Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02

   Scheepspost 156, 10 jan. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF


Next Generation Shipyards


Next Generation Shipyards
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschipRegister Holland

Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Doeve Makelaars
Rood boven groen
Zeilmakerij Molenaar

Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN nieuws:

— Flyer erfgoed met beleidspunten voor gemeenteraads-
     verkiezingen

Oveirg nieuws:

— Evenementen overzicht Varend Erfgoed online
— Sail Kampen 2018 groter dan ooit
— De leukste maritieme musea in Nederland

— Slapen op een botter

— Overgang VAMEX naar CBR met een jaar uitgesteld
— Donateurs kunnen De Balder redden

— Geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal

— Twee SKS skûtsjes zoeken bemanning
— Nederlands oorlogsschip uit 18e eeuw ontdekt

— Is het wrak een Zeeuwse smokkelaar?

— Archeoloog heeft blijvende herinnering aan ontdekken
    IJsselkogge


— De Waddenzee ligt bezaaid met wrakken

— ‘Prachtige erkenning’ voor Nationale Oldtimerdag
— Varend erfgoed van de toekomst
FVEN nieuws

— Flyer erfgoed met beleidspunten voor gemeenteraads-
     verkiezingen
In het voorjaar van 2017 heeft Kunsten ’92 zowel een flyer voor cultuur als een flyer voor erfgoed opgesteld. Aan Kunsten ’92, de landelijke belangenvereniging voor Kunst, Cultuur en Erfgoed, neemt ook de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) deel, waarin ook de FVEN vertegenwoordigd is. De flyers bevatten elk vijf concrete punten voor de verkiezingsprogramma’s, die op dat moment werden geschreven. Wat betekenen kunst en cultuur voor een gemeente? Welke punten kunnen aankomende en zittende gemeenteraadsleden en wethouders in de 388 gemeenten van Nederland meenemen in hun programma en in de campagne? Deze concrete handvatten zijn in juni 2017 aan alle fractievoorzitters van alle partijen in de Nederlandse gemeenten gemaild.

Nu de verkiezingsprogramma’s gereed zijn, kunnen de agendapunten goed worden ingezet tijdens de campagnes, die nu zullen losbarsten, en daarna bij de vorming van de collegeakkoorden. Kunsten ’92, FIM en FVEN roepen behoudsorganisaties, museumhavens en schippers van varend erfgoed én de lokale politiek op om met elkaar, met deze punten in de hand, het gesprek aan te gaan over de waarde van kunst, cultuur en erfgoed, en varend erfgoed in het bijzonder!

Lees via deze LINK de flyer ‘Cultuur werkt voor de gemeente
En via deze LINK de door het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 opgestelde flyer ‘Erfgoed werkt voor uw gemeente’. NB: ook het mobiel erfgoed wordt genoemd in deze flyer!

Einde FVEN nieuws
— Evenementen overzicht Varend Erfgoed onlineHet evenementen overzicht voor het Varend Erfgoed voor 2018 is online. Hierin zijn de meeste nautische evenementen opgenomen. De lijst is echter nog niet compleet, niet alle data zijn op dit moment beschikbaar. En er zijn nieuwe evenementen, of evenementen die niet ieder jaar plaatsvinden.

Met ieders hulp kan ik deze evenementen lijst compleet maken. Heb je een missende datum, of een missend evenement, laat het me weten via email: wouter@scheepspost.info
Kijk hier voor de evenementen pagina van de Scheepspost 
 


— Sail Kampen 2018 groter dan ooitWater, wind, schepen, attracties, veel muziek, theatrale historische parades, nautische demonstraties en nog veel meer. Het bestuur van Sail Kampen is al maanden bezig met opstellen van een aantrekkelijk en volgens de organisatie vooral ook vernieuwend programma.

“Sail Kampen 2018 wordt groter dan alle voorgaande edities: een groots nautisch cultuurevenement met provinciale-, landelijke- en internationale allure”, aldus de organisatie. “De historische Hanzestad Kampen, met het mooiste waterfront van Nederland, vormt hiervoor het decor. Vele zeilschepen uit binnen- en buitenland komen naar Kampen en zijn te bezichtigen aan de kade. Ook historische schepen uit de Hanze en VOC-tijd.” Bij de vorige editie kwamen meer dan 200.000 bezoekers naar Kampen.De binnenstad vormt het decor van verschillende activiteiten. “De meest bijzondere schepen liggen aan de IJsselkade en op het water vinden allerlei nautische demonstraties plaats door de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine, de brandweer en de KNRM. De Sailroute wordt geheel in stijl aangekleed met visnetten, fuiken, tonnen, rokerijen en figuranten in historische kledij. Op diverse plekken vinden optredens plaats en langs de route kan je genieten van muzikale en theatrale straatacts.”Op de Koornmarkt vindt een groots ridderspektakel plaats, een historische bioscoop brengt het verleden op bijzondere manier in beeld en een aantal voormalige ‘Suydersee’ plaatsen presenteren zich. In de Buitenhaven en op de Koggewerf staat de maritieme geschiedenis van Kampen centraal. De Koggewerf is de thuisbasis van de Kamper kogge en herbergt ook een timmerwerkplaats, smederij, naaiatelier en gezellige taveerne. Daarnaast zullen vele zeemanskoren van zich laten horen tijdens het Zeemanskorenfestival en vindt het Nationaal Stadsomroepersconcours plaats in de binnenstad. Ook voor kinderen is er genoeg te beleven; er is een kermis, een reuzenrad, een musical op een piratenschip en nog veel meer.

Op veel plaatsen in de stad barst het tijdens Sail van theatrale acts, concerten, en optredens. 
Voor meer info kijk je hier 
— De leukste maritieme musea in Nederland


Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek

Bijna geen land ter wereld heeft zo’n grote maritieme geschiedenis als ons eigen waterrijke kikkerlandje. Getuige ook de enorme hoeveelheid musea met dit thema. De ANWB maakte een overzicht van de de leukste maritieme musea, met links. Voor sommige musea vind je hier een korting-aanbieding.
Kijk hier voor meer info  — Slapen op een botterSlapen op een botter, dat is met een botterbittertje op het achterdek genieten van de wegzakkende zon in het water, van de rust van de haven, inslapen met het geklots van water en de lichte schommeling van de boot, èn met de eerste ochtendzon tanden poetsen terwijl de nevel over het water langzaam opstijgt.

Het is terugkeren naar de leefwijze van de Zuiderzeevissers en de palingvissers op de Zuiderzee. Dat betekent: bukken om het vooronder binnen te gaan om in de kooi te kruipen, slapen naast de zeilen en de reservetouwen met aan het voeteneind de zwemvesten. Sanitaire voorzieningen en stromend water zijn, net als op de camping, op loopafstand. En ook een TV ga je niet vinden.

Er zijn wel wat ‘moderne’ aanpassingen: de strozakken zijn vervangen door matrassen en beddengoed. Er is stroom en wifi, een waterkoker en een koffiezetapparaat. De botter heeft een tweepersoonsbed van normale afmetingen met ruimte voor een kind op een van de banken. het ontbijt kan geregeld worden in Hotel Elburg.Je ligt in de haven van de monumentale vestingstad Elburg met op loopafstand een van de mooist bewaarde vestingsteden van Nederland. Er zijn musea, pittoreske steegjes, de stadswallen, kazematten, historische keitjesstoepen, leuke winkels en gevarieerde horeca. Een heerlijke plek voor een weekendje weg.

Praktische informatie
De botter EB43 is te huur voor overnachtingen van 1 mei tot 1 oktober voor € 55 per nacht voor maximaal 2 volwassenen en een kind (excl.toeristenbelasting). Meer info via boekingen@botterselburg.nl
— Overgang VAMEX naar CBR met een jaar uitgesteldDe minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft onlangs besloten de voorgenomen overdracht van de wettelijke taken van VAMEX aan het CBR met een jaar uit te stellen tot 1 januari 2020.

De betrokken partijen hebben in december gezamenlijk geconcludeerd dat de voortgang met betrekking tot het voorbereiden van de transitie en het maken van goede afspraken over de overgang van het VAMEX personeel nog onvoldoende was om al tot een definitieve overgang per 1 januari 2019 te besluiten. Bovendien heeft het CBR aangegeven dat het uitstellen van de overgang van VAMEX ook voor hen de voorkeur heeft, omdat een grote reorganisatie bij het CBR in 2018 nog zijn beslag moet gaan krijgen.
 
Er zal in gezamenlijkheid verder worden gewerkt aan het transitieplan waarin ook de kwaliteit en de tarieven van de dienstverlening bij het CBR geconcretiseerd moeten gaan worden. Het CBR heeft de intentie uitgesproken om de participatie van de watersportsector, opleiders en uitgevers te continueren in aparte gremia, passend binnen de zogenaamde governance structuur van het CBR. Ook dit zal onderdeel uit gaan maken van het nog verder uit te werken transitieplan.
 
De huidige aanwijzing van VAMEX als exameninstelling voor het Klein  Vaarbewijs en Groot Pleziervaartbewijs zal door het ministerie van I&W met een jaar verlengd worden tot 1 januari 2020.
 


— Donateurs kunnen De Balder reddenDe stichting Zeillogger Balder die het historisch waardevolle schip exploiteert heeft dringend geld nodig voor het onderhoud, maar wil niet weer een beroep doen op de bekende sponsors uit haar netwerk. „Het houdt een keer op om bij bedrijven te bedelen om een pot verf”, zeggen Karel Schot en Gera van der Weijden van de sponsorcommissie.

Er is naar schatting jaarlijks 20.000 euro nodig om de liggelden aan de Westhavenkade bij Museum Vlaardingen te betalen en het 105 jaar oude schip in goede conditie te houden. Dat bedrag valt onmogelijk te verdienen met de deelname aan maritieme evenementen en dagtochten met gezelschappen. De Balder mag niet meer dan twaalf passagiers meenemen. „Daar halen we het grote geld niet mee binnen”, beseffen Schot en Van der Weijden.Geldschieters
Aankloppen bij geldschieters als Fonds Schiedam Vlaardingen, het De Groot Fonds en het fonds van de Rabobank is ook geen optie: die instellingen hebben, samen met een aantal grote bedrijven, nog maar twee jaar geleden de grote restauratie van De Balder van circa een miljoen euro betaald.

Volgens de sponsorcommissie vragen particulieren en bedrijven regelmatig of zij iets voor het schip kunnen betekenen. Uit die vragen werd het plan voor een donateurschap geboren. De Balder in de vaart houden is een kostbare hobby, geven Schot en Van der Weijden toe. „Maar dit schip werd in Vlaardingen gebouwd. Het is de laatste logger.”
Lees het gehele artikel op de bron: de telegraaf via blendle (€)  
Of kijk op de website van de Balder Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Geschiedenis van het Apeldoorns KanaalEeuwen lang telt de Veluwe economisch, landschappelijk en geografisch niet mee. Een achtergebleven en woest gebied, moeilijk begaanbaar. In kleine dorpen en buurtschappen proberen keuterboertjes het hoofd boven water te houden op de schrale en onvruchtbare zandgronden. De opening van het Apeldoorns Kanaal, toen nog Griftkanaal geheten, brengt daar in 1829 verandering in. Een nieuw boek, 'Geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal', vertelt over 'verleden, heden en toekomst van een koninklijke waterweg'.

Landsdelen met rivieren, meren, vaarten en kanalen bevonden zich eeuwen lang in een bevoorrechte positie, want daar konden goederen per schip worden vervoerd. Streken met weinig of geen bevaarbaar water, zoals de Veluwe, waren per definitie arm en onderontwikkeld. Pas toen koning Willem I zich hard maakte voor de aanleg van het kanaal was na jaren 'gesteggel' in 1829 eindelijk het Griftkanaal een feit. De opening van het kanaal voor de scheepvaart verloste de Veluwe uit z'n isolement.Later werd het kanaal verlengd van Apeldoorn naar Dieren en kreeg het als doorgaande vaarweg de naam Apeldoornsch Kanaal, dat in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de industriële ontwikkeling van de oostelijke Veluwe. Nadat het kanaal in 1972 voor de beroepsvaart was gesloten verpauperde het in snel tempo. Vanaf de jaren '90 van de vorige eeuw zijn veel betrokken instanties echter op zoek naar een nieuwe functionaliteit voor het kanaal, dat als een markant lint zes gemeenten verbindt op het scheidingsvlak tussen de Veluwe en de IJsselvallei.

'Geschiedenis van het Apeldoorns Kanaal' belicht deze 'koninklijke waterweg' in 244 rijk geïllustreerde pagina's. Auteur Rick Scholten, secretaris van de Stichting Apeldoorns Kanaal, heeft een waar monnikenwerk verricht: over vrijwel elke sluis en brug in het hele traject is in woord en beeld informatie opgenomen.
Kijk hier voor meer info  — Twee SKS skûtsjes zoeken bemanningVolgend jaar meestrijden om het kampioenschap van de SKS? Dat zou zomaar kunnen. Er zijn op dit moment twee skûtsjes uit de SKS die op social media op zoek zijn naar nieuwe bemanningsleden. Het zijn de Sneker Pan, van schipper Jappie Visser, en d'Halve Maen van Klaas Westerdijk.

Jappie is volgend jaar voor de eerste keer als schipper actief op de Sneker Pan. Hij schrijft dat dat betekent dat er ook op het schip veranderingen komen. Daarom zoekt hij nieuwe mensen, aanpakkers, die gezond zijn en hun verstand gebruiken. Mensen kunnen zich bij schipper Jappie Visser melden voor meer informatie.

Ook Klaas Westerdijk uit Boornzwaag is op zoek naar nieuwe bemanningsleden. Hij was vorig jaar voor de eerste keer actief als schipper in de SKS. Hij schrijft dat hij watersporters en 'teamplayers' zoekt die sterk en gezond zijn. Mensen die hiervoor in aanmerking willen komen, kunnen zich melden bij schipper Klaas Westerdijk.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland — Nederlands oorlogsschip uit 18e eeuw ontdektEen team van archeologen hebben de restanten van een Nederlands oorlogsschip uit de 18de eeuw ontdekt voor de kust van een vredevol Mexicaans kuststadje. Vlakbij ontdekten de wetenschappers ook nog het gezonken wrak van een Brits stoomschip en de overblijfselen van een oude vuurtoren, die werd verwoest door een tropische storm. Volgens de duikers ligt de bodem van de oceaan ook bezaaid met gigantische kanonnen, die zouden zijn gebruikt door de Nederlandse marine in de 18de of 19de eeuw, toen piraten de Caraïben onveilig maakten.

Het gigantische Nederlandse oorlogsschip is nu overdekt met koraalrif. Eeuwen geleden liepen er echter tientallen zeemannen over het dek, druk in de weer tijdens de ‘gouden tijd van de piraten’, de tijdsperiode tussen 1660 en 1726 waarin zeerovers de zeeën erg succesvol onveilig maakten. Het schip werd ontdekt vlakbij Sisal, een Mexicaanse haven die nu vooral bekendstaat voor zijn idyllische stranden en helder water.

“De haven van Sisal is nu enkel nog bekend bij de lokale inwoners en toeristen, maar ooit was het een drukke haven in de Caraïben”, aldus archeologe Helena Barba Meinecke. “Door economische en politieke ontwikkelingen werd de haven plots het middelpunt van handel.” Heel wat schepen bereikten echter voor onduidelijke redenen nooit hun eindbestemming, waardoor de zeebodem bij de idyllische kuststad nu bezaaid ligt met wrakken en oorlogsmateriaal, zoals twee en een halve meter lange kanonnen.
Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwsblad BE  — Is het wrak een Zeeuwse smokkelaar?


Fregat De Witte Bijle, of El Porto Prince, mogelijk ook een Zeeuws schip dat zich met smokkel bezig hield.

Volgens Ruud Paesie, maritiem historicus, is het vrijwel zeker een Zeeuws schip. Het schip zou gezonken zijn in 1722, juist een periode waarin vooral Zeeuwse smokkelaars actief waren in die regio.

De Zeeuwen specialiseerden zich in de 17e en 18e eeuw in risicovolle handel: kaapvaart en smokkel. Kaapvaart was toegestaan in tijden van oorlog, dan mochten schepen van de vijand worden opgebracht. Na 1713 - het einde van de Spaanse Successieoorlog - brak een lange periode van vrede aan zodat kapers andere bronnen van inkomsten moesten zoeken. Die vonden ze in illegale handel op Afrika, zowel goederen als slaven. Nadat in 1720 de Middelburgsche Commercie Compagnie was opgericht werd ook dat lastiger, en verlegden ze hun activiteiten naar het Caribisch gebied. Het waren volgens Paesie vrijwel alleen Zeeuwse schepen die daar actief waren, Hollanders zag je er niet of nauwelijks. Per jaar werden er minstens tussen de vijf en tien schepen vanuit Vlissingen uitgereed.

Om de kans op succes te vergroten brachten de Vlissingers goed uitgeruste fregatten in de vaart: driemasters van circa negentig voet - zo'n dertig meter, snel, wendbaar, met twintig stukken geschut en een ervaren bemanning van veertig tot vijftig man. Een geslaagde reis kon een winst van ruim 50.000 gulden opleveren. Maar er zaten ook grote risico’s aan vast.
Lees het gehele artikel op de bron: PZC  
— Archeoloog heeft blijvende herinnering aan ontdekken
     IJsselkoggeDe IJsselkogge in volle glorie voor het stadsfront van Kampen. © Albert de Lange

Archeoloog Wouter Waldus heeft een blijvend aandenken aan het ontdekken van de IJsselkogge bij Kampen. Op zijn verzoek heeft kunstschilder Arnold de Lange uit Wormen een historisch schilderij gemaakt. Mogelijk volgen meer exemplaren.

,,'t Is toch één van de belangrijkste ontdekkingen uit mijn leven geweest'', aldus de archeoloog. ,,En ik heb een nieuw huis en ik dacht: ik wil toch een mooie herinnering hebben van alles wat ik mee heb gemaakt in Kampen.'' Om tot een levensecht schilderij te kunnen komen van de IJsselkogge in de 15de eeuw, voerde Waldus de kunstschilder met veel informatie. Om het schilderij de juiste entourage te geven, liet Waldus een lijst maken van het hout van de palen van de voormalige Kamper stadsbrug. ,,Die lijst maakt het helemaal compleet, 't is toch een lijst uit 1450 uiteindelijk.''

Het schilderij wordt geplaatst in een boek over de vondst van de IJsselkogge. Dat verschijnt naar verwachting dit jaar.  Archeoloog Waldus heeft bij de gemeente Kampen aangeboden mee te willen werken aan eventuele reproducties van het schilderij. ,,Maar daarvoor is ook toestemming nodig van de maker, bij hem ligt het beeldrecht.''
— De Waddenzee ligt bezaaid met wrakkenOoit wilde Martijn Manders paleontoloog worden: al op zijn achtste zocht hij in steengroeves naar fossielen. Toen hij moest kiezen werd het archeologie. „Ik kon inmiddels duiken en toen ik over onderwaterarcheologie las, leek me dat heel spannend. Ik heb er nooit spijt van gehad. Iedere keer als ik naar een scheepswrak duik, weet ik dat ik de eerste ben die het ziet. Vaak zijn zeer delicate spullen als kleding en voedsel bewaard gebleven. Dan vertelt een wrak zo veel verhalen over mensen, economie en cultuur!”

Manders deed onderzoek bij Beacon Island in West-Australië, waar in 1629 de Batavia verging, naar wrakken van de slag op de Javazee in 1942 en het VOC-schip de Rooswijk, dat in 1740 verging bij Engeland. Voor zijn promotie-onderzoek bleef hij dichter bij huis: de Waddenzee.

Waarom is de Waddenzee zo interessant als onderzoeksgebied?
 
„Omdat de Waddenzee rijk is aan erfgoed. Dat komt doordat dit gebied enorm beïnvloed is door de mens: het is een van de meest bedijkte zeeën ter wereld. Dat heeft een enorme invloed op de stroming en dus op de bodem van de Waddenzee. Al voor de VOC-tijd maakte de Waddenzee deel uit van de handelsroute naar Gdansk, waar graan werd gehaald. Bovendien ligt er de rede van Texel, waar veel VOC-schepen voor anker lagen. In de prehistorie is er bewoning geweest op wat nu de zeebodem is en in de vroege Middeleeuwen was het zoutwinningsgebied.”
Lees het gehele artikel op de bron: NRC — ‘Prachtige erkenning’ voor Nationale OldtimerdagGoed nieuws voor de organisatie van de Nationale Oldtimerdag in Lelystad. Het evenement is door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed opgenomen in het Netwerk van Immaterieel Erfgoed Nederland.

Het jaarlijks terugkerende evenement hoort nu bij het Netwerk van Immaterieel Erfgoed Nederland. Het Netwerk Immaterieel Erfgoed is de grootste kring van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. Doel van deze organisatie is om immaterieel erfgoed – zoals sociale gewoontes, tradities, rituelen of ambachtelijke vaardigheden - in Nederland te behouden en te ontwikkelen.

Bijzonder
Dat de Nationale Oldtimerdag bij het netwerk hoort, is bijzonder. Want niet alle erfgoederen worden hier zomaar in opgenomen. Er moeten aan bepaalde kwaliteitseisen worden voldaan. Zo wordt er gekeken naar de historische waarde, maatschappelijke relevantie, bezoekersaantallen en continuïteit. ,,Het is heel mooi dat de kwaliteit van het evenement voldoende is gebleken om in het netwerk te worden opgenomen”, zegt oprichter en voorzitter William van der Meulen van de Nationale Oldtimerdag. ,,Het is belangrijk dat we aan die kwaliteitsnormen blijven voldoen. Want je kunt uit het netwerk worden gehaald als je niet meer aan de criteria voldoet.”

Het netwerk bestaat momenteel uit negentig erfgoederen. Andere erfgoederen die bij het netwerk horen zijn bijvoorbeeld de Pride Amsterdam, het WK Snertkoken en tingieten.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor 
Kijk hier voor meer info over het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed — Varend erfgoed van de toekomst


Foto: Omega Architects

Het Nederlandse Port-Liner gaat elektrische binnenvaartschepen inzetten tussen Nederland en België. Europa trekt voor het project 7 miljoen euro uit. Ook Antwerpen geeft steun.

Als alles zoals gepland verloopt, wordt in augustus het eerste volledig elektrisch aangedreven binnenschip ter wereld in de vaart genomen. Daarna staan er nog tien op de planning. ‘We bouwen vijf kleine en zes grote elektrische schepen’, zegt Ton van Meegen, de directeur van Port-Liner, het Nederlandse bedrijf dat de schepen in de vaart brengt. Voor de ontwikkeling en de bouw van de zes grote schepen trok Europa 7 miljoen euro subsidie uit.

55 miljoen
De investering in zes grote elektrische schepen, inclusief laadpalen en batterijen, bedraagt 55 miljoen euro. Het eerste kleine schip wordt ingezet tussen Budel - aan de Belgisch-Nederlandse grens - en de Antwerpse haven. Het is 52 meter lang en 6,7 meter breed en kan 24 20 voetcontainers en 425 ton bulklading aan boord nemen.

‘De vijf kleine schepen kunnen op alle Kempense kanalen in België worden ingezet’, zegt van Meegen. Ze worden uitgerust met een grote lithiumbatterij, een accupakket ter grootte van een 20 voetcontainer, waarmee ze 15 uur kunnen varen.

Vier uur opladen
De zes grote emissieloze containerschepen - 110 meter lang en 11,4 meter breed - kunnen 270 containers aan boord nemen, vijf hoog. Zij hebben vier batterijen op het dek, goed voor 35 uur varen. Bij aankomst op de containerterminal kunnen de ‘batterijcontainers’ omgewisseld worden of worden opgeladen. Dat laatste duurt vier uur.
Lees het gehele artikel op de bron: de Tijd Berichten in de Zeepost van deze week:BBZ nieuws:

— Kerncijfers 2017

Overig nieuws:

— Ark trok bolders uit de grond op Urk
— Koninklijke én KNRM onderscheiding voor Jugo Baya
— Nederland bouwt Tesla voor de binnenschipper

— Sail Kampen 2018 groter dan ooit
— Wind stuwt Markermeer en IJsselmeer op
— Hoezo hoog water? De boot naar Ameland valt bijna droog

— Evenementen overzicht Varend Erfgoed online
— Domweg gelukkig met tjalk De Vriendschap
— Restauratie 'Eintsje fan de daam' in Lemmer begonnen

— Hoe gaat het nu met Nicolette en de Brandaris?
— Schelpenexplosie in kustwateren
— Verbod op spieringvisserij in IJsselmeerScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN