoud, de bediening en het onderhoud van historische schepen.

Hannah Cunliffe, directeur van NHS-UK, zei: "Ik ben heel blij dat het Heritage Lottery Fund deze steun heeft ontvangen. De financiering zal jongeren helpen de praktische vaardigheden te leren welke essentieel zijn voor het voortbestaan ​​van de historische schepen in het VK. Het project omvat ook de ontwikkeling van een reeks korte films om vaardigheden in actie te documenteren."Stuart Hobley, hoofd van HLF London, zei: "Het is fantastisch dat de opbrengst van de Nationale Loterij kan worden gebruikt om National Historic Ships te ondersteunen en deze waardevolle opleidingsmogelijkheden mogelijk te maken. Dit project biedt uitgebreide, betaalde plaatsingen om traditionele vaardigheden aan de volgende generatie door te geven."

Het project organiseert 12-maandse trainingsstages met verschillende partners in het Verenigd Koninkrijk. Op deze locaties werken stagiairs met een verscheidenheid aan historische schepen, waarbij zij meer leren  over het belang van traditionele vaartuigen en hoe deze veilig en effectief te onderhouden en restaureren. Vanaf het najaar starten de eerste acht cursisten het programma op de zeevaartschool in Cornwall, gevolgd door een op maat gesneden cursus in historisch scheepsonderhoud bij de International Boatbuilding Training College, Lowestoft.National Historic Ships UK (NHS-UK) is een door de overheid gefinancierde, onafhankelijke organisatie die niet alleen kijkt naar de onmiddellijke problemen met betrekking tot historische schepen, maar zich ook richt op de nautische infrastructuur. NHS-UK onderhoudt de nationale registers met
ongeveer 2.000 schepen van historische betekenis.
— Idee van smartphone-verbod verrast binnenvaart


Afleiding genoeg in de stuurhut

De binnenvaart toonde zich bijzonder verbaasd over een mogelijk verbod ook het gebruik van mobiele telefoons tijdens het varen. Kamerlid Liesbeth van Tongeren had hierover een motie ingediend waarbij ze wijst op de risico van afleiding in de stuurhut. In de motie roept Van Tongeren de regering op om samen met de binnenvaartorganisaties, verzekeraars en de telecombranche ‘te kijken hoe techniek ingezet kan worden om afleiding door mobiele telefoons onmogelijk te maken’.

De schippersbonden reageren verbaasd maar willen zeker in overleg met de overheid. Juist nu worden schippers steeds meer verplicht zich voor bruggen en havens aan te melden via de telefoon. De overheid zelf maakt hiervoor zelfs apps om de communicatie te stroomlijnen. Ook het gebruik van portofoon en twee marifoons zou dan afleiding kunnen geven, en deze zijn juist noodzakelijk voor een veilige vaart. Maritieme communicatie is een randvoorwaarde voor verdere digitalisering van het transport waaraan Rijkswaterstaat en de Europese Commissie hard werken.

Inmiddels is Liesbeth van Tongeren terug getreden uit de raad van advies van SafeDrivePod. Dit bedrijf maakt een apparaat dat in de auto wordt bevestigd en tijdens het rijden de toegang tot alle apps onmogelijk maakt. Alleen handsfree bellen en navigatie is dan nog beschikbaar.
— Wasa en Mary Rose kapseisden


De Wasa in het Wasa Museum in Stockholm

De Wasa, het machtigste schip van haar tijd, voer op 10 augustus 1628 de haven van Stockholm uit om na enkele kilometers al te kapseizen en voor honderden jaren onder de golven te verdwijnen. Achteraf is vast komen te staan dat het schip instabiel was en veel te zwaar bewapend met kanons en soldaten. Minder bekend is, dat zich een dergelijk voorval al bijna 100 jaar eerder had voorgedaan, toen de Mary Rose nabij het eiland Wight in 1545 op praktisch dezelfde manier zonk.

Wrang is dat in beide gevallen het drama vanaf de kust door een grote menigte werd gadegeslagen. In het geval van de Mary Rose mede door koning Hendrik VIII, die zijn lievelingsschip zag kapseizen en in korte tijd zag zinken. Het schip was evenwel al sinds 1511 in de vaart. Hoe kon het gebeuren dat een schip na 40 jaar trouwe dienst ineens instabiel bleek te zijn?

In beide gevallen, zowel de Wasa als de Mary Rose, moet met een zware psychologische component rekening worden gehouden. Beide schepen werden op last van een koning gebouwd en bewapend.
Lees het uitgebreide artikel van Jaap Gestman Gerardts in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Filmdag baggermuseum over watersnood 1953In het Nationaal Baggermuseum wordt zaterdag 3 februari 2018 een filmprogramma gepresenteerd over de Watersnood van februari 1953 en de Deltawerken die daarop volgden.

In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 stond ten noorden van Schotland een storm met orkaankracht. Een zware storm die over de volle lengte van de Noordzee het water opstuwde tot recordhoogte richting de Nederlandse kust. De dijken in het Deltagebied begaven het en veel gebieden in Zuid Nederland liepen onder water. Een ramp waarbij 1836 mensen om leven kwamen en ruim 100.000 mensen hun huis en bezittingen verloren. In één nacht veranderde 165.000 hectare land in een rampgebied bedekt door de zee.In Nederland werd de Deltacommissie geïnstalleerd en het Deltaplan werd Delta Wet. In het filmprogramma dat komende zaterdag 3 februari wordt vertoond, zijn onder andere beelden te zien van de Watersnoodramp zelf, maar ook de aanleg van de Haringvlietdam, de stormvloedkering in de Oosterschelde en de natte werken voor de Maeslantkering komen aan de orde.

Vanaf 11:00 uur start het programma en vanaf 14:00 uur wordt hetzelfde programma nogmaals vertoond. Misschien dat u de filmdag wil combineren met een bezoek aan het Sliedrechts Museum, waar vanaf 27 januari de tentoonstelling Waternood in Sliedrecht te zien valt.
Voor meer info kijk je hier 
— Bezorgde bewoners Noorderhaven willen duidelijkheidVoordat de gemeente verder gaat met haar plannen in de Noorderhaven in Groningen, moet er meer duidelijkheid komen over de gevolgen van de aanpak. Op een beladen informatieavond voor de de woonschepenbewoners zegde wethouder Roeland van der Schaaf dat dinsdagavond toe.

Duidelijkheid moet er vooraf bijvoorbeeld zijn over de vraag wanneer een schip wel kan varen en wanneer niet. Van der Schaaf hoopt samen met het Woonschepencomité Groningen (WCG) duidelijkheid te krijgen.

Van der Schaaf komt daarmee tegemoet aan in elk geval één wens van zeer verontruste woonschipbewoners. Zij vinden dat er te veel grijs gebied is in deplannen van de gemeente. ‘Dit komt zo niet goed’.

Groningen wil de kwaliteit in de Noorderhaven verbeteren. Daarnaast moet er voor doorvarend verkeer een doorgang komen van 10 meter komen. Daarvoor vindt de gemeente een herschikking van de boten noodzakelijk. Maar bovenal wil de gemeente dat de Noorderhaven de vrijhaven is die het altijd is geweest. Dat betekent dat de haven uitsluitend is bedoeld voor schepen die kunnen varen. Ook verwaarloosde schepen wil de gemeente aan kunnen pakken.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 
— ‘Gemeente, creëer ligplaatsen’Nieuwe wetten en regels tarten de bewoners van de Noorderhaven. ,,De gemeente moet wisselgeld creëren door nieuwe ligplaatsen aan te bieden.’’

Hij staat op het achterdek van zijn 106 jaar oude schip, dat Confiance gedoopt is. Ooit vervoerde deze Groninger tjalk aardappels, bieten en graan. Tegenwoordig is de Confiance een varende woonboot, in handen van Jan Douwes (69) die er sinds 1997 mee in de Noorderhaven ligt.

„Ik woon hier ontzettend plezierig. Als je op het achterdek zit, waan je je in de mooiste binnenstadstuin.” Hij vaart nooit met de Confiance, behalve als het schip naar de werf moet, eens per vijf jaar.

Hij is op de hoogte van de nieuwe Woonbotenwet die onderscheid maakt tussen varende en niet-varende schepen. Hij weet van de daarmee samenhangende omgevingsvergunning en ook van de gemeentelijke regels. De eerste voor ‘zijn’ haven sinds hij zich kan heugen.

De gemeente stelt dan wel regels op tegen bijvoorbeeld verrommeling en leegstand, maar volgens Douwes handhaaft de stad die regels maar minimaal. De nieuwe wet die niet-varende schepen uit de Noorderhaven wil weren, is volgens hem een zoveelste poging om grip te krijgen op de Noorderhaven. „Die wens is, nogmaals, begrijpelijk. De Diepenring ligt er een beetje verdrietig bij als je de aard en de staat van een aantal woonschepen bekijkt.”

De Diepenring verfraaien en regels stellen is prima, betoogt Douwes. „Het gaat hier om bootbewoners en uiteindelijk om de verkoopbaarheid van hun schepen. De gemeente moet wisselgeld creëren door nieuwe liplaatsen aan te bieden. Dat schept mogelijkheden.”
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN via blendle (€) 
— Ook de Seine treedt buiten haar oeversHet leven op de Seine, de rivier die Parijs in tweeën deelt, is afgelopen week tot stilstand gekomen door de hoge waterstand. De rondvaartboten van de Bateaux Mouches liggen roerloos in het water, omdat ze niet meer onder de bruggen door kunnen. Restaurantboten zijn leeg, sommige met dichtgetimmerde ramen. De loopplanken van de woonboten zijn opgehaald en hangen nutteloos in de snelstromende, modderbruine rivier.

De boten zijn niet meer vanaf de wal bereikbaar, de bewoners zijn geëvacueerd. Op één na, de 80-jarige Nederlandse kunstschilder Frans Schuursma. 'Een kapitein verlaat nooit zijn schip', zegt hij, staande op het achterdek van de Julia, terwijl zijn imposante grijze haardos in de wind wappert.

Sinds zondag zit hij vast op de Julia, een mintgroene klipper die zo'n 130 jaar oud is. Hij rekent erop dat het nog wel weken kan duren. 'Ach, het went wel. Ik lig al veertig jaar in Parijs en heb dit al vier keer meegemaakt', zegt hij. Schuursma zag het hoogwater aankomen en heeft flink voorraad ingeslagen. Af en toe gooit een vriend brood en andere etenswaar vanaf de voetgangersbrug Passerelle Debilly op het dek.
Lees het gehele artikel op de bron: VK Berichten in de Zeepost van deze week:BBZ nieuws:

— Herhaling workshops veiligheid
— Workshop RI&E
— Zeilende passagiersvaart richt Platform Veiligheid op
Herhaalde oproep voor broodfonds

Overig nieuws:

— Geen historische tocht met beurtschepen bij Tall Ships Races
— Maatregelen voor veiliger vaarweg Lemmer-Delfzijl
— Pieperrace - Volendammer zeilspektakel van allure

— Ook motorchartervaart hekelt handhavings- en boetebeleid

— Oproep: zittend verzet tegen Windpark Fryslân
— Miljoenen uit riviercruisevaart

— Renovatie ‘Gorch Fock’ naar 100 miljoen euro

— Besluit over verbieden delen Wad uitgesteld

— Boot Dusseldorf weer groter

— Eerste resultaten enquête waterplantenoverlast bekend


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN