Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

   Scheepspost 157, 17 jan. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Next Generation Shipyards

Next Generation Shipyards
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschipRegister Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Doeve Makelaars
Rood boven groen
Zeilmakerij Molenaar
watererfgoed


Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Varende monumenten in Hollands Kroon vrijgesteld
     van liggeld

— Wie is de Nederlandse watersporter?
— Toestemming voor hotelschip Antje in Den Helder

— Verjaardag  van een 125 jarige Langedijker kof

— Aan mijn steiger: De Oude Jan
— Trekharmonica-orkest GLOP in museumwerf

— Alert: van sloopboot tot klassiek droomzeiljacht

— Gratis minicursus Waddenschipper
— Scheepsbouwmeesteres Johanna Elisabeth Veth

— Privé-archief Willem Vos voor museum Batavialand

— VOC-schip dreigt voor de tweede keer ten onder te gaan
— Training Praktisch Zeemanschap voor dwarsgetuigd zeilen

— Voorbij het havenhoofd

— Greenpeace-icoon Sirius wordt nu toch gesloopt
— Schepenlijst SSRP bijgewerkt, enkel nog digitaal

— Hellevoetsluis wil museumschip de Buffel houden

— Lezing Joris Luyendijk: ‘Een herhaling van kapitale missers’
— Vereniging Botterbehoud bestaat dit jaar 50 jaar

— De “Dunkirk Little Ships” komen naar Oostende voor Anker

— Chique poederdoos uit zeventiende-eeuws scheepswrak
— Lange worsteling tussen droom en werkelijkheid


Onrust in Noorderhaven Groningen:
— Bizarre regels dreigen voor woonboten Noorderhaven
— Alleen varende schepen in de Noorderhaven in Groningen?
— Groep bewoners wil proefproces over woonschepen
     Noorderhaven
— Varende monumenten in Hollands Kroon vrijgesteld van liggeld


Wieringer Skuut WR60

De Wieringer aken WR 4 en WR 173, de Wieringer skuut WR 60 en Kolhorner ansjovisjol KH 44 zijn door Hollands Kroon ook in 2018 vrijgesteld van betaling van liggelden. Hetzelfde geldt voor alle andere vaartuigen die zijn opgenomen in categorie A in het zogeheten nationaal register voor varende monumenten van de Federatie Oud-Nederlandse Vaartuigen die een van de gemeentehavens aandoen.

Voorwaarde is volgens de nieuwe havenverordening wel dat deze schepen niet bedrijfsmatig en/of voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Ook overheidsvaartuigen en de hospitaalschepen De Zonnebloem, J. Henry Dunant en Prins Willem Alexander kunnen in Hollands Kroon gratis blijven afmeren.

Vlootschouw
Vrijstelling is eveneens verleend aan vaartuigen die deelnemen aan de jaarlijkse vlootschouw tijdens de Flora- en Visserijdagen in Den Oever. Dit evenement is gepland van 24 tot en met 28 augustus. Bezoekers kunnen op maandag 27 augustus gratis aan boord stappen voor de traditionele vlootschouw.
— Wie is de Nederlandse watersporter?RAI Amsterdam verrichtte in aanloop naar de HISWA Amsterdam Boat Show een onderzoek naar de Nederlandse watersporter. In ons prachtige waterrijke land vinden we veel verschillende watersporters. Wie zijn ze, wat doen ze in hun dagelijks leven en waar geven ze hun geld aan uit? In het onderzoek komen alle ins en outs over de Nederlandse watersporter aan bod.

Een opvallend resultaat is dat 33 % van de in dit onderzoek ‘watersporter’ genoemden slechts 1 á 2 keer per jaar het water op gaat.

N.B. De cijfers kunnen afwijken van eerdere landelijke onderzoeken door de onderzoeksmethode en vraagstelling.
Bekijk hier het onderzoek 
— Toestemming voor hotelschip Antje in Den HelderDe oude stevenaak Antje (1875) kan gebruikt worden als hotelschip bij Willemsoord. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Eigenaar Mike Dikkers wilde eigenlijk vorig jaar rond Sail al opengaan, maar er was wat oponthoud. ,,Dat was een te optimistische inschatting’’, zegt hij bij nader inzien. Er moest namelijk nog meer gebeuren aan het schip dan voorzien en ook voldeed het niet aan de eisen van het oude Bouwbesluit.

Inmiddels is er sinds dit jaar een nieuw Bouwbesluit, waarin een woonschip aan aanzienlijk minder voorwaarden hoeft te voldoen. Een schip met logiesfunctie zoals de Antje kan gelijk worden gesteld aan een woonschip. De stevenaak voldoet overigens wel aan de brandveiligheidseisen en algemene veiligheidseisen van het Bouwbesluit.

De Antje ligt al op de juiste locatie, tegenover restaurants Stoom en Kade 60. Daar wil de ondernemer mee samenwerken.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  
— Verjaardag  van een 125 jarige Langedijker kofOp 16 januari 1893 werd het contract getekend voor “eenen nieuwe ijzeren Langedijker, goed en soliede afgewerkt”. Volgens dit contract zou het schip in mei of juni 1893 worden afgeleverd. In het laatste weekend van juni wordt het 125 jarig bestaan gevierd op de Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk.
 
Wat is een Langedijker schip en waarom zien Langedijker schepen er zo verschillend uit? Antwoord op die vraag wordt gegeven aan de hand van de imposante levensgeschiedenis van`t Kofschip, dat samen met een aantal andere Langedijker schepen te bezichtigen zal zijn. Hier alvast een tipje van de sluier: Langedijkers zijn zogenaamde maatschepen, gebouwd om sluizen en bruggen die ze op weg naar Langedijk tegenkwamen ongehinderd te passeren. Het belangrijkste knelpunt in de vaarroute was de sluis in de Hoornsevaart bij Alkmaar. Deze was 3,15 m. breed.                             Het jubileum op 30 juni en 1 juli wordt omlijst door demonstraties, vertellingen en een kunstexpositie, in amenwerking met Aterlier6, museum Broekerveiling, Veldzorg en Langedijk Waterrijk. Ook zijn er demonstraties van ambachten en diverse kunstvormen, in verf, hout, klei, staal en brons. Kunst, cultureel en varend erfgoed smelten samen in het historische landschap, tevens is het een opwarmertje voor KOOLSAIL 2020.

Geïnteresseerden zijn hartelijk welkom op 30 juni en 1 juli, de oorlam is van het huis!
`t Kofschip 125 jaar oud, lees het hele verhaal hier.
Of kijk hier voor de Schuitenhelling 
— Aan mijn steiger: De Oude Jan


De Oude Jan tijdens Hassailt 2017, © Wouter van Dusseldorp

De oude baas op zijn schip in het Merwedekanaal zwaaide altijd vriendelijk. Toen de tachtiger definitief van boord ging, nam Henk Fernhout zijn schip over.

’Dertien jaar geleden kocht ik de Oude Jan die voorheen Gelderland heette. Ik was binnenvaartschipper en woonde met mijn vrouw op ons bedrijfsvaartuig. We voeren toen veel door het Merwedekanaal waar dit schip lag. De oude baas die in de originele schipperswoning leefde, was eind tachtig en zwaaide altijd vriendelijk. Toen we hoorden dat hij naar het bejaardentehuis ging, heb ik meteen tegen zijn neef gezegd dat ik interesse had om het schip te kopen. Dat mocht!

Hoewel mijn pensioen toen nog niet in zicht was, wist ik dat we uiteindelijk op de Oude Jan zouden gaan wonen. We zijn geen types om op een flatje achter de geraniums te zitten; we zijn zo gewend aan rondtrekken. Dit schip was bedrijfsmatig al heel lang uit de vaart, dus er was niks aan ’verpest’. Alles was nog vrijwel helemaal authentiek en het model stond me aan. We hebben de bodem laten vernieuwen en waar dat kon, in originele staat teruggebracht.Al die jaren lag het bij scheepswerf Bodewes in Hasselt en sinds oktober 2014 liggen we op deze prachtige plek, bij de historische kalkoven. De gemeente zocht zo’n schip, dus dat kwam perfect uit. Ons bedrijfsvaartuig verkochten we in 2012, daarna woonden we een tijdje op de duwboot. Die verkochten we een jaar geleden en sindsdien wonen we in de woning die we in het voormalige vrachtruim hebben gecreëerd. Omdat iedereen die bij ons komt, de ligplek en het schip zo mooi vindt, ontstond het idee om in het oude woongedeelte een bed & breakfast te beginnen. Deze is open sinds september 2016. We varen er ook nog steeds mee. Meestal gaan we een langere periode weg. Deze zomer varen we vier maanden door onder meer Frankrijk. Het mooiste aan reizen per schip vind ik dat je de tijd hebt om naar buiten te kijken. Met de auto vlieg je overal met een bloedgang langs en heb je nog niks gezien.”
Lees het gehele artikel op de bron: Telegraaf
— Trekharmonica-orkest GLOP in museumwerfTrekharmonica-orkest GLOP treedt op 28 januari op in de expositieruimte van Museumwerf Vreeswijk. De toegang is gratis.

GLOP is een bijzonder orkest, enig in zijn soort in Nederland. Dirigent Frans Tromp schreef speciaal voor het landelijk optredende GLOP een repertoire voor de trekharmonica waarbij de mogelijkheden van dit kleine instrument optimaal worden gebruikt. Voor een groot deel zijn de meerstemmige melodieën gebaseerd op traditionele muziek, maar dan bewerkt op een soms klassieke manier.

Schippersklavier
De trekharmonica is de voorvader van het accordeon en is daarnaast als zelfstandig instrument blijven bestaan. Veel mensen denken bij de trekharmonica aan volks- en dansmuziek, waarvoor dit instrument ook bij uitstek geschikt is. Omdat het zo’n populair instrument is, heeft het ook vele bijnamen, waaronder Schippersklavier. Geen betere plaats om dit instrument te laten horen dan op de Museumwerf.
Kijk hier voor meer info  — Alert: van sloopboot tot klassiek droomzeiljachtFrans Brandjes is de nieuwe eigenaar van Alert, een houten zeilschip van 18 meter, dat op de brandstapel dreigde te komen. De S-spant werd in 1948 gebouwd en ontworpen door Philip Rhodes en stond de afgelopen vijf jaar in Zaandam te wachten op een refit.

Toen Brandjes hoorde dat de klassieker waarschijnlijk in stukken gezaagd zou worden, besloot hij het schip te redden. Hij had eerlijk gezegd geen idee waar hij aan begon. Hij is nu enkele maanden bezig en het zit volgens hem allemaal wel mee. Watersport TV maakte een serie korte filmpjes over de restauratie, inmiddels is deel 4 gepubliceerd op Youtube
Kijk hier voor alle vier de afleveringen  
— Gratis minicursus WaddenschipperTer gelegenheid van het 15 jarig bestaan van ScheepsWijs biedt Marianne van der Linden een gratis cursus Waddenschipper aan. Deze cursus kan je thuis online volgen.

De Waddenzee is een indrukwekkend vaargebied, waar weer en getij bepalen wat mogelijk is. In de diepe, smalle geulen kan het flink stromen en ondiepten zijn nooit ver weg. Een goede voorbereiding van de tocht verhoogt de veiligheid én het vaarplezier.

Marianne van der Linden begon in 2005 met haar vaartrainingen. Zij verzorgt trainingen PLatbodemvaren, met aandacht voor havenmanoeuvres en sneller zeilen door een goede balans in het schip. Ook verzorgt zij praktijk trainingen op het eigen schip van cursisten, zodat ze zich meer vertrouwd voelen met het schip. Ook geeft ze meerdaagse trainingen Waddenschipper waarbij navigatie, reisvoorbereiding, ankeren en droogvallen uitgebreid aan de orde komt.

In 2016 kwam haar “Handboek Varen op de Waddenzee” uit. Het handboek is voortgekomen uit de Wadden trainingen van Scheepswijs en is een ode aan de vele vragen van de deelnemers.
Voor de gratis online cursus kan je je hier opgeven 
— Scheepsbouwmeesteres Johanna Elisabeth Veth
 

De klipper Najade in Antwerpen

Het is 1897, Multatuli schrijft Metamorfose en de aspirine wordt uitgevonden. In India vindt de tot dan toe zwaarste aardbeving plaats met een kracht van 8.7 op de schaal van Richter. Het is het jaar waarin de Najade van stapel liep. (De Najade is de platbodem waar mijn man en ik mee charteren op het Wad.)

Na de dood van haar man in 1885 is Johanna Elisabeth Veth bouwmeesteres op de werf van den Adel in Papendrecht. In het begin deed ze dit alleen en later samen met haar zoons Arie en Teunis. Johanna Elisabeth was een bijzondere vrouw, zeker voor die tijd. Oude foto’s uit een archief brengen de mannen van de werf even terug.  Stoere kerels die haar omringden, zwarte gezichten, van vet en roest, met in bijna iedere mondhoek een peuk, bij sommigen zelfs een pijp. Onverschillige blikken gevuld met een vleugje trots. Eénendertig man had Johanna in dienst.


Een klipper voor de werf Van den Andel

Knieperd
Iedere ochtend loopt ze een rondje over de werf. In de eerste jaren hing hier nog de geur van eikenhout, bruine teer en brandend riet. Johanna gaat echter met haar tijd mee en oprukkend ijzer verdringt het hout. Je hoort nu de echo’s van de bikhamers en je ruikt de geur van vlakkenvet.
Johanna heeft haar askleurige haar strak naar achteren opgebonden en afgedekt met een donkere doek. Ze tilt haar zwarte rokken lichtjes op om de zoom niet vies te maken en stapt resoluut over het werfterrein.
Achter haar is zojuist een rivierklipper te water gelaten. Twee andere schepen liggen nog in het dok om afgebouwd te worden. Ze let goed op de centen en wordt in de wandelgangen weleens “knieperd” genoemd. Met eb stuurt ze de jongste werknemers de plaat op, om de weggesprongen klinknagels te zoeken. Waardevol ijzer in die tijd en de moeite van het zoeken waard. Spijkers op laag water durfde niemand niet te laten liggen. Zo zwaaide Johanna de scepter.
Lees het gehele verhaal van Janet Frieling op de bron: Zeilhelden  
— Privé-archief Willem Vos voor museum BatavialandHet privéarchief van Willem Vos is nu bij museum Batavialand in Lelystad. De scheepsbouwmeester van de Batavia en oprichter van de Bataviawerf heeft eind vorige week al zijn materiaal overhandigd aan het museum.

Batavialand is blij met de schenking die volgens het museum getuigt van een sterke band en vertrouwen. De collectie omvat tal van bijzondere documenten en objecten als bouwtekeningen en het officiële plakkaat dat is gemaakt bij het leggen van de Bataviakiel, op 4 oktober 1985. Het museum wil markante onderdelen van de collectie gebruiken voor publiekspresentaties. De rest wordt opgenomen in de collectie van het museum, die toegankelijk is voor het publiek zodat 'toekomstige generaties gebruik kunnen maken van de kennis en kunde van nu'.

Bijzonder experiment
Eind jaren zestig begon Willem Vos als bouwer van houten en polyester schepen. Daar was steeds minder behoefte aan. Toen hij bij een bank aanklopte voor krediet werd hem gezegd dat zijn vak een bezienswaardigheid was die thuishoorde in een museum. Vos kwam vervolgens met het plan een groot schip te bouwen, volgens tradities uit de zeventiende eeuw. Het moest de Batavia worden, een Oost-Indiëvaarder met allure.

De bouw van de Batavia groeide uit tot een bijzonder experiment in de historische scheepsbouw. Vos stond aan het roer van de werf, het historische onderzoeksproject, een toeristisch bedrijf en een vrijwilligersorganisatie. De werf bood gelijkertijd werk aan jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor 
— VOC-schip dreigt voor de tweede keer ten onder te gaan


De Batavia onder zeil in Sydney 2000

Willem Vos houdt zijn hart vast: „De Batavia zal toch niet voor de tweede keer ten onder gaan?” Tien jaar van zijn leven heeft de scheepsbouwmeester eraan besteed om het VOC-schip exact na te bouwen. En nu dreigt de replica, die honderdduizenden bezoekers per jaar trekt, te bezwijken.

Met lede ogen moet hij nu toezien hoe de conditie van zijn levenswerk verslechtert. „Zoet water is funest voor hout, het is aan het rotten. Van meet af aan was het de bedoeling dat de Batavia onder dak op het droge zou liggen. De hangar was al getekend door een architect. Voor redding moeten er ettelijke miljoenen bij. Ik wil iedereen toeroepen: red de Batavia! Laat hem niet voor de tweede keer ten onder gaan.”Heel begrijpelijk, het hermaken van het historische schip kostte hem tien jaar bloed, zweet en tranen. „De kiel werd gelegd door Hans Gruijters – toenmalig burgemeester van Lelystad – op 4 oktober 1985. Op 7 april 1995 vond de tewaterlating plaats door koningin Beatrix.
Lees het uitgebreide artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€) — Training Praktisch Zeemanschap voor dwarsgetuigd zeilenTweemaal per jaar vaart de Clipper Stad Amsterdam over de Atlantische Oceaan. Dit voorjaar zal de eerste etappe van de oceaanoversteek plaatsvinden van Miami naar Horta. Na een korte stop op de Azoren, zal de Clipper Stad Amsterdam haar tocht over de Atlantische Oceaan voortzetten met bestemming Londen in Engeland.

Voor de eerste keer sinds haar tewaterlating in 2000, zal de Clipper Stad Amsterdam een 14-daagse zeilcursus geven in samenwerking met de Enkhuizer Zeevaartschool. De ruime ervaring van zowel de Zeevaartschool als de Clipper crew maakt dat deze "training praktisch zeemanschap dwarsgetuigd zeilen" ideaal is voor tallship enthousiastelingen en pleziervaarders, evenals een brede groep zeilers en fans van klassieke schepen die graag ervaring en kennis opdoen.Eef Willems, docent aan de Enkhuizer Zeevaartschool en tevens kapitein en eigenaar van het zeilschip Tooluka, zal haar kennis over navigatie, meteorologie en de geschiedenis van dwarsgetuigd zeilen delen tijdens de praktijklessen en de praktische oefeningen.
Aan het begin van de reis wordt een cursushandleiding verstrekt. Ongeveer twee uur per dag zal besteed worden aan theorielessen in de Longroom aan boord.

De kapitein, officieren en de overige bemanningsleden van de Clipper Stad Amsterdam zullen verantwoordelijk zijn voor de praktische training en instructies aan dek. Samen met de crew maakt u deel uit van het drie wachten systeem om te beleven hoe het is om te zeezeilen op een schip als de clipper. Zeilen zetten, de uitkijk bemannen, de koers uitzetten of wachtlopen.
Voor meer info kijk je hier  
— Voorbij het havenhoofd‘Als kind ben ik misschien één keer op de Pier geweest. Zo ver kwam je niet.’ Voormalig visser Arie Spaans (85), die al zijn hele leven ‘op’ Scheveningen woont, ging vanaf zijn dertiende mee de zee op om haring te vangen. ‘Je ging wel naar de boulevard, maar nooit verder dan het havenhoofd. Bij het bad kwamen alleen de mensen met de centjes.’

Spaans zit met andere oudvissers in de knusse koffieruimte van Muzee Scheveningen, het museum over de geschiedenis en cultuur van de badplaats. Ze halen herinneringen op aan het vroegere vissersbestaan. Toevallig passeren er plaatsgenoten die zojuist vol trots hun klederdracht aan het museum hebben geschonken. ‘Jaren heb ik met je vader gevaren,’ zegt een van Spaans’ vrienden tegen een donateur.De hechte Scheveningse vissersgemeenschap leefde gescheiden van de rijke badgasten. Het vissersdorp, met de Keizerstraat als middelpunt, lag ten zuiden van ‘het bad’. De vissers waren op zee en hadden geen tijd en geld om in de luxe badstoelen te liggen. ‘Het vissersbestaan was geen pleziertje,’ zegt Spaans. ‘Je moest maar afwachten of je wat ving en of je er wat centen voor kreeg.’

Tijdens het Scheveningse jubileum Feest aan Zee staat dit hele jaar de viering van het tweehonderdjarig bestaan van de badplaats centraal. De eeuwige kloof tussen vissers en badgasten komt slechts beperkt aan bod. De ruim honderd festiviteiten hebben vooral als doel om Den Haag te promoten als stad aan zee.
Lees het gehele artikel op de bron: Elsvier via blendle (€ 0,39) Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Greenpeace-icoon Sirius wordt nu toch geslooptHet iconische Greenpeaceschip Sirius gaat toch worden gesloopt, mogelijk bij scheepssloperij Treffers in Haarlem. Tot twee maal toe ontsnapte het actieschip aan de snijbrander, maar nu is er geen weg meer terug. De Sirius wordt schroot. ,,Greenpeace gaat er op toezien dat het slopen duurzaam gebeurt’’, zegt Greenpeace-woordvoerster Saskia van Aalst.

Het actieschip dat uit 1950 stamt en uit de vaart was genomen, was lange tijd een educatief centrum van de milieuclub. Daarna werd het verkocht aan Eric Temeer van de Hollandse Vaartuigen Maatschappij.

Maar die kreeg zijn plannen niet rond en bood het schip in 2015 als schroot aan bij sloperij Treffers in Haarlem. Daar stak Greenpeace toen een stokje voor. Het schip werd teruggenomen en lag lange tijd weg te roesten bij de Oranjewerf in Amsterdam-Noord. Greenpeace activist John Mes uit Lelystad werd de nieuwe eigenaar met grootse plannen om er een dagbestedingsproject van te maken vol Greenpeacegeschiedenis. Hij verkocht er zelfs zijn natuurvoedingswinkel voor. Maar het project is van de baan en de Sirius gaat de schroothoop op.


De Sirius bij Treffers

Inmiddels is de Sirius via Zaandam terechtgekomen bij de Haarlemse scheepssloper Treffers. Er lijkt geen weg meer terug, want Greenpeace gaat dit keer de sloop niet tegenhouden. Al eerder meldde Greenpeace-directeur Joris Thijssen dat het niet het doel is van Greenpeace om mooie oude schepen in de vaart te houden.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD  
— Schepenlijst SSRP bijgewerkt, enkel nog digitaal


Omslag: Lemsteraak ''t Gauwe Haentje' onderweg op de Schelde

De Schepenlijst 2018 van de SSRP (Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten) is verschenen. De Schepenlijsten worden alleen nog maar in pdf beschikbaar gesteld en niet meer afgedrukt en via de post verzonden.

De Schepenlijst bestaat uit een 9-tal onderdelen, vanuit verschillende gezichtspunten samengesteld. U kunt ze per afgerond deel downloaden en indien gewenst zelf op papier (A5-formaat) afdrukken. De documenten zijn een momentopname van de gegevens van schepen en eigenaren zoals we ze op 1 januari 2018 in ons archief hebben vastgelegd.Mocht er in de Schepenlijst (in de overzichten en/of op deze website) iets niet kloppen of onvolledig zijn, wilt u dat dan doorgeven via het reactieformulier op de website van de SSRP, welke u onderaan elke schepenpagina kunt vinden. Wij bevestigen elke reactie en voeren noodzakelijke wijzigingen zo spoedig mogelijk door.

Zeilnummers
Zoals gebruikelijk is er ook een Schepenlijst samengesteld van de zeilnummers van de schepen in het Stamboek. Deze zeilnummers zijn in tegenstelling tot vorige overzichten op een "logische" manier geordend. In eerdere lijsten werden alleen de zeilnummers van de "actieve" schepen opgenomen. We hebben nu ook een overzicht gemaakt van alle in het Stamboek bekende zeilnummers. Er is al veel geschreven over zeilnummers. Voor 1965 zijn diverse zeilnummers voor verschillende schepen gebruikt. Dat had te maken met het niet betalen van een jaarlijkse afdracht of het verdwijnen van een schip, waaraan het nummer in eerste instantie was uitgegeven.
Op deze pagina vindt u de links naar de verschillende Schepenlijsten  
Voor meer info over de indeling in categorieën kijk je hier
 — Hellevoetsluis wil museumschip de Buffel houdenAls het aan het gemeentebestuur van Hellevoetsluis ligt, blijft de Buffel in de haven van de stad liggen. Het bestuur wil 60.000 euro per jaar uittrekken voor het museumschip. De gemeenteraad beslist in januari over de kwestie.

Het historische schip was onderdeel van het Maritiem Museum in Rotterdam. Vanwege bezuinigingen moest het schip daar enkele jaren geleden weg. Het schip is nog altijd eigendom van de gemeente Rotterdam. Ondernemer Arie van den Ban haalde het schip in 2013 met een bruikleenconstructie naar Hellevoetsluis. Hij heeft vervolgens veel geld in het schip gestoken.

Vrijwilligers van de stichting Ramtorenschip Buffel staan nu aan het roer bij het museumschip. Zij hebben het schip de afgelopen jaren opgeknapt en geëxploiteerd. In 2016 stopte Van den Ban met het geven van subsidie. De gemeente Hellevoetsluis sprong toen bij met een incidentele subsidie. Om het schip in Hellevoetsluis te houden, is een structurele subsidie nodig.

De bruikleenovereenkomst tussen de gemeente Rotterdam en de stichting Ramtorenschip Buffel loopt nog tot 1 maart 2018. Hellevoetsluis moet dus op korte termijn een beslissing over de kwestie nemen. Als de vrijwilligers een jaarlijkse subsidie krijgen, kunnen zij het schip overnemen.

Mocht de raad niet akkoord gaan met het plan, dan gaat het schip waarschijnlijk naar de sloop.

Lees het gehele artikel op de bron: Rijnmond TV 
— Lezing Joris Luyendijk: ‘Een herhaling van kapitale missers’Op donderdag 22 februari om 20:00 uur vindt de lezing ‘Een herhaling van kapitale missers’ plaats in het Maritiem Museum Rotterdam. In het kader van de tentoonstelling 'How we ditched the dutch' plaatst journalist Joris Luyendijk en wetenschapsconservator Jeroen ter Brugge de kredietcrisis en onze financiële stelsel tegenover het einde van de VOC.

De financiële wereld is constant aan veranderingen onderhevig, nieuwe digitale valuta concurreren met de oude, er komt een Brexit en er is politieke onrust in de wereld. Waar gaat het heen en wat kunnen we leren van de ‘kapitale missers’ uit het verleden?

Joris Luyendijk gaf in zijn succesvolle boek 'Dit kan niet waar zijn' een ontluisterend inkijkje in de Londense bankenwereld. Daar voltrok zich in 2008 een ramp: bij de kredietcrisis worstelden financiële grootmachten om te overleven.

Deze malaise doet denken aan de crisis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) aan het eind van de 18e eeuw. Met een listige kaping gaven de Engelsen toen nog een extra zetje, zoals ook verteld wordt in de nieuwe expo 'How we ditched the Dutch' die nu te zien is in het Maritiem Museum Rotterdam. De tentoonstelling is voortgekomen uit het onderzoek van wetenschapsconservator Jeroen ter Brugge naar het schilderij van de Britse schilder Thomas Luny die de kaping dat het einde betekende van de VOC in beeld bracht. Dit onderzoek valt in het brede wetenschapsbeleid van het Maritiem Museum, waarbij wetenschappelijk onderzoek naar de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart wordt gestimuleerd.

In deze lezing zetten journalist Joris Luyendijk en historicus Jeroen ter Brugge heden tegenover verleden. Wat hadden bankiers tijdens de kredietcrisis kunnen leren van hun 18e-eeuwse voorgangers? Twee perspectieven op tijden, waarin economische grootmachten ten onder gaan in hun internationale strijd om de macht. Welke paralellen zijn er tussen deze twee gebeurtenissen en wat kunnen we er nu van leren?
Meer info vind je hier 
— Vereniging Botterbehoud bestaat dit jaar 50 jaarDe Vereniging Boetebehoud werd in 1968 opgericht. Dit jaar wordt haar 50-jarig bestaan feestelijk gevierd. Dat gebeurt tijdens de Visserijdagen in Enkhuizen van 9 tot en met 12 augustus.

In 1993 werd het 25 jaar bestaan gevierd, o.a. met een unieke grote vlootschouw met maar liefst 62 botters te Enkhuizen. Op youtube staat een film met een schat aan wetenswaardigheden over dit treffen en over het verleden van de bottervloot die prima in ere werd gehouden. In 1993 waren er een honderd schepen aangesloten bij Botterbehoud
Voor meer info over Vereniging Botterbehoud kijk je hier 
Voor de youtube film (ca 22 minuten) kijk je hier  
— De “Dunkirk Little Ships” komen naar Oostende voor AnkerTer gelegenheid van Oostende voor Anker zal de “Association Of Dunkirk Little Ships” aanwezig zijn met een 12-tal schepen die ooit deelnamen aan de operatie “Dynamo”. De Britse Admiraliteit slaagde de er in 1940 in om, met 700 privé schepen, meer dan 338.000 Britse, Franse en Belgische soldaten te evacueren van de stranden tussen De Panne en Duinkerke naar Ramsgate in het Verenigd Koninkrijk.

Deze armada werd ingezet op 27 mei 1940 en bemand met marinepersoneel, reservisten en opgeroepen vissers. De evacuatie duurde tot 2 juni. Een 60-tal Belgische schepen waaronder een groot aantal vissersschepen hebben eveneens geholpen en evacueerden meer dan de 4.300 soldaten.

In mei 1965 werd, ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de operatie Dynamo een bijeenkomst georganiseerd waar 43 schepen die deelnamen aan deze heroïsche daad, aanwezig waren. Hierna werd de “Association Of Dunkirk Little Ships” in 1966 opgericht. Hun doelstelling is de “spirit of Dunkirk” nooit te vergeten. De huidige vloot bestaat uit een 100-tal motorjachten, zeilschepen en vissersschepen die deelnamen aan de evacuatie en die (na restauratie) hun originele lijnen behielden. Als erkentelijkheid mogen de schepen het kruis van Sint-Joris voeren (Admiraliteitsvlag) met het wapen van Duinkerke.

Naast de legendarische waarde zijn deze schepen ten minste 75 jaar oud. Het is een hele uitdagingen om deze vloot verder te laten varen. Dit doen de schippers nog altijd uit overtuiging en om de gedachte van de gevallen soldaten op de stranden van Duinkerke in eer te houden!

Voor Oostende voor Anker is het een grote eer om deze vloot van enthousiaste booteigenaars te verwelkomen als eregast van dit festival.
— Chique poederdoos uit zeventiende-eeuws scheepswrak


De rede van Texel, deel van maquette in Museum Kaap Skil
 
Onderzoekers hebben een bijzondere poederdoos aangetroffen tussen de archeologische vondsten die afkomstig zijn uit het Palmhoutwrak. Het zeventiende-eeuwse scheepswrak in de Waddenzee werd beroemd door een zijden jurk maar bevatte nog meer exclusieve vondsten. Gedeputeerde Jack van der Hoek heeft op 15 januari de poederdoos getoond aan Ingrid van Engelshoven, de minister van OCW. De lading van het schip is van grote historische waarde. In het wrak zijn honderden voorwerpen en vele unieke stukken textiel aangetroffen.

Gedeputeerde Cultuur, Jack van der Hoek: "Ik ben blij dat we een aantal prachtige vondsten hebben kunnen laten zien aan de minister. De voorwerpen, die bijna vierhonderd jaar op de bodem van de Waddenzee hebben gelegen, vertellen veel over onze maritieme geschiedenis. Voor de Nederlandse kust liggen honderden wrakken die mogelijk ook waardevolle lading bevatten. Deze wrakken worden bedreigd door natuurlijke processen, onder andere door paalworm, en dreigen voorgoed verloren te gaan. Samen met de andere kustprovincies heeft de provincie Noord-Holland het Rijk opgeroepen om beter beleid te maken om deze wrakken te beschermen. Inmiddels is het onderwerp, mede naar aanleiding van Kamervragen, besproken in de Tweede Kamer en zetten we goede stappen in de richting van een beter beheer. Het bezoek van de minister draagt daar hopelijk aan bij. "


Klik op de afbeelding voor een vergroting 

De poederdoos is gemaakt van verguld messing. Op het deksel staat een afbeelding van Leda en de zwaan. Deze afbeelding verwijst naar een mythologisch verhaal uit de Oudheid. Het verhaal gaat over de Griekse oppergod Zeus die zichzelf in een zwaan veranderde om Leda, een getrouwde vrouw, te verleiden. Ook op de achterzijde is een beeltenis aangebracht, maar deskundigen hebben nog niet kunnen vaststellen wat hier precies wordt afgebeeld. Het onderzoek hiernaar loopt nog.

Het uiteindelijk doel is om een permanente tentoonstelling in te richten in Museum Kaap Skil, waar het verhaal over het schip wordt verteld aan publiek uit binnen- en buitenland.
Lees het gehele artikel op de bron: Texelse Courant  
— Lange worsteling tussen droom en werkelijkheid
 


Het recent verschenen boek ‘Geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal’ is de weerslag van een eeuwenlange worsteling tussen droom en werkelijkheid. En voor schrijver Rick Scholten tevens het sluitstuk van bijna 20 jaar ijveren voor heropening van het kanaal, dat al decennia is gesloten voor de scheepvaart.

Het Apeldoorns Kanaal loopt parallel aan de Gelderse IJssel van Hattem naar Dieren, in een streek die tot in de 19de eeuw nauwelijks ontsloten en straatarm was. Zandpaden vormden de enige verbinding met de rest van het land. Toch kwam aan de oostelijke Veluwerand wel bedrijvigheid tot bloei. In de vele beken werden in de loop van de 17de eeuw watermolens gebouwd voor onder meer papierproductie. Op den duur stonden er maar liefst zo’n 180. Voor de aan- en afvoer van grondstoffen en producten zou een bevaarbare waterweg een uitkomst zijn, zoveel was wel duidelijk.
Grillige rivier

Scholten beschrijft in heldere taal tot in detail hoe het kanaal er kwam en langzamerhand werd uitgebouwd. Ook de gebruikers komen uitgebreid in beeld.

Lees het uitgebreide artikel van Patrick Naaraat in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
 — Onrust in Noorderhaven GroningenIn de Noorderhaven van Groningen is grote onrust ontstaan, nu het college van B en W alleen nog maar varende schepen in deze haven wil hebben. De Noorderhaven is een vrijhaven waar schepen onbeperkt mogen liggen wanneer er plaats is. Het is de laatste vrijhaven in Nederland.

De nieuwe Woonbotenwet, die per 1 januari van kracht is, maakt een onderscheid tussen varende en niet-varende schepen. Niet varende schepen moeten een omgevingsvergunning hebben omdat ze als bouwwerk worden aangemerkt. Bij niet varende schepen moet gedacht worden aan woonboten, kantoren, restaurants en drijvende hotels.

De gemeente Groningen wil dat de Noorderhaven een vrijhaven blijft. Dat is een haven waar boten in en uit kunnen varen. 'We gaan bij elke boot kijken of het schip kan varen of vaarbaar gemaakt kan worden', zegt wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA). Zijn insteek is dat de Noorderhaven alleen voor varende schepen is.

Het Woonschepencomité Groningen wil dat alle schepen in de Noorderhaven moeten kunnen blijven. Alle schepen zullen dan een omgevingsvergunning moeten krijgen.    

De woonschepenwet noemt een aantal criteria voor varende schepen. Het is nog niet duidelijk welke criteria de gemeente hiervoor gaat gebruiken. Hieronder vind je meer berichten uit de pers over deze problematiek.
— Bizarre regels dreigen voor woonboten Noorderhaven
 


Groningen - Bizarre maatregelen dreigen volgens het woonschepencomité voor woonbootbewoners in de Noorderhaven nu de nieuwe woonbotenwet van kracht is.

De nieuwe woonbotenwet, die per 1 januari van kracht is, maakt een duidelijk onderscheid tussen varende en niet-varende schepen. Voorzitter Dirk van Driel van het Woonschepencomité Groningen van Driel: ,,Eigenaren van niet-varende schepen, dus die bijvoorbeeld geen motor of een schroefas hebben, krijgen op deze manier dezelfde rechten als huizenbezitters, waardoor het bijvoorbeeld makkelijker wordt een hypotheek te krijgen. Dat is natuurlijk prachtig. Maar de gemeente heeft de Noorderhaven aangewezen als plek waar alleen varende schepen mogen liggen.’’


Dirk van Driel in een interview met OOGTV  

De Noorderhaven is een vrijhaven waar boten voor onbeperkte tijd mogen aanleggen als er plek is. ,,Dus wat adviseren ambtenaren aan booteigenaren van een niet-varend schip die permanent in de Noorderhaven willen blijven liggen? Om er een varend schip van te maken! Dus dan besteed je tussen de tien- en dertigduizend euro zodat je schip kan varen om vervolgens geen centimeter in beweging te komen. Dat kan toch niet waar zijn? ’’

Volgens het comité ligt het overgrote deel van de schepen permanent stil en zou dus een drijvend bouwwerk zijn. ,,Maar de gemeente heeft nog geen alternatieve plek voor ze gevonden.’’ Hij roept booteigenaren op de toegang te weigeren voor inspecteurs van de gemeente die moeten controleren of er sprake is van een varend of een niet-varend schip.

 - Prematuur
Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) vindt het nog veel te prematuur. ,,Het is echt niet zo dat we volgende week schepen gaan wegslepen of zo. We weten nog niet hoeveel varende en niet-varende schepen er liggen. Dat gaan we per schip bekijken en in goed overleg met de bewoners doen. Daarom betreur ik de oproep van het comité ook om geen mensen van de gemeente op hun schip toe te laten. We houden nog deze maand een informatiebijeenkomst.’’

De gemeente heeft de Noorderhaven in het verleden als vrijhaven aangewezen en het college wil dat dit zo blijft. Het is naar verluidt de laatste vrijhaven van Nederland.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN
Of bekijk het nieuws-item op OOGTV In een artikel van RTV Noord zegt Dirk van Driel: “Het woonschepen comité is het niet eens met de interpretatie van de gemeente. Ook al wordt een schip vaarbaar gemaakt, maar blijft het vervolgens alsnog jarenlang in de haven liggen dan is het alsnog een bouwwerk. Ze moeten accepteren dat er bouwwerken en varende schepen liggen. Op grond daarvan moeten ze nieuw beleid gaan creëren.”

Wethouder van der Schaaf wil eerst in kaart brengen voor welke schepen de nieuwe wet consequenties heeft om vervolgens in gesprek te gaan. 'Als je op deze manier te werk gaat dan maak je het conflict groter dan nodig is.’ De gemeente en Van Driel zijn al tijden in gesprek over de interpretatie van de wet, maar beiden komen niet tot een overeenstemming wat betreft de interpretatie. De wethouder vindt het dan ook denkbaar om een gang naar de rechter te maken.
Lees dit artikel van RTV Noord  
Of kijk hier voor het uitgebreide standpunt van het Woonschepen Comité Groningen — Groep bewoners wil proefproces over woonschepen
     Noorderhaven
Vijftien eigenaren van woonschepen in de Noorderhaven in Groningen willen een proefproces afdwingen over hun ligplaatsen. Ze hebben daarom bij de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd. De kans is groot dat ze die niet krijgen, waarna ze in beroep kunnen bij de rechter.

De gemeente wil de Noorderhaven gebruiken voor schepen die in- en uitvaren. Als bewoners een omgevingsvergunning krijgen kan hun schip er voor altijd blijven liggen. Dat is dus juist niet de bedoeling. De bewoners zijn er op hun beurt van overtuigd dat ze recht hebben op zo'n vergunning.

Volgens de bewoners maakt de woonbotenwet helemaal geen onderscheid tussen varende en niet-varende schepen. Alle schepen moeten een omgevingsvergunning krijgen. Bewoner Joost Adriaanse: 'Laat de rechter er maar een uitspraak over doen, want die wet is niet erg duidelijk.'
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord
— Alleen varende schepen in de Noorderhaven in Groningen?In Scheepspost 153 stond onderstaand artikel over het probleem in de Noorderhaven. Alleen schepen die kunnen varen zouden vanaf 1 januari 2018 nog welkom zijn in de Noorderhaven. Schepen die zichzelf niet kunnen verplaatsen zouden op zoek moeten naar een andere plek.

De maatregel zou zijn genomen omdat de landelijke wetgeving rondom drijvende bouwwerken, zoals woonboten verandert. Niet varende schepen zouden een omgevingsvergunning moeten hebben omdat ze als bouwwerk worden aangemerkt.

In de ”Wet verduidelijking voorschriften woonboten", staat dat varende woonschepen uitgezonderd worden. Deze worden dus niet beschouwd als 'bouwwerk' en deze vallen dus niet onder de bouwregelgeving, en hoeven daardoor dus ook niet te voldoen aan het Bouwbesluit waar bouwwerken volgens de Woningwet verplicht aan moeten voldoen.De Memorie van Toelichting beschrijft 2 categorieën schepen die niet beschouwd worden als bouwwerk:
- schepen waarvan de primaire functie varen is
- schepen voor verblijf en bestemd en gebruikt voor de vaart (de gekozen terminologie sluit aan bij de Binnenvaartwet)

--- Citaat uit de 'Wet verduidelijking voorschriften woonboten':

Om te bepalen of een schip in deze categorie valt kan gekeken worden naar 6 aspecten:
 -  de vorm van het casco en het materiaalgebruik;
 -  de bedoeling waarmee het schip oorspronkelijk is of wordt
    gemaakt;

 -  de aanwezigheid van voortstuwing of aandrijving (al dan niet
    indirect);

 -  de aanwezigheid van een stuurinrichting;
 -  de zichtlijn vanuit de stuurinrichting; of
 -  of het schip gebruikt mag worden om mee te varen op grond
    van de Binnenvaartwet."


De meeste van de hiervoor genoemde kenmerken spreken voor zich. De hier genoemde kenmerken moeten niet als cumulatief worden aangemerkt, maar zijn bedoeld als handvatten bij de beoordeling of een schip is bestemd voor de vaart en wordt gebruikt voor de vaart.

In het verleden werd in de jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak het kunnen varen van schepen tevens betrokken in de beoordeling of wel of niet sprake is van een bouwwerk. Dit verhoudt zich in die zin goed tot hetgeen nu op wetsniveau wordt vastgelegd.

Ten slotte, ook indien een schip niet onder de uitgezonderde definitie valt, betekent dit niet automatisch dat zo’n schip wel een bouwwerk is. Voor die beslissing blijft immers de gehanteerde definitie van bouwwerk uit de Modelbouwverordening leidend.
        -  Einde Citaat -

Het is dus uitdrukkelijk niet de bedoeling van de wetgever om varende schepen onder de bouwregelgeving te plaatsen. De aanwezigheid van een motor alleen kan niet bepalend zijn voor het al dan niet vallen onder de Woonschepenwet. Zo zijn er bijvoorbeeld bewoonde historische schepen waar nooit een motor in heeft gestaan.
Bekijk hier de verduidelijking voorschriften woonboten
Wouter van DusseldorpBerichten in de Zeepost van deze week:BBZ nieuws:

— Afsluiten en openstellen van artikel 20 gebieden
    gaat niet door


Overig nieuws:

— Opnieuw storing brug Stevinsluis
— Windstoten tot 120 kilometer per uur verwacht
— Groningen verzakt: wat gebeurt er aan Wadden-kant

— Bruinevlootbemanning nieuw online trefpunt

— Weerstand tegen plannen pier en wadzwembad bij Wierum
— Boat Bike Tours per januari 2018 aangesloten bij SGR

— Nicolette en de Brandaris

— Onrust in Noorderhaven Groningen
— Eigenaar losgeslagen Ark had geen schuld aan ravage

— Holwerd aan Zee kiest voor meest extreme plan

— 10 nieuwe en schonere IJ-ponten


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN