Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 142, 4 okt. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip


Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk
Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Woonschip uit Leeuwarden vermist
— Kuipweekend 7 en 8 okt. ZuiderzeeMuseum
— Fotocompetitie Varend Erfgoed in Groot Brittannië

— Grote onderhoudsbeurt voor KU 11

— Friese Hoek Race met SKS- en IFKS-skûtsjes in Lemmer
— Uniek scheepswrakkenkerkhof in uiterwaarden Maas

— Van Boom tot Schip, een boek over kotter-bouw

— Schippers van weleer: Jenny Zwiers-De Jonge
— Bezoek Clipper Stad Amsterdam

— EUWATHER voor cultuurhistorische vaarroutes

— Oude cartografie bij Kaap-Hoornvaarders
— Toekomst lacht monumentale Kapitein Anna weer toe

— Bijzondere rondleiding middeleeuwse wrak IJsselkogge

— Douwe Visser stopt als schipper Sneker Pan
— Bezoek het houten fregat Shtandart in Enkhuizen

— Friese schippers waren de houtbazen van de Baltische zee

— Terschellinger duikteam neemt afscheid van Ursus II
— Platform Erfgoedhavens nu ook online

— The Ashley Book of Knots digitaal verkrijgbaar

— Brandstofzwendel scheepvaart erger dan de eiercrisis

— Evenementen komende week:


4 t/m 7 oktober, Furiade, Maassluis

7 en 8 oktober, Friese Hoekrace, Lemmer

10 t/m 15 oktober, Race of the Classics YP, Rotterdam-A'dam— Woonschip uit Leeuwarden vermistHet woonschip ‘Soulmate’ wordt vermist. De politie van Noordwest Fryslân denkt aan verduistering en roept het publiek op om naar het schip uit te kijken.

De boot lag tot dinsdagavond 26 september afgemeerd aan de Harlingertrekweg in Leeuwarden. Op het dak liggen zonnepanelen en aan de achterzijde staan twee windmolens. Op de boeg staat YE49. Het onderschip is zwart met een witte bies. Het woonschip is van 1912 en is 24 meter lang en 4,7 meter breed.

Marine traffic geeft een laatste positie gister op een zeeschip in de haven van Amsterdam. Dit kan echter ook een spookpositie zijn, wat wel vaker voorkomt als een AIS uitstaat.

— Kuipweekend 7 en 8 okt. ZuiderzeeMuseumAls onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het kuipen centraal.

Kuipweekend
Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober vindt het Kuipweekend plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ontdek van alles over tonnen, kuipen en vaten en de werkzaamheden van de kuiper. Zijn werk was onmisbaar voor het leven aan de Zuiderzee, want de vaten en tonnen werden gebruikt voor de conservering van vis en andere levensmiddelen.
 
Bij de film in het filmhuis verdiep je je nog meer in het maakproces en het gebruik van de kuipen en tonnen. Op zaterdag geeft Ton van der Lee een lezing over zijn roman Jan Huygen, de lezing is leuk voor de hele familie waarna er op beide dagen op pleintje Hoorn gekeken kan worden naar de Enkhuizer Balletschool die een dans heeft ingestudeerd op het liedje Jan Huygen in de ton. Daarnaast kan je voor de kuiperij zelf proberen een vaatje in elkaar te zetten. Je zal merken dat het een hele klus is!

Achternaam
Tijdens het Kuipweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Kuiper (Kuiperij, Kuipers, Kuijpers, Cuyijers) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 7 en 8 oktober gratis toegang tot het museum.
Voor meer info kijk je hier 
— Fotocompetitie Varend Erfgoed in Groot Brittannië


De sailing barge Edme   

National Historic Ships heeft een fotowedstrijd uitgeschreven rond het varend erfgoed in Engeland. De genomineerde foto’s vind je hier.

National Historic Ships UK is een door de overheid gefinancierde, onafhankelijke organisatie die objectief advies geeft aan nationale en lokale overheden, financieringsinstanties en de historische schepen sector over alle zaken die verband houden met historische schepen in het Verenigd Koninkrijk.

National Historic Ships UK heeft een brede bevoegdheid, niet alleen op de directe problemen met historische vaartuigen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook op vragen die betrekking hebben op de ondersteuningsinfrastructuur voor historische schepen, hun mogelijkheden om in de bredere economische, sociale en maatschappelijke context bij te dragen, en het onderhouden van een horlogelijst van schepen in het buitenland met mogelijke Britse betekenis.
— Grote onderhoudsbeurt voor KU 11De KU 11, de enige overgebleven Kuunderse punter, ondergaat de komende maanden een flinke onderhoudsbeurt. Het in 1912 gebouwde scheepje wordt onder handen genomen op punterwerf Schreur in Giethoorn, waar het na de aankoop door de Stichting Kuinre in Promotie (SKIP) in 1990 ook werd gerestaureerd.

De belangrijkste ingreep is het vernieuwen van de elektromotor zodat er met twee snelheden gevaren kan worden, en het verplaatsen van de accu’s. Verder wordt het vlak vernieuwd, worden de in het hout ontstane scheurtjes gedicht, moet het zeil worden gerepareerd en wordt het onderwaterschip helemaal nagekeken. “Het is het een redelijk omvangrijke klus. De boot ligt de hele winter wel op de werf”, zegt Jan Schreur. “Maar dan kunnen ze er ook weer een jaar of vijftien mee vooruit.”


De bemanning van de KU 11

Gered van ondergang
‘Ze’ is het stichtingsbestuur, dat in 1989 de laatste originele varende Kuunderse punter met de aankoop voor een bedrag van 3700 gulden – bijeengebracht dankzij giften en subsidies - redde van de ondergang. “Ook nu zijn we weer druk bezig om geld binnen te halen voor bekostiging van de onderhoudsbeurt”, zegt bestuurslid Edwin Wietsma. “Er is wel gespaard voor het onderhoud maar we hebben het wel over een duizend of twintig. Wat geld van fondsen is broodnodig.”

Voorloper Royal Huisman
De KU 11 is in 1912 als in opdracht van Kok uit Kuinre gebouwd op de werf van Huisman bij Ronduite, de voorloper van het huidige Royal Huisman in Vollenhove. Het ruim negen meter lange scheepje werd gebruikt voor de visserij en was door de geringe diepgang bij uitstek geschikt op de voormalige Zuiderzee. Toen die werd ingepolderd was het gedaan met de visserij in Kuinre en werd de boot verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog had de KU 11 maar liefst twaalf verschillende eigenaren in alle delen van het land.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor
— Friese Hoek Race met SKS- en IFKS-skûtsjes in LemmerDe Friese Hoekrace brengt zaterdag 7 en zondag 8 oktober SKS- en IFKS-skûtsjes samen in de Lemster Baai.

De eerste race start rond 10.30 uur. Als het even kan, zijn er meerdere wedstrijden per dag. De Friese Hoek Race Lemmer is een van de laatste wedstrijden dit seizoen. Dat verklaart de omvangrijke deelname. Vanaf circa 15.00 uur op zaterdag meren de skûtsjes af aan de Vuurtorenweg. De bedrijvigheid op de kleurige skûtsjes is daar een interessant schouwspel.

Alle rond-en platbodems zijn welkom, zolas de Schouwen, Botter, Lemsteraken en Skûtsjes. De ronde- en platbodems zoals Lemsteraken die verderop op het IJsselmeer zeilen passeren de sluis naar hun ligplaats in de Binnenhaven/Museumhaven in centrum Lemmer. Voor de deelnemers hoort er bij deze laatste race ook nog een slotfeest bij.
voor meer info kijk je hier
— Uniek scheepswrakkenkerkhof in uiterwaarden Maas


Een 700 jaar oud schip

In zandwingebied Over de Maas tussen Alphen en Dreumel is een spectaculaire archeologische vondst gedaan, wellicht de belangrijkste van de laatste decennia in Nederland.

Er is een grote Romeinse nederzetting ontdekt die vrijwel zeker het  uit bronnen bekende Ad Duodecunum betreft. Dat is een plaats die nooit eerder werd aangetroffen. Er zijn stenen gevonden met een vorm die erop wijst dat ze onderdeel hebben gevormd van een Romeinse brug over de Maas.


Het vindgebied tussen Lith en Alphen

 - Scheepskerkhof
Verder is het grootste scheepskerkhof van Nederland gevonden met schepen uit de Romeinse tijd, vroege en late middeleeuwen, sommige nog helemaal gaaf. Een van die scheepjes werd gisteren getoond aan de pers. Ook een 3D-print van een schip dat in honderden puzzelstukken naar boven is gehaald werd getoond. De aandeelhouders van ontzanderscombinatie Nederzand gaan de reconstructie van dit schip betalen.

Het project is uitgevoerd door 2 professionele archeologen en 16 amateurs die zeven jaar lang in het geheim hebben gegraven. Dat werd mogelijk gemaakt door Nederzand. Een van de vrijwilligers is Sigrid van den Heuvel uit Dreumel. Zij vindt de manier van opgraven met zo'n vrijwilligersteam het meest bijzondere van dit project.

— Van Boom tot Schip, een boek over kotter-bouw

Door Menno Slegtenhorst - oktober 2017Toevallig kreeg ik 7 jaar geleden een gekopieerd stuk van een boek te lezen en ik sprong een gat in de lucht van enthousiasme! Dit boekje vertelt in detail en met vele tekeningen hoe men een houten (vis)kotter kan bouwen. Het enige hout scheepsbouwboek in modern Nederlands dat enigszins betrekking heeft op kotters en ik tot dan toe kende was het “Handboek van de Houtscheepmaker”. Dit is bedoeld als leerboek en gebaseerd op de bouw van houten schepen zoals die voor de marine op de Rijkswerf te Den Helder werden gebouwd. Voor de liefhebber van de wat grotere houten schepen een zeer interessant boek om te bezitten en een mooi naslagwerk.

En opeens is daar een ander mooi Nederlandstalig boek over de bouw van een houten kotter: “Van Boom tot Schip”. Al snel had ik een groot gedeelte van het boekje in scan vorm bij elkaar en bleek dat het de uitleg van de bouw van een Oostendse kotter betreft. Het boek was eenmalig uitgegeven door de Plate in Oostende. Zoiets moois mocht ons natuurlijk niet worden onthouden. Ik had intussen een groot gedeelte van het boek in pdf vorm weer redelijk leesbaar gekregen. Door tussenkomst van de heer Decroos uit Oostende is toestemming geregeld om een beperkte uitgave van 100 stuks te mogen herdrukken.Het leuke van het boek Van Boom tot Schip is dat alles in het zuiver Nederlands is benoemd en beschreven. Alle Nederlandse termen van onderdelen van de houten kotter, de gebruikte technieken en de gereedschappen zijn terug te vinden in het boek. De meer dan 100 tekeningen geven een kristalhelder beeld van de onderdelen van de constructie van de kotter. Je kan er alles in terugvinden, bijvoorbeeld van de houtlasverbinding in de kiel tot en met de verscherving (plaats van de stuiknaden) van de planken, zowel in tekening als in beschrijvende teksten. Dit boek is ideaal als leidraad bij groot onderhoud of bij een forse restauratie van een houten schip.

Het verhaal in het boek is sowieso leuk om te lezen. Het boek begint met een stukje over de scheepswerf van Borrey te Oostende (de auteur van het boek) en vertelt dan het verhaal van de bouw van een kotter. Er is een 16 pagina’s lange verklarende vakwoordenlijst toegevoegd

Van dit mooie boek zijn van de eenmalige beperkte oplage van 100 stuks, naast de reserveringen, nog een 35 stuks over. Voor de liefhebber en lid van een maritieme behoudsorganisatie een unieke kans om een boekje tegen de kostprijs van Euro 10,- aan te schaffen. Prijs is afhalen of exclusief verzendkosten. Info en bestellen: NagelHard@gmail.com


— Schippers van weleer: Jenny Zwiers-De Jonge


De Friese maatkast Luctor waarop Jenny en Herman begonnen. (Foto familie Zwiers)

Jenny Zwiers-De Jonge (80) Schipperse 1959-1975

Jenny’s vroegste ervaring met het water is verdrietig. Ze was anderhalf toen haar vader stierf, aan boord van zijn tjalk. Hij voer stenen naar de Zuiderzeewerken, zeilend op het wad kreeg hij een hartstilstand. Een neefje dat meevoer liet direct het zeil vallen, arbeiders op de zandplaten schoten te hulp. Maar ze konden niets meer doen voor Jenny’s vader: ‘Hij lag in één keer dood op de luiken.’

Haar moeder kon weinig anders dan aan de wal gaan. Ze kreeg een kleine uitkering om voor haar vier kinderen te zorgen. Tot groot geluk leerde ze een weduwnaar kennen. Die schipperde met twee dochters op zijn klipperaak. Eenmaal getrouwd hadden ze samen zes kinderen en al spoedig kregen ze er nog eentje bij. En hoewel een deel naar school ging in Sneek, was het steevast vol in de roef van de klipperaak. ‘En toch kon er altijd meer bij, ik snap het nog niet.’
Lees het gehele artikel van Corine Nijenhuis  hier  


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Bezoek de Clipper Stad AmsterdamOp zaterdag 7 en zondag 8 oktober ligt Clipper Stad Amsterdam afgemeerd bij Het Scheepvaartmuseum. Clipper Stad Amsterdam, bekend van SAIL 2015, is van 1997 tot 2000 gebouwd op initiatief van Randstad Holding en de Gemeente Amsterdam. Het is gemodelleerd naar het koopvaardijschip De Amsterdam uit 1854. Het ontwerp is van Dykstra Naval Architects in Amsterdam. Het schip gaat terug op 19de-eeuwse bouwtekeningen en werd gebouwd op de Amsterdamse Oranjewerf door werkloze schoolverlaters.

Een jaar na haar doop won zij al de prestigieuze Cutty Sark Tall Ships Race. In 2009 reisde de Stad Amsterdam voor de VPRO gedurende acht maanden in het spoor van de Beagle, het legendarische schip van Charles Darwin.
Op basis van kleinschalige rondleidingen is Clipper Stad Amsterdam (met geldig museumentreebewijs) gratis toegankelijk op zaterdag 7 en zondag 8 oktober. Reserveren op de dag zelf in het museum is verplicht. De rondleidingen starten ieder kwartier en duren 30 minuten.Algemene voorwaarden: ISPS – code
Clipper Stad Amsterdam heeft een ISPS-code (de Internationale code voor de beveiliging van schepen en havenfaciliteiten). Deze is verplicht voor alle schepen op internationale reizen met meer dan 500 GT. Niet alleen schepen maar alle bedrijven in de haven in contact komen met de schepen moeten aan de ISPS-code voldoen. Om die reden is het schip niet openbaar toegankelijk, maar uitsluitend met een rondleiding op specifieke tijden. En is een geldig legitimatiebewijs verplicht.
Kijk hier voor meer info 
— EUWATHER voor cultuurhistorische vaarroutesVorige maand is de ‘Manual EUWATHER 2017’ afgerond. De handleiding bevat een stappenplan voor het zelf ontwikkelen van cultuurhistorische routes van, op of aan de waterwegen. De ervaring die bij de ontwikkeling van de routes binnen het EUWATHER-project is opgedaan, onder meer met ArcGIS online en IZI.travel, moet anderen helpen om makkelijker routes op te stellen.

EUWATHER
Het EUWATHER-project, voluit European Waterways Heritage, draait om het duurzaam, economisch en ecologisch benutten van het cultuurhistorische erfgoed van/op/aan de kleinere waterwegen in vier Europese regio’s. Om de rijkdom van dit waardevolle cultuurhistorische erfgoed in relatie tot de waterwegen te vatten en te ontsluiten voor bewoners, bezoekers, beleidsmakers en belanghebbenden is er het afgelopen jaar in vier Europese regio’s gewerkt aan het opbouwen van een database met relevante informatie. Bij het project zijn in Nederland de Universiteit Leiden, de Vrije Universiteit Amsterdam en Waterrecreatie Nederland betrokken. Meer over het project is na te lezen op de pagina EUWATHER.

IZI-travel-app
De reeds ontwikkelde tochten zijn opgenomen in de Waterways Explorer-verzameling en te gebruiken via de IZI-travel-app. Voor Nederland worden tours in de omgeving Broek op Langedijk, Nieuwkoop en Enkhuizen ontwikkeld, voorzien routekaarten en cultuurhistorisch beeldmateriaal.

Stappenplan
De handleiding voorziet in een stappenplan van vijf stappen om een watergerelateerde cultuurhistorische erfgoed-tour te ontwikkelen. Ook wordt er inzicht gegeven in het gebruik van de ArcGIS-software en uitleg over het online plaatsen van een tour in de IZI.Travel-app. Ook staan er tips voor de verspreiding en het onderhoud van de route in de app beschreven. Geïnteresseerden kunnen hier de EUWATHER handleiding downloaden.
Voor meer informatie kijk je hier 
— Oude cartografie bij Kaap-Hoornvaarders
 


De sterrenhemel speelt zondag 15 oktober een belangrijke rol in de jaarbijeenkomst van de stichting Nederlandse Kaap-Hoornvaarders in Hoorn.

Sterrenkundige dr. Rob van Gent onderzoekt als wetenschappelijk medewerker bij het departement Wiskunde van de universiteit Utrecht de geschiedenis van de wis- en sterrenkunde. Hij is vooral geïnteresseerd in sterrenkunde, tijdrekenkunde, zeevaartkunde en hemelcartografie. In Hoorn gaat hij dieper in op de hemelkaarten en zeevaartkunde in de Gouden Eeuw.

Vervolgens belichten Ap Bouman en Marien Lindenborn de plannen van de Kaap-Hoornstichting en de stichting Maritiem Historische Databank te gaan samenwerken bij de documentatie van de Nederlandse zeilvaart in de 19de eeuw.
Speciale gast en spreker is de Chileense ambassadeur Maria Theresia Infante. Een optreden van Shantymen Kaap Hoorn besluit de bijeenkomst, die wordt gevolgd door een maaltijd.
De bijeenkomst begint om 13 uur in de Oosterkerk in Hoorn. Opgave is mogelijk via secretaris. snkhv@gmail.com.

Lees het uitgebreide artikel van Sander Klos in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnee
— Toekomst lacht monumentale Kapitein Anna weer toeEen faillissement in 2013 bracht de bekende raderboot Kapitein Kok in Amsterdam dichtbij haar einde. De faillissementsveiling leverde slechts één bieder op, Rederij Quo Vadis. Die heeft sindsdien fors in het schip geïnvesteerd en haar begin dit jaar weer in bedrijf gesteld als Kapitein Anna.
De voormalige stoomraderboot kreeg op 5 december 2016 zelfs de status Varend Monument van de Federatie Varend Erfgoed Nederland. De Kapitein Anna is beschikbaar voor één- of meerdaagse tochten. Daarnaast doet ze dienst als restaurant- en hotelschip en is te huur als locatie voor evenementen, feesten en presentaties.

De Kapitein Anna is in 1911 gebouwd als stoomraderboot voor de Stoomboot Reederij op de Lek als radarboot No.6. Tot 1948 onderhield het schip een lijndienst tussen Culemborg, Schoonhoven en Rotterdam. In 1950 werd de raderboot verkocht aan de Duitse ondernemer Karl Pister. Pister liet de stoommachine, ketel en raderen verwijderen, plaatste dieselmotoren en gebruikte het schip als varend partycentrum.

Lees het uitgebreide artikel van Patrick Naaraat in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnee— Bijzondere rondleiding middeleeuwse wrak IJsselkoggeOp 7 en 8 oktober vindt het landelijke evenement ‘Het Weekend van de Wetenschap‘ plaats. In heel Nederland worden tal van activiteiten georganiseerd om wetenschap op toegankelijke wijze te presenteren aan publiek. Batavialand doet mee aan dit weekend en biedt op zondag 8 oktober bijzondere rondleidingen in het conserveringsstation van het scheepswrak de IJsselkogge aan.

De IJsselkogge dateert uit de tijd van de Hanzesteden. Het wrak heeft eeuwen op de bodem van de IJssel gelegen, ter hoogte van de Koggewerf in Kampen. Tijdens vooronderzoek voor het project ‘Ruimte voor de Rivier IJsseldelta’ van Rijkswaterstaat werd het wrak ontdekt, in kaart gebracht en besloten het bijzonder goed bewaarde schip van ca. 20×8 meter, te bergen. Op 12 februari 2016 kwam de IJsselkogge na ruim 500 jaar weer boven water.

Na de lichting werd het middeleeuwse schip overgebracht naar een, speciaal voor de IJsselkogge gebouwd, tijdelijk conserveringsstation op het terrein van Batavialand in Lelystad. Daar wordt het schip de komende vijf jaar geconserveerd. Met de rondleidingen tijdens het Weekend van de Wetenschap op 8 oktober krijgen bezoekers een unieke kans om nog een keer het wrak te bekijken. Naast de rondleiding, is in het museum van Batavialand een kleine tentoonstelling te zien over de lichting van de IJsselkogge.

Aanmelding & kosten
De rondleidingen worden op 8 oktober gegeven om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Er is beperkt plaats, dus aanmelden is een aanrader. Dit kan via aanmelding@batavialand.nl o.v.v. Rondleiding IJsselkogge 8 oktober. De kosten voor de rondleiding zijn 3 euro. Voor entree van het museum gelden de reguliere tarieven. Museumkaarthouders hebben gratis entree voor het museum.
Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Nieuws
— Douwe Visser stopt als schipper Sneker PanDouwe Visser stopt als schipper van het Sneker skûtsje de Sneker Pan. Hij wordt opgevolgd door zijn 31-jarige zoon Jappie. Na meer dan veertig jaar en negen kampioenschappen is het mooi geweest.

Hij kwam in 1973 als invaller op de Sneker Pan. In 1988 werd hij benoemd tot schipper. Ooit was hij de jongste schipper van de SKS-vloot en nu de oudste.
Volgens Douwe Visser mag zijn zoon niet met hem vergeleken worden. „Besykje him los te sjen fan my. Want hy is in soan fan ús beiden. Hy hat stikjes fan my, mar ek fan syn mem. Ik bin ek net te fergelykjen mei myn foargongers.”
Jappie Visser is al zestien jaar bemanningslid op de Pan en zegt blij te zijn dat hij zijn heit mag opvolgen. En dat het bestuur zijn vertrouwen in hem heeft uitgesproken.

Hij zegt alles op alles te willen zetten om het succes van zijn heit te evenaren. „Al binne der noch trettjin oaren dy’t ek harren bêst dogge”, zegt hij, verwijzend naar de andere SKS-deelnemers.
Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€)  
— Bezoek het Russisch fregat Shtandart in Enkhuizen


De Shtandart tijdens filmopnames voor ‘Michiel de Ruyter’, foto: Wouter van Dusseldorp

Belangstellenden kunnen tot en met komende vrijdag in Enkhuizen een kijkje nemen op de Russische fregat Shtandart, dat aan de Harlinger steiger ligt. Het schip is een replica van het gelijknamige schip dat tsaar Peter de Grote in 1703 liet bouwen. Het was destijds het vlaggenschip van de Russische marine.

Tsaar Peter de Grote leerde het scheepsbouwer op een VOC scheepswerf in Zaandam. Met de daar opgedane kennis ontwierp hij de Shtandart, het schip s geïnspireerd door de VOC. Hij werd zelf ook de eerste kapitein van het fregat.

Tussen 1995 en 2000 bouwden vrijwilligers in Sint-Petersburg deze replica. Het schip is 33 meter lang en 7 meter breed. Het maakt zeilreizen met twaalf personen door de kustwateren van Europa, maar was ook al op de Canarische eilanden. Na vrijdag vertrekt het schip met passagiers naar Kopenhagen.

In juli 2014 was het één van de drie schepen die mee voeren in de filmopnames van ‘Michiel de Ruyter’. Door computeranimaties werd het aantal schepen in de film vergroot.
Bekijk hier meer info over de Shtandart  
— Friese schippers waren de houtbazen van de Baltische zee
  

Een veel gebruikt schip voor de houthandel in de 17e en 18e eeuw: Fluitschip

Het lijken simpele houten steunpilaren, de gebinten in oude Friese boerderijen. Maar ze vertellen het roemruchte verhaal van Friese schippers uit de achttiende eeuw.

In 130 historische boerderijen op het Friese platteland zette hij de boor in de eeuwenoude gebinten, het skelet van de greidepleats. Paul Borghaerts uit Easterein boorde letterlijk een schat aan informatie aan. Donderdag presenteert hij zijn dendrochronologisch onderzoek, waarbij hij aan de hand van 1200 houtmonsters de jaarringen en daarmee de ouderdom van de eeuwenoude constructies van de pleatsen kan vaststellen.

En ook de herkomst van het hout. Borghaerts ontdekte dat de gebruikte bomen in de Friese boerderijen ooit groeiden in de landen rondom de Oostzee. De houtinformatie in combinatie met oude laadbrieven en scheepsregistratie leggen de transportroutes van de zeventiende en achttiende eeuw bloot.

,,Friesland was ooit een draaipunt in de houtindustrie’’, zegt Borghaerts. ,,Schepen uit Hindeloopen voeren tot Narva bij Sint Petersburg om hout te halen.’’ Vanaf 1700 was 80 procent van de houthandel in handen van Friese schippers. ,,Die waren zeer gevraagd. Ze hadden patent op die vaarroutes. Het was een moeilijke kust om te bezeilen, zij durfden dat en beschikten over de kennis en navigatiemiddelen.’’

Het hout is in die tijd ook verscheept en gebruikt in huizen in Amsterdam en voor de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie. ,,Maar dan gaat het om stukjes en planken. Hier om dikke palen in de boerderijen.’’ Dat het stokoude hout -complete boomstammen eigenlijk- nog zo voor handen is in de boerenpleatsen is uniek, zegt Borghaerts. ,,Ze staan hier nog massaal.’’
Lees het gehele artikel op de bron: LC plus 
— Terschellinger duikteam neemt afscheid van Ursus IIHet duikteam Ecuador op Terschelling heeft afscheid moeten nemen van hun duikschip, de Ursus II. Het schip kwam als noordzeebotter GO 27 Noordzee in 1937 in de vaart. Sinds 1983 was het schip van het duikteam. Het schip werd gebruikt om naar wrakken te duiken. Maar ook werden soms dingen geborgen met de Ursus, zoals ankers, spotpalen, containers of een gezonken jacht. Er werden zo’n 100 zeereizen per jaar gemaakt.

Tijdens de inzet als tijdwaarnemeingsschip bij de HT roeirace van dit jaar liep de motor vast. De Industrie 3VD6 uit 1951 was hoofdmotor, maar dreef ook de lieren aan. Na onderzoek bleek dat de reparatie voor de club financiële onhaalbaar zou zijn. Er was ook al veel achterstallig onderhoud, en de jaarlijkse kosten om het schip varend te houden waren te hoog. Ook zou het schip CvO plichtig worden eind 2018. Derhalve werd de Ursus verkocht aan Scheepvaartbedrijf Koehoorn in Franeker, een sloopbedrijf en tevens handelsbedrijf in oude motoren en/of onderdelen.
— Platform Erfgoedhavens nu ook onlineDe website van Platform Erfgoedhavens Nederland (PEN) is live; dit betekent dat je vanaf nu altijd toegang hebt tot de informatie die het PEN  verzamelt en beschikbaar stelt. De website is een belangrijk middel van het PEN als kennisplatform. De nu nog beperkte informatie zal verder worden uitgebreid. Sommige informatie is alleen beschikbaar voor leden.

Als je informatie op de website van het PEN geplaatst wilt hebben, stuur dan een mail naar info@platformerfgoedhavensnederland.nl.
Klik hier voor de website 
 — The Ashley Book of Knots digitaal verkrijgbaarThe Ashley Book of Knots is een encyclopedie van knopen die voor het eerst gepubliceerd werd in 1944 door Clifford Ashley. Het wordt ook wel de bijbel van de knopen genoemd. Het boek was het hoogtepunt van meer dan 11 jaar werk, en bevat circa 7000 illustraties en meer dan 3854 inzendingen van meer dan 2000 verschillende knopen. De vermeldingen bevatten instructies, gebruiksmogelijkheden, en voor sommige knopen de geschiedenis, en zijn ingedeeld naar soort of gebruik. Het blijft een van de belangrijkste boeken over knopen, omdat het een van de meest uitgebreide is, zowel goede als slechte knopen beschrijft en vaststelt welke knoop welke is.

Door zijn omvang en brede beschikbaarheid is The Ashley Book of Knots uitgegroeid tot een belangrijk naslagwerk op het gebied van knoopwerk. De nummers die door Ashley toegewezen werden aan elke knoop kunnen worden gebruikt om ze ondubbelzinnig te identificeren. Dit is een nuttige functie, aangezien knoopnamen in de tijd geëvolueerd zijn en er veel tegenstrijdige of verwarrende naamgevingskwesties zijn.
Kijk hier voor de pff-uitvoering 30 MB
— Brandstofzwendel scheepvaart erger dan de eiercrisisBij een grootschalige politieactie zijn deze week zo'n dertig schepen, vrachtwagens en treinen geïnspecteerd, vanwege brandstof-zwendel. Het vermoeden rijst dat handelaren chemische stoffen door de brandstof mengen. Politiechef Henk van de Bilt is de leider van de politieactie Zwarte Stromen. Hij ziet het decor van een groot gifschandaal.

Op zijn computerscherm staat een schema, een lijst namen met daarachter getallen. Allemaal chemische stoffen die zijn aangetroffen in een vracht scheepsbrandstof. Sommige horen er in, maar het laboratorium heeft ook vreemde ingrediënten gevonden. Van de Bilt noemt pcb's, stoffen die al meer dan twintig jaar verboden zijn vanwege hun giftigheid.

Zo'n zestig agenten van de Dienst Infrastructuur van de landelijke eenheid en mensen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wachtten deze week een kleine dertig binnenvaartschepen, tankwagens en treinen op met aan boord vermoedelijk vuile olie. Hoofdkwartier van de actie Zwarte Stromen is bij de Volkeraksluizen. Vanuit dat politiebureau werd bepaald welk schip, vrachtwagen of trein een controle moest ondergaan. Naast controles in Duitsland kijken ook Portugese, Franse en Spaanse agenten mee. ,,Het is Europese problematiek waarvoor in die landen nog te weinig aandacht is."De doelwitten zijn geselecteerd na analyse van de ladinglijsten en de bedrijven waar de vracht vandaan komt. ,,De schippers weten vaak niet precies wat ze aan boord hebben. Of willen het niet weten."
Lees het gehele artikel op de bron: AD 
Berichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— Winterligplaatsen in Medemblik, Hoorn en Haarlem

Overig nieuws:

— 24 scheepsmasten onder de loep na dodelijk ongeval Amicitia
— Opwarming Waddenzee: garnalen steeds kleiner
— Weemoedig afscheid van Voorwaarts Voorwaarts

— Slag in de Rondte van 30 okt tot 4 november
— Varen bij mist: wat mag wel én niet
— 100 solozeilers varen de 200 Myls op IJsselmeer

— Rabobank hoofdsponsor van Tall Ships Races Harlingen 2018
— Grootste Nederlandse gasvondst in 25 jaar
— Schiermonnikoog in verzet tegen proefboringen

— Natuurreis naar Rottumeroog was geweldig
— Terschellinger duikteam neemt afscheid van Ursus II
— Tres Hombres zeilt naar Sint Maarten met hulpgoederen

— Brandstofzwendel scheepvaart erger dan de eiercrisis
— Avontuur met dienstregeling
— The Ashley Book of Knots digitaal verkrijgbaar

— Update doorvaart windmolenparken Noordzee
— Nieuw wapen tegen woekerende waterplant
— Nieuw Peilbesluit IJsselmeergebied - infobijeenkomsten
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN