Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 145, 25 okt. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVENNagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip


Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Overwinning als eerste beurschip terug in Workum

— Multifunctioneel kaartje Traditionele Schepen Beurs
— Voorlichtingsbijeenkomst certificaat van
        Onderzoek (CBB/CvO)


— Lege bietenschepen varen naar suikerfabriek

— Bietentocht eindigde in Steenbergen
— De IJsselkogge is een schip van wereldniveau

— Zeegang. Nederlandse scheepvaart in de achttiende eeuw

— Rijkswaterstaat publiceert verbeterde vaarkaarten

— IFKS denkt aan zeilen op zondag

— Scheepsmodellen van Willem Vos te zien in Sneek


— Evenementen komende week:


28 en 29 oktober, Bontekoerace, Hoorn
 
28 en 29 oktober, Muider Hardzeildagen

30 oktober t/m 3 november Slag in de Rondte— Overwinning als eerste beurschip terug in Workum


Beurtveer aan boord van de Overwinning

De Overwinning van Joost Martijn kwam vannacht rond half drie als eerste in de Beurtveer aan in Workum. Of dit voldoende is voor de overwinning moet morgen blijken tijdens de prijsuitreiking. Als tweede kwam circa 2 uur later de Hendrika binnen. Tegen 6 uur kwam de Deinemeid binnen, krap gevolgd door de Nicolaas Mulerius, die vlak voor de haven van Workum een 360 graden rondje draaide. Rond zeven uur kwamen de Hollandia en de Welvaart binnen. Opvallend is dat van de eerste vier binnenkomende schepen er slechts één charterschip is. De privé schepen presteerden bijzonder goed dit keer.


Beurtschepen liggen klaar in Workum

Een onderdeel van de tactiek in deze editie van het beurtveer was om de windstille avond van maandagavond goed door te komen. Daarna zou er een stevige zuidwesten wind komen waarbij snelle zeiltijden en havenmanoeuvres konden worden neergezet. Toch was de tactiek van de eerste schepen verschillend. De Overwinning ging eerst naar Medemblik, net als de Deinemeid. De Nicolaas Mulerius ging in een keer door naar Amsterdam, maar ook zij kwamen even vóór het Paard van Marken in de windflauwte terecht. Ze waren als eerste bij Durgerdam voor anker.

Daarna was het geweldig weer voor een beurtveer. Het was ’s nachts haast warmer dan overdag, 15 graden, en dat met een lopend windje dat kon worden afgekruist. Alleen Lemmer uit was in de wind.

De Waterman brak bij de start de giek van het grootzeil. Met een rif erin kon ze de wedstrijd voortzetten. De Moeke Zorn moest in de Block van Kuffelen de motor bij zetten. Omdat ze eigenlijk ook onderbemand was stopten ze de wedstrijd in Hoorn, vanwaar ze vanmorgen vertrokken naarWorkum.


De Verwisseling na het Naviduct van Enkhuizen

In de strontrace kwam de Verwisseling van Bas Krom als eerste binnen even na vijf uur. Het is de 6e overwinning in de licht stront voor dit schip. Ze werden wel geklopt door hun tegenstander in de ‘Strontrace Challenge’, een uitdaging tegen de transportfiets Bullit van Ellert, die in andere wedstrijden bemanningslid is van de Verwisseling. Hij fietste het parcours met 125 kilo stront, en kwam dinsdagavond rond half tien binnen. Hij had 400 kilometer gefietst tegen 280 km voor de Verwisseling. De transportfiets was te zwaar beladen en moest onderweg 14 spaken verwisselen.


De Willem Jacob zeilt van lager wal weg in Workum, foto: Sven Timmann

In de zware stront vaart alleen de Willem Jacob van Tsjerk Hesling Hoekstra, helaas zonder competitie. Na een zware wandeltocht van Amsterdam naar de Kaag besloten ze tot een goede nachtrust. Vanmorgen zijn ze om half negen weer verder gegaan.
Voor meer verhalen van de Beurtveer kijk je hier— Multifunctioneel kaartje Traditionele Schepen BeursWie een toegangskaartje koopt voor de 2e EOC-Traditionele Schepen Beurs, die half november op het Willemsoordcomplex wordt gehouden, krijgt echt waar voor zijn geld. Voor 8 euro heeft men niet alleen drie dagen lang toegang tot de beurs, maar ook gratis toegang tot het Marinemuseum en het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers.

Dit jaar wordt op 10, 11 en 12 november in het Nautisch Kwartier van het werfcomplex Willemsoord voor de tweede keer de EOC-Traditionele Schepen Beurs gehouden. "Bij de eerste editie, in november 2016, hebben we bij wijze van experiment eveneens de twee voornoemde musea bij ons evenement betrokken", zegt medeorganisator Paul Schaap. "Toen kon men met het toegangskaartje, in de vorm van een armbandje, naast de beurs ook al de beide musea gratis bezoeken. In totaal hebben vorig jaar circa 600 bezoekers hiervan gebruik gemaakt. Ook voor deze editie geldt deze aanbieding, maar nu willen we er graag meer publiciteit aan geven."Het nautisch element van de twee musea sluit perfect aan bij de doelgroep van de beurs. De samenwerking tussen de beurs en de twee musea is dit jaar verder uitgebouwd en zal hopelijk ook in de toekomst leiden tot meer samenwerking. De prijs van een toegangskaartje bedraagt 8 euro per persoon. Parkeren voor de beurshal is gratis. Extra dit jaar is dat voor geïnteresseerde bezoekers op de drie beursdagen om 14.00 uur een rondleiding over het werfcomplex wordt gegeven.

Beursorganisator Jet Sluik verwacht meer bezoekers dan vorig jaar. Het aantal standhouders dat zich al voor de beurs heeft aangemeld ligt aanzienlijk hoger dan in 2016 en is inmiddels de vijftig gepasseerd. En nog steeds melden bedrijven en organisaties zich aan. De kaartverkoop is op woensdag 18 oktober van start gegaan.Tijdens de beurs kunnen ook kaartjes aan de kassa worden gekocht.
Meer informatie: Jet Sluik (projectleider/beursorganisator)
06-31695654 of kijk voor meer info hier
— Voorlichtingsbijeenkomst certificaat van
        Onderzoek (CBB/CvO)
De kwartjes beginnen gelukkig te vallen, de tijd dringt en er is niet aan te ontkomen, na 30 december 2018 moeten alle pleziervaartuigen, dus oude bedrijfsvaartuigen en jachten langer dan 20 meter en schepen waarvan het product  van lengte, breedte en diepgang meer dan 100 is aan bepaalde eisen voldoen: het CBB/CvO.

U dient er rekening mee te houden dat na de noodzakelijke aanpassingen van uw schip en de aanvraag van de keuring het zeker 3 á 4 maanden duurt tot het certificaat is verstrekt.

In vervolg op de folderactie “Blijven varen” en eerder druk bezochte  voorlichtingsbijeenkomsten organiseert de LVBHB nog een voorlichtingsbijeenkomst in Leeuwarden. Op 29 november houdt Rob Klaassen van Akwadrant Scheepstechniek hier een presentatie over. Rob is keurder voor het CBB/CvO en gespecialiseerd in pleziervaartuigen, dus oude bedrijfsvaartuigen die niet meer beroepsmatig varen en moderne jachten. Aan bod komen onder andere de overgangsregeling “klaarblijkelijk gevaar” en de situatie na 30 december 2018.

Deze voorlichtingsbijeenkomst wordt gehouden op het schip de Stanfries aan de Willemskade in Leeuwarden en begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.
De toegang is gratis en ook niet-leden van de LVBHB  zijn van harte uitgenodigd.
U kunt zich aanmelden bij penningmeester@lvbhb.nl— Lege bietenschepen varen naar suikerfabriekHet is inmiddels een jarenlange traditie: de bietentocht tijdens de suikerbietencampagne. Maar liefst 29 traditionele bietenschepen varen al de hele week in etappes naar de suikerfabriek in Steenbergen. Donderdagochtend begon de laatste etappe van Sint-Annaland in Zeeland naar Steenbergen.

Het is donderdagochtend pas net licht als voorzitter Han van Veen de bel luidt. Het geluid kaatst over het water van de haven. De ene schipper wordt er door gewekt, de ander was al wakker en komt al in vol ornaat aanwandelen.

Want de outfit is een belangrijk onderdeel van de bietentocht. Mariska, met een wit mutsje op en een gehaakte doek om haar schouders, doet er vol overgave aan mee. “Vroeger liepen ze zo, dus dat hoort er nu ook bij.”Terug naar Steenbergen
Vorig jaar eindigde de vierdaagse nog in Willemstad, nu is het Steenbergen. “Er werd altijd al van Zeeland naar de suikerfabriek in Steenbergen gevaren, maar door de A4 die aangepast werd, is het tijdelijk in Willemstad geweest. Nu wilde de Suiker Unie dat we weer terug kwamen”, legt voorzitter Han van Veen uit, “dus dat hebben we gedaan.”

Hoewel de bietentocht met traditionele schepen vaart om het cultureel erfgoed in stand te houden, worden er al lang geen bieten meer vervoerd. Nou ja, nog maar een paar dan. Op ieder dek staat een mandje met een stuk of tien exemplaren. “Om de traditie in stand te houden,” legt Van Veen uit. “We zouden het wel willen doen met schepen vol, maar dan moeten we die ook zelf met de hand lossen en daar hebben we geen zin in.”
Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Brabant Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Bietentocht eindigde in SteenbergenDe bietentocht is een evenement dat in leven is geroepen om de geschiedenis en kennis niet verloren te laten gaan. Daarom doet de organisatie haar best om te zoeken naar verschillende historische schatten.

Zo verwelkomde dit jaar de SS George Stephenson de schepen op de laatste dag in Steenbergen. Dit is een nieuw gebouwd stoomschip in combinatie met elementen en onderdelen uit het verleden. Hoewel het historische stoomschip in feite nieuw is, bestaan het interieur en exterieur uit historische elementen. Het is daarmee een eerbetoon aan de scheepsbouw van de jaren 50.

Het schip draagt een steentje bij aan het symbolisch einde van de bietentocht in Steenbergen. Het is fantastisch dat, door een vernieuwde haven, een einde van de Bietentocht in Steenbergen weer mogelijk is. In Steenbergen vindt het laatste onderdeel van de bietentocht plaats. De bemanningen laten hun suikerbieten keuren door de keurmeester op de kade.

De samenwerking van de bemanning en de schepen onderling kan de bietentocht in stand houden. Niet alleen De schepen onderling helpen elkaar met het onderhoud en delen hun kennis. Maar ook de hulp van oer-hollandse trekpaarden, de suikerunie, de boterzachte mossels uit Yerseke en alle andere sponsors hebben de bietentocht tot een succes gemaakt.

Ook dit jaar heeft iedereen genoten van een bijzonder warme bietentocht. Een fraai schouwspel dat nodig is om toeschouwers te trekken. Maar ook om de nieuwe generatie weer de kneepjes van het vak te leren. En hiermee blijft de historie en daarmee de kennis in leven.


De winnaar: Rien sans Dieu

Hier de uitslag van de bietentocht 2017:

winnaars bietenkeuring:
1. Rien sans Dieu (wint de nieuwe wisseltrofee: peeje spa)
2. Anna Catharina
3. Avontuur

winnaars kiek van de week:
1. Rien sans dieu
2. Wi sille't besikje
3. Blijde aankomst

winnaars thema:
1. Rien sans dieu (wint de suikunie suikermand vol lekkers)
2. Blijde aankomst
3. vier gebroerders

Winnaar snelst gecorrigeerde zeiltijd:
1. Trouwe hulp ( wint tinnen bord)

En als laatste een overall winnaar van de beruchte gouden bietenbel: de RIEN SANS DIEU
Kijk hier voor een uitgebreid verslag van de bietentocht
En kijk hier voor de uitslag van de gecorrigeerde zeiltijden 
Of kijk hier voor de werkelijke zeiltijden  
— De IJsselkogge is een schip van wereldniveauDe kogel is door de kerk. De 15e-eeuwse kogge die in 2012 in de IJssel bij Kampen werd gevonden, wordt geconserveerd. Het afgelopen jaar is er onderzoek gedaan naar de haalbaarheid om het schip te behouden. Peter Jesse en Johan de Boer van Rijkswaterstaat zijn blij. Johan: 'Het schip is van wereldniveau.'

De kogge werd gebouwd tussen 1415 en 1420 en is daarmee een van de jongste en best bewaarde koggen ooit gevonden. De kogge werd op 10 februari 2016 onder grote publieke belangstelling gelicht van de bodem van de IJssel in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier. Vervolgens werd het wrak naar een speciaal gebouwd conserveringsstation van Stichting Batavialand in Lelystad gebracht. Daar is het afgelopen jaar door medewerkers van de Stichting Batavialand onderzocht of de kogge behouden kon blijven.


Detail van de kogge, foto: Wouter van Dusseldorp

Zowel Peter als Johan zijn werkzaam voor het programma Ruimte voor de Rivier en nauw betrokken bij het traject van de kogge. Vorig jaar oktober sprak Peter al uit goede hoop te hebben dat het schip behouden kon blijven. Op 17 oktober 2017 werd hiervoor de overeenkomst getekend. 'Dat proces heeft iets langer geduurd dan gedacht. We waren blij verrast door de kwaliteit van de kogge. Om goed onderzoek te doen ín de kogge moesten we bijvoorbeeld een steigerconstructie bouwen. Ook hebben we nationale en internationale experts om hun mening gevraagd. Dat kostte allemaal extra tijd', vertelt Peter.

 - Conservering en tentoonstelling
De komende 5 à 6 jaar wordt het schip geconserveerd. Een complex en tijdrovend karwei. Johan: 'Na het lichten is de kogge continu besproeid met water om ervoor te zorgen dat het hout bijvoorbeeld niet ging rotten.' Peter: 'De komende maand worden de sproeiers uitgezet en houden we het schip nat door in het station een luchtvochtigheid te creëren van 90%.' De kogge wordt vervolgens heel langzaam gedroogd door de luchtvochtigheid in de loods geleidelijk te verminderen. Bovendien wordt het schip besproeid met een kaarsvetachtige substantie. 'Hierdoor wordt het water als het ware uit het hout verdrongen', legt Johan uit.
Lees het gehele artikel op de bron: Rijkswaterstaat
— Zeegang. Nederlandse scheepvaart in de achttiende eeuwIn het boek “Zeegang. Zeevarend Nederland in de achttiende eeuw” gaat Jaap Bruijn, emeritus hoogleraar Zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, in op alle facetten van de Nederlandse scheepvaart in de achttiende eeuw. Alles wat je wilt weten over het scheepsleven bij de VOC, koopvaardij, marine, zeevisserij en walvisvaart komt aan bod: de motivatie van de zeegangers, hun sociale achtergronden, het leven aan boord, de arbeidsvoorwaarden, medische en geestelijke verzorging aan boord en het contact met het thuisfront.

Bruijns boek is goed leesbaar, logisch gestructureerd en gebaseerd op uitgebreid bronnenonderzoek. De fraaie illustraties maken Zeegang helemaal compleet. In twaalf hoofdstukken loodst Bruijn de lezer behendig door de geschiedenis van de achttiende-eeuwse scheepvaart. Daarbij krijgen alle details aandacht, zoals de dagelijkse routine aan boord, de diverse werkzaamheden op schepen en de ontgroening van nieuwelingen aan boord van schepen.

In Zeegang wordt beschreven hoe jonge jongens en mannen bij de zeevaart terechtkwamen en een schip vonden, meermalen onder moeizame omstandigheden. De arbeidsvoorwaarden en de werkzaamheden komen aan de orde, evenals het dagelijks leven aan boord, de voeding en de medische en geestelijke aspecten. Soms waren er passagiers of werden slaven vervoerd, de visserij en de jacht op walvissen waren altijd onzeker. De vijf vaarten worden daarna afzonderlijk geschetst en tot slot ook het thuisfront.
Lees het gehele artikel op de bron: Historiek 
Hier kan je het boek bestellen voor € 29,50 
— Rijkswaterstaat publiceert verbeterde vaarkaarten


IENC kaarten zijn super gedetailleerd, maar geven geen dieptes aan

Inland Electronic Navigational Charts (IENC’s) zijn een onmisbaar hulpmiddel voor een veilige scheepvaart. De verbeterde IENC’s van Rijkswaterstaat zijn actueler en kwalitatief hoogwaardiger waardoor zowel de beroeps- als de recreatievaart over een beter beeld van de vaarweg met nog meer relevantie kenmerken beschikt. Zo zijn in de nieuwe vaarkaarten onder andere autoafzetplaatsen, doorvaarthoogtes en permanent afgemeerde schepen te vinden. De IENC’s zijn gratis te downloaden via www.vaarweginformatie.nl.

Rijkswaterstaat gaat in de komende maanden in gedeeltes de nieuwe IENC’s publiceren van alle Rijksvaarwegen in Nederland van CEMT-klasse 5a en hoger (>110 m). De eerste set kaarten van de grote rivieren zijn nu gratis te downloaden. De verwachting is dat alle bestaande vaarkaarten de komende maanden door een nieuwe versie vervangen zullen zijn. Opmerkingen en verbeterpunten zullen daarna worden meegenomen in nieuwe versies.
Voor downloaden van ENC en IENC kaarten kijk je hier 
— IFKS denkt aan zeilen op zondag
 


De schippers van de IFKS buigen zich volgende maand over een voorstel om tijdens de kampioenschappen op zondag te gaan varen.

Het verzoek is de afgelopen jaren al vaker voorbijgekomen, maar deze keer wordt het serieus opgepakt. Aanleiding zijn de vele afgelastingen tijdens het afgelopen kampioenschap. Door te harde wind of juist windstilte moesten meerdere wedstrijden worden afgelast. Idealiter worden die later tijdens de week ingehaald, maar het volle tijdschema laat daar weinig ruimte voor.

Door de rustdag op te schuiven van zondag naar later in de week, ontstaan meer inhaalopties. Een aantal schippers en het wedstrijdcomité hebben daar om gevraagd.

De schippers stemmen volgende maand over een plan om de rustdag voortaan op woensdag of donderdag te houden. Inhaalwedstrijden zullen plaatsvinden op de Tsjûkemar, zoals dit jaar ook al gebeurde. Na de stemming neemt het bestuur een definitief besluit.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Scheepsmodellen van Willem Vos te zien in SneekIn het Fries Scheepvaart Museum is een tentoonstelling gestart met scheepsmodellen van Willem Vos, de bouwmeester van de VOC-replica de Batavia.

We kennen hem als de man met de grote baard, die de leiding had bij de bouw van de Batavia in Lelystad. Minder bekend is dat Willem Vos, voordat hij aan het grote avontuur in Lelystad begon, een tijdland in Friesland heeft gewoond. In 1975 verhuisden Willem en Mada Vos met hun gezin van hun geboortedorp Broek in Waterland naar Sint Jacobiparochie. Het baarde veel opzien, omdat hij daar in zijn tuin een botter bouwde.

Hij maakte er ook schepen in het klein. Dat heeft hij ook voor het Fries Scheepvaart Museum gedaan. In 1982 maakte hij een model van een smakschip en enkele jaren later volgde een groot model van een fluitschip. Al vanaf zijn 25ste was Willem Vos gegrepen door de bouw van houten schepen. Hij verdiepte zich in het oude ambacht en droomde ervan dat hij ooit nog eens een grote driemaster uit de 17e-eeuw zou gaan bouwen.

Hij maakte intensief studie van de boeken van oude scheepsbouwmeester als Nicolaas Witsen en Cornelis van IJk. Tijdens het maken van het scheepsmodel van de fluit had hij hier veel profijt van. Het model van deze driemaster bracht hem weer dichter bij zijn oude droom om ooit ook nog eens een dergelijk schip in het echt te bouwen. Met het VOC-schip de Batavia werd zijn droom werkelijkheid.
De modellen zijn te zien in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek tot 7 januari 2018.
Kijk hier voor meer infoBerichten in de Zeepost van deze week:
— Overwinning als eerste beurschip terug in Workum
— Waddenfonds heeft 9,5 miljoen euro subsidie te verdelen
— Na 359 vaarbevoegdheden…

— Succesvol “Wat is Wad” met een jaar verlengd
— Multifunctioneel kaartje Traditionele Schepen Beurs
— Eensgezindheid wint Kuiper Brandarisrace

— Groei riviercruises vlakt af
— Trintelzand: een gebied vol leven
— Zorgen over plannen peilverhoging IJsselmeer

— Visstand IJsselmeer-Markermeer: gedeelde werkelijkheid
— Doop Elbrich bekroning succesvol eerste seizoen
— Veerbootkaartje wordt echt niet zo veel duurder

— ‘Zeilen is voor de elite'
— OM: werkstraffen en boete ivm gezonken schelpenzuiger

— Rijkswaterstaat publiceert verbeterde vaarkaarten
— Stadshavens Medemblik wil haven voorcruiseschepenScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN