Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 144, 18 okt. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN

Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip


Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

FikkersVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Historische Logger Insulinde naar de sloop
— Vlag via Kaap Hoorn terug in Hoorn
— Schippers van Weleer: Gerardus Cornelis Boekweit (60)
        Schipper 1974-1989


— Kiek van de Dag in de Bietentocht

— Deinemeid wint B-klasse Klipperrace
— Strontrace Challenge: skûtsje vs fiets

— Conservering IJsselkogge gaat zes jaar duren

— Tall Ships Race wil westerlingen lokken

— Scheepswerf CMS in acute problemen door asbest

— Liereliet Festival 2017 20-23 oktober

— Evenementen komende week:


21 en 22 oktober, Brandarisrace, Harlingen

21 oktober, Rondje Tiengemeten, Willemstad
 
20 t/m 28 oktober, Strontrace / Beurtveer/Visseijdagen, Workum— Historische Logger Insulinde naar de sloopDe Nederlandse logger Insulinde ligt bij het schrootbedrijf Antillean Scrap Company op Curacao. De eigenaar, de internationale BK group, heeft het schip in goed vertrouwen van de vorige eigenaar over genomen. Ze hebben er feesten op gehouden en tochten mee gemaakt. Er waren grootse plannen om het schip te verbouwen en voor de komende 20 jaar aan te pakken.

Na het strippen van het schip bleek het schip in zo slechte staat dat renovatie geen verantwoorde investering zou zijn. Achter de betimmering bleek het erg slecht te zijn. Uitbater van het schip, Perry van de Mosselaer vertelt in het Antilliaans Dagblad: “We voelen ons voor de gek gehouden en vinden het verschrikkelijk dat het schip niet meer zal varen.”Er is nog gekeken om het schip als duiklocatie te laten zinken, maar dat bleek ook niet zo simpel. De eigenaar van het sloopbedrijf wil nog wel kijken of het schip echt gesloopt moet worden. Er is nog een kans dat het wordt omgebouwd tot restaurant, waardoor het toch deel blijft uit maken van het straatbeeld van Curacao, het schip lag altijd aan de Handelskade.
— Vlag via Kaap Hoorn terug in HoornDe bijeenkomst van de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn Vaarders in de Oosterkerk kende zondagmiddag een bijzondere verrassing. De vlag die twee jaar geleden vanuit Hoorn naar Kaap Hoorn reisde op de bark Europa, kwam weer terug naar de thuisstad.

De Stichting Nederlandse Kaap Hoorn Vaarders kwam bijeen in de Oosterkerk voor een uitgebreid programma. Niet zomaar in de Oosterkerk, want dit is de plek die nog steeds wordt beschouwd als het vertrekpunt voor de bijzondere reizen die vanuit Hoorn in de zeventiende eeuw werden ondernomen. Daarbij werd voor het eerst het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika gerond door Jacob LeMaire en Willem Schouten.

Dat dit 400 jaar geleden gebeurde, werd in 2015 en 2016 uitgebreid herdacht, onder meer met een vaartocht van de bark Europa, onder leiding van kapitein Klaas Gaastra. Hij kreeg in 2015 uit handen van wethouder Ben Tap de vlag van Hoorn overhandigd. En met deze vlag in top rondde Gaastra in december 2015 de kaap.

Zondag kwam Gaastra in de Oosterkerk vertellen over zijn avonturen en daarbij had hij een cadeau meegenomen: de bewuste vlag. Hij overhandigde deze aan wethouder Tap, die hem op zijn beurt schonk aan de stichting. Die hebben hun onderkomen en museum aan het Achterom en daar zal de vlag deel gaan uitmaken van de collectie.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Schippers van Weleer: Gerardus Cornelis Boekweit (60)
        Schipper 1974-1989Kees Boekweit heeft als berger en kapitein van de sleper IJsvogel tientallen schepen omhooggehaald. (Archieffoto Bas Klimbie)

Over Kees Boekweit kun je zeggen dat hij in een verkeerd tijdperk is geboren. Zijn passie voor stoom is zo groot dat hij er liefst voortdurend mee doende is. Dat begon als kind. Een vriendje nam een bij de vuilnis gevonden stoommachientje mee. Ze stookten het ding op, waarna Kees zo enthousiast werd dat hij zijn moeder vijf gulden ‘aftroggelde’ om het ding te kunnen kopen.

Toen zijn broer jaren later vertelde dat er een stoomsleper in Vlaardingen lag, fietste Kees er direct heen. Twaalf jaar was hij, met maar één missie: varen op die stoomsleper. Het duurde even voordat de sleepbootkapitein toegaf, maar daarna was Kees voorgoed verkocht. ‘School werd onbelangrijk, ik wilde enkel nog varen op een stoomsleepboot.’ Maar het stoomtijdperk was meer dan een halve eeuw voorbij toen hij van de LTS kwam. Dus ging hij bij de roeiers, zoals zijn vader.

Kees was pas 17, een opleiding bij de Rotterdamse Koninklijke Roeiersvereniging Eendracht was er niet. Hij zat een jaar bij een begeleider op de boot. Die leerde hem het werk: ‘Losmaken, vastmaken en verhalen van zeeschepen en alles daartussen.’
Lees hier het gehele artikel van Corine Nijenhuis.
— Kiek van de Dag in de BietentochtTijdens de Bietentocht van Goed naar Steenbergen wordt dagelijks een ‘Kiek van de Dag’ gekozen. Op de eerste dag was de “Trouwe Hulp” de winnaar met bovenstaande foto.

Op dinsdag won het schip 'Wisillelitbesilkje' met onderstaande fotoDe Bietentocht wil de geschiedenis van het bietenvervoer over water in stand houden. De 29 deelnemende traditionele platbodems varen met symbolische hoeveelheden bieten die elke morgen gebracht worden met dank aan de Suikerunie en aan boord genomen worden in een rieten mand. Tijdens de tocht is het de uitdaging zo traditioneel mogelijk te varen. Dit betekent zo min mogelijk op de motor varen, geen elektrische lieren te gebruiken etc. Er wordt aangemoedigd zoveel mogelijk oude technieken te gebruiken, hiervoor krijg je extra punten terwijl bijvoorbeeld op de motor varen strafpunten oplevert.
Vandaag zeilen de schepen van Zierikzee naar St. Annaland, morgen gaan ze verder naar Steenbergen, waar de suikerfabriek staat van de Suikerunie.
Kijk hier voor meer info over de Bietentocht  — Deinemeid wint B-klasse KlipperraceAfgelopen weekend werd de Klipperrace in Enkhuizen gevaren. Het zeilend woonschip Deinemeid van Jorrit Jouwsma won overtuigend in de B klasse, na twee eerste plaatsen op zaterdag en zondag. 

Op zaterdag vertrokken 33 klippers met een indrukwekkende anker start vanuit het Krabbersgat. Het was prachtig zeilweer met een zuidwesten wind van 4 en af en toe 5 beaufort. Bij de briestedenrace is er de keus uit 6 verschillende routes. Het veld splitste zich in twee groepen, één groep klippers koos voor Stavoren-Urk, een andere groep ging eerst naar Urk. Daar koos de meerderheid voor Stavoren, en dat bleek het snelste rondje. De klipper Eensgezindheid werd eerste, gevolgd door de Isis en de La Bohème. De Egberdina werd vierde.Verrassende winnaar in de B-klasse was de Deinemeid van Jorrit Jouwsma. Hij had gekozen voor Urk Medemblik en had deze langere route meer dan goed gemaakt op het ruime rak vanaf Medemblik. Tweede was de Bontekoe, gevolgd door de Eendracht.

De Olympische baan op zondag was veel drukker en intensiever dan de Driestedenrace. De A-klasse werd gedomineerd door eenmasters op de eerste vier plaatsen: La Bohème, Hoge Wier, Hendrika en de Willem Jacob. De snelle Eensgezindheid werd gediskwalificeerd na een incident met de Hoge Wier.
Het was een spannende wedstrijd waarbij verschillende schepen binnen anderhalve minuut na elkaar finishten. De Hendrika is ook een zeilend woonschip dat in het geweld van professionele charterschepen bijzonder goed voer. In de B klasse won opnieuw de Deinemeid, gevolgd door de Eendracht en de Strijd.
Voor alle uitslagen kijk je hier 
Voor een drone-video van de ankerstart kijk je hier
Lees ook het meer uitgebreide verslag van Gijs van Hesteren in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Strontrace Challenge: skûtsje vs fietsDe Strontrace is ieder jaar weer een grote uitdaging. De Verwisseling neemt deel in de Lichte Klasse en zal alles op alles zetten om de titel te verdedigen. Dit jaar krijgt de wedstrijd voor de Verwisseling echter een extra dimensie. Het team, bestaande uit Bas, Jelmer, Bram en Thewis, is namelijk uitgedaagd door Ellert, fietskoerier en lid van het reguliere wedstrijdteam. Hij gaat proberen om de Strontrace op de fiets sneller af te leggen dan de Verwisseling.

Maandag 23 oktober klinkt om 13:00 uur het startsein in de haven van Workum. De route leidt langs alle checkpoints die de schepen uit de Strontrace ook aandoen. Dit resulteert in een afstand van 400 km. Net als de schepen worden voor de fiets langs het Noordzeekanaal normtijden van 3 en 5 uur gehanteerd. Maar de uitdaging is natuurlijk niet compleet zonder de stront, dus ook op de fiets gaan 5 zakken kunstmest mee naar Warmond. Omdat deze samen al 125 kg wegen en er natuurlijk ook het een en ander aan proviand, kleding en reservematerialen meegenomen wordt, is een speciale fiets nodig. Dit is een fiets van het type Bullitt, gemaakt door Larry vs Harry. Een vrachtfiets die in de koerierswereld veel gebruikt wordt voor groot en zwaar transport.Vanzelfsprekend is hulp van derden voor zowel de Verwisseling als de fiets niet toegestaan. Wat wel mag en waar beide partijen op hopen is zo veel mogelijk support. Aanmoedigen langs de route, maar ook via alle digitale kanalen, zal ze net dat beetje extra energie geven waarmee ze elkaar hopen te verslaan.

Om die eerste betrokkenheid aan te wakkeren hebben we deze poll geplaatst. Hier kun je voorspellen wie jij denkt dat de Strontrace als snelste volbrengt. Onder degenen die de winnaar juist voorspellen verloten we een aantal leuke prijsjes. Daarnaast zullen we iedereen naderhand een mail sturen met een mooi verslag en uitnodiging voor de “Vrienden van de Verwisseling”.

Om gedurende de wedstrijd de strijdende partijen op de voet te kunnen volgen heeft Stichting Zeilvaart Warmond ook voor de fiets een tracker beschikbaar gesteld. Deze kun je hier terugvinden. Vanzelfsprekend volgen gedurende de race ook regelmatig updates van de Verwisseling en de fiets. Om te voorkomen dat ze elkaars positie tijdens de race te weten krijgen, gebruiken ze hun eigen kanalen.
Lees het gehele artikel op de bron: Skûtsje Verwisseling Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Conservering IJsselkogge gaat zes jaar duren


Foto’s: de IJsselkogge in Lelystad, foto’s: Wouter van Dusseldorp

Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed tekenden dinsdag in Lelystad voor de conservering van het middeleeuwse schip de IJsselkogge. De hele conservering zal naar schatting zo’n vijf tot zes jaar in beslag nemen en kost ongeveer 1,5 miljoen euro.

Op 10 februari 2016 werd onder grote publieke belangstelling de IJsselkogge van de bodem van de IJssel gelicht. Het schip is overgebracht naar het conserveringsstation van Stichting Batavialand in Lelystad. Daar hebben medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoek gedaan naar de kogge en de mogelijkheden voor conservering. Dat gebeurt door een combinatie van geconditioneerd drogen en het besproeien met een soort hars, polyethyleenglycol (PEG).In Batavialand is op dinsdag 17 oktober het conserveringsbesluit IJsselkogge getekend, tijdens een werkbezoek van minister Bussemaker van Cultuur. Martin Hoenderkamp, programmadirecteur Ruimte voor de Rivier van Rijkswaterstaat, Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Hans Maris, directeur Stichting Batavialand zetten hun handtekening onder het document dat er voor zorgt dat de conservering van dit bijzondere schip nu daadwerkelijk start.

Martin Hoenderkamp: “Ik ben blij dat we vandaag het conserveringsbesluit hebben getekend. Deze operatie had heel veel om het lijf en is bijna net zo indrukwekkend als het koggeschip zelf. Wij hebben bij een aantal Ruimte voor de Rivierprojecten bijzondere vondsten gedaan, maar dit is er een van wereldklasse!”

Susan Lammers: “Dit schip is belangrijk Nederlands erfgoed. Wij voelen ons allemaal verbonden met onze maritieme geschiedenis en de IJsselkogge is hier een zeer aansprekend voorbeeld van. Door het besluit om de kogge te conserveren, zorgen we er voor dat de kogge eeuwigheidswaarde krijgt.”
Lees het gehele artikel op de bron: Brugnieuws 
— Tall Ships Race wil westerlingen lokken
 


Een historische tocht met beurtvaartschepen moet helpen om volgend jaar meer Amsterdammers naar de Tall Ships Races in Harlingen te trekken.

Frits Grijpstra, gemeenteambtenaar en voormalig havenmeester van de Zeehaven, verdiepte zich in de geschiedenis en organiseert de tocht. ,,De handel tussen beide steden begon al in 1540. Hoewel Amsterdam met meer steden zulke uitwisselingen had, was die met Harlingen zeer intensief. Zeker in de zeventiende eeuw ging er elke dag een beurtschip heen en weer’’, weet Grijpstra.

Het aantal Amsterdammers dat bij de eerste editie van de Tall Ships Race in 2014 naar Harlingen kwam, viel tegen. Grijpstra zocht daarom gericht naar een connectie tussen beide steden. Het Harlinger gemeentebestuur, dat contacten heeft met Sail Amsterdam, hoopt bij de volgende editie van de Tall Ships Race bezoekers te trekken die ook van Sail houden.

In de dagen voorafgaand aan de Tall Ships Race, van 3 tot en met 6 augustus, vaart de stoet van zo’n 25 beurtschepen de tocht van weleer. Rond- en platbodems zoals de Lemsteraak varen met gasten richting Enkhuizen om de dag erna in Harlingen aan te komen. In alle drie steden is er een cultuur historisch programma. Bij binnenkomst van de Tall Ships op 3 augustus in Harlingen vaart de klassieke zeilvloot de schepen tegemoet. De organisatie hoopt dat er minimaal vierhonderd mensen meevaren.
Lees het gehele artikel op de bron: LC  
— Scheepswerf CMS in acute problemen door asbest
 


De levering van met asbest vervuild straalgrit brengt CMS-werf in Leeuwarden in acute problemen. Het loon van de 48 medewerkers is vorige maand niet betaald.

Hoofd bedrijfsbureau Tjitze Stiensma bevestigt dat de geldstroom naar de Leeuwarder scheepswerf vrijwel tot stilstand is gekomen. Er wordt hard gewerkt aan een overbruggingskrediet, ‘en dat ziet er positief uit’. Niettemin wordt het spannend of CMS-werf het op lange termijn gaat redden als er niet snel een oplossing komt, voorspelt Stiensma.

De onderneming die zich toelegt op de (ver)bouw van historische schepen tot woonschepen kwam in de problemen door de levering van straalgrit door Eurogrit, dat vervuild was met asbest. Zo’n 225 ton van het spul op het terrein wacht op afvoer. Tot die tijd is de werf gesloten.

Het Dordtse bedrijf Eurogrit heeft het met asbestvezels vervuilde straalgrit geleverd aan zo’n 140 bedrijven in het land. Diverse onder hen hebben personeel naar huis moeten sturen, omdat het spul niet gebruikt mag worden.
Lees het gehele artikel op de bron: LC 
— Liereliet Festival 2017 20-23 oktoberIeder jaar haalt Liereliet de beste muzikanten op het gebied van maritieme muziek naar Workum. En niet alleen uit Nederland, maar ook van buiten de landgrenzen, zelfs van de andere kant van de oceaan. Dit jaar vindt het Liereliet Festival plaats van vrijdag 20 tot en met maandagochtend 23 Oktober.

— Vrijdagavond met Lynn Noel
In 2017 zal de zangeres Lynn Noel havenstadje Workum aandoen en ons vermaken met liedjes en verhalen uit de Noord- Amerikaanse pelshandel. Peddel mee met de 'voyageurs' in hun kano's van boombast; ga met ze mee de rivier op, van Old Montreal naar de midzomerse samenkomsten aan de oevers van Lake Superior. De vrijdagavond, dit jaar voor het eerst in de boerderij van Jacob van der Valk en Trudi Vervaart, staat geheel in het teken van bovengenoemde artieste.


Lynn Noel

— Shanty Concert en Singaround
De hele zaterdag staat in het teken van traditie, want op zaterdagavond is er zoals ieder jaar in de Doopsgezinde Kerk van Workum, het kerkje met de prachtige akoestiek, het Shanty Concert.

In 2017 bezoeken naast Lynn Noel uit de V.S., de Keelers het festival in Workum. Deze groep uit New Castle is al sinds 1986 bij elkaar. A capella zingen ze hun shanties op menig festival, zowel in Engeland als over de hele wereld. Eén van de leden kennen wij al jaren, Jim Mageean, want hij is als zanger al sinds 1980 bij het Liereliet Festival aanwezig.

Tijdens het Shanty Concert kan het publiek de refreinen meezingen, net als de bemanning vroeger op de handelsschepen. Na dit concert gaan we met z’n allen naar Kultuerhús de Klameare voor de Singaround. Hier worden om beurten maritieme liedjes gezongen, waarbij de inbreng van het publiek welkom is.

— Van Koffieconcert tot Zonder Deining
Op zondag is er nog een kans om in boerderij ‘Op de Hoek van Stal’, naar  Lynn Noel, the Keelers en Nanne en Ankie te luisteren. Daarna is er tijdens de nautische markt op en rondom de sluis en de Blazerhaven muziek van the Roaring Fifties en Onstuimig Schuim. En wie vanaf 15.00 een kijkje neemt in de Groene Loods kan het Open Podium van ons festival beluisteren. Om 17.00 zullen de artiesten van het Shanty Concert, in de boerderij 'Op de Hoek van de Stal', hun ‘droge voeten repertoire’, ten gehore brengen.


The Keelers

Dit jaar zal de Strontweek gezamenlijk worden afgetrapt met alle verenigingen.
Beginnend met het 'oprotbuffet'. en gevolgd door de jonge band Plunder (en gastmuzikanten). Plunder is een Nederlandstalige pirate partyfolkband uit Leeuwarden. De
groep maakt dansbare liedjes over tergende liefde, lonkende lust en verlangen naar vrijheid en zorgt altijd voor leven in de brouwerij. Met een optreden van dit bijeengeraapte zootje schorem wordt elke plek die het gezelschap aandoet gegarandeerd geplunderd! De toegang tot dit feest is gratis.

Op maandag zingen muzikanten van het Liereliet de bemanning van de schepen It Soal in, op weg naar het IJsselmeer.
Voor meer informatie kijk je hierBerichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— ALV BBZ op 22 november

Overig nieuws:


— La Bohème en Deinemeid winnen Enkhuizer Klipperrace
— Bruine vloot: langer charter dan vrachtvaarder
— Vispassages zijn goed voor de visstand

— STCW refreshers
— Vliegroutes boven IJsselmeer en Markermeer
— ‘Stop-inn’ voor tijdelijk opslaan van de kwast

— Logger Insulinde naar de sloop
— Tall Ship vaart jachthaven in

— Tall Ships Race wil westerlingen lokken
— Eerste autonome en emissie vrije containerschipScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN