Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 140, 20 sept. 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip


Register Holland
Museumhaven Willemsoord

zeilklippers

Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar

watererfgoed
Scheepswinkel Van Meer
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova
Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotobootVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


— Authentieke katoenen zeilen voor HK 98
— Klipperrace op 14 en 15 oktober
— Aan mijn steiger: Puurder kan niet

— Hoe keren we het tij van passief naar actief

— EOC - Traditionele Schepen Beurs 2017 10 t/m 12 november
— Rottevalle vierde 130-jarig bestaan skûtsje De Rot

— Bakzeil halen, herkomst en betekenis

— Tovenaar aan de mengtafel: Jan Schuurman
— Turfrace Warmond komend weekend

— The Maritime Paintings of Willem Eerland

— Furieade: het feest van Maassluis 4 t/m 8 oktober

— Behoud van Vlissingse Helling is onzeker

— Replicaschepen treffen elkaar in de Harlinger haven
— Halve Maen geeft bouwers Willem Barentsz 'wow-moment'

— MS Rigel weer compleet met nieuwe masten

— Willemsoord is een project zonder weerga

— Team Buikschuiver voor vijfde keer Nederlands kampioen

— Reconstructie Vikingschip voor filmopnames Redbad


— Evenementen komende week:


22 t/m 24 september september, Water-rAnt, Antwerpen

22 t/m 24 september, Scheldefeesten, Baasrode

22 t/m 24 september, Turfrace, Warmond - Vinkeveen 


23 en 24 september, Slach om Starum, Stavoren

23 en 24 september, Hylper Hurdsilerij, Hindeloopen

23 en 24 september, Doesburgse Kadedagen

23 september, Garnalencup, Lauwersmeer— Authentieke katoenen zeilen voor HK 98De Harderwijkse botter HK 98 ligt dezer dagen te pronken met gloednieuwe zeilen. Niet zomaar zeilen: nee, authentieke katoenen zeilen, handgemaakt door vrijwilligers van de Bataviawerf. Een klus die ruim een half jaar duurde.

De zeilen van de HK 98 waren helemaal op. ,,Twee jaar geleden al merkte ik dat het doek steeds vaker scheurde. En er vielen ook gaten in", vertelt eigenaar Esweiler. Het kostte hem veel tijd een zeilmakerij te vinden die nog authentieke zeilen konden maken, 'maar die zijn er niet meer'. ,,Je hebt er wel die halffabricaten gebruiken, of polyester zeilen, zoals de botters van de Botterstichting. Dat materiaal rot niet en gaat dus heel lang mee. Ook mooi, maar katoen vonden we toch véél mooier. Het wordt niet zo egaal bruin als polyester en oogt wat groezelig."

Via een vereniging van bottereigenaren kwam hij erachter dat er aan de Stichting Bataviawerf een zeilmakerij is verbonden die voor haar eigen schepen op ambachtelijke wijze katoenen zeilen maakt. Zeilmaker Evert van der Horst ging met een groep vrijwilligers aan de slag met grootzeil en fok. Begin deze maand heeft Esweiler de zeilen opgehaald en samen met Sebastiaan Keizer (29) de botter ermee opgetuigd. Wat opvalt is dat de zeilen nog roomwit zijn, in plaats van bruin. ,,Ze moeten nog worden getaand. Maar het is beter als er eerst mee wordt gezeild; ze mogen lekker nat worden."

Esweiler wil volgende zomer, tijdens de 'taandagen' in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, of in Urk, de zeilen voor het eerst tanen. Daarna moet dat elk jaar opnieuw.
Lees het gehele artikel op de bron: Het Contact 
— Klipperrace op 14 en 15 oktoberDe 43ste editie van de Enkhuizer Klipperrace voor klippers en verwante scheepstypen vindt plaats op 14 en 15 oktober.

De wedstrijd beslaat twee dagen waarin op zaterdag tijdens de Driestedenrace begonnen wordt met een hoop gekletter in het Krabbersgat tijdens de befaamde ankerstart. Hierna zullen alle deelnemers hun eigen route trekken. Variaties tussen Urk, Stavoren en Medemblik zullen worden bevaren om de driestedenrace volledig te maken door finishen in Enkhuizen.

Op de zondag zal er dynamischer en intensiever worden gevaren in de Olympische baan. De trapezium- of een driehoeksbaan zal uitwijzen wie dit jaar het roer en de bemanning het best onder controle heeft. Als dit faliekant mislukt, wees niet getreurd. De meest opvallende prestatie, op welke manier dan ook, wint de Jan Bakker prijs.

De Enkhuizer Klipperrace wordt georganiseerd door de Commissie Enkhuizer Klipperrace in samen werking met Enkhuizer Watersport Vereniging 'Almere' - EWVA. Voor de toekomst van de klipperrace en de verjonging zoeken zij dringend nieuwe commissieleden! Wie interesse heeft kan contact op nemen met Peter Bunschoten, tel. 06-5379 4206 of Jan Smit, tel 06-2317 4004.
Kijk hier voor meer info en aanmelden  
Of kijk hier voor de Aankondiging 
— Aan mijn steiger: Puurder kan nietHij zat als peuter al op eikenhouten schepen en vaart liefst nergens anders meer op. Met een vlet, tjotter en boeier heeft Hildo Brilleman keus genoeg.

’Mijn vader kwam als kind in Heeg in aanraking met het varen. Ze voeren daar op kleine tjotters en zijn liefde voor eikenhouten Friese schepen was geboren. Ik ging als peuter al mee. Niet zo gek dus dat ook ik van die boten houd. Ik vaar er al jaren mee, ook wedstrijden. Ik heb een tjotter en een vlet.

Daarnaast vaar ik op de Ludana, een boeier waarvan het beheer is ondergebracht in een stichting. Dat heeft twee redenen: we willen het schip behouden en zo veel mogelijk mensen er plezier aan laten beleven. Het is een mooi en uniek schip, van 125 jaar oud. Gebouwd in Amsterdam en nu een van de laatste vijf grote boeiers (boven de tien meter) in Nederland. Voor particulieren is het lastig zo’n schip te onderhouden; het kost tijd en geld. We maken weleens de grap dat je gek moet zijn of stinkend rijk, maar het liefst allebei! Ik help mee aan het jaarlijkse onderhoud, samen met andere donateurs.

Gelukkig hebben we genoeg fondsen om bepaald werk uit te besteden aan een professional. Volgend jaar vieren we het 125 jarig jubileum en willen we de ’kont’ vervangen. Daar zit nu een zogenoemd noodverband op, maar dat kan niet zo blijven. Daarom zijn we nu een restauratiefonds aan het opzetten. Wat het zo uniek maakt, is dat we nog precies zo zeilen als dat werd gedaan in de 19e eeuw. Op een houten schip waarbij je alles nog met handkracht moet doen: puurder kan het niet. Na een weekeinde varen is mijn hoofd weer helemaal leeg .”
Lees het gehele artikel op de bron: de Telegraaf via blendle (€)  
— Hoe keren we het tij van passief naar actief


Restauratie van het Fries jacht 'Nut en Nocht' gebouwd in 1908 door Martijn Perdijk van Wind&Water in Heeg.

Maritieme Nationale Identiteit

Hoe betrekken wij de Nederlander bij zijn/haar Nationale Maritieme Identiteit? Die identiteit krijgen we bevestigd middels ‘de ander’. We staan te boek als ‘varende natie en handel drijven’. In uitgeholde boomstammen/kleine scheepjes beginnen we, met de afmetingen, die paste in de Hollandse wateren. Menig stad heeft deze geschiedschrijving. Tentoongesteld in de stedelijke musea en de nieuwsbrieven (media) schrijven over de symbolen en de eventuele helden die erbij horen. Maar dan…! Prachtige maritieme activiteiten in vele steden met vlootschouw en shantykoren etc. De bezoekers lopen massaal langs, vergapen zich aan zoveel pracht, krijgen dollartekens in de ogen wat het allemaal niet zal kosten aan onderhoud én allemachtig wat een boel werk om het varende te houden. Wat een gedoe allemaal…! Men maakt er foto’s van en gaat likkend aan een ijsje op een afstandje genietend toekijken.
In het toekijken zit het ‘pijnpunt’. Hoe keren we het tij van passief naar actief?


Restauratie in 2015 van de zeeschouw 'Undine', gebouwd door J. Kok in Huizen in 1965

Waar is de trots dat die vloot ook van de ‘ijslikkende Nederlander’ hun Nationale Identiteit is? In 9 seconden bekijken we een museumstuk en gaan al fotograverend de tentoonstellingen langs. De mobile telefoon wint het nu van de aandacht van het mobiele erfgoed?

We zijn voornemens om een Restauratiefonds in het leven te roepen, nu de SSRP een culturele ANBI-status heeft ontvangen. Het voordeel van belastingaftrek is één. De boodschap uitdragen om massaal bij te dragen aan zo’n fonds is twee. Wij zijn met diverse partijen in gesprek en al die partijen erkennen diezelfde problematiek hoe erfgoed te beschermen en te behouden. Dat schept in ieder geval een band om de koppen bij elkaar te blijven steken en door te pakken. Samenwerken!

Een toekomstbestendig Restauratiefonds
De Nederlandse scheepvaartmusea, de pijlers onder de oprichting van de SSRP in 1955, zijn partners binnen het Maritiem Portal. Een samenwerkingsverband vanaf 2016. Ook de FVEN, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en vele stichtingen die zoveel mogelijk informatie over de maritieme geschiedenis van Nederland toegankelijk willen maken zijn aangesloten. Deze partijen zijn mooie gesprekspartners voor de SSRP. Hoe brengen wij op een professionele manier onze ingeschreven stamboekschepen onder de aandacht nu én in de toekomst op een moderne, digitale en ambachtelijke manier?

Het is de aanloop naar de oprichting van een toekomstbestendig Restauratiefonds!
Lees het gehele artikel van Ineke Verkaaik-Hogervorst op de bron: De Beretanden van de SSRP— EOC - Traditionele Schepen Beurs 2017 10 t/m 12 november
 


Over 2 maanden is het weer zo ver, de tweede EOC-Traditionele Schepen Beurs in Den Helder. De deuren gaan open op 10 november om 10:00 uur. U bent het hele weekend welkom om de beurs en om het terrein te verkennen. Op zondag 12 november sluiten de deuren om 17:00 uur en moet u weer een jaar wachten!

Na de successen van 2016 zetten we door naar een groots evenement met nog meer deelnemers, nog meer inspirerende verhalen en een plek waar iedereen vindt wat hij zoekt op het gebied van traditionele scheepvaart.

In samenwerking met TAVE (Traditionele Ambachten Varend Erfgoed) zullen er in het weekend van 10, 11 en 12 november verschillende workshops gegeven worden. Deze workshops lopen uiteen van staaldraad splitsen, tot het ambachtelijk klinken van een stalen romp. TAVE is opgericht om oude ambachten meer onder de aandacht te brengen en kennis hierover door te geven. Kom dus vooral langs om kennis te maken.
 
Op het vakantieplein kunt u terecht voor lezingen over reizen aan boord van traditionele schepen. Met veel foto en film materiaal krijgt u een eerste indruk van het leven aan boord. Bemanningen zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Of om direct uw boeking voor de volgende reis aan te nemen!

Niet alleen op de beursvloer bent u van harte welkom, ook bij de lezingen in het schipperscafe, filmvertoningen in de Medemblikkerloods (naast het beurs gebouw) en aan boord van de schepen in de haven. Uw toegangsbewijs is tevens geldig voor de twee musea op Willemsoord. Later hierover meer nieuws!
— Rottevalle vierde 130-jarig bestaan skûtsje De RotIn Rottevalle is zaterdag het evenement Small Sail van start gegaan. Het zeilfeest werd om 11.00 uur geopend door wethouder Ron van der Leck van Smallingerland. Er deden 16 schepen aan mee en ook het skûtsje De Rot was van de partij. De schepen konden worden bezichtigd en er waren veel activiteiten in het dorp en bij de haven. Zondagmiddag werd een vlootschouw gehouden over De Lits naar De Leijen.

Aanleiding voor de festiviteiten was het 130-jarig bestaan van het skûtsje de Rot, het oudste ijzeren skûtsje van Nederland. Het schip is in 1887 gebouwd en was vroeger twee keer per week als beurtschip onderweg tussen Rottevalle en Leeuwarden. In 1978 belandde het in Spaarndam en in 2011 is het gekocht door stichting De Freonen fan de Rot en weer teruggebracht naar de thuishaven.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland 
— Bakzeil halen, herkomst en betekenisMensen die bakzeil halen, moeten op iets terugkomen, stellen hun eisen omlaag of houden noodgedwongen even hun grote mond. Je staat even voor paal en krabbelt schoorvoetend terug… Hoe komen we precies aan dit fraaie gezegde?

Scheepvaart
De uitdrukking bakzeil halen komt uit de scheepvaart. Hoe oud deze zegswijze precies is, is onbekend. Maar in elk geval al vanaf het begin van de negentiende eeuw komt bakzeil halen voor in de Nederlandse taal. Het zou zo maar kunnen – maar dat is niet bewezen – dat de uitdrukking al langer, wellicht sinds de Gouden Eeuw en VOC-tijd, in gebruik was. Er wordt namelijk verwezen naar het gebruik van zeilen en de stoomboot kwam pas echt op in de loop van de negentiende eeuw.

Herkomst van bakzeil halen
Bakzeil halen was een vaarmethode bedoeld om snel af te remmen. Een schipper stuurde zijn vaartuig dan zo bij, dat de wind van voren in de zeilen joeg. Hierdoor ging de boot langzamer varen. In de uitdrukking is dit figuurlijk verwerkt. Want wie bakzeil haalt, gaat figuurlijke zin wat minder hard.Hij of zij mindert waart, stelt wat lagere eisen en blaast niet meer zo hoog van de toren.

Etymologisch heeft het Nederlands het woord bakzeil van de Engelsen geleend. Bakzeil is letterlijk ontleend aan het Engelse back a sail, wat als betekenis heeft ‘een zeil terughalen’, of, meer precies: ‘het zeil zo verzetten dat de wind daar recht op blies en het schip daardoor vaart verminderde’.
Lees het gehele artikel op de bron: Historiek  
— Tovenaar aan de mengtafel: Jan SchuurmanJan Schuurman, grijze manen, stoppelbaard, tufte anderhalf jaar geleden op zijn solex naar 'de Helling' van Spakenburg. Hij legde de verslaggever van deze krant uit wat de grootste vrees was van een botterschipper.

Zijn BU 16 lag op de helling voor groot onderhoud. Hij pulkte aan zijn roer. ,,Kijk, witrot door schimmels.'' Er waren nog zes botters die er last van hadden. ,,Helemaal gek worden we ervan.''

Hij zag het levenslicht in Eindhoven, vertelde hij. Jan woonde jaren met vrouw Carla in Hilversum. In de jaren 70 kwamen ze naar Spakenburg, na het plaatsen van een advertentie in een lokale krant. 'Jong gezin zoekt oud huisje.' Dat oude huisje vonden ze aan de Weikamp. Die twee kleurrijke hippies woonden daar tussen Spakenburgers in klederdracht. Er was een klik, ze waren op hun plek.

Zeilwedstrijden
In 1983 kocht Jan de BU 16, een schip uit 1880. De Spakenburgse bottervloot had het decennia geleden zwaar te verduren. Schuurman blies de zeilen van de botters nieuw leven in en was één van de eerste deelnemers aan de zeilwedstrijden op dinsdagavond. Hij nam BN'ers, onder wie Freek en Hella de Jonge, mee aan boord en zou later toeristen kennis laten maken met de varende monumenten.

Als 'vreemde' bewaakte hij zo het Spakenburgs cultureel erfgoed. Hij was een creatieve geest. Vorig jaar was het thema van de Visserijdag 'Herdenking 100 jaar watersnoodramp.' Jan simuleerde op zijn botter met een hoosblik het gebulder van een storm, en hoosde zijn botter leeg, herinnert Jan van Dorst, voorzitter van De Bruine Vloot.
Lees het gehele artikel op de bron: AD — Turfrace Warmond komend weekend


Foto: Stichting Zeilvaart Warmond

De Turfrace wordt het aankomende weekend gevaren en belooft ondanks het geringe aantal deelnemers van vijf schepen wederom een spektakel worden. De Avondrood, Vriendschap, Hylke Tromp, 10e van Tromp en de 2 Gebroeders zullen dit jaar de strijd met elkaar aangaan waarbij alle zeilen bijgezet moeten worden om te winnen. Deze schepen zijn namelijk zeer aan elkaar gewaagd en dat zal naar verwachting een spannende race opleveren. Elk schip heeft zo zijn eigen specialiteiten. Waar het ene schip sneller is met zeilen zal het andere schip weer sneller zijn met roeien, bomen en jagen. Welk schip het snelst is en gaat winnen hangt grotendeels af van de kwaliteiten van de schipper en zijn bemanning, maar dat zal echter ook afhangen van het weer.

Waar moet je als toeschouwer op letten? Waar moet je kijken? Waar wordt de Turfrace beslist? Een schipper die de race al een paar keer heeft gevaren weet dat er een aantal cruciale punten zijn op het traject. Met zo veel hindernissen, moet je behendig zijn en een tactiek hebben. Er kan maar 1 schip in een sluis, dus wil je winnen, dan moet je op vrijdag als eerste in de Proostdijerssluis zijn. Die is net voor Vinkeveen en bepaalt wie de eerste dag nummer een is. Degene die als eerste (na Uithoorn) de Waver opvaart heeft ook de meeste kans om de sluis als eerste in te varen. Op zaterdag zijn de knelpunten: de eerste brug in Vinkeveen en de Pondskoekersluis. Ben je als eerste door de sluis, dan heb je grote kans om de dagzege op te eisen. Op zondag zijn er niet veel knelpunten, maar is er een tactische keuze die afhangt van de wind. Meestal gaat men door de Boerenbuurt de Kaag op, maar het kan ook lonen om de ringvaart af te jagen en vanaf Kaageiland te gaan jagen.

Programma
De start is op vrijdag 22 september om 07:30 in Park Groot Leerust. Aankomst in Vinkeveen bij de Watersportvereniging Abcoude-Vinkeveen aan de Baambrugse Zuwe vanaf circa 15:00 uur. Op zaterdag wordt om 10:30 gestart voor de tweede etappe naar de Tolhuissluizen in Nieuwveen en op zondag vertrekken de schepen om circa 10:00 voor de laatste etappe naar Warmond. Aankomst vanaf 12:00 uur, prijsuitreiking circa 15:00 uur
De schepen zijn tijdens de wedstrijd live op internet te volgen.
Voor meer info kijk je hier.


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN— The Maritime Paintings of Willem Eerland
 


Van Willem Eerland komt een nieuw boek uit, gecombineerd met een expositie in Galerie Kinderdijk in Nieuw-Lekkerland. Willem zegt hier zelf het volgende over:

‘Toen in 2012 mijn eerste boek ‘Seaworthy lV’ werd uitgebracht had ik geen idee hoe dat ontvangen zou worden. Het was een verassing dat er veel en uitsluitend positieve reacties kwamen op de relatief kleine oplage (800 stuks). Waarschijnlijk van mensen, die net als ik zelf, van schepen houden. Het geeft niet wat voor schepen, als zij maar waardig geschilderd zijn in hun natuurlijke omgeving. Geen zeilschepen in een onwaarschijnlijke wolk van zeilen als dat niet gepast is en geen kromme bootjes die op het water liggen in plaats van er in. Ik kreeg zoveel reacties dat het stemmetje, ergens diep in mijn hoofd, alweer over een volgende uitgave begon. Maar dit was niet realistisch. Het vorige boek was immers een overzicht van mijn oeuvre. Maar net als met het tot stand komen van een schilderij ging het ook met dit boek. Langzaam begon er een plannetje te broeien en te groeien’.‘In dit boek wil ik graag wil laten zien hoe ik teken en schilder, hoe zo’n schilderij tot stand komt. Ook denk ik niet dat iemand het erg zal vinden dat de reddingboot-paarden van Terschelling en de koeien, waarvan ik die laatsten dagelijks kan observeren vanuit mijn studio, een plaatsje in het boek hebben gekregen. Verder zijn er vijf pagina’s ingeruimd voor het werk wat onze talentvolle dochter Carolina. Sommige werken hebben we samen gemaakt. Uiteindelijk zijn er naast het werk wat we ook in het vorig boek hebben gebruikt 50 nieuwe maritieme werken geplaatst waarvan sommige stapsgewijs laten zien hoe ze tot stand zijn gekomen. Natuurlijk is dit, net als het vorige, geen echt kunstboek. Ik ben en voel mij ook geen kunstenaar. Als maritieme toeschouwer probeer ik slechts uitdrukking te geven van de vele indrukken, die ik vanaf mijn vijfde jaar aan boord van schepen heb opgedaan. Indrukken van lucht, water en schepen. Ik ben meer dan trots dat mevrouw Josien Damen (Van de Damen Shipyards Group) het voorwoord heeft geschreven’.
 
Op zaterdag 30 september zal Willem het boek signeren op de eerste dag van de expostie ‘The Maritime Paintings of Willem Eerland ’ in Galerie Kinderdijk in Nieuw-Lekkerland (Planetenlaan 11 naast Primera). De expositie loopt tot 11 november 2017.
Het boek wordt in eigen beheer uitgegeven en is te verkrijgen bij Tableau Maritime Cards. Te bestellen via info@tableau-maritimecards.nl  of tel. 0184 684884. De prijs is € 19,95 ( excl. € 4,95 verzendkosten).
 — Furieade: het feest van Maassluis 4 t/m 8 oktoberVoor de 38ste maal organiseert Stichting Maassluis Maritiem in het eerste weekend van oktober het jaarlijkse stads promotie feest van Maassluis. Dit jaar wordt al op woensdag 4 oktober gestart met de eerste activiteiten en zullen de laatste schepen, die van oudsher een hoofdrol spelen tijdens de Furieade, op zondag 8 oktober vertrekken uit de haven.

In 1916 werd de stoomsleepboot De FURIE te water gelaten. Na jaren trouwe dienst in de Zweedse wateren keerde De Furie in 1976 terug naar Nederland. Zij ging toen fungeren als decor in de tv serie ‘Hollands Glorie’ naar het gelijknamige boek van Jan de Hartog. Na afloop van die opnamen haalden in 1978 een aantal vrijwilligers De Furie naar Maassluis en begonnen zij met de restauratie. In het eerste weekend van oktober 1980 stelde de acteur Hugo Metsers, die in de tv-serie de rol speelde van de hoofdpersoon Jan Wandelaar, de FURIE officieel in dienst. Rond die ingebruikname werd een klein maritiem festijn georganiseerd dat de naam Furieade kreeg. Het jaar daarop is de Stichting Maassluis Maritiem opgericht. Zij kreeg als doel ‘het bevorderen van maritieme activiteiten in en nabij de haven van Maassluis en dan met name in het eerste weekendvan oktober'.

Nu na ruim 35 jaar hebben wij van de Furieade, zonder onze maritieme opdracht te vergeten, een stadspromotiefeest gemaakt dat inmiddels uniek mag worden genoemd. Het is een meerdaags gratis toegankelijk evenement rond de Binnenhaven en in de Binnenstad van Maassluis met jaarlijks tegen de 100.000 bezoekers.
Voor meer informatie en het programma kijk je hier
— Behoud van Vlissingse Helling is onzekerVLISSINGEN – De technische staat van de Helling op de Kop van de Vlissingse Dokhaven is dermate slecht dat het maar de vraag is of het moment behouden kan blijven. Dat kan geconcludeerd worden na het lezen van de antwoorden van het Vlissingse college op vragen van het CDA.

Het college meldt dat de kwaliteit van het beton en de constructie van palen ‘dermate slecht van kwaliteit is’ dat het maar de vraag is of de Helling ooit weer in volle glorie is te aanschouwen.

De Helling maakte deel uit van scheepswerf De Schelde. Via haar werden eeuwenlang schepen te water gelaten. Het CDA stelt klip en klaar dat ze tot het historisch erfgoed van Vlissingen behoort. Ze wordt binnenkort bedekt met zand zodat er een toegangsweg kan worden aangelegd. Die is nodig voor de bevoorrading van de binnenstad en het nieuwe zorgcentrum. Op de vraag van het CDA of het college kan garanderen dat na de bouwwerkzaamheden van WVO Zorg dat zand wordt verwijderd en De Helling in ere wordt hersteld volgt geen volmondig ja. Het college meldt dat het dat wel de bedoeling is maar verwijst ook naar de slechte staat van het beton en hout.
Lees het gehele artikel op de bron: PZC 
— Replicaschepen treffen elkaar in de Harlinger havenHet replicaschip de Halve Maen lag dinsdag aan de Willemskade in Harlingen, dichtbij de Willem Barentsz in aanbouw. Beide schepen hebben rond 1600 geschiedenis geschreven met een heroïsche zoektocht naar een noordelijke doorgang richting Azië. Het is dan ook bijzonder dat deze twee schepen, ruim vier eeuwen later, elkaar weer treffen in Harlingen.

Op de Halve Maen en op de werf vertelden medewerkers over de fameuze expedities. Na Harlingen gaat de Halve Maen door naar Terschelling voor het evenement Springtij Forum. Liefhebbers kunnen de Halve Maen zondag 24 september in de haven van West-Terschelling bezoeken. Ook kan er geboekt worden voor avondzeiltochten op zaterdag 23 en zondag 24 september.
— Halve Maen geeft bouwers Willem Barentsz 'wow-moment'
  


De tientallen vrijwilligers die al jaren hameren, zagen, branden en boren aan de Willem Barentsz in Harlingen zagen dinsdag hoe het schip er uit moet komen te zien.

Ze stonden aan de kade, maandagmiddag toen de Halve Maen afmeerde in het Dokje. De tandarts, de politieagent, de betonvlechter, de wiskundige, de vrachtwagenchauffeur, de onderwijzer: de gepensioneerden die vrijwillig werken aan de reconstructie van de Willem Barentsz in Harlingen.

,,Sommigen hebben niets met schepen, maar toen VOC-schip Halve Maen afmeerde, hadden ze wel een wow-momentje’’, zegt voorzitter Paul Meijeraan van de stichting Willem Barentsz. De vrijwilligers zagen hoe het schip waaraan zij werken er uiteindelijk uit moet komen te zien.

,,24.000 manuren gehad, 4000 uren nog te gaan’’, vat Meijeraan het werk aan het 25 meter lange houten schip samen. In het ruim waar de zoetige, nootachtige, typisch nautische geur van lijnolie hangt, is het noeste werk goed te aanschouwen. Hier volgen de spanten elkaar ritmisch op. Ze zijn gemaakt van boomkronen waarvan de zijtakken in een bepaalde hoek staan. ,,Onze bouwmeester Gerald de Weerdt mocht in een Terschellinger bos hout zoeken voor het schip. Hier waren na een storm veel bomen omgewaaid. Hij belde en zei ‘Ik zie hier spant nummer 63 al liggen’. Alle hoeken zijn net even anders.''
Lees het uitgebreide artikel op de bron: LC plus  

— MS Rigel weer compleet met nieuwe mastenDe voormalige trawler en loodsschip Rigel is het opleidingsschip van het Zeekadetkorps Maassluis. Een van de kenmerken van het opleidingsschip Rigel zijn haar masten. Echter, de afgelopen 69 jaar had weer en (zoute) wind haar sporen achter gelaten. De masten waren hard toe aan groot onderhoud. Op sommige delen van de masten had de roest zo toegeslagen dat bepaalde stukken vervangen moesten worden. Omdat het op hoogte werken door middel van een steiger en/of hoogwerker erg omslachtig zou worden is het korps op zoek gegaan naar een andere oplossing.

Deze is gevonden in het compleet vervangen van de masten door de firma Heerema Fabrication Group te Vlissingen in samenwerking met hun bedrijfsschool. Afgelopen voorjaar zijn de masten verwijderd en getransporteerd naar de werf. De bedrijfsschool is de afgelopen maanden druk bezig geweest om de twee oude masten volledig na te maken. Zaterdag 9 september was het zover, de nieuwe masten konden worden terug geplaatst.Net als bij het verwijderen van de masten verzorgde de firma Mammoet het transport tussen Vlissingen en Maassluis. Tevens was Mammoet verantwoordelijk voor het hijswerk en stond er zaterdag de hele dag een mobiele kraan om beide masten terug aan boord van de Rigel te hijsen. Heerema Fabrication Group nam naast het produceren van de nieuwe masten ook het het uitlijnen en laswerk voor zijn rekening.

Het m.s. Rigel kent een bewogen geschiedenis. Na haar kiellegging als Groenlandtrawler is zij in 1942 door de Duitse bezetter gevorderd om dienst te doen als luchtafweerschip. Na de oorlog werd de Rigel samen met haar twee zusterschepen Deneb en Algol omgebouwd tot loodsvaartuig, om de tijdens de oorlog verloren gegane vaartuigen te vervangen. Na de ombouw bij de Arnhemsche stoomsleephelling is ze afgebouwd bij de werf van L. Smit in Kinderdijk en op 14 oktober 1948 in dienst gesteld. In haar hoedanigheid van loodsvaartuig heeft de Rigel altijd dienst gedaan in de regio Rijnmond, met als uitvalsbases Maassluis en Hoek van Holland. Momenteel dient het als verenigingsschip van het Zeekadetkorps Maassluis.
De Rigel is nog nagenoeg in originele staat en is in 1999 als historisch varend monument® erkend.
Voor meer info over de Rigel kijk je hier — Willemsoord is een project zonder weergaAls burgemeester van Den Helder sprokkelde hij in de jaren negentig vele tientallen miljoenen bijeen om van de uitgewoonde marinewerf een deel van de binnenstad te maken. Voor het eerst vertelt Hoekzema over de details van deze bijzondere bestuurlijke operatie.

,,Mensen beseffen niet hoe moeilijk het is geweest om van die historische werf een gebied te maken dat kan draaien zonder dat de gemeente steeds geld moet bijpassen”, zegt Hoekzema. Hij vervolgt: ,,Willemsoord BV heeft zes miljoen euro gestoken in de huisvesting van De Kampanje. Daarvan worden de rente en aflossing en de onderhoudskosten betaald uit de huuropbrengst. Alle kosten die de gemeente de afgelopen decennia heeft gemaakt voor Willemsoord drukken nog voor een deel op de balans van de onderneming. Ik vind het een klein wonder dat we voor het eerst zwarte cijfers schrijven.”

Hij wijst op de situatie in de jaren negentig toen Defensie van Willemsoord vertrokken was en de gemeente een verlaten terrein met oude monumentale gebouwen in slechte staat overgedragen kreeg. ,,Het was een gigantisch en ingewikkeld project voor de gemeente Den Helder om dit grootschalige gebied een nieuwe, haalbare invulling te geven. Binnen het gemeentehuis was niet genoeg deskundigheid om de herbestemming succesvol aan te pakken. Ik had voor de financiering van de restauratie het idee om diverse ministeries hierbij te betrekken.”
Lees het zeer uitgebreide artikel over de ontwikkeling van Willemsoord in het Noordhollands Dagblad
— Team Buikschuiver voor vijfde keer Nederlands KampioenAfgelopen weekend won Team Buikschuiver met de BS2 voor de vijfde keer op rij het Nederlands Kampioenschap VA Lemsterakenklasse in Medemblik. Met deze recordreeks neemt het team van Peter Houtzagers afscheid van het wedstrijdzeilen in deze klasse.

De afgelopen 10 jaar behaalde Houtzagers met zijn bemanning in de klasse van de ‘grote’ lemsteraken een recordaantal zeges. Daarmee wisten ze de unieke prestaties van team ZA1 van Erik Hermans, die de klasse jarenlang domineerde, te verbeteren.

Houtzagers is trots op zijn team. "We weten heel vaak het beste uit elkaar te halen en extreem goed te focussen, waardoor het totaal veel meer is dan de som der delen. We hebben met veel plezier in deze klasse wedstrijd gevaren. De BS2 wordt niet verkocht, maar we gaan het nu helemaal als familieschip gebruiken."
Lees het gehele artikel op de bron: Clubracer 
— Reconstructie Vikingschip voor filmopnames Redbad


De 'Sebbe Als' is een archeologische reconstructie van een schip uit de 9e eeuw. Het schip is bijna 20m lang en moet er zo uit gaan zien.


EINDHOVEN - Meer dan vijfhonderd figuranten zullen elkaar in november te lijf gaan op een 'slagveld' bij het preHistorisch dorp in Eindhoven. Dinsdagmiddag werd alvast een belangrijk decorstuk voor de film REDBAD in het water getakeld. Het gaat om een reconstructie van een schip uit de negende eeuw.

Bij aankomst van het schip in Eindhoven met een vrachtwagen werd het twintig meter lange schip in het water getakeld. Het meer waar het schip in te water is gelaten, oogt nu nog rustig. Maar het duurt niet lang meer voordat het is omgetoverd tot een handelsstad. "We gaan in het dorp overal kramen neerzetten. Er komen meer boten aan de steigers. Het wordt een hele levendige handelsstad", vertelt Art Director Jaap Hogendoorn enthousiast. Er zal zelfs een kerk worden nagebouwd om de locatie zo echt mogelijk te laten lijken.

De film REDBAD speelt zich af in de vroege middeleeuwen en daarom is het openluchtmuseum, dat bezoekers meeneemt naar het verre verleden, hiervoor uitermate geschikt. De filmopnames zijn begin september begonnen in Denemarken en verplaatsen zich nog naar Frankrijk. Vanaf half oktober is de filmploeg een maand lang in Eindhoven. Gijs Naber, Huub Stapel, Egbert-Jan Weber, Loes Haverkort en Teun Kuilboer spelen de hoofdrollen.
Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Brabant Berichten in de Zeepost van deze week:
— Willemshaven: zeven jaar werk voor niets
— Laag BTW tarief van 6 naar 8 %?
— Actie behoud spoorlijn Harlingen

— Laagvliegroutes boven het IJsselmeer
— Waddenfilm Silence of the Tides gaat in productie
— Klipperrace op 14 en 15 oktober

— Minister wil meer ruimte voor zeehondenspotters
— Harlinger Tall Ships wijst sponsoraanbod af
— EOC - Traditionele Schepen Beurs 2017 10 t/m 12 november

— Veiligheidsregio Flevoland oefent aanvaring bij Urk
— Waddenrace op 4 en 5 november
— Tres Hombres zeilt naar Sint Maarten met hulpgoederen

— Tall Ship Wylde Swan terug in thuishaven
— Weer of geen weer, meer extreem weerScheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN