Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 143, 11 okt. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip


Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN nieuws:

— Voorzitter Federatie Varend Erfgoed Nederland treedt af

Overig nieuws:

— Uitnodiging Historisch wWekend Den Helder
— UK 114 Jonge Jacob blijft behouden
— Vermist woonschip was snel weer terug

— Ligplaatsen vrij in Museumhaven Willemsoord

— Middeleeuwse punter en aak zijn vernietigd
— Reddingboot redt reddingboot

— Bietentocht van 15 t/m 19 oktober

— Het jagen van schepen met paarden
— Jonge jongens gaan sleepboot Bertha opknappen

— Nieuw Maritiem Museum Antwerpen

— Strontweek van 20-28 oktober
— Visserijdagen Workum van 20 t/m 28 oktober

— Liereliet: Internationaal Festival van Maritieme Muziek

— Race of the Classics van start
— Hoorn beslist over lot Halve Maen

— Traditionele Schepen Beurs over de weg

— Muider Hardzeildagen op 28 en 29 oktober
— Oude tjalk zwaar beschadigd na brand op scheepswerf

— Vondsten van VOC-schip Rooswijk blijven jaar in Engeland

— ‘Red de West-Hinder’
— Spectaculaire VR “Journey Dare to Discover”


— Evenementen komende week:


10 t/m 15 oktober, Race of the Classics YP, Rotterdam-A'dam

14 en 15 oktober, Klipperrace, Enkhuizen

16 t/m 19 oktober, Bietentocht, Zeeuwse en Zuid-Hollandse Delta

16 t/m 18 oktober, Blue Peter Hardzeildagen, GrevelingenFVEN nieuws

— Voorzitter Federatie Varend Erfgoed Nederland treedt af
 


Met ingang van 7 december aanstaande treedt Marja Goud af als voorzitter van Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN). Ook vicevoorzitter Erik Pluimers stopt met zijn bestuursfunctie. De komende maanden worden op hun aanraden de organisatiestructuur en kerntaken van de FVEN door de deelnemende partijen (behoudsorganisaties) onder de loep genomen.
 
Belangen zijn eigenlijk te groot voor een vrijwilligersorganisatie
Goud: “Tijdens mijn voorzitterschap bleek dat een aantal tijdrovende taken van de FVEN niet door een zeer klein team, bestaande uit een onvolledig Dagelijks Bestuur en enkele adviseurs, uit te voeren is. Het onderhouden en uitbreiden van het Nationaal Register Varend Erfgoed is één van onze kerntaken en vraagt veel tijd van de betrokken vrijwilligers.

Dit register is een belangrijk middel om aan te tonen wat de omvang én het belang van ons varend erfgoed is. Deelname aan koepels zoals MCN (de koepel voor mobiel erfgoed) en de FIM (federatie instandhouding monumenten) zorgen er tegelijkertijd voor dat we -met een bredere blik op het erfgoedveld- zelf in staat zijn een goed beleid te ontwikkelen. De belangen met betrekking tot wet- en regelgeving zijn zeer groot.

Eigenlijk te groot om als vrijwilligersorganisatie te behappen.
Vooral de laatstgenoemde urgente taken hebben mij veel tijd gekost, waardoor het echte besturen van de organisatie er naar mijn idee bij in schoot.  De huidige ontwikkelingen en taken vragen om een andere organisatiestructuur. De aankondiging van mijn aftreden en dat van vicevoorzitter Erik Pluimers zorgt er nu -bot gezegd- voor dat herzien van de organisatie de hoogste prioriteit krijgt.”

Einde FVEN nieuws
— Uitnodiging Historisch weekend Den HelderSinds jaar en dag wordt er in Den Helder een Historisch weekend georganiseerd, dat geheel draait om Mobiel Erfgoed. Het evenement, dat de laatste jaren voornamelijk bestond uit Rijdend Erfgoed, kent een geschiedenis waarbij ook Varend Erfgoed veelal aanwezig was. Daarnaast is er altijd de historische verzamelmarkt, terwijl er ook wordt opgetreden door o.a. de historische blaaskapel “de Knorhanen”.

De organisatie wil graag dat de deelname vanuit het Varend Erfgoed wordt vergroot en nodigt alle schepen van de vijftien bij het FVEN aangesloten organisaties uit om rondom het weekend van 23 en 25 juni 2018 de haven van Den Helder binnen te varen en zich als deelnemer te melden aan het Historisch weekend.

Het evenement vindt plaats op en rond de oude Rijkswerf Willemsoord, een voor vele schepen bekende omgeving van o.a. de edities van SAIL Den Helder. Noteer de data alvast in Uw agenda – inschrijving kan vanaf eind dit jaar via een speciaal formulier dat wordt geplaatst op de website
— UK 114 Jonge Jacob blijft behoudenUrk - Dankzij een bijdrage van 17.500 euro van Stichting Het Goede Schip blijft de UK 114 ‘Jonge Jacob’ behouden voor de toekomst. Het schip, dat ruim 33 jaar eigendom was van tekstdichter Lennaert Nijgh, is nu eigendom van Stichting Urker Botter.

Fokke Hoekstra, de voorzitter van Stichting Het Goede Schip, overhandigde de cheque woensdagmiddag aan de voorzitter van Stichting Urker Botter. Het geld, dat werd ingezameld door het organiseren van een benefietconcert en via donaties, wordt gebruikt voor de renovatie en het onderhoud van dit 'cultureel muzikaal erfgoed'.

De UK 114, een voormalig vissersschip, was meer dan 33 jaar eigendom van Lennaert Nijgh. Hij schreef en bedacht prachtige teksten op het schip. Het schip, dat ook bekend staat als 'De Jonge Jacob' en dat door Lennaert liefkozend 'het goede schip' werd genoemd, kwam na Lennaerts overlijden terug naar Urk. Dat was de wens van de tekstdichter.
Lees het gehele artikel op de bron: Flevopost  
— Vermist woonschip was snel weer terugHet Leeuwarder woonschip Soulmate, waar de politie sinds vorige week naar zoekt, lag afgelopen woensdag alweer in Leeuwarden.

Onduidelijk is wanneer de Soulmate precies is teruggekeerd. Volgens de politie heeft het schip enige tijd in Wergea gelegen voordat het gisteren terugkeerde naar de stad. ,,Er zijn een paar cosmetische ingrepen gedaan om het schip onherkenbaar te maken’’ zegt woordvoerder Anthony Hoogeveen. Zo waren de boegtekens verborgen en de naam van het schip verplaatst.

Bron voor de verdwijning van de Soulmate is volgens de politie een echtelijk conflict. De rechter zou het schip aan één van de echtelieden hebben toegewezen. De ander is daarna met het schip vertrokken. Er is aangifte gedaan van verduistering. De 66-jarige schipper is aangehouden voor verduistering. De man is volgens de politie niet de eigenaar van het woonschip.
— Ligplaatsen vrij in Museumhaven Willemsoord


De gracht aan de westkant van Willemsoord, foto: PAS publicaties

Museumhaven Willemsoord in Den Helder heeft verschillende afmeerlocaties voor historische vaartuigen beschikbaar. Er is geen havengeld verschuldigd, alleen een bescheiden vergoeding voor instandhouding van de Museumhaven.

Museumhaven Willemsoord , gesitueerd in de grachten rond de monumentale Oude Rijkswerf, biedt ligplaats aan circa 50 historische bedrijfsvaartuigen, waaronder tjalken, botters, aken, stoom- en motorsleepboten, vrachtschepen, marinevaartuigen en reddingboten. Blikvanger is het felrood gekleurde lichtschip Texel dat 65 jaar geleden ook op deze werf is gebouwd.

De afgelopen tijd zijn enkele schepen uit de museumhaven vertrokken. Het bestuur van de Stichting Museumhaven Willemsoord wil de verlaten ligplaatsen graag weer ingenomen zien door andere historische bedrijfsvaartuigen. Deze dienen bij voorkeur ouder te zijn dan 50 jaar en in goede staat van onderhoud te verkeren.Na aanmelding oordeelt een commissie over toelating. Na toestemming dient de eigenaar zich aan te sluiten bij de Stichting Museumhaven Willemsoord of Stichting Nautische Monumenten Den Helder.
Voor nadere informatie: info@museumhavenwillemsoord.nl of tijdens de Traditionele Schepenbeurs die op 10 t/m 12 november op het Willemsoordcomplex wordt gehouden.
Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer
Kijk hier voor meer info over Museumhaven Willemsoord
— Middeleeuwse punter en aak zijn vernietigd


De IJsselkogge wordt geconserveerd, foto, Wouter van Dusseldorp

De aak en de punter die twee jaar geleden werden gevonden naast de IJsselkogge in Kampen zijn vernietigd. Zij bleken niet het conserveren waard. ,,De houtkwaliteit was te slecht", zegt archeoloog en hoofd conservering Laura Koehler. Het voornamen was om beide scheepjes te exposeren met de IJsselkogge. Die combinatie is niet langer mogelijk. Daar bleek de gemeente Kampen dinsdagmiddag nog niet van op de hoogte. ,,Er zal vast een goede reden voor zijn", reageerde een verbaasde wethouder Gerrit Jan Veldhoen.

Beide scheepjes zijn na uitvoerig onderzoek en het documenteren van de resten vernietigd. Vanaf nu wordt alle aandacht gevestigd op het conserveren van de 600 jaar oude IJsselkogge. Voor Kampen is dat het moment om serieus werk te maken met de plannen om het wrak te exposeren.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor  
— Reddingboot redt reddingbootVorige week woensdag werden vrijwilligers van KNRM Enkhuizen gealarmeerd door de Nederlandse Kustwacht voor een motorboot met voortstuwings probleem op het Markermeer, 4 mijl zuid van Enkhuizen.

Tijdens het uitvaren werd er telefonische contact gezocht met de schipper voor de juiste plaats bepaling, daarbij blijkt dat het om de voormalige reddingboot Prins Bernard gaat. Deze maakt deel uit van de oude reddingsglorie.

Ter plaatse aangekomen werd er direct een opstapper overgezet en een sleepverbinding gemaakt. De twee opvarenden waren erg verheugt met de komst van de reddingboten. Er stond toch al een aardig zeetje op het Markermeer. Er bleken problemen te zijn met de schroefas dus werd er koers gezet naar de Krabbersplaat aan de zuidkant van Enkhuizen.
Lees het gehele artikel op de bron: KNRM 
— Bietentocht van 15 t/m 19 oktoberVan 15 tot en met 19 oktober vindt de Bietentocht plaats, een treffen van traditionele schepen plaats. Op zondag komen zo’n 28 oude platbodems bij elkaar bij de sluis in het Goese Sas. Vanaf het middaguur worden deze schepen met hun bemanningen in traditionele kledij naar Goes gejaagd door een groot zwart trekpaard. In de haven van Goes kunnen de schepen van dichtbij worden bekeken.

De volgende dag worden in Goes op traditionele manier de suikerbieten geladen. Daarna gaan de schepen los en gaan ze zeilend, bomend of jagend terug naar de sluis, en vandaar de Oosterschelde op richting Yerseke. Op de derde dag varen de schepen naar Colijnsplaat om daar opnieuw bieten te laden, daarna ze koers zetten naar Zierikzee.

Woensdag 18 oktober gaat de vloot met nieuwe bieten verder naar St. Annaland. Op de laatste dag zeilen de schepen naar Steenbergen. Het stoomschip George Stephenson zal worden gegroet met het strijken van de fok. Aan het eind van de middag worden de ‘bewerkte’ bieten gekeurd en in de avond worden de winnaars bekend gemaakt.


Bemanning in traditionele kledij

De tocht is niet alleen een wedstrijd voor de snelste zeiler. Zo is het de uitdaging zo traditioneel mogelijk te varen. Dit betekent zo min mogelijk op de motor varen, geen elektrische lieren te gebruiken etc. Er wordt aangemoedigd zoveel mogelijk oude technieken te gebruiken, hiervoor krijg je extra punten terwijl bijvoorbeeld op de motor varen strafpunten oplevert.
 
Ook worden punten gegeven voor traditionele ludieke akties en bemanning in traditionele kledij. Hoewel dit laatste niet verplicht is, is het wel de wens van de organisatie dat de schippers hier zoveel mogelijk naar streven. Voor het meest originele of opvallende logboek is ook een wisselbeker.
Voor meer info kijk je hier— Het jagen van schepen met paardenHet jagen van de schepen tijdens de Bietentocht vindt plaats met paarden, Belzen en Zeeuwen, die normaal gewend zijn om een wagen, een ploeg of een ander soortgelijk werktuig te trekken. Dit voertuig of werktuig wordt door het paard in beweging gebracht door het volle gewicht er in te “gooien”, waarna het paard, nadat het voertuig of werktuig in beweging is gekomen, langzaam blijft doortrekken. Zo zijn de paarden het gewend of hebben ze het geleerd.

Het jagen van een schip is voor een paard echter heel anders. Wanneer het paard of de paarden zich in het tuig gooien is voor het paard niet direct voelbaar dat het schip in beweging komt. Een schip komt pas in beweging als je er langer gelijkmatig aan trekt. Een jaagpaard heeft dat geleerd maar echte jaagpaarden zijn er niet meer.De boerenpaarden die we gebruiken voor het jagen in Goes kun je dat niet even leren en bovendien zouden ze het een jaar daarna weer vergeten zijn, omdat ze het niet vaak genoeg doen.

Daarnaast staan de paarden scheef voor het schip, wat samen met de traagheid van het schip de reden is dat de paarden vaak beginnen te steigeren als ze beginnen met jagen. Het schip voelt dood aan, geeft niet mee en het paard denkt dat er geen beweging in te krijgen is en denkt “doe het zelf maar”.

De schipper kan dit voorkomen door bij aanvang een klein beetje vaart op de schroef te geven. Dit is weliswaar niet zo origineel, maar voor de paarden wel zo comfortabel. Ze begrijpen dat er vaart in komt en dat ze door kunnen gaan met trekken. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.
Geschreven door Dik Hoogstad, oud voerman en schipper— Jonge jongens gaan sleepboot Bertha opknappenDe historische Duitse Monopool sleepboot Bertha heeft na 18 jaar vanochtend voorgoed de Eemhaven verlaten. Het markante schip verliet onder haar nieuwe naam Sleepboot Monopool en haar schippers Olivier (20) en Reinout van der Wiel (17) de Amersfoortse haven.

Uitgezwaaid door voormalige eigenaren Anneke en Wim Robbertson, die met hun woonschip Robbedoes mee vaarden tot het Eemmeer, vertrokken de matrozenbroers Olivier en Reinout uit Barendrecht met hun historische sleepboot naar Nieuwegein. Een tocht van negen uur. Aan boord reisden familieleden van de broers mee, zoals hun broertjes, vader en opa.

Via het Markermeer, de Oranjesluis en het Amsterdam-Rijn kanaal bereikten de jongens 's avonds de tijdelijke ligplaats in Nieuwegein. Volgende week maakt de voormalige sleepboot Bertha de tocht naar Hellevoetsluis, waar ze de werf op gaat en uiteindelijk in Schiedam komt te liggen. - Opknappen
De broers willen de sleepboot uit 1929 opknappen en uiteindelijk in de historische haven van Rotterdam leggen. ,,Het zal dan ook even duren tot we de sleepboot in oude luister hebben hersteld. Realistisch gezien zeven jaar", aldus Reinout. Wie op de hoogte wil blijven van de renovatie van de sleepboot en de gebroeders Van der Wiel kan hen volgen via de facebookpagina Sleepboot Monopool.
Lees het gehele artikel met video op de bron: AD 


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Nieuw Maritiem Museum AntwerpenEr komt een nieuw Maritiem Museum in Antwerpen. Het Antwerpse schepencollege heeft hiervoor de krijtlijnen uitgetekend waarbinnen de projectteams aan de slag kunnen gaan.

De Vlaamse bouwmeester selecteerde voor dit nieuw museum vijf projectteams, zij mogen een ontwerp indienen voor een gebouw op de Droogdokkensite op de plaats van de huidige kantoren en werkplaatsen van het Havenbedrijf Antwerpen. Het nieuwe museum wordt een ontmoetings- en ontdekkingsplek voor bewoners en bezoekers  waar maritiem erfgoed een centrale plek inneemt.

Begin 2018 draagt het Havenbedrijf de droogdokkensite aan het Kattendijkdok over aan de stad Antwerpen. In de toekomst wordt het maritiem museum het kloppend hart van deze site. Op termijn zal de omliggende Droogdokkensite evolueren naar een actieve erfgoedsite voor maritiem erfgoed en de specifieke geschiedenis van de scheepsherstelling door het Havenbedrijf Antwerpen in de droogdokken ter plekke. Vanuit het MAS loopt nu al een project om door middel van gesprekken met (oud-)medewerkers van het Havenbedrijf en filmopnames ter plekke het unieke karakter van de Droogdokkensite te documenteren.De Droogdokkensite is momenteel voor het publiek afgesloten. In de toekomst worden bepaalde onderdelen permanent publiek toegankelijk. Dit zal aanpassingen vergen in functie van veiligheid, toegankelijkheid en gebruikscomfort, maar het specifieke karakter en uitzicht van de site blijft bewaard. De Droogdokkensite wordt geen dood monument, maar een levendige plek. De kosten worden geraamd op 23 miljoen euro.
Lees het gehele artikel op de bron: atv be — Strontweek van 20-28 oktoberTijdens de strontweek zijn er vier maritieme evenementen in havenstad Workum. Vervoer over water op basis van windkracht wordt dan voor even in ere hersteld. We hebben wind en water in overvloed in Nederland, waarom zetten we dat niet meer in voor transport?

Wie brengt stront het snelst van Workum naar Warmond en bloembollen weer terug? Wie brengt passagiers het vlugst naar havens rondom het Ijsselmeer en weer naar Workum? Wie vangt de meeste vis? En hoe kan muziek de schepen voorstuwen? Tijdens de strontweek doen we het weer op de wijze van honderd jaar geleden.


De Willem Jacob verlaat Workum voor de strontrace, foto Wouter van Dusseldorp

Vanaf zaterdag 21 oktober verschijnen er zo'n vijftig klassieke zeilschepen in Workum voor de jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Het weekend staat bol van de activiteiten zoals op zaterdag het klompjeszeilen, en op zondag en maandag de ambachtelijke markten, de scheepskeuringen en natuurlijk op maandag de spectaculaire start waarbij het publiek meehelpt de schepen uit de haven te trekken. Het geheel wordt vanaf vrijdag 20 oktober muzikaal ingeluid met het festival Liereliet. De beste muzikanten van de wereld op dit gebied spelen de muziek die vroeger de schepen bij grote overtochten aanstuwde, in hun eigen taal.

Voor de beurtveer zijn op dit moment 16 schepen aangemeld. Deze wedstrijd is alleen voor zeilende passagiersschepen. Voor de strontrace, van Workum naar Warmond en weer terug, zijn er wat minder aanmeldingen dan vorig jaar. Vijf schepen varen de ‘lichte’ stront, terwijl de Willem Jacob van Tsjerk Hesling Hoekstra in zijn eentje de zware stront gaat varen. Tsjerk: “Super jammer, het rondje varen is leuk, maar wel graag met een uitdaging.”

Dit jaar wordt de start van de Strontweek ingeluid met een buffet en een feest, waarbij iedereen welkom is: bemanning en publiek. Op zondagavond is dit ‘Oprotbuffet’ en ‘Oprotfeest’. Deze feestelijkheden vinden plaats in de Groene Loods in de Blazerhaven te Workum.
Voor meer info kijk je hier— Visserijdagen Workum van 20 t/m 28 oktoberVan 20 t/m 28 oktober vinden in Workum de Visserijdagen plaats, georganiseerd door de Vereniging Visserij Workum. Tijdens de Visserijdagen gaat het om zeilen en vissen zoals dat ging in grootmoeders tijd. Bij nacht en ontij, zonder motor netten uitzetten en weer ophalen, de vis naar de afslag brengen waar Doede Bleeker de vangsten keurt en per afslag verkoopt.

Voor de Visserijdagen waren er dit jaar 31 aanmeldingen voor de 29 vergunningen die beschikbaar zijn. Door loting zijn er twee schepen afgevallen. Nieuw dit jaar is dat alle schepen mogen kuilvissen. Vorig jaar was dat nog beperkt tot 5 vergunningen. Dit jaar zullen 6 of 7 schepen gaan kuilen. Voor de vangst van de paling zijn het momenteel gesloten maanden, en is er geen vergunning.


De visserij-schepen liggen klaar in de havenkom van Workum.

Naast een prijs voor de beste visserman zijn er prijzen voor het meest traditionele schip, de kanjerprijs voor de grootste vis. Ook is er een spleetprijs voor diegene die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de vereniging.
— Liereliet: Internationaal Festival van Maritieme MuziekLiereliet Workum organiseert jaarlijks een festival van maritieme muziek, het Internationaal Festival van Maritieme Muziek in Workum. Hierbij staan shanties en liederen over de zee en de zeevaart centraal. Het festival is in tijd gekoppeld aan de start van de “Strontrace”, “Beurtveer” en “Visserijdagen” te Workum, maar staat als organisatie los van deze activiteiten. Dit jaar vindt het plaats van 20 t/m 28 oktober.

Shanties zijn werkliederen die vroeger in de tijd van de grote zeilvaart aan boord gezongen werden om bepaalde werkzaamheden te verlichten en/of in een bepaald tempo te verrichten.

Het is een festival met:
- Shanties in de meest oorspronkelijke vorm, shanties gezongen door een voorzanger(es) of shantyman waarbij het "werkvolk" (in dit geval het publiek) de refreinen zingt.
- Uitleg en achtergrond informatie omtrent oorsprong en gebruik van de werkliederen aan boord van grote zeilschepen.
- Zangers, zangeressen en muzikanten die een grote verbondenheid met de zee hebben door hun werk of vroegere werk of door onderzoek en veldwerk wat zij hebben gedaan op dit gebied om hun cultureel erfgoed weer boven te halen en te bewaren.
- Oorspronkelijke en nieuw geschreven shanties en zeeliederen in de eigen taal en/of streektaal.
- Een zeer sterk internationaal karakter van zowel de deelnemers als het publiek.
Kijk hier voor het programma van Liereliet  
— Race of the Classics van startVandaag gingen in Rotterdam 23 schepen van start voor de jaarlijkse Race of the Classics for Young Professionals (rotcyp). Deze zeilwedstrijd met traditionele schepen wordt ieder jaar door ruim 680 jonge talenten gevaren aan boord van 23 klassieke zeilschepen.

De Race of the Classics bestaat uit twee edities: in April voor studenten verbonden aan een hogeschool of universiteit en sinds 2006 in Oktober voor Young Professionals werkzaam bij toonaangevende (inter)nationale bedrijven.  Sinds enkele jaren vertrekt de vloot vanuit de Veerhaven te Rotterdam, het doel is een oversteek naar Ipswich. Bij slecht weer kan de vloot uitwijken naar Den Helder of Brugge en uiteindelijk finisht de vloot via IJmuiden op het IJ in Amsterdam waar het evenement wordt afgesloten met een spetterend eindfeest.

Al 23 jaar zeilt de Race of the Classics met Nederlandse klassieke zeilschepen. De Gallant, de Tecla, de Twister en de Tolkien zijn slechts een paar schepen die al jaren met trots meedoen aan ‘De Rees’. In totaal varen jaarlijks zo’n 23 schepen mee, variërend van 30 tot 50 meter.

De vloot bestaat onder andere uit loggers, kotters, barkentijnen, tweemasters, driemasters, klippers en schoeners. De schepen zijn nog traditioneel getuigd, wat betekent dat het varen nog erg arbeidsintensief is. Dat dit varend erfgoed het elk jaar tegen elkaar opneemt op de Noordzee, in een wedstrijd voor en door studenten & young professionals, levert telkens weer een uniek schouwspel op.
Je kan de rotcyp hier volgen   of op de YB app op je smartphone
— Gemeenteraad Hoorn beslist over lot Halve MaenHet uur van de waarheid nadert voor de replica van VOC-jacht Halve Maen. De gemeenteraad van Hoorn mag kiezen: de bruikleenovereenkomst met de Amerikaanse eigenaar met een jaar verlengen, of deze per 1 april 2018 opzeggen en het schip terug naar Amerika sturen. Op de achtergrond speelt mee, dat voor 2019 grote en dure ingrepen nodig zijn, als gevolg van verscherpte Europese wetgeving en het vervangen van verzwakte delen van de romp.

Het college van b en w wil het museumschip graag nog een jaar houden, ook al kost het geld. De afgelopen jaren zijn de verwachte bezoekersaantallen niet gehaald en ook voor meezeilen is minder animo dan gedacht. Op basis van de begroting voor 2018 wordt volgend jaar een tekort van 28.000 euro verwacht.

Publiciteitswaarde
Tegenover die kosten staat een ’publiciteitswaarde’, die voor de drie seizoenen wordt ingeschat op 785.000 euro. Dat is de ’waarde’ van de publiciteit die de Halve Maen Hoorn gaf bij onder meer de glorieuze intocht in Hoorn, Sail Amsterdam, 400 jaar Kaap Hoorn en de tour langs de zes VOC-steden in Nederland (2016). Het is geen klinkende munt, maar die waarde is de reden waarom burgemeester en wethouders het schip nog minimaal een jaar in Hoorn willen houden.Wat er met het schip in 2019 gaat gebeuren is een groot vraagteken. Bekend was al dat delen van de romp verzwakt zijn, doordat onder de beschermende laag van het hout water is binnengedrongen. Vervanging is noodzakelijk. De afspraak in de bruikleenovereenkomst is dat de eigenaar, het New Netherland Museum, voor groot onderhoud opdraait. Ook de investeringen die nodig zijn om te voldoen aan de verscherpte Europese regelgeving moeten uit Amerikaanse beurs komen. Het gaat hierbij om veiligheidsmaatregelen, zoals het aanbrengen van waterdichte schotten. Verder moet de stuurman 360 graden zicht krijgen.

De eigenaar probeert nu geld bij elkaar te krijgen voor de ingrijpende restauratie en vernieuwing. Of dit lukt is nog niet duidelijk, daarom wil Hoorn zich nog niet vastleggen voor het seizoen 2019.
De politiek bespreekt de toekomst van de Halve Maen in Hoorn als eerste in de commissievergadering van dinsdag 17 oktober.
Lees het gehele artikel op de bron: NHD 
— Traditionele Schepen Beurs over de wegVanaf begin oktober wordt de 2e EOC Traditionele Schepen Beurs door heel Nederland voor het voetlicht gebracht. Hiervoor heeft het Helderse bedrijf Vepa Bins 25 vrachtwagens als mobiele reclameborden ingezet.
De beurs vindt plaats van 10 t/m 12 november 2017 op het Willemsoordcomplex in Den Helder.

Vepa Bins rijdt dagelijks met een vloot van opvallend rood gekleurde vrachtwagens door heel Europa. Hiervan zijn er nu 25 aan de achterzijde voorzien van een 1,5 meter brede en 1 meter hoge reclameposter van de 2e EOC Traditionele Schepen Beurs.Beursmanager Jet Sluik zegt hierover: "Van directeur-oprichter Cor Verveer van Vepa Bins hebben wij het aanbod gekregen om op deze bijzondere manier reclame te maken voor ons evenement. De EOC Traditionele Schepen Beurs wordt dit jaar voor de tweede keer gehouden en ook nu heeft EOC Scheepsverzekeringen zich weer als hoofdsponsor aan het evenement verbonden. Voornoemd aanbod hebben we met beide handen aangegrepen."

Jet Sluik heeft vervolgens een fraai ontwerp laten maken van de posters voor het evenement, dat dit jaar aanzienlijk groter wordt opgezet dan de eerste editie die in 2016 is gehouden. Cor Verveer heeft eerder een soortgelijke reclameactie met zijn vrachtwagens gehouden voor het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers uit Den Helder. Dit leverde toen vanuit heel Nederland heel veel positieve reacties op.
Meer informatie vind je hier
— Muider Hardzeildagen op 28 en 29 oktoberDit jaar voor de 39’e keer de Muider Hardzeildagen. Een leuke en fanatieke wedstrijd in maar liefst acht verschillende klassen. Vanuit het hele land komen de schepen hier het seizoen afsluiten.
 
Dit jaar wordt geen gebruik gemaakt van de kazerne. Het inschrijven, het palaver, de prijsuitreiking en het feest gaan we allemaal rond de sluis faciliteren.

Op het sluisterras, vinden de de prijsuitreikingen plaats van de zaterdag wedstrijd en op zondag de overall weekend prijzen. In de nodige horeca gelegenheden zal het ook als vanouds zeer gezellig zijn om van de Muiderhardzeildagen een gezellig feest te maken. De Muider Hardzeildagen gaan naast zeilen ook om gezelligheid, feestelijkheid en muziek.

Inschrijven kan via de website of alleen op vrijdagavond 27 oktober tussen 20.00 uur en tot uiterlijk 22.00 uur in de Herenkamer bij café Ome Ko, ingang zijkant in de Naarderstraat, tegen betaling van € 65,00 voor deelname inclusief havengeld en stroom-gebruik en € 5,00 statiegeld voor het startbord.
Kijk hier voor inschrijven en meer info
— Oude tjalk zwaar beschadigd na brand op scheepswerfEen Friese tjalk die voor onderhoud op een scheepswerf lag heeft maandagavond 9 oktober 2017 grote schade opgelopen door een brand. Mensen die naast het schip in de werf lagen zagen plots rook uit het schip komen, waarop direct alarm werd geslagen. Brandweerkorpsen van Zwartsluis en Hasselt waren snel ter plaatse om de brand te bestrijden. Op het moment dat de brand uitbrak was er niemand aan boord van het honderd jaar oude voormalige vrachtschip.

De brand, die voornamelijk woedde in het vooronder, heeft grote schade veroorzaakt. Om de brand goed te kunnen blussen moest de brandweer delen van de betimmering wegbreken.

Op de werf zijn eerder vandaag nieuwe delen in de romp gezet. Bij deze werkzaamheden worden diverse controles uitgevoerd en werden er geen bijzonderheden ontdekt.
Lees het gehele artikel op de bron: Zwartewaterkrant
— Vondsten van VOC-schip Rooswijk blijven jaar in EngelandOp 28 september is de opgraving van het VOC-schip de Rooswijk in het duikseizoen van 2017 afgerond. De afgelopen zomer hebben Britse en Nederlandse archeologen 200 m2 van de site blootgelegd en duizenden vondsten naar boven gehaald. De vondsten blijven minimaal een jaar in Engeland voordat deze naar Nederland komen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die dit project leidt, werkt samen met Historic England aan het vervolg van het project in 2017 en 2018.

Steeds meer mensen raken, in navolging van het onderzoeksteam, gefascineerd door het verhaal van de Rooswijk. Wat gebeurde er met het VOC-schip dat al na één dag reizen op 9 januari 1740 verging voor de kust van Engeland? Wat weten we van de mensen die aan boord gingen, hoe ze leefden, en wat gebeurde er met de lading zilver die mee ging naar Indië? Wat is de betekenis van de VOCvoor het leven van ‘de Nederlander’, wat leert deze maritieme geschiedenis ons over wie we zijn, toen en nu?

 - Zilversmokkel belangrijke rol in de VOC tijd
Uit het historisch onderzoek en de opgraving is naar voren gekomen dat zilversmokkel een belangrijke rol speelde in de VOC tijd. Dankzij de Rooswijk weten we steeds meer over hoe Nederlanders in die periode leefden en hoe het leven aan boord was, en wat de betekenis ervan was voor de economie: legaal maar ook illegaal.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nieuws  
Of bekijk de interessante documentaire over de Rooswijk op NPO 
— ‘Red de West-Hinder’Op zee, waar het lichtschip West-Hinder III lag, ligt nu een baken: de Westhinderpaal. Het voormalige en nog volledig intacte lichtschip zelf, ligt in het Bonapartedok in Antwerpen. Doorgaans is het schip niet toegankelijk voor bezoekers. Het ligt daar maar.

De West-Hinder III is eigendom van de overheidsdienst Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), die het in beheer heeft gegeven aan de stad Antwerpen. Maar het stadsbestuur had het tot voor kort niet zo begrepen op dit varend erfgoed. Was het museumstuk eerder nog opengesteld voor publiek, op den duur liet het onderhoud te wensen over en werd het schip gesloten voor het publiek, vanwege een tekort aan personeel en de aanwezigheid van asbest.

Sindsdien is al veel water door de Schelde gestroomd. Maar er is een kentering. Er komt de laatste tijd in Antwerpen weer meer aandacht voor monumentale schepen. En met de herbestemming van het Droogdokkeneiland tot locatie voor maritiem erfgoed, zijn in de politiek en onder liefhebbers stemmen opgegaan de West-Hinder III vooral in Antwerpen te houden.
Lees het uitgebreide artikel van Justin Gleissner  in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Spectaculaire VR “Journey Dare to Discover”Op 14 december 2017 lanceert Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam een spectaculaire Virtual Reality tijdreis getiteld ‘Dare to Discover – a VR Journey’. De VR, te zien aan boord van het VOC-schip ‘Amsterdam’, voert de museumbezoeker terug naar de Gouden Eeuw.

Tijdens deze reis maakt de bezoeker een vlucht over de historische haven van Amsterdam en ervaart hij hoe dit gebied zich in een razendsnel tempo ontwikkelt tot een bedrijvige haven. Het publiek is getuige van een aantal gebeurtenissen, zoals het ontstaan van de indrukwekkende werf en het Zeemagazijn (het huidige museum) en de bouw en de te waterlating van een oorlogsschip. Bezoekers zijn zelfs aanwezig bij een afscheidsmoment op de kade, waar bemanning wordt ingescheept bij de VOC.

Het uitgangspunt voor Dare to Discover is het meesterwerk 'Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn te Amsterdam', van Reinier Nooms uit 1664. Dit schilderij toont een aantal oorlogsschepen op het water voor het huidige gebouw van Het Scheepvaartmuseum. De oplettende kijker herkent in de VR Journey een tekenende Nooms in een bootje. Reinier Nooms behoort tot de belangrijke zeeschilders van de 17de eeuw. Hij dankte zijn bijnaam Zeeman aan zijn vele zeereizen.

De VR is ontwikkeld door Shosho. Tickets voor de VR zijn vanaf december online hier te reserveren en verkrijgbaar bij de kassa.Berichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— BBZ in de haven

Overig nieuws:

— Nieuwe brug Monnickendam probleem voor chartervaart
— Lage btw-tarief van 6 naar 9 procent
— Plan voor zonne-eiland langs de hele Afsluitdijk

— Parkeren mag op Dirck Chinaplein tijdens Klipperrace

— Zeilen in Noord-Noorwegen
— Zeilend vrachtschip van de toekomst

— Strontrace en beurtveer van 20-28 oktober

— Race of the Classics van start
— Muider Hardzeildagen op 28 en 29 oktober

— Strafzaak rond rampschip Frisia: dood door schuld

— Storm zette Griend onder water
— Informatiecentrum Afsluitdijk verwelkomt 10.000ste bezoeker

— Bot en paling maken comeback in de Waddenzee

— Wylde Swan start weer met Masterskip programma


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN