Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 141, 27 sept. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN

Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip


Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker

Voor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Kamper kogge blijft bewaard
— De Strontweek van 20 t/m 28 oktober
— Maritiem Museum onthult schilderijen VOC-kaping

— Scoutinggroep Mercury houd Crowdfundingsactie

— Lekkodagen van 29 september tot maandag 2 oktober
— 1,2 Kilometer breeuwen en kitten

— Skouspul bij Jachtwerf Joh. van der Meulen in Sneek

— Jarig MuZEEum blijft hoopvol
— Antwerps scheepvaartfestival lokt 35.000 bezoekers

— Bestuur Hassailt bedankt inwoners voor gastvrijheid

— Boeten en breien op de Vismarkt in Hoorn

— Behendigheidsproef Kotterweekend Hoorn 2017

— Jacht Christina in de beroepsvaart


— Evenementen komende week:


29 september t/m 2 oktober, Lekkodagen, Wijk bij Duurstede

2 en 3 oktober, Kampioenschap Zeilende Visserij, Volendam

4 t/m 7 oktober, Furiade, Maassluis— Kamper kogge blijft bewaardDe vorig jaar uit de IJssel gehaalde middeleeuwse kogge blijft voor het nageslacht bewaard. Dat zei burgemeester Koelewijn van Kampen woensdag.
Na de lichting van de IJsselkogge is in een depot in Lelystad onderzocht of het wrak kon worden geconserveerd. Al snel werd duidelijk dat de staat van het schip beter was dan gedacht, maar of het te bewaren was, bleef onduidelijk.

„Er is geen twijfel meer mogelijk: het schip wordt geconserveerd”, liet een tevreden burgemeester Koelewijn weten. „Er zijn al miljoenen in geïnvesteerd. Het is daarom onaanvaardbaar om het wrak van het schip weer in het water te stoppen.”

Koelewijn vroeg herhaaldelijk om duidelijkheid bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij wil verder met plannen voor een expositieruimte voor „het meest complete schip uit de middeleeuwen dat ooit is gevonden.” Het gereedmaken van het wrak om het tentoon te kunnen stellen, duurt mogelijk nog zo’n vijf jaar. „Teleurstellend lang”, vindt Koelewijn.

De resten van de kogge werden vorig jaar onder toezicht van Rijkswaterstaat gelicht. Rijkswaterstaat zelf wilde gisteren niet ingaan op de staat van het wrak. Een woordvoerder van de dienst zei er waarschijnlijk half oktober meer over te kunnen zeggen. Dan zal vooral duidelijk worden wie de conservering gaat betalen en hoe dat gaat gebeuren.
— De Strontweek van 20 t/m 28 oktober


Foto: Wouter van Dusseldorp

In de strontweek (20 t/m 28 oktober 2017) zijn er vier grote maritieme evenementen in havenstad Workum. Vervoer over water op basis van windkracht wordt dan voor even in ere hersteld. Want, we hebben wind en water in overvloed in Nederland, waarom zetten we dat niet meer in voor transport?

Wie brengt stront het snelst van Workum naar Warmond en bloembollen weer terug? Wie brengt passagiers het vlugst naar havens bij Amsterdam en weer naar Workum? Wie vangt de meeste vis? En hoe kan muziek de schepen voorstuwen?

Het gaat om de Strontrace en het Beurtveer voor traditionele zeilschepen waarbij de vaardigheden van het varen met historische vrachtschepen zonder motorgebruik wordt getoetst. Bij de Visserijdagen wordt het oude ambacht van de visserij op traditionele wijze beoefend. Liereliet is het internationaal festival voor maritieme muziek.

Voor de Strontrace zijn op dit moment 6 inschrijvingen in de lichte klasse en slechts één schip in de zware klasse. Voor het beurtveer zijn nu 17 aanmeldingen binnen.
Voor meer info en aanmelden kijk je hier
— Maritiem Museum onthult schilderijen VOC-kapingSpeciaal voor het Maritiem Museum Rotterdam maken drie schilders ieder een nieuw werk, waarin voor het eerst het Nederlandse perspectief wordt gegeven op de kaping van de laatste VOC-vloot. Dit gebeurt ter gelegenheid van de nieuwe tentoonstelling ‘How we ditched the Dutch’.

In deze expo staat een schilderij van de Britse Thomas Luny centraal. Hij heeft de Engelse blik op de kaping vereeuwigd; Maurice Jansen, Sander ten Napel en Maurits van Putten laten nu de andere kant van de medaille zien. Hun werken worden op vrijdag 6 oktober onthuld en zijn van 9 t/m 22 oktober te bewonderen in het Maritiem Museum.

De schilders besteden aandacht aan een historische gebeurtenis, waarover niets is terug te vinden in onze geschiedenisboeken. Waar overwinningen worden gevierd, worden verliezen namelijk vaak verzwegen. Hierdoor ontbreken er altijd perspectieven en is je wereldbeeld nooit compleet. Over dit mechanisme gaat de tentoonstelling ‘How we ditched the Dutch’, te zien vanaf zaterdag 7 oktober.

Voor dit bijzondere schildersproject brachten Maurice, Sander en Maurits begin september een bezoekje aan het depot van het Maritiem Museum. Daar bestudeerden zij het werk van Thomas Luny, onder begeleiding van conservator Irene Jacobs. Vervolgens zijn ze ieder aan de slag gegaan met een eigen schilderij, dat het Nederlandse perspectief op de kaping verbeeldt. Op dit moment krijgen deze nieuwe werken vorm. Het publiek kan de vorderingen van de schilders volgen via de social media-kanalen van het museum.
Kijk hier voor meer info— Scoutinggroep Mercury houd Crowdfundingsactie


Foto: Henk Kroeb

Sinds 1972 vaart de scouting uit Enkhuizen met het voormalige zeilschip “de Mercury”. Deze 28m lange klipper uit 1912 wordt als varend clubhuis gebruikt. Het schip wordt grotendeels door eigen leden onderhouden en voldoet aan de nieuwste keuringseisen.

Tijdens de laatste werfbeurt is het schip echter gezonken. De bodem (het vlak) is daarna tijdelijk gerepareerd, maar bleek in zijn geheel aangetast door roest en aan vervanging toe. Omdat het schip verder in goede staat verkeerd hebben ze besloten om de vervanging van de bodem te proberen te financieren. De kosten voor de reparatie zijn € 92.108,-.

Ze hebben al een deel van het geld bij elkaar weten te krijgen door fondsenwerving. Maar ze zijn er nog niet en daarom zouden zij u graag om een donatie willen vragen , zodat zij het wachtschip kunnen laten repareren.

Tot nu toe is er € 35.655,00 opgehaald dat is bijn 40% van het benodigde bedrag. Als u ook wilt helpen kunt u een donatie doen.
Kijk dan hier  
— Lekkodagen van 29 september tot maandag 2 oktoberTraditiegetrouw zijn de Lekkodagen in het laatste weekend van september. De haven van Wijk bij Duurstede is dan van vrijdagmiddag 29 september 12.00 uur tot maandag 2 oktober 12.00 uur weer het domein van de deelnemers. Wilt u eerder aanmeren in de Wijkse Haven dan kan dat natuurlijk, neem hiervoor contact op met de havenmeester van de Wijkse Haven, Kees Oorschot.

Lekkodagen is één van de mooiste maritieme evenementen van Nederland voor historische binnenvaartschepen. Op dit moment hebben zo’n 80 schepen zich aangemeld. Lunaworx (voorheen Brood en Spelen) zorgt ervoor dat er op de wal voor jong en oud vertier is. Ook het schippersmaal wordt door hen verzorgd in een fraaie feesttent met een gezellige sfeer. Er is een stand met modelbouwboten op zaterdag en op zondag komen oude traktoren en de oldtimers.
Voor meer info kijk je hier 
— 1,2 Kilometer breeuwen en kittenOp de Barentszwerf is afgelopen maanden druk gebreeuwd (waterdicht maken) aan het schip, meter na meter, na meter. De bouw gaat voorspoedig, de tewaterlating wordt in het voorjaar 2018. Inmiddels zijn er zo’n 24.000 manuren door vrijwilligers in het schip gestoken. Er moeten nog twee- tot drieduizend uren gemaakt worden voordat de zeilen gehesen kunnen worden.

Goed breeuwwerk is essentieel, niet alleen om het schip waterdicht te krijgen maar ook om van de huid één geheel en de romp 'stijver' te maken, Het breeuwen moet zorgvuldig gebeuren en is erg arbeidsintensief. Bij het plaatsen van de huidgangen zijn de naden aan de 'buitenzijde met een smalle V-vormige groef geschaafd. Deze naden worden eerst gevuld met strengen uitgeplozen hennep die met breeuwijzers er tot zo'n halve centimeter diep worden ingeslagen. De naden van de huidgangen boven de waterlijn, tot aan het tweede berghout, zijn inmiddels gebreeuwd.

Alle huidgangen zijn met honderden eikenhouten pennen vastgezet. Ook alle tijdelijke bouten en fretten zijn hier door houten pennen vervangen. Dit volgens de aloude ark- en deutelmethode (wig en keg).Er werden in totaal ongeveer 4400 eikenhouten penen gebruikt om de spanten en huidgangen met elkaar te verbinden. Na het breeuwen met hennep volgt de kit. Als de kit is aangebracht wordt het met een plamuurmes gladgestoken. Om milieutechnische redenen mag geen warme pek meer worden gebruikt.

In juni 2018 zal het schip uit de loods worden gehesen en te water gelaten. Het schip zal nét niet op tijd vaarklaar zijn voor de Tall Ships Race 2018. De masten zitten er dan nog niet op.


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— Skouspul bij Jachtwerf Joh. van der Meulen in SneekSNEEK – Vanaf vandaag tot en met zondag 24 september lag de haven bij Jachtwerf Van der Meulen aan de Woudvaart in Sneek vol met traditionele houten zeilschepen. Voor de 37ste keer verzamelen zich schouwen, tjotters, bollen, pluten, aken, jollen, hoogaarzen, boeiers en botters bij de traditionele jachtwerf van Henk van der Meulen. Zo’n 40 eigenaren van deze historische schepen hadden zich aangemeld met hun schip.

De werf  Joh. van der Meulen bestaat dit jaar 137 jaar. In 1980 vierde de werf zijn 100-jarig bestaan met een groot eeuwfeest. Een aantal eigenaren van schepen die door Van der Meulen zijn gebouwd, richtte toen ’t Skouspul op, een commissie die jaarlijks de reünie organiseert. Een toepasselijke naam aangezien Van der Meulen naam heeft gemaakt met het bouwen van houten schouwen.

Gedurende het gehele weekend waren er ook speciale activiteiten voor de jeugd. Juist de jeugd wil ’t Skouspul enthousiast maken voor het varen in traditionele schepen.
— Jarig MuZEEum blijft hoopvolEr waren felicitaties maar geen cadeau van het Vlissingse gemeentebestuur, gisteren bij de viering van vijftien jaar Zeeuws Maritiem MuZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen. De gemeente en het museum kibbelen voort over de drastische bezuinigingen.

Net aangetreden bestuursvoorzitter Ane Nauta, voormalig voorman van het Loodswezen, schetste in zijn toespraak hoe het gammele schip 'Vlissingen' bij 'windkracht 12' uit lijfsbehoud de lading, ,,tot de meest kostbare stukken", overboord zet - doelend op de cultuurbezuinigingen onder het artikel 12-regime. ,,Wat was dan het doel van deze vijftienjarige reis?", vroeg hij.

Het museumbestuur weerstaat al drie jaar de bezuiniging die armlastig Vlissingen wil doorvoeren. Het college laat momenteel uitzoeken wat het beheer zou moeten kosten van het 'driedimensionale archief', zoals wethouder Sem Stroosnijder de gemeentelijke historische collectie noemt. De uitkomst wordt in oktober verwacht. Wethouder Stroosnijder: ,,We gaan de uitkomst eerst bespreken met het museum. Daarna bepaalt het college zijn standpunt. De beheertaak is een wettelijke taak, maar nergens staat het niveau beschreven waar erfgoedbeheer aan moet voldoen. Het is een zaak van interpretatie."
— Antwerps scheepvaartfestival lokt 35.000 bezoekers


 
De tiende editie van het scheepvaartfestival Water-rAnt heeft afgelopen weekend zowat 35.000 bezoekers naar het Antwerpse Eilandje gelokt, een absoluut record. Vooral zondag kwamen door het mooie weer heel wat mensen de 115 oude schepen bewonderen in de dokken rond het MAS. Speciaal voor de tiende editie stond het Antwerps Watererfgoed in de kijker. Tal van schepen konden bezocht worden, zoals het lichtschip de West-Hinder III, met zijn authentieke uitrusting en sfeer van de jaren 50. Er waren ook rondvaarten, die een unieke blik wierpen op het droogdokkengebied waar binnenkort een nieuw scheepvaartmuseum komt.

Gezinnen met kinderen konden tijdens Water-rAnt het Scheepmaatjesparcours volgen, een wandelroute van 2,2 kilometer waarbij ze heel wat leerden over het leven op het water, zoals knopen leggen, met de roei- en zeilgieken van de Zeescouts varen en in het want van een driemaster klimmen.

De tiende editie van Water-rAnt lokte een pak meer volk dan de voorbije edities. In 2015 bracht het scheepvaartfestival 20.000 mensen op de been, nu zowat 35.000. “Een mooie opsteker voor alle vrijwilligers die zich voor dit evenement inzetten. We hebben het aantal schepen dit jaar flink opgetrokken, waardoor Water-rAnt ook meer ruimte in beslag nam, en we hebben ook veel geluk gehad met het weer”, zegt Pit de Jonge van vzw Water-rAnt.
Lees het gehele artikel op de bron: Metroonline 
— Bestuur Hassailt bedankt inwoners voor gastvrijheid


Foto's: Wouter van Dusseldorp

Tijdens de evaluatie van het bestuur en verschillende commissies van Stichting Hassailt, waren de aanwezigen het over één ding unaniem eens: ‘De inwoners van Hasselt hebben de schippers (en hun bemanning) van de Landelijke Vereniging voor het Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) wederom een warm welkom gegeven’.

Het maritieme evenement Hassailt werd gehouden van 27 t/m 30 juli 2017. Tijdens deze vier dagen stond Hasselt in het teken van het varend erfgoed en meerden er ruim 210 historische schepen af in de Hasselter binnenstad en aan de Kaai bij het Zwartewater. Dit prachtige schouwspel trok naar ruwe inschatting ongeveer 50.000 tot 55.000 bezoekers naar de Hanzestad Hasselt.Naast het prachtig plaatje van de oude binnenvaartschepen die Hasselt nog mooier maken, was er een programma met randactiviteiten voor elk wat wils. Zo waren er bijvoorbeeld demonstraties van oude ambachten, straattheater en muziek, het laden en lossen aan de Grintwal, de Hassailt-markt, het bezichtigen van de kalkovens en de beklimming van de toren. Kinderen konden zich heerlijk vermaken met spelletjes die allemaal te maken hadden met scheepvaart en leerde zeilen in het water langs de Wilhelminalaan.

Hassailt-voorzitter Kees van der Klocht: "We hebben gezamenlijk een prachtig Hassailt neergezet, waarbij ook de inwoners van Hasselt een groot compliment mogen ontvangen. De warmte en gastvrijheid naar de schippers was ook dit jaar weer fantastisch te noemen en dat maakt Hassailt uniek. De leden van de LVBHB kiezen uiteindelijk of ze in 2022 naar Hasselt willen komen, maar de basis hiervoor is hiermee gelukkig weer gelegd."
Lees het gehele artikel op de bron: Zwartewaterkrant  http://www.zwartewaterkrant.nl/56480.html

— Boeten en breien op de Vismarkt in Hoorn


Touwslaan op de Vismarkt, foto: Centrum Varend Erfgoed Hoorn

HOORN - Zaterdag 30 september is er in de haven en op de Vismarkt in Hoorn van alles te beleven. Dit alles in het kader van de vroegere visserij en vrachtvaart op Zuiderzee en IJsselmeer. Om elf uur ’s morgens wordt de Hoge Brug met de hand opengedraaid om een kleine vloot historische vissers- en vrachtschepen door te laten. De schippers en hun bemanningen leggen de route van de Museumhaven aan het Oostereiland naar de Vismarkt zeilend, bomend, roeiend en jagend af. Zoals dat een eeuw geleden ging toen de schepen nog geen motoren hadden.

Verdwenen ambachten
De vroegere visserij en vrachtvaart brachten allerlei ambachtelijke bedrijvigheid met zich mee, zoals scheepstimmeren, zeilmaken, touwslaan, mandvlechten, blokken maken, kuipen, breeuwen, laden en lossen. Met het verdwijnen van de oude zeilschepen behoren ook deze ambachten tot de verleden tijd, zij het dat sommige nog steeds actief worden beoefend in het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Bij de Vismarkt worden de visnetten te drogen gehangen en enkele ambachtelijke vaardigheden gedemonstreerd, waarbij het publiek soms een handje kan helpen of het zelf eens proberen.

Om drie uur gaat de vloot weer bomend, roeiend en jagend op de terugweg, waarbij de schepen opnieuw één voor één de smalle brugopening bij de Korenmarkt zullen passeren. Een levendig schouwspel dat van de bemanning de nodige vaardigheden vergt.
Kijk hier voor meer info 
— Behendigheidsproef Kotterweekend Hoorn 2017


De Fruition met daarachter de Hellesund, foto: Cor Bolt

Vrijdagmiddag 15 september verzamelden zich een tiental kotters van Stichting Kotterzeilen en Kotterbehoud in de haven van Hoorn. Veel afmeldingen deze keer door het weer.
 
Bij het palaver zaterdag staat er een mooi windje SSW 3. De kotters gaan een behendigheidsproef houden met onder andere het oppikken van een joon. De kleine en lichte Torr Mor vliegt weg met meer dan zes mijl vaart. De Baukje, Hellesund en Fruition vechten om de tweede plaats bij de ronding. De Zeemeeuw WR 8 en Oude Dibbes volgen, maar al snel blijkt dat er te weinig wind staat om echt snelheid te krijgen. De Fruition rondt na de Torr Mor als tweede, de Hellesund als derde, de Baukje als vierde, Oude Dibbes en de WR8 Zeemeeuw volgen.

De snelste kotter moet de laatste kotter ophalen. Vervolgens haalt de tweede kotter de volgende laatste kotter op. Dit gaat dan door voor de volgende kotters.


De winnende Baukje

Dit pas nadat de joon die overboord is gezet door de langzaamste kotter is opgepikt door de snellere kotter. Gezamenlijk gaan ze naar de finish na de ronding. De gemiddelde tijd van de twee kotters bepaald de klassering. De Baukje en de Hellesund zijn het snelste koppel. Goude Puts gaat naar de Baukje.

Het mag bekend zijn dat de kotters over het algemeen niet uitblinken over een goede wendbaarheid onder zeil. Dus zo’n behendigheidsproef is een hele uitdaging. Er wordt nog lang onder het genot van een drankje nagepraat.

De Hout Moet aanmoedigingsprijs 2017,genaamd naar Wil Haring, gaat naar de Fruition.
Met dank aan Cor Bolt— Jacht Christina  in de beroepsvaartEen oud-beroepsvaartuig dat pleziervaartuig wordt zie je vaak genoeg, het omgekeerde bijna nooit. Gebouwd als motorjacht deed de Christina naderhand lang dienst in de beroepsvaart. En nu is ze een woonschip en bovendien via Dwaalvaart.nl in de chartervaart actief.

Martin de Kleijn (1950) noemde zijn motorjacht Christina (17 x 3,90 meter) naar zijn oma, moeder en zuster. Hij kocht haar in 2010 en sindsdien woont hij erop. Ook biedt hij vaartochten op de Christina aan, die staat ingeschreven bij de Vereniging van Booteigenaren Oude Glorie. Ze werd in 1930 als Weerwolf gebouwd bij W. en C. Stam in Nieuw-Lekkerland voor mr. dr. baron van Stockum van Akendam. De baron wilde een zeewaardig motorjacht dat eruit moest zien als een sleepboot en had daar 30.000 gulden voor over.

W. en C. Stam, gespecialiseerd in zeilende vissersschepen, leverde met de Weerwolf het enige jacht uit zijn geschiedenis af. De Weerwolf maakte zeereizen naar Engeland, Duitsland, Denemarken en mogelijk zelfs naar de Middellandse Zee.
Lees het uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonneesBerichten in de Zeepost van deze week:
BBZ nieuws:

— Richtlijn Pakketreizen

Overig nieuws:

— Beter toezicht op keuringsinstanties zeilschepen
— Overtocht naar Waddeneilanden wordt duurder
— Zeilen tegen het plastic in zee

— Noordpolderzijl op natuurlijke wijze uitgediept

— De Strontweek van 20 t/m 28 oktober
— Wereldprimeur: een zandplaat gaat de dijk redden

— Potentie IJsselmeer benutten

— Weinig wind en mist bij Slach om Starum

— Uiterlijk november 2018 nieuw rondvaartbotenbeleid

— Medemblik straks het centrum van de cruisevaart

— Hulpdiensten oefenen aanvaring op IJsselmeer

— Expeditie Marker Wadden massaal bezocht

— Terschellingers hekelen afsluiting deel Waddenzee

— Dikke mist: zeiljachten bekeurd op Waddenzee

— Waterplanten: zoeken naar een oplossingScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN