Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

   Scheepspost 158, 24 jan. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVENHilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Next Generation Shipyards

Next Generation Shipyards
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs

Shiptron

Bataviahaven
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschipRegister Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Doeve Makelaars
Rood boven groen
Zeilmakerij Molenaar
watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer

Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN nieuws:

— FVEN op Boot-Holland

Overig nieuws:

— Veel internationale belangstelling Culturele Hoofdstad
— Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed van start
— Scheepsambachten in beeld (video’s)

— Laatste Zeekadet stoomschip naar de sloper

— Rijeka herstelt het jacht van Tito
— Spiegel der Zeilvaart

— Bark Europa zoekt Haagse matrozen

— Oplossing SKS en skûtsje Joure in de maak
— Koop alvast tickets voor de Sail KampenFVEN nieuws

— FVEN op Boot-HollandDe FVEN gaat in samenwerking met de LVBHB, SKH en BASM een stand inrichten tijdens de beurs BootHolland. Deze watersportbeurs vindt plaats van 9 tot en met 14 februari in het WTC Expo gebouw in Leeuwarden. In andere jaren werd in maart deelgenomen aan de HISWA Klassiek in de RAI, maar dit jaar wordt dit onderdeel van de HISWA niet langer apart ingevuld. Overigens kwamen naar BootHolland vorig jaar ook 35.000 bezoekers, evenveel als de HISWA in Amsterdam.

Sinds jaar en dag is het rond- en platbodempaviljoen een belangrijk onderdeel van Boot Holland. Als echte botenbeurs voelt de beurs zich nauw verweven met de historie van de beroeps- en pleziervaart. Op het paviljoen staan naast rond- en platbodems ook ander historisch erfgoed en klassieke schepen. Daaromheen zijn er stands voor toeleveranciers actief in deze sector.

Stand nummer 5047 wordt gecombineerd met Schepencaroussel, en ook zal er ruimte zijn voor scheepsambachten. De aankleding gebeurt samen met de behoudt-organisaties, en ook zal de LVBHB stand van Henk Morel aanwezig zijn.
Voor meer info over Boot-Holland kijk je hier  

Einde FVEN nieuws
— Veel internationale belangstelling Culturele HoofdstadDe internationale belangstelling voor Leeuwarden-Fryslân als Culturele Hoofdstad van Europa is enorm. Dat zegt Jelle Burggraaff van de organisatie van Culturele Hoofdstad. Komend weekend is de officiële opening en er zijn zo'n vijftig internationale media die er speciaal voor naar Leeuwarden toe komen, zegt hij.

Burggraaff is vanuit de organisatie verantwoordelijk voor de internationale contacten. Het zijn niet alleen journalisten die zich bij hem melden, zegt hij: "De professionals van andere Culturele Hoofdsteden, onze collega's, dat is een groep van 60 personen. Dat is echt 'ongekend'. En dan komen er ook nog mensen van andere kandidaat-Culturele Hoofdsteden."
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
— Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed van startKomende vrijdag 26 januari gaat het Nederlandse programma van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed officieel van start. Leeuwarden is

Op vrijdag 26 organiseert Crafts Council Nederland in Het Scheepvaartmuseum een expertmeeting rondom het thema ‘Creativiteit vanuit Traditie’.

Tijdens de expert meeting spreken Maartje Brattinga (curator Nationaal Glasmuseum), Esmé Hofman (fijnscheenvlechtster), Thijs Adriaans (mode-expert, fotograaf, documentairemaker), Mina Abouzahra (ontwerper/ondernemer) en Sophie Kiesouw (sociaal ondernemer voor Makers Unite). Daarnaast start de expositie ‘De ambachtsman als ontdekkingsreiziger’ en heft de erfgoedsector het glas in aanwezigheid van onder meer de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim en Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Onder het motto ‘Erfgoed verbindt, Europa inspireert’ openen in 2018 vele (erfgoed)organisaties in Nederland hun deuren met activiteiten die de verbinding met Europa zichtbaar maken. Het themajaar zet maandelijks een erfgoedthema in de schijnwerper waarin de relatie tussen Nederland en Europa specifiek tot uitdrukking komt, zoals Duurzaam Vakmanschap, Europese Routes en Religieus Verleden.

Ieder schijnwerperproject bestaat uit een publieksactiviteit en een expertmeeting waarin kennisuitwisseling in Europees verband centraal staat. In januari staat de schijnwerper op het thema ‘Creativiteit vanuit traditie’, over nieuwe vertalingen van traditionele ambachten en technieken in kunst en vormgeving.

Meer informatie over thema's en activiteiten voor publiek en erfgoedprofessionals, is hier te vinden— Scheepsambachten in beeld (video’s)De kers op de taart van het project TAVE, Traditionele Ambachten Varend Erfgoed is een viertal video’s over de workshops traditionele Ambachten in 2017. TAVE is een initiatief van de LVBHB, het Historisch bedrijfsvaartuig.

Naast het opzetten van de website www.scheepsambachten.nl, het geven van demonstraties en workshops afgelopen jaar is het ook gelukt om vier video’s te maken over de 4 ambachten: klinken, staaldraad splitsen, huidgangen krombranden en rondhouten maken. Je kan ze online bekijken.

Het gaat om het behouden en delen van kennis en kunde van scheepsambachten die belangrijk zijn voor het behoud van ons varend erfgoed. Het is van belang dat de kennis en ervaring doorgegeven wordt aan de nieuwe generatie ambachtslieden en scheepseigenaren. Aan Tave werkten de volgende ambachtslieden mee: Wim Mendelts, Floris Hin, Bart Vermeer, Martijn Vermeer en Piet Blaauw
Kijk hier voor de video’s van Guido Ganzeman en Riemer Halbertsma
— Laatste Zeekadet stoomschip naar de sloper
 

  
Onlangs verliet korpsschip 'Spica' van de Schiedamse zeekadetten voor de laatste maal de Wilhelminahaven. Het schip voldeed niet meer aan de eisen die er aan worden gesteld, daarnaast werden de gebreken door ouderdom steeds groter. Hierdoor heeft het korps moeten besluiten het schip naar de sloop te brengen. Ze zal worden gesloopt door Scheepssloperij Nederland in ‘-Gravendeel.

Hiermee wordt het einde van een tijdperk bereikt. Jarenlang was het schip beeldbepalend in Schiedam. Vanaf 1978, toen het schip via Maassluis bij het Schiedamse Zeekadetkorps kwam, was het een bekende verschijning in de Schiedamse havens. De huidige ligplaats kwam tot stand in 2008, daarvoor heeft het schip onder andere gelegen bij de Gusto werf in de Voorhaven en aan de kade bij de HSM werf in de Wilhelminahaven.Het nieuwe korpsschip wordt de Pontresina. Dit schip is gebouwd in 1956 in Duitsland en is uit dienst gesteld in 1998. Aanvankelijk zou de Pontresina gesloopt gaan worden maar is in plaats daarvan aangekocht door Zeekadetkorps Nederland als korpsschip. In de afgelopen jaren heeft het schip als korpsschip gediend voor de korpsen Moerdijk en Amsterdam.
Voor meer info kijk je hier http://www.zkkschiedam.nl/
— Rijeka herstelt het jacht van Tito


 
De "Galeb", een Italiaans schip dat maarschalk Tito transformeerde in zijn symbool, zal worden gerestaureerd en wordt opengesteld voor het publiek. De deadline is 2020, het jaar waarin Rijeka de Culturele Hoofdstad van Europa wordt. Het jacht, dat al langer verwaarloosd in de haven van Rijeka ligt, zal in zijn oude glorie worden hersteld en worden ingericht als een drijvend museum.


De Galeb in de 70’er jaren voor de Stromboli

De Galeb (zeemeeuw in het Kroatisch) was een van de iconen van het Joegoslavische regime. Opmerkelijk was de vaart op de Thames, waar Tito Churchill ontmoette in 1953. Ook waren er talloze ontmoetingen van de niet-gebonden leiders waarvan de Kroatische leider een van de oprichters was.  Daarnaast was het een communistisch-chique jacht waarop Hollywood-sterren als Elizabeth Taylor en Sophia Loren te gast waren.


Het communistisch-chique interieur van de Galeb,

Galeb heeft een lange geschiedenis. Het schip werd gebouwd in Genua en in 1938 gedoopt onder de naam Ramb III. Het was gebouwd om bananen uit Afrika te vervoeren. In 1940 werd het omgebouwd tot oorlogsschip, waarbij het veel schade opliep na een aanval van de Britten in 1941. Het schip werd gerepareerd en vervolgens geconfisqueerd door de Duitsers die het als mijnenvegers in dienst namen. Het zonk in 1944 in de haven van Rijeka na een geallieerde bomaanslag. Tito heeft het in de naoorlogse periode teruggekregen om het in zijn officiële schip te veranderen.


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Spiegel der Zeilvaart Nr. 1 2018De Spiegel der Zeilvaart staat boordevol interessante artikelen over het Varend Erfgoed.
In een uitgebreid artikel beschrijft Evert Bruinkool hoe in Lelystad de 600-jarige IJsselkogge wordt geconserveerd. Naast de conservering wordt er ook ruim aandacht besteed aan de geschiedenis van deze kogge.

Wim de Bruijn schreef over zijn tocht in de Baie de Somme met de Bloesem, de originele mal van de Oranje Bloesem. Deze Nederlandse klassieker vaart in een schitterend getijdengebied. 

Peter Fokkens schreef een uitgebreid artikel over de CvO/CBB keuringen die eind dit jaar verplicht worden voor de grotere schepen. Vooral de verschillen in eisen tussen de verschillende keurende instanties komen ter sprake. En ook lees je hier wat IL&T daarvan vindt.Cees Droste is op de scheepswerf van C.A. Meerman in Arnemuiden de hoogaars Seepaerd aan het restaureren, met hulp van vrijwilligers. Hierover een uitgebreid artikel, met ook de uitgebreide geschiedenis van deze kleine hoogaars.

In de serie Museumhavens wordt dit keer de prachtige museumhaven van Dordrecht besproken. Dordt heeft de oudste museumhaven van Nederland, en je leest hier ook hoe dat zo ontstaan is.

Ook schreef Peter Fokkens een artikel over een Sailtraining reis met de Nederlandse topzeilschoener Wylde Swan van Bretagne naar Schotland, met 14 jonge Amerikaanse trainees. Hij voer mee als coach/trainer en hij keek verwonderd naar de cultuurverschillen tussen trainees en bemanning, aan land en aan boord.

Daarnaast een interessant artikel over de Loodsboot 1 welke door de School voor Scheepsmodelbouw in Baasrode werd gebouwd. Het schitterende model is een topstuk van de school geworden. In het artikel ook meer informatie over het reilen en zeilen van de loodsdiensten voor de Belgische kust.
  
Met daarnaast de vaste rubrieken en de pagina’s voor SSRP, VSRP en BBZ ligt er weer een prachtig blad voor de liefhebber van Varend Erfgoed.
 — Bark Europa zoekt Haagse matrozenHet Scheveningse tallship Bark Europa heeft alleen voor Haagse jongeren nog een paar plekken vrij voor twee oceaanoversteken. Vanuit Argentinië laat Leentje Toering van Bark Europa weten dat het schip juist een paar Haagse jongeren erbij wil zodat de bemanning zich wat meer thuis voelt. De Bark zoekt jongeren tussen de 18 en 26 jaar oud die ervan dromen om een dergelijke reis mee te maken.

Al eerder gingen de Haagse Matthijs Boesten en Lotte Linthorst mee van Kaapstad naar Boston. In mei en juni staat nu de oversteek van Kaapstad naar de Azoren op het programma. De Bark heeft deze zomer ook plek voor twee jongeren tussen de 15 en 18 jaar om mee te varen tijdens de zomervakantie. Het gaat dan om de oversteek van de Azoren naar het Noorse Stavanger. Zeilervaring is geen vereiste. De reis wordt bijna helemaal betaald via het fonds Vrienden van Europa.
Meer informatie vind je hier  
— Oplossing SKS en skûtsje Joure in de maak
 


De SKS en het Jouster skûtsje zijn er bijna uit met welke aanpassingen Joure dit jaar ‘gewoon’ weer mee kan doen aan het SKS-kampioenschap skûtsjesilen. Het gaat om twee aanpassingen in de manier om het zeil te voeren, legt schipper Dirk Jan Reijenga uit. Er komt een nieuwe ringconstructie in de mast die voldoet aan de regels van de SKS en waarmee Joure veilig kan zeilen. Ook maakt de zeilval – de lijn om het zeil mee te hijsen – straks een omweg, om te voorkomen dat het zeil bij de mast klem komt te zitten. De val wordt met een katrol in het want naar de lier gebracht.

Vorig jaar werd Joure na twee dagen gediskwalificeerd wegens het niet naleven van het Originaliteitsreglement. Joure week daar vanaf omdat Reijenga de veiligheid van de bemanning niet kon garanderen. Hij deed een aanpassing aan de mast, maar overtrad daarmee de regels, vond de SKS.
Lees het gehele artikel op de bron: LC — Koop alvast tickets voor de Sail KampenKAMPEN - Sail Kampen 2018 biedt bezoekers tijdens de Paasdagen de ultieme nautische beleving. Wat is er nou mooier dan vanaf de kade tientallen schepen te bekijken die voorbij varen over de IJssel? Juist, zelf meevaren op één van deze prachtige schepen. Een plekje veilig stellen op één van de schepen kan nu al, want de ticketverkoop is sinds kort live.

De zeilen bol van de wind. Het rustgevende kabbelen van het water tegen de boeg. Het schip zachtjes schommelend op de golven. Wie een kaartje koopt voor het zeilen tijdens Sail, is verzekerd van de ultieme Sail-beleving. Natuurlijk ook op de wal valt er genoeg te beleven, maar er kan niets op tegen een tochtje op één van de historische schepen die deelnemen aan Sail. Zo krijgt de bezoeker het beste zicht op al dat andere varende moois en kan het Kamper stadsfront in al haar glorie bewonderd worden.

Tickets zijn te krijgen in de voorverkoop. Deze zijn voordeliger en zo is de passagier alvast verzekerd van een plekje aan boord. Op de dag zelf hoeven ze bovendien niet lang in de rij te staan.
Kijk hier voor meer informatie  Berichten in de Zeepost van deze week:BBZ nieuws:

— Controles RI&E op de Zeilvaart
— Broodfonds chartervaart

Overig nieuws:

— De brug die bijna niemand wil
— Nieuw examen voor rondvaartschippers
— Fairtransport krijgt de ‘Ocean Tribute Award’

— Ministerie gaat oude bruggen en tunnels opknappen
— In 2017 12 % meer Duitse toeristen
— Regels zijn regels…

— Miljoenen uit Waddenfonds naar ontwikkeling kustgebied
— Rekenkamers: "Waddenfonds niet onafhankelijk genoeg"
— Marker Wadden in september open voor publiek

— Problemen bij nieuwe schepenlift Luyt in Den Oever
— CSG Bogerman Sneek allereerste Masterskipschool
— Wetten Waddengebied gaan op de schop

— Nieuw beheer Waddenzee in 2019 van start
— Lichaam gevonden tussen hotelschepen Groningen
— Bark Europa zoekt Haagse matrozen

— Harlingen zoekt plan voor Willemshaven
— Holwerd aan Zee wil luchthavenScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN