Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 146, 1 nov. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip


Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
NagelHardVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Veiligheidscertificaat voor varend clubhuis zeekadetten
— Maritiem Museum zoekt nieuwe directeur
— Wonen op een zeilschip

— Koninklijk bezoek in Spakenburg

— Vlootdagen en Winterligplaatsen in Assen
— Expeditie naar scheepswrak in haven van Hoorn

— WinterWelVaart Winschoten 2017

— Wisselende vangst bij Visserijdagen Workum
— Klassieke rondvaartboot Anna verlaat het Leekstermeer

— Delfzijl ‘staat open’ voor rentree Noordborg

— Willem Barentsz krijgt halve ton voor motor
— Symposium Vrijwilligers in de onderwaterarcheologie

— Uitslagen Beurtveer en Strontrace

— Redding voor 248 jaar oude Keenesluis
— Documentaire over vroegmiddeleeuws schip

— Mast Kamper Kogge doorstaat strengere inspectie

— HISWA met extra aandacht fun en gadgets


— Evenementen komende week:


4 en 5 november, Waddenrace, Harlingen— Veiligheidscertificaat voor varend clubhuis zeekadettenVLAARDINGEN – De Assam II heeft zich gekwalificeerd voor het Certificaat van Onderzoek. Een veiligheidstoetsing die per 31 december 2018 verplicht is voor schepen boven de 20 meter. "Wij zijn blij te voldoen aan de huidige veiligheidseisen", aldus Edgar Aaldijk, trotse voorzitter van het Zeekadetkorps Vlaardingen.

 - Europese Richtlijn
Schepen met een lengte langer dan 20 meter moeten vanaf eind volgend jaar voldoen aan de nieuwe Europeese Richtlijn en gecertificeerd worden. Dit betekent dat als er geen certificaat is er niet meer gevaren mag worden met het schip. De Assam II voldoet dus vanaf heden aan de nieuwe wetgeving.

 - Oud binnenschip
De Assam II is een binnenschip uit 1934 dat in het verleden werd gebruikt in de beroepsvaart. Het vrachtschip is in Waterhuizen gebouwd voor schipper A. van der Veen in Rotterdam. Historische vaartuigen als de Assam II hebben een belangrijk aandeel in het cultuurhistorische beeld van Nederland en worden tot het Nederlands cultureel erfgoed gerekend. Doordat het schip ouder is dan 50 jaar voldoet het aan de eisen voor het Nationaal Register Varende Monumenten.

 - Kijkje aan boord
De Assam II is elke zaterdag open van 11.00 tot 17.30 uur. Belangstellenden kunnen altijd een kijkje aan boord komen nemen. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen zich aanmelden als zeekadet.
Voor meer informatie kijk je hier 
— Maritiem Museum zoekt nieuwe directeur


Frits Loomeijer, foto: Maritiem Museum.

Frits Loomeijer, algemeen directeur van het Maritiem Museum gaat per 1 juli 2018 stoppen bij het museum. Na 12,5 jaar het museum geleid te hebben gaat hij als zelfstandig ondernemer nieuwe uitdagingen aan op het snijvlak van maritieme geschiedenis, cultuur en het bedrijfsleven.

Met de Raad van Toezicht en André den Braber als zakelijk directeur, is de continuïteit van het Maritiem Museum Rotterdam gewaarborgd. In het komende half jaar vindt de werving en selectie van een opvolger plaats.
— Wonen op een zeilschipWonen op een zeilschip. Buurmannen Herman Hintzen en Artur Jaschke vinden het geweldig. Afgezien van de toeristen die ongevraagd aan boord springen.

‘Laat je dochter maar eens langskomen op de faculteit, misschien kan ik een stage voor haar regelen’, zegt Artur Jaschke (33). Geleund tegen een eikenhouten keukenkastje luistert hij naar buurvrouw Lydia, die in de roef van de antieke zeilklipper koffie zet en vertelt over haar dochter die psychologie studeert. Jaschke, die met zijn vriendin op net zo’n schip woont, is verbonden aan de vakgroep klinische neuropsychologie van de VU in Amsterdam. Van huis uit musicoloog, onderzoekt hij de werking van muziek op het brein. Op zijn linkeronderarm staat getatoeëerd: ‘For the love of music’.

De kajuit is ruim. In aparte kamertjes achter bevinden zich elf stapelbedden. Voordat techinvesteerder Herman Hintzen (51) en zijn vrouw dit schip kochten, was het een charterschip voor toertjes met schoolklassen en toeristen. Even verderop ligt de steilsteven van Jaschke en zijn vriendin, in de rij oude zeilschepen aan het Oosterdok in Amsterdam.

De lage zon valt op het water, met aan wal het markante groene wetenschapsmuseum Nemo en aan de overzijde het zeventiende-eeuwse gebouw van het Scheepvaartmuseum. Halverwege de jaren zeventig werd dit deel van het Oosterdok gekraakt door een groepje eigenaren van historische zeilschepen. ‘En zoals dat gaat in Amsterdam: als je die burgerlijke ongehoorzaamheid lang genoeg volhoudt, dan krijg je rechten’, zegt Hintzen. Sindsdien heerst hier zelfbestuur.
Lees het uitgebreide artikel op de bron: FD  
— Koninklijk bezoek in SpakenburgKoning Willem-Alexander en koningin Maxima brachten vorige week dinsdag een bezoek aan de regio Eemsland. Het streekbezoek werd afgesloten in de haven van Spakenburg met een kijkje bij scheepstimmerwerf Nieuwboer, een rijksmonument en gespecialiseerd in oude ambachten uit de botterbouw. De werf speelt een belangrijke rol in het behoud van de botter, het varend erfgoed van de voormalige Zuiderzeehaven. De werf begon in 1583 en is de oudste nog werkende bitterwerf in Nederland.

Willem Alexander en Maxima kregen uitleg van eigenaar Marco Venendaal, die uitgebreid vertelde over de Bunschoten botter en over de wijze waarop aan de schepen wordt gewerkt in Spakenburg.

Burgemeester Melis van der Groep van de gemeente Bunschoten was zeer verguld met de komst van koning en koningin. „In de jaren negentig van de vorige eeuw bracht koningin Beatrix wel een werkbezoek aan het bedrijf Polynorm, maar het laatste officiële bezoek van een regerend vorst aan onze gemeente was in 1916. Een koninklijk bezoek was een lang gekoesterde wens.”
— Vlootdagen en Winterligplaatsen in AssenLangzamerhand druppelen historische schepen Assen binnen. Momenteel liggen er twee stuks en gedurende de komende maanden komt daar steeds een schip bij. Deze schepen mogen in Assen overwinteren omdat zij het predikaat historisch schip hebben. In aanloop naar december komen er nog meer schepen bij.

In december, tijdens de Vlootdagen, liggen er naar verwachting van de Commissie Asser Historische Vlootdagen, in totaal negen of tien schepen. Dit betekent dat de Vaart aardig gevuld is. De commissie wil het evenement kleinschalig houden. Nu liggen de schepen bijna tot aan de Willem III brug. Dat is altijd het doel geweest van de Vlootdagen en deze keer lukt het.
Tijdens de Vlootdagen in december worden de schepen verlicht. Samen met de feestverlichting krijgt het geheel een prachtig aanzien.
Aan een feestelijk programma voor de Vlootdagen wordt gewerkt.
Voor meer info kijk je hier http://www.ahvassen.nl/activiteiten/vlootdagen.html of mail je met Bieneke Drenth  bienekedrenth@me.com
— Expeditie naar scheepswrak in haven van Hoorn


Onderzoeksschip Triton in Hoorn

De spanning onder archeologen loopt almaar verder op tijdens de duikexpeditie in de haven van Hoorn. Want het is duidelijk dat er een oude zeilschouw uit circa 1700 op de bodem ligt, maar wat er nog van de inventaris is overgebleven blijft de grote vraag.

„We hebben al een stuk van een olielampje kunnen bergen, glas, delen van een servies en stukken hout van het schip. Vandaar dat we weten wat er ligt”, zegt archeoloog Jan-Willem Oudhof. „Maar we zijn vooral nieuwsgierig of de archeologische duikers nog meer gaan vinden. Het is lastig zoeken, omdat ze echt in de bodem moeten wroeten. Dat moet heel voorzichtig gebeuren, omdat je geen dingen kapot wilt maken.”

Het wrak kwam aan het licht toen mensen van Alliantie Markermeerdijken de kuststrook tussen Amsterdam en Hoorn onderzochten. „Omdat de dijken de komende jaren moeten worden verstevigd, zullen veel werkzaamheden vanaf het water worden uitgevoerd. Omdat het Markermeer ondiep is, moeten er daarom diepe vaargeulen gegraven worden. Maar als archeologen willen we er dan wel zeker van zijn dat er geen oudheidkundige schatten verloren gaan”, legt Oudhof uit. Zo kwamen verschillende plekken in beeld die nader onderzocht moeten worden.
Lees het gehele artikel op de bron: Telegraaf 
— Schippers van weleer: Bernardus Cornelis Boode (83) Schipper


Op avontuur in Frankrijk, dat was wat Ben Bode als kind al wilde. (Foto collectie Ben Bode)

Voor Ben was zijn levensdoel vroeg duidelijk. Later, als schipper, zou hij een spits kopen. Niet vanwege de vorm, maar omdat hij een schip wilde waarmee hij overal heen kon. Het duurde tot zijn 29ste voordat hij zijn droom verwezenlijkte. Tot die tijd voer hij met zijn ouders ‘op een kassie.’

Wanneer er een spits langszij kwam, ging hij er een praatje maken. Dan schreef Ben de plaatsnamen waar de schipper was geweest in een boekje, zocht ze op op de kaart van Frankrijk en verzamelde er foto’s van. Alles om zich een beeld te vormen over hoe het zou zijn. Het onbekende.

Waar het vooral om draaide, was het verlangen naar afwisseling. ‘Vader voer vaak hetzelfde stuk. Dat zinde me niet.’ Die reizen waren allemaal binnenlands. Veel op de Zuid-Willemsvaart, het kastje had er de ideale diepgang voor. Zijn vader had het sleepschip gekocht op naam van een NV waarvan hij de enige vennoot was. Alleen zo kon hij, na zijn faillissement in de crisis van de jaren ‘30, weer een schip kopen.
Lees hier het uitgebreide artikel van Corine Nijenhuis   
— WinterWelVaart Winschoten 2017Winschoten is dit jaar een nieuwe locatie voor WinterWelVaart! Op woensdag 28 december organiseert de Stichting Tramhaven Winschoten, in samenwerking met WinterWelVaart, een dag voor jong en oud langs de kade van de Tramhaven en in de Tramwerkplaats. Naast de activiteiten op de kade, kun je een kijkje nemen op één van de historische (charter)schepen. De schippers vertellen graag over hun schepen, die speciaal voor deze dag geopend zijn voor bezichtiging.

Geschiedenis Winschoten
Door het ontstaan van de Dollard in de 15e eeuw werd het scheepvaartverkeer in dit deel van de provincie nóg belangrijker. Grotere schepen konden tot Winschoten varen, pas in de Tachtigjarige Oorlog kwam er een einde aan deze levendige handel. Nadat in 1637 het Winschoterdiep was voltooid, werden de Oldambtsters verplicht hun zuivel, graan en vee eerst naar Winschoten te brengen, voordat ze die elders mochten verkopen. Ook de welbekende steenfabrieken, de meest grootschalige industrietak in het Oldambt, vestigden zich aan het water.
Voor meer info kijk je hier 
— Wisselende vangst bij Visserijdagen WorkumVorige week waren in Workum de Visserijdagen. 29 vissersschepen gingen vissen zoals ze dat 100 jaar gedaan zouden hebben, zonder motorgebruik. Maandag vertrokken ze wat later omdat er een stevige wind stond die later afzakte. Ze zetten hun netten uit en kwamen op woensdagmiddag 25 oktober de havenkom binnen om voor de eerste keer hun vangst te laten veilen door veilmeester Doede Bleeker. Dit deden zij op de Merk in Workum. De visserij kent geen track en trace, dus waar de visserschepen zijn en wat ze vangen blijft een verrassing.

Op woensdagmiddag bleken de vangsten wisselend, schepen die naar de overkant van het IJsselmeer waren gevaren hadden meer gevangen dan schepen die in de buurt waren gebleven. Er waren flinke hoeveelheden bot en rode baars, maar ook snoekbaars en blei. Dit jaar weinig wolhandkrab.De wedstrijd is verdeeld in twee klassementen: nettenvissers (24) en kuilschepen (5). Na de tweede binnenkomst op zaterdagochtend 28 oktober, waarbij de vis bij de leugenbank naast de havenkom wordt geveild, bleek uiteindelijk de HL53 van Jan de Vries de winnaar van de nettenvissers. Vreemd genoeg had dit schip de eerste helft niets aangebracht, maar door veel bijvangst in de tweede helft van de week werden zij toch de winnaar van de Breilepel. De LE44 van Obbe Deelstra werd de winnaar bij de kuilschepen.

Noemenswaardig zijn nog de jonge deelnemers aan de Visserijdagen, met onder andere de jol ST79 met een schipper van 15 jaar (Jordy Osinga) en de zalmschouw HD52 met een 16 jarige schipster (Lisanne Postma). Bijzondere vangsten waren een paar snoeken, een aantal kleinere graskarpers en een goudkarper van 9 pond. De goudkarper zwemt na weging weer rond in het IJsselmeer.Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Ansjovisjol KH 44 winnaar van originaliteitsprijs


Foto Stichting Varend Erfgoed Kolhorn

De Kolhorner ansjovisjol KH 44 heeft tijdens de Visserijdagen in Workum beslag gelegd op de originaliteitsprijs: een vaarboom naar keuze. Het vaartuig uit 1899 zag er van 29 deelnemende visserijschepen het meest authentiek uit. De jury was zeer gecharmeerd van de handgenaaide vlasdoekzeilen.
Ook toonde de bemanning zich bedreven in het boeten van een stukje visnet.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Klassieke rondvaartboot Anna verlaat het LeekstermeerNa een laatste inspectie, donderdag, is de historische rondvaartboot Anna voor het laatst in Groningen te water gelaten. Het schip voer de afgelopen jaren als rondvaartboot op het Leekstermeer en is verkocht aan een particulier in Dordrecht.

Eigenaar Henk Wiersema kocht de historische salonboot uit 1908 in 2006. ,,Het was een wrak.’’ In negen jaar restaureerde hij het schip in De Poffert tussen Hoogkerk en Oostwold. Daar voorzag hij het schip onder meer van een elektrische motor.

Wiersema zette het schip vanaf 2015 in als rondvaartboot op het Leekstermeer. Daarmee herstelde hij een oude traditie: tot 2001 voer de rondvaartboot Van Panhuys op het meer. De Anna werd vooral gebruikt voor besloten vaarten voor bedrijfsfeesten, familieuitstapjes en verenigingsdagen. Pogingen om op vaste tijden spontaan als rondvaartboot te varen vanuit Leek, strandden vorig jaar wegens gebrek aan belangstelling.

 - Klussen leuker dan varen
De eigenaar vond het varen een stuk minder leuk dan het klussen aan de boot. ,,Ik word moe van een paar uur aan het roer staan en niets doen. Dan geef ik liever een restauratiecursus.’’ Hij is niet achter de exacte geschiedenis van de boot gekomen. ,,Maar waarschijnlijk is hij als privé-salonboot gebouwd op een werf bij Alkmaar. Zonder kajuit. Net als de koetsier op een koets moest de stuurman buiten sturen en zat de familie binnen.’’
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN — Delfzijl ‘staat open’ voor rentree NoordborgDe gemeente Delfzijl ,,staat open voor oriënterend overleg’’ over een terugkeer van de klassieke coaster Noordborg naar de havenstad. Heel positieve ervaringen met het ‘redden’ van historische schepen heeft Delfzijl echter niet, schrijven burgemeester en wethouders in antwoord op vragen van PvdA-raadslid Janny Volmer. Zij maakt zich sterk voor een rentree van het Groninger kustvaartschip.

De Noordborg ligt nu aan de kade in Ridderkerk, maar eigenaar Dick van der Kamp wil ervan af. Het schip staat nog voor 300.000 euro in de boeken, maar de Zuid-Hollandse scheepsmakelaar wil fors op de prijs toegeven als het een goede nieuwe plek krijgt. B en w willen graag steun verlenen, maar nemen niet het voortouw om de Noordborg terug te halen naar Delfzijl, thuishaven van 1961 tot de jaren zeventig.

De gemeente stak sinds 1997 veel geld in de restauratie van de 19e eeuwse loodskotter Eems. Het blijkt echter een zware klus om de Eems in de vaart te houden. De beherende stichting ging bijna failliet en schraapt nu met moeite jaarlijks 50 mille bij elkaar bij sponsors om de Eems te onderhouden.Toch ziet raadslid Volmer kansen voor de Noordborg. ,,Ik ga kijken of we partijen bij elkaar kunnen krijgen die de schouders er onder willen zetten.’’ De Noordborg kan een publiekstrekker zijn voor de haven of het nieuwe MuzeeAquarium dat zomer 2018 open gaat. ,,Het lééft enorm in Delfzijl: ik ben nog nooit door zó veel mensen aangesproken als over dit onderwerp.’’
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 

De Noordborg werd gebouwd in 1962 door N.V. Dok- en Scheepsbouw Maatschappij "Makkum" in Makkum Het schip meet BRT = 397 DWT = 518 De lengte is 48,55 m bij een breedte van 7,94 en een diepte van 3 meter. Het schip voer tot 1975 als Noordborg. Daarna voer het onder de namen Azolla, Alk,en Casper. Sinds juli is het wee de Noordborg, en wordt er gewerkt aan de restauratie van het schip.

— Willem Barentsz krijgt halve ton voor motor


Afbeelding van project Willem Barentsz

Dat het financieel zo goed gaat in Harlingen, gaat de Stichting Expeditieschip Willem Barentsz op een prettige manier merken. De vele vrijwilligers die aan de reconstructie van het schip werken, kunnen 50.000 euro tegemoet zien van de gemeente Harlingen. Hiervan koopt de stichting een milieuvriendelijke motor die ze zonder de bijdrage niet had kunnen kopen en waardoor het werk niet af kon komen.

De gemeenteraad looft het werk van de vrijwilligers en ziet het toeristisch belang van de werf en bezoekerscentrum: dit jaar kwamen bijna 9000 mensen bij de vorderingen op de werf kijken.

De gemeenteraad sprak gistermiddag en -avond over de begroting van de gemeente. Net als het college jubelden de meeste fracties over de gunstige positie: Harlingen investeert 500.000 euro in nieuw beleid.
Lees het gehele artikel op de bron: LC plus — Symposium Vrijwilligers in de onderwaterarcheologieSinds 2015 organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed jaarlijks een bijeenkomst voor vrijwilligers in de onderwaterarcheologie. Op het vorige symposium, in 2016, zijn een aantal initiatieven gestart en concrete afspraken gemaakt. We kijken op 25 november terug en we blikken vooruit: welke afspraken zijn gerealiseerd, wat zijn de leerpunten en hoe geven we dit alles een goed vervolg? Met u  onderzoeken we hoe we verder komen met het beheer en onderzoek van maritiem erfgoed.
Het symposium is open voor iedereen, wel graag aanmelden via dit aanmeldformulier.
25 november, van 9:30 tot 16:15.— Uitslagen Beurtveer en Strontrace


De Verwisseling vertrekt uit Workum, foto: Sven Timmanne

Vorige week werd in de Zeepost al vermeld in welke volgorde de schepen terug kwamen in Workum, in de Strontrace en het Beurtveer. Het Beurtveer had 16 deelnemers, de lichte Strontrace 6 en de zware Strontrace dit jaar helaas maar 1. Het Beurtveer doet allerlei verplichte ‘passagiershavens’ aan rondom het IJsselmeer. Alle wedstrijden zijn onder zeil, motorgebruik betekent strafpunten.

Bij het Beurtveer bleef het lang spannend omdat er veel verschillende routes gekozen waren. Bij de lichte Stront had de Verwisseling al gauw een grote voorsprong genomen op zijn tegenstanders. De Willem Jacob in de Zware Klasse moest het vooral tegen zichzelf opnemen.

Op woensdagochtend 25 oktober 02.43 was het de Overwinning die als eerste finishte bij het Beurtveer. Ook na alle herberekeningen bleek dit schip de winnaar van de Breilepel te zijn. De bemanning had de wedstrijd gevaren in 25 uur en 51 minuten. Om 05.13 klonk de scheepstoeter van de Oude Piet voor de binnenkomst van de Verwisseling. Wederom de winnaar van de Breilepel van de lichte Strontrace. De Willem Jacob kwam als eerste, maar ook als laatste binnen in de zware klasse: na 74 uur en 11 minuten. De laatsten zullen de eersten zijn, zoals ook heel toepasselijk op de truien van de bemanning van het schip stond.

Uitslag Beurtveer:
1. Overwinning, Joost Martijn
2. Welvaart, Chris Prins
3. Hendrika, Wietze van Lingen

Uitslag lichte stront
1. Verwisseling, Bas Krom
2. Nooit Volmaakt, Rob Ligtenberg
3. Vriendschap, Bernhard van Hemert

Uitslag zware stront
1. Willem Jacob

Voor alle uitslagen kijk je hier  — Weinigen durven Strontrace nog aan


Tekst en foto: Hajo Olij van de Fotoboot 

Weinig deelnemers dit jaar aan de 44ste Strontrace, in de zware klasse slechts één, de klipper Willem Jacob. Ook zonder directe tegenstanders is het een enorme klus om deze zware klipper uit 1889 van 26 meter van Workum naar Warmond te zeilen.

De Ringvaart bleek vaak niet bezeild en het jagen en bomen moest met de nieuwe bemanning opnieuw worden uitgevonden. Het lukte schipper Tsjerk Hessling Hoekstra zelfs de Zijl, een priegelsloot vlak voor Warmond op te kruisen. Nog nooit vertoond in de zware klasse. Het werd al met al een zware tocht, beulen en bikkelen, maar ook even een biertje en slapen, dik 74 uur hadden ze nodig.

De kraak Vooruitgang, klipperkraak Karin en de hevelaak Anna Mijntje hebben toegezegd volgend jaar weer mee te doen. Dat is hoog nodig, zonder nieuwe en vooral ook jonge deelnemers, dreigt de Strontrace de 50 jaar niet te halen.

In de lichte klasse was al van tevoren duidelijk dat het skûtsje Verwisseling van Bas Krom zou gaan winnen. Het werd de zesde keer en daarmee werd het record van de Rust na Arbeid van Rudolph le Poole geëvenaard.
Lees het uitgebreide artikel van Hajo Olij in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Tjalk Nooit Volmaakt 2e in Strontrace


De Nooit Volmaakt droogt de zeilen na de wedstrijd

Na iets meer dan 44 uur varen, kwam plaatselijk trots en historisch zeilschip ‘Skûtsje Nooit Volmaakt’ woensdag 25 oktober als tweede terug in de haven van Workum (Friesland). De Strontrace is een meerdaagse zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen. De deelnemers aan de Strontrace varen dezelfde route als de schepen die begin vorige eeuw koemest van de Friese Zuidwesthoek naar de geestgronden achter de duinen bij Warmond en Hillegom brachten. Nu brengen de schepen vanuit Workum als symbolische vracht 5 zakken gedroogde koemest naar Warmond. Na een tussenstop van een uur in Warmond, vertrekken de schepen weer naar het Friese Workum, met een zak bloembollen als retourvracht. Het gebruik van de motor is tijdens deze wedstrijd niet toegestaan.

 - “Hoogste resultaat”
Schipper Rob Ligtenberg: “Van de 15 Strontraces die ik heb gevaren, was dit mijn hoogste resultaat ooit. De keuze om op de heenreis de lange route over Lelystad te nemen pakte heel goed uit. Volgens de weersverwachting zou de wind maandagavond naar het zuiden gaan. Dat gebeurde ook en daarom zaten wij vlak onder de Oostvaardersdijk precies op de juiste plek, waardoor we zonder vaak overstag te hoeven gaan, Amsterdam konden bezeilen.” Daarbij kwam dat de schepen die voor de kortere route via Enkhuizen hadden gekozen op de heenreis, in een windstilte terecht gekomen waren.
Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwe Meerbode 
— Redding voor 248 jaar oude KeenesluisTijdens de Nationale Sluizendag is bekend gemaakt dat de Keenesluis voor een groot deel gerestaureerd wordt. Waterschap Brabantse Delta, provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en Rabobank West-Brabant Noord stellen hiervoor geld beschikbaar.

De vervallen Keenesluis ligt op de grens van Fijnaart en Standdaarbuiten. Hij is 248 jaar oud en wordt beschouwd als uniek erfgoed. De sluis ligt op een plek met een rijke historie en is omringd door natuur. Met het geld van Brabantse Delta, Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en Rabobank West-Brabant-Noord worden de stenen en het ijzerwerk van de Keenesluis toekomstbestendig gemaakt. De gemeente Moerdijk heeft geld gereserveerd voor een picknickplek naast de Keenesluis.Ook het scheprad wordt gereconstrueerd. Oorspronkelijk draaide zo’n scheprad in de Keenesluis om het water de polder uit te slaan.

Stichting Beleef de Keenesluis zet zich in om de Keenesluis volledig te restaureren. Sluizenexpert Jan Arends heeft in zijn restauratieadvies geadviseerd om de betonnen wand te verwijderen die in 1966 haaks op de sluismuren is geplaatst. Dan kunnen bootjes vanaf de Mark en Dintel weer door de Keenesluis varen.
Lees het gehele artikel op de bron: binnenvaartkrant 
— Documentaire over vroegmiddeleeuws schipIn juli 2016 werd in het zandwinningsgebied ‘Over de Maas’ tussen Alphen en Dreumel een vroegmiddeleeuws schip ontdekt. De werkgroep ‘Expeditie Over de Maas’ besloot dit schip vrij te graven, te documenteren en te bergen. Dit gebeurde in een tijdsbestek van tien dagen. Van de opgraving en berging van de ODM VI is door Stichting Tremele de documentaire ODM VI: Een vroegmiddeleeuws schip komt boven water gemaakt.
Kijk hier de docu van Jos van Koolwijk van 27 minuten op Youtube
— Mast Kamper Kogge doorstaat strengere inspectie

mas

Hij staat sinds vrijdag weer fier omhoog: de 22 meter hoge mast van de Kamper Kogge. De mast heeft onderhoud ondergaan en is zeer grondig geïnspecteerd. De veiligheidscriteria voor houten masten zijn aangescherpt, nadat vorig jaar een mast op een zeilschip brak en twee Duitsers doodde. De koggemast doorstond de test met vlag en wimpel en heeft een constructie gekregen om houtrot van binnen uit te voorkomen.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor
— HISWA met extra aandacht fun en gadgetsIn de RAI vindt van 7 t/m 11 maart 2018 de HISWA plaats. Naast prachtige boten is er volop aandacht voor andere zaken die het varen plezierig maken, van gadgets tot culinair.

De bezoeker komt in 2018 binnen via de haven aan de achterkant van het RAI complex, waar diverse deelnemers hun modellen in het water presenteren. Het hiernaast gelegen Strandzuid, neemt alvast een voorschot op de zomer; er is heerlijk eten en drinken en bij mooi weer kun je buiten zitten.

Lifestyle & Recreatie
De bezoeker kan direct naar de wereld die hem of haar het meest aanspreekt. Naast de zeven bestaande watersportwerelden (Sloep, Speed, Zeilen, Onderdelen & Accessoires, Shop, Funsports en Klassiek) is er deze editie speciale aandacht voor Lifestyle & Recreatie. Rondom een levendig pop-up restaurant vindt de levensgenieter alle zaken die het varen prettig maken: manieren om muziek te luisteren, heerlijke wijnen en culinaire tips, vaarroutes, vaarvakanties, handige gadgets en mooie modemerken om er stijlvol uit te zien op en aan het water.

Funsporten in de pool
Windsurfen, golfsurfen, kitesurfen, skimboarden, suppen, kneeboarden, longboarden en BMX – de sportieveling vindt alles van zijn of haar gading in de Funsports Xperience. Wegens overweldigend succes in 2017 is deze in 2018 maar liefst twee maal zo groot. Bezoekers kunnen zelf de verschillende sporten uitproberen in de 50 meter lange pool of op simulatoren. Bekende merken presenteren hun nieuwste gear. Je kunt de spullen direct testen of kopen en uiteraard ervaringen delen met andere funsportfanatics.
Meer info vind je hier  Berichten in de Zeepost van deze week:BBZ nieuws:

— Havens belangrijk aandachtspunt voor BBZ

Overig nieuws:

— Platte oester na halve eeuw terug in de Waddenzee
— Bontekoerace heeft een hoop wind
— De Muiderhardzeildagen verzeild

— Uitslagen Beurtveer en Strontrace

— Laatste wedstrijden: Slag in de Rondte en Waddenrace
— Spoorbrug over Van Harinxmakanaal dicht door storing

— Doeksen in 2019 duurder door belastingregels

— 4 provincies presenteren gezamenlijk toekomstvisie IJsselmeer
— Vrachtschip gestrand bij Langeoog

— Fikse bijdrage voor Tall Ships Races Harlingen

— School at Sea vertrokken met Thalassa
— Kamer wil actie tegen duurder kaartje Waddenveer

— Aangepaste NAM-studie over daling Waddenzeebodem

— Piet Paulusma voorspelt een ‘echte’ winter
— Dierenleven in de Waddenzee is stabiel


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN