Scheepspost is de digitale nieuwsbrief voor het

Varend Erfgoed in Nederland. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen.

Heb je zelf nieuws voor de Scheepspost, mail dan aan wouter@scheepspost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken
naar
"Maritiem Dus",
IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
Scheepspost 125, 7 juni 2017
Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN


 

Museumhaven Willemsoord zeilklippers Rood boven groen

Zeilmakerij Molenaar
Scheepswinkel Van Meer
watererfgoed
Hilbrands IJzerwerkplaats
SRF
Bureau Scheepvaart Certificering
Traditionele Schepen Beurs
Bataviahaven
Terra Nova

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Akwadrant
defotoboot
Windseeker
Eisma Houtwerk

info@postverzekert.nl

Fikkers
Patrijspoorten


NagelHard
Hi-Tek
Piet Blaauw
Zeiltocht op IJsselmeer en Markermeer met zeilschip, klipper, tjalk of groot zeilschip

Register HollandVoor evenementen rond het
Varend Erfgoed kijk je hier


FVEN nieuws:

— FVEN aanbrengtochten staan op scherp

Overig nieuws:

— Knopen voor record op Sail Den Helder
— Halve Maen niet naar Sail Den Helder
— Oudste varende vissersschip in Oudeschild

— Duitse historische vloot krijgt nul op het rekest
— Maritiem Museum opent vaarseizoen met vernieuwde haven
— Voorwaarts Voorwaarts wordt mogelijk terras

— Gronings schip Voorwaarts Voorwaarts als restaurant
— Fryske Boerepreamen zeilwedstrijden op 17 en 18 juni
— Zomerreünie Landelijke Vereniging Botterbehoud in Kampen

— Pop up museum tijdens Hanzedagen in Kampen
— Maritiem spektakel in Den Helder
— Halve Maen pakt uit met Vaderdagprogramma

— Voortbestaan Havendagen in Vollenhove is onzeker
— Touwslaan-weekend op 10 en 11 juni
— Amsterdamse studenten ijveren voor verjonging skûtsjevloot

— Dag van de Zeesleepvaart Maassluis trok 4000 bezoekers
— Oosters ‘kaftan’ uit 17e eeuws wrak bij TexelEvenementen komende week:

9 en 10 juni, havendagen Woerden

9 t/m 11 juni, Aaltjesdagen, Harderwijk

9 tm 11 juni, Grachtenfestival Meppel

10 en 11 juni, VA Klassen Evenement, EnkhuizenFVEN nieuws

— FVEN aanbrengtochten staan op scherpIn aanloop naar Sail Den Helder is er door de Commissie Varend Erfgoed Evenementen al aardig wat werk verzet. In juli 2016 werden de eerste gesprekken gevoerd met de organisatie van Sail Den Helder, vervolgens kon het Varend Erfgoed zich via de website van Sail gedurende 3 maanden  inschrijven voor het evenement.

Vanaf het moment dat het aantal schepen, dat mee wilde varen in de beide aanbrengtochten bekend was, is de Commissie aan het werk gegaan om afspraken te maken met overnachtingshavens en bedienaren van kunstwerken.

Er kan worden gesteld dat deze zaken nu redelijk bekend zijn op de te varen routes en dus zullen de eerste schepen voor de ZUID-NOORD aanbrengtocht  zich op 13 juni a.s. verzamelen in Veere, vanwaar op 14 juni aanvang zal worden gemaakt met de tocht om via Tholen naar Zuidholland te Varen (o.a. Dordrecht en Gouda) waarna via het Groene Hart  en de IJmond richting Den Helder gevaren wordt.

Belangstellenden vinden hier de lijst van Zwaan kleef Aan schepen, die uiteindelijk via Alkmaar naar Den Helder zullen varen.

De OOST-WEST aanbrengtocht start enkele dagen later, daarvoor wordt vanaf 16 juni verzameld in Lelystad, waar men als onderdeel van het Oldtimer-weekend, deel zal uitmaken van de Oldtimer Watervloot.

Deze deelnemers varen op 19 juni naar Urk en steken vervolgens de plas over naar Noord-Holland, alwaar de festiviteiten in Kolhorn starten. Ook van deze tocht kunt U de deelnemerslijst hier raadplegen.
Nadere informatie zal tijdens de tochten hier zichtbaar zijn 

Einde FVEN nieuws
— Knopen voor record op Sail Den HelderScheepstuiger Peter Wezelman (60) behoort tot een zeldzaam ras. Als jonge knaap werkte hij met ruim dertig collega’s op de Rijkswerf in Den Helder aan het tuiggage van marineschepen. Er zijn op het marinebedrijf nu nog slechts drie ambachtslieden over die alles weten van maritieme knopen. Een opleiding hiervoor bestaat niet.

Het beroep van de Nieuwedieper verdwijnt langzaam, zo realiseert de knopendeskundige zich die tegenwoordig met vier collega’s bij de Helderse Scheepstuigerij De Schieman werkt.

,,Er worden steeds vaker voor andere materialen gekozen. We werken overigens niet alleen voor de marine, offshore en andere maritieme bedrijven. We maken ook kunstwerken van geknoopte touwen, touwladders en andere gebruiksvoorwerpen. Maar het wordt allemaal wel steeds minder, het ambacht is aan het verdwijnen. Helaas.’’

Guinnes Book of Records
Soms geeft hij nog les op basisscholen en een enkele keer aan botenliefhebbers. Zoals laatst bij een botterclub. Maar op zaterdag 24 juni staat hij tijdens Sail Den Helder plots voor een extreem grote klas, zo is de bedoeling. Want dan gaat hij samen met het Reddingmuseum Dorus Rijkers proberen het wereldrecord lesgeven in knopen te vestigen. Daarmee wil het museum in het Guinnes Book of Records komen. ,,Maar dan moeten we nog wel even 250 cursisten zien te vinden’’, zegt Rana Dams van het reddingmuseum.
Lees het gehele artikel op de bron, met video: Gooi en Eemlander  

— Halve Maen niet naar Sail Den Helder


Foto: Wouter van Dusseldorp

De replica van VOC-jacht Halve Maen zal niet deelnemen aan Sail Den Helder. Deze beslissing is ‘met pijn in het hart genomen’, zegt directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum in Hoorn, dat de Halve Maen exploiteert. “Deelname van het schip kost ons geld, inplaats dat het iets oplevert.”

De Halve Maen had dolgraag willen deelnemen aan het evenement dat van 22 tot en met 25 juni wordt gehouden. In 2015 deed het schip ook mee aan Sail Amsterdam. Maar het zal Hoorn ditmaal niet verlaten. Geerdink: “We zijn tot het allerlaatst met de organisatie van Sail in gesprek geweest over het kosten-gatenplaatje, maar we zijn er niet uit gekomen. Het zou prachtige promotie zijn geweest, maar wat voor ons zwaar weegt is dat we er aan het eind van het seizoen financieel positief uitspringen. Sail Den Helder zou ons geld kosten in plaats van opleveren.Voor de Halve Maen ligt dat anders dan voor schepen die van evenement naar evenement zeilen. Als wij uit Hoorn weggaan missen we de inkomsten van bezoekers. Die moeten we minstens kunnen terug verdienen.”
Lees het gehele artikel op de bron: het papieren Noordhollands Dagblad van vandaag
— Oudste varende vissersschip in OudeschildHet oudste nog varende vissersschip in Nederland, de WR60, deed op tweede Pinksterdag even de haven van Oude Schild aan. Dat was jarenlang, van 1969 tot 2001, de thuishaven van de schuit, toen in eigendom van Oudeschilder Siem Hemelrijk.

Na eerst een kort verblijf in Hoorn kwam het schip van het type blazer in bezit van de Werkgroep Wieringer Skuutje WR60 uit Den Oever. Deze restaureerde het historische schip, en vaart nu de donderdagen met passagiers. Met vrijwilligers wordt het in 1840 gebouwde schip in de vaart gehouden.Voor het eerst sinds de overname kwam de WR60, voorheen de TX60, weer even op het oude honk. Hemelrijk stond de boot op de kade op te wachten, en sprak met de bemanning. De WR 60 trok ook veel belangstelling van toeristen die de haven bezochte. Twee uur later ging de WR60 met de vloed mee terug naar Den Oever.
Voor meer info over de WR 60 kijk je hier. http://www.wr60.nl
 
— Duitse historische vloot krijgt nul op het rekest


De Jonas von Friedrichstadt, een zee-ewer uit 1911

De Duitse regering heeft in een vier uur durend overleg met vertegenwoordigers van de traditionele vloot in Duitsland geen enkele toezegging gedaan over versoepeling van de nieuwe eisen aan schepen en bemanningen. Het Dachverband der deutschen Traditionsschiffe vreest dat het varend erfgoed onder het aangekondigde regime niet meer in de vaart kan worden gehouden.
Het Dachverband (vergelijkbaar met de Nederlandse BBZ) wil voorkomen dat de nieuwe veiligheidsvoorschriften worden ingevoerd. Die zouden er onder meer toe leiden dat de vele vrijwilligers waarmee de Duitse vloot wordt bemand een kostbare professionele opleiding moet volgen. Onbetaalbaar en onhaalbaar, zo luidt het protest.

Tot teleurstelling van de afgereisde bestuursleden van het Dachverband, schippers en bemanningsleden, zegde verantwoordelijk minister Dobrindt op het laatste moment zijn afspraak af. Staatssecretaris Enak Ferlemann verving hem. Hij deed geen enkele toezegging.
Lees het uitgebreide artikel van Willem de Niet in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees
— Maritiem Museum opent vaarseizoen met vernieuwde havenVoor het Maritiem Museum Rotterdam is de start van het vaarseizoen dit jaar extra bijzonder. Het evenement op zondag 11 juni vindt namelijk plaats in de vernieuwde museumhaven. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de verbetering van de informatievoorziening voor bezoekers: de Maritiem Museum App is gelanceerd en er is volop 'lading' op de kade en steigers geplaatst om de verhalen te vertellen van de haven, van vroeger en van nu. De feestelijke opening van het vaarseizoen geeft ook het startsein voor de wekelijkse historische rondvaarten van het museum.

De opening
Op 11 juni krijgen bezoekers, vanaf 12.00 uur, de kans om de haven volop in bedrijf te zien. De Bolnes-motor draait, de eerste rondvaarten vertrekken en in de smederij zijn demonstraties. De buren van het museum kunnen zich (na aanmelding) aansluiten bij een speciale rondleiding of de haven op eigen initiatief verkennen.

Rondvaarten
Van 11 juni tot en met 27 augustus zijn er iedere zondag historische rondvaarten vanuit de Maritiem Museum Haven. In een tocht van anderhalf uur ontdekken opvarenden de Erasmusbrug en andere Rotterdamse highlights vanaf het water. Ook krijgen zij een inkijkje in de historie van bijvoorbeeld stoomsleepboot 'Dockyard V' (1940) of 'Havendienst 20' (1941), schepen die nog hebben meegewerkt aan de wederopbouw van Rotterdam.

Meer informatie over de activiteiten in het Maritiem Museum en hoe je je kunt aanmelden, vind je hier  http://www.maritiemmuseum.nl.
Lees het gehele artikel op de bron: Havenloods — Voorwaarts Voorwaarts wordt mogelijk terrasDe Voorwaarts Voorwaarts, het vlaggenschip van de gemeente en provincie Groningen, wordt mogelijk een terras op de diepenring in de stad Groningen. Dat is een van de drie scenario's die op dit moment op tafel ligt voor het schip.

Onderhoudskosten
De stichting die de Voorwaarts Voorwaarts beheert, besloot er onlangs mee te stoppen. De onderhoudskosten voor het schip zijn namelijk niet meer op te brengen. Er wordt op dit moment gekeken naar andere mogelijkheden voor het schip.

Op het droge
Naast het terras-scenario, wordt er ook rekening mee gehouden dat het schip op het droge wordt gelegd als 'landmark'. 'Als het op land staat, hoef je er veel minder onderhoud aan te plegen dan in het water', zegt Otto Torenbosch, voorzitter van de stichting.

Laatste scenario
Het laatste scenario is de verkoop van het schip. De opbrengst gaat dan naar het Scheepvaartmuseum in Groningen.

Hoop op meer plannen
Alle plannen zijn nog prematuur, volgens Otto Torenbosch. Hij hoopt dat er de komende maand nog meer plannen binnenkomen. In samenspraak met de gemeente en provincie Groningen wordt uiteindelijk een beslissing genomen.
Lees het gehele artikel op de bron: RTV Noord 
— Gronings schip Voorwaarts Voorwaarts als restaurantIneke de Boer van café De Sleutel wil het Gronings vlaggenschip de Voorwaarts Voorwaarts gebruiken als drijvend restaurant. Voorwaarde: de gemeente moet een vaste ligplek in de buurt van het café goedkeuren.

Zie het als een reddingsactie voor de oude koftjalk uit 1899, die eind maart uit de vaart werd genomen. Het schip dat de laatste jaren voornamelijk werd gebruikt door bedrijven en instanties om klanten een leuke dag te bezorgen, was steeds minder in trek. Daardoor waren de inkomsten veel te laag om de grootscheepse onderhoudsbeurt van een ton die het schip voor de boeg heeft te kunnen bekostigen.

Het bestuur van de stichting Voorwaarts Voorwaarts gooide de handdoek in de ring en sinds die tijd ligt het schip werkloos in de Groningse Oosterhaven.

Doodzonde, vindt oud-voorzitter en oud-scheepswerfeigenaar Gerard Speld. De 80-jarige Speld bedacht een overlevingsplan en klopte bij horecaonderneemster Ineke de Boer (63) van café De Sleutel en cateringbedrijf ’s Amuse aan, die eveneens een liefde voor schepen heeft.

Als het aan hen ligt komt de Voorwaarts Voorwaarts aan de Hoge der A te liggen, in de buurt van De Sleutel. ,,De motor gaat dan in de mottenballen, de wc’s kunnen op de riolering worden aangesloten en de stroom komt van de wal’’, zegt Speld enthousiast. ,,Met een mooi terras op de boot en wat terrasstoelen op de wal, kan Ineke de Boer het schip vanuit haar café exploiteren.’’


Café de Sleutel aan de Noorderhaven in Groningen

De Boer is positief over het reddingsplan. ,,Met een vaste ligplek vlakbij De Sleutel is dat voor ons prima te doen. Pal voor de deur kan niet, daar is het te smal, maar net na de brug is een prima plek. Hartstikke leuk een beetje reuring in de buurt. We willen niet de verantwoordelijkheid voor het schip dragen, maar wel bijdragen aan de kosten. Wie weet kan het schip met onze bijdrage zelfs over een aantal jaren – als de markt weer wat aantrekt – opnieuw gaan varen.’’

Maar een vaste ligplaats op kosten van de gemeente is cruciaal voor het plan. ,,We weten nog niet wat de gemeente er van vindt, maar hopelijk is er het besef dat we anders als Groningen dit prachtige schip kwijtraken’’, zegt Speld. ,,En dat mag niet. Dit monument moet voor de stad behouden blijven.’’

Wethouder Joost van Keulen laat vanaf zijn vakantieadres weten dat hij de nieuwste plannen voor het vlaggenschip nog niet kent, maar altijd openstaat voor goede initiatieven. ,,Het klinkt als een leuk plan, maar om te kunnen reageren moet er eerst het een en ander worden uitgezocht’’, zegt hij.
Lees het gehele artikel op de bron: DVHN 
— Fryske Boerepreamen zeilwedstrijden op 17 en 18 juniDe Fryskeboerepreamen zeilen in Oudega (SWF) hun 2de wedstrijd  in het weekend van 17 en 18  juni, De 14 pramen  van de vereniging de Fryske Boerepream gaan de strijd weer aan. Voor het publiek zijn de wedstrijden het beste te volgen op de camping, zo dicht mogelijk bij de ingang van de jachthaven.

De wedstrijden worden georganiseerd en geleid door verenigingen of commissies, die hiervoor door het bestuur van de vereniging "De Fryske Boerepream" zijn aangezocht en de wedstrijddata worden door het bestuur van de vereniging "De Fryske Boerepream" wordt vastgesteld.

Er wordt  gezeild volgens het Wedstrijd reglement van het Watersportverbond.
Het palaver in Oudega (Pizzeria)  is op 17 juni om 9.00 uur en de start is om 10.30 uur op zaterdag. Op zondag wordt het startsein gegeven om 10.00 uur.
Voor meer info kijk je hier  Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN
— Zomerreünie Landelijke Vereniging Botterbehoud in KampenZaterdagmorgen was de Kamper Koggewerf de aangewezen locatie voor de zomerreünie van de Landelijke Vereniging Botter behoud. De zomerreünie wordt gehouden voor de donateurs van de Vereniging.

“De zomerreünie wordt meestal gehouden op de eerste zaterdag van juni, we doen dit voor de donateurs van de vereniging Botterbehoud die ongeveer 800 donatuers heeft. Daarvan komen er meestal zo’n 80-100 die op de botters meevaren. Ieder jaar zitten we in een andere stad langs de oude Zuiderzee, vandaar dat we dit jaar in Kampen zijn” aldus Karel Helder voorzitter van de vereniging Botterbehoud.

Volgend jaar bestaat de vereniging 50 jaar en zal de jubileum – zomerreünie in Enkhuizen worden gehouden.
Lees het gehele artikel en bekijk het filmpje op de bron: Kampen Online  

— Pop up museum tijdens Hanzedagen in KampenVan 15 tot en met 18 juni worden in Kampen de Internationale Hanzedagen gehouden. Het evenement wordt dit jaar voor de 37ste keer gehouden en er worden meer dan honderdduizend bezoekers verwacht.

Wat was de Hanze? Hoe is het begonnen? Waaruit blijkt de aantrekkingskracht van de Hanze? In de open lucht, in de binnentuin van woonzorgcentrum Margaretha, is tijdens de Hanzedagen een expositie te zien over de Hanze, opgesteld door het Historisch Centrum Overijssel (HCO). In deze kortstondige presentatie wordt ingegaan op de vragen die hierboven zijn gesteld.

Omdat Zwolle in 1980, bij de viering van zijn 750 jarig bestaan als stad, het initiatief nam tot het weer bijeenroepen van de oude Hanzesteden en zo de traditie van de Internationale Hanzedagen in het leven riep, is er veel aandacht voor Zwolle als lid van de oude en de nieuwe Hanze.

Bij binnenkomst in de hal van Margaretha is ook een presentatie (onder de noemer Fundatiefusions) met schetsen van de IJsselschilder Jan Voerman (1857-1941) te zien en de Musea Zutphen presenteren zich in de hal met werk van Jet Rotman.

Pop up museum geopend in woonzorgcentrum Margaretha, Burgwal 45 in Kampen, tijdens de Hanzedagen van 15 tot en met 18 juni. De toegang voor alle drie de tentoonstellingen is gratis.
Kijk hier voor meer info 
— Maritiem spektakel in Den Helder


De Nederlandse brik Morgenster, het vlaggenschip van Sail Den Helder

Den Helder maakt zich op voor het grootste maritieme evenement in ons land van dit jaar, van 22 tot en met 25 juni. Voor de vijfde keer ziet de kust voor de marinestad eruit als in de dagen van de Gouden Eeuw.

Sail Den Helder wordt jaarlijks, en niet zoals Sail Amsterdam elke paar jaar, georganiseerd. Dit jaar zijn er bij de vijfde Sail Den Helder meer dan dertig bijzondere tallships te bewonderen en ruim 160 schepen van het nationaal varend erfgoed. Voor bootliefhebbers is de Fleet Review voor de Rede van Texel meer dan de moeite waard. De kleurrijke bemanningen uit achttien verschillende landen doen hun uiterste best om hun schip zo mooi mogelijk voor de dag te laten komen. Bezoekers kunnen onder meer op zes traditionele botters rondvaarten maken langs de imposante tallships.

Na de Fleet Review meren de windjammers af in de haven van Den Helder, waar ze door bezoekers te bezichtigen zijn. De meer dan tweeduizend bemanningsleden gaan op 23 juni in vol ornaat de stad in voor de crewparade en deze wandeling wordt uiteraard begeleid met muziek. Daarnaast zijn er tijdens Sail drie podia waarop vier dagen lang bekende en minder bekende bands zullen optreden. Op het programma (zie saildenhelder.nl) staan onder meer O3GENE, bekend van het Eurovisie Songfestival, Pleun en Vinchenzo, winnaar van en deelnemer aan The Voice of Holland. Verder treden veel regionaal bekende artiesten op.Maar het belangrijkst op elke Sail zijn toch de boten. Een greep uit de bijzondere tallships:
 - Christian Radich, een 73 meter lang blinkend wit volschip uit Noorwegen
 - Cisne Branco is de witte zwaan uit Brazilië, een 46 meter lang volschip, het zusterschip van de Stad Amsterdam
 - De Eendracht, een Nederlandse driemastschoener van 59 meter
 - De Spaanse Juan Sebastian de Elcano, met 113 meter het derde grootste tallship ter wereld
 - De gigantische viermastbark Kruzenshtern. Het schip uit 1926 was een zeilend vrachtschip, maar is tegenwoordig een opleidingsschip voor de Russische marine
 - Een lokale beroemdheid is de klipperbrik Morgenster uit Den Helder. Dit 48 meter lange schip is een dwarsgetuigde tweemaster en het vlaggenschip van Sail Den Helder.
Lees het gehele artikel op de bron: Telegraaf  
— Halve Maen pakt uit met Vaderdagprogramma


Foto: Wouter van Dusseldorp

De Halve Maen pakt zondag 18 juni uit met een speciaal programma voor Vaderdag. Families kunnen op interactieve ontdekkingstocht over het schip aan de hand van het originele scheepsjournaal uit 1609 van stuurman Robert Juet van Limehouse.  Collega-replica Damschuit De Geestman is 18 juni op bezoek en kostuumhistorica Geeske Kruseman geeft tekst en uitleg over het Halve-Maenkledingproject ‘Leven aan boord’.

Compleet vuurgevecht
Op 2 oktober 1609 kwam het tot een compleet vuurgevecht tussen de bemanning van de Halve Maen en de inheemse bevolking. Dat begon met de beschieting van het schip met pijl en boog vanuit twee zwaar bemande kano’s. De Halve Maen beantwoordde dat door vuur te geven vanuit zes musketten. Daarbij lieten enkele Indianen het leven. Waarna de Indianen met meer dan 100 man vanaf een landpunt begonnen te schieten. En de bemanning van de Halve Maen het kanon inzetten.

Interactieve gezinstour
Speciaal voor Vaderdag komt dit spannende scheepsjournaal tot leven in een interactieve gezinstour. Met geluidsfragmenten en fragmenten uit het originele scheepsjournaal van de stuurman van de Halve Maen. Hij brengt je op plekken in het schip waar je nog niet eerder bent geweest en je mag klauteren via de historische trappen. Vanwege het speciale Vaderdagprogramma zijn er deze dag geen gewone rondleidingen.Damschuit De Geestman

Tot ongeveer 1900 vervoerden Westfriese tuinders hun producten per boot naar de steden. Dat moest ook wel want de tuinbouwgrond lag verspreid over 15.000 eilandjes. Dankzij Damschuit De Geestman konden fruit en  groenten uit Westfriesland naar steden als Kampen, Zwolle, Amsterdam, Zaandam en Haarlem. Een replica van dit schip, normaal te bewonderen bij de Broeker Veiling, is zondag 18 juni in Hoorn bij de Halve Maen. De schipper en zijn vrouw (acteurs) vertellen over de belevenissen aan boord van hun schip anno 1890. 
Bron: persbericht Halve Maen
— Voortbestaan Havendagen Vollenhove is onzekerDe laatste drie organisatoren van de Havendagen op een van sleepboten in de haven van Vollenhove, vlnr Julian Dierkes, Erik Lok en Wilma van Benthem

Halen de Havendagen in Vollenhove volgend jaar wel hun zilveren jubileum? Dat is de grote vraag aan de vooravond van de 24e editie die vrijdagmiddag van start gaat. Het organiserende bestuur is uitgedund tot drie personen. ,,Het is enorm aanpoten”, zegt Erik Lok, die samen met Wilma van Benthem en Julian Dierkes tekenen voor het evenement, dat dit ook nog eens is uitgebreid met extra activiteiten op de zondag.

Lok is stellig over de toekomst. ,,Het voortbestaan staat onder druk. Er moeten mensen bijkomen, anders is het gedaan met de Havendagen. De laatste jaren zijn er steeds wat mensen gestopt. Dat kun je ze ook niet kwalijk nemen. Jongens als Dick Spans en Simon Dragt hebben het meer dan twintig jaar gedaan. Maar het is gewoon moeilijk om opvolgers te vinden. Meer verenigingen in Vollenhove kampen met dit probleem”, zegt Lok.

De start van de Havendagen was vrijdagmiddag met het binnenvaren van de haven van een dertigtal stoomboten en platbodems, waaronder de uit 1902 daterende Vollenhoofse botter VN66 en de ZS13 uit Zwartsluis. Met deze schepen konden zaterdag, zondag en maandag rondvaarten worden gemaakt vanuit de haven. Vollenhove lag tot de inpoldering aan de Zuiderzee en heeft een rijk visserijverleden. De oude binnenhaven, met op de wal een beeld van de Durgerdammer vissers die ronddreven op een ijsschots op de Zuiderzee, herinnert hier nog aan. In 1994 werden de gerestaureerde havens door de toenmalige gemeente Brederwiede overgedragen aan de Vollenhoofse bevolking en dat was toen de aanleiding voor de eerste Havendagen.
Lees het gehele artikel op de bron: Stentor  
— Touwslaanweekend op 10 en 11 juni in EnkhuizenAls onderdeel van het centrale thema Handgemaakt organiseert het Zuiderzeemuseum dit seizoen speciale ambachtsweekenden: één weekend per maand krijgt een specifiek ambacht extra aandacht. Je kunt dan niet alleen zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext, maar ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. Dit weekend staat het touwslaan centraal.

Touwslaanweekend
​Tijdens het touwslaanweekend, zaterdag 10 en zondag 11 juni, staan er op verschillende plekken in het buitenmuseum lijnbanen waar je kunt zien hoe vroeger touw werd gemaakt. Op één plek wordt gekleurd springtouw gemaakt en op andere plaatsen worden de touwslaantechnieken getoond op verschillende lengtes lijnbanen: van extra kort tot heel lang. Ook touwslagerij Steenbergen is dit weekend aanwezig om het ambacht te laten zien dat zij al sinds 1900 als  familiebedrijf uitvoeren. Het knopengilde demonstreert hoe een ‘stootwil’ wordt gemaakt.In de filmzaal worden diverse lezingen gegeven; Hemp Collective geeft bijvoorbeeld twee (kindvriendelijke) lezingen over het gebruik en de toepassingen van hennep door de eeuwen heen. Ook worden er producten getoond en verkocht waarin tegenwoordig hennep in is verwerkt. De Nederlandse kampioenen van Jumping Spirit zorgen voor verschillende, hedendaagse touwspringdemonstraties op het pleintje aan de stadsgracht.

Achternaam
Tijdens het Touwslaanweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Touwslager (Touw, Touwen, Van der Touw en Van Touw) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots'. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 10 en 11 juni gratis toegang tot het museum.
Kijk hier voor meer info 

— Amsterdamse studenten ijveren voor verjonging skûtsjevloot
  

Foto: Tom Coehoorn

Achttien skûtsjes, bemand door ruim driehonderd studenten, lagen zaterdagavond afgemeerd in de haven van Langweer. Feest? Zeker. Maar ook een missie.

Het hoogtepunt van het jaar, een minivakantie voordat er weer keihard gestudeerd moet worden, een geweldige reünie – het is het volgens de Amsterdamse studentes allemaal. Was het evenement vroeger puur een Amsterdamse aangelegenheid, nu doen er ook teams mee uit studentensteden als Maastricht, Enschede, Groningen en Leiden. Er zijn zelfs teams die zich ver na hun studietijd nog blijven inschrijven.

Voorzitter Bart Schueler van de organisatie slaat het tafereel dan ook tevreden gade. De 22-jarige student geneeskunde, tegenwoordig Amsterdammer maar geboren en getogen in Breda en met weinig kennis van de Friese traditie, kwam via de studentenvereniging in aanraking met het skûtsjesilen. ,,Ons doel is meer jongeren te interesseren voor het skûtsjesilen. We geven opleidingen, varen gedurende het jaar ook geregeld met skûtsjes zodat er steeds meer schippers getraind worden. En die schippers worden steeds beter!’’


De winnaar: het skutsje Dankbaarheid

Het studenteninitiatief slaat aan: de animo wordt gestaag groter. En met studentikoze fantasie worden er de nodige vernieuwingen aangebracht in het skûtsesilen. Zo voer de vloot vrijdagavond onder een bonkende beat de haven uit. En zaterdag ging de wedstrijd niet alleen om zo hard mogelijk zeilen, maar moest er onderweg ook nog scherp gemanoevreerd worden om een stuk turf van de kade te pakken.

Winnaar was de Dankbaarheid, voor de tweede keer op rij, met schipper Sjoerd Hobma en een team van Studentenzeilvereniging Mayday uit Groningen.
Lees het gehele artikel op de bron: LC + 

— Dag van de Zeesleepvaart Maassluis trok 4000 bezoekersBijna 4000 bezoekers hebben zaterdag 20 mei in de buitenhaven van Maassluis een overwegend zonnige Dag van de Zeesleepvaart bezocht. Om 11.00 uur bliezen schepen hun hoorn om de start van het maritieme evenement in te luiden. Bezoekers konden heel de dag de verschillende historische slepers bezoeken waar druk gebruik van werd gemaakt. Op de kade stonden oude ambachten, eetgelegenheden en met verschillende schepen kon een rondvaart worden gemaakt. Shantykoor die Maeze Sanghers, Het Waterweg koor en het Meezingkoor Maassluis zorgden in de middag voor extra sfeer op de kade.Als spectaculaire afsluiting van deze dag was er een vlootschouw waaraan tientallen schepen deelnamen. Een parade aan diverse schepen van oude stoomslepers zoals de Furie tot moderne schepen zoals de Alp Ace trok voorbij de haven monding van Maassluis zodat de vele bezoekers een prachtig zicht hadden. Als kers op de taart lieten de Piet Hein, het oude jacht van koningin Juliana, en het cruiseschip Rotterdam zich ook nog zien.

De Stichting Sleepboothaven Maassluis organiseert het ene jaar de Dag van de Zeesleepvaart en het andere jaar de Vaardag Sleepboothaven. Bij laatstgenoemde is de opzet kleiner en ligt de focus puur op rondvaarten van Maassluise schepen. De Dag van de Zeesleepvaart is groter van opzet met meer schepen, ook van buiten Maassluis, veel leuke walactiviteiten en traditiegetrouw een vlootschouw. Het Sleepvaart Museum was aanwezig met drie kramen waar nieuw verschenen en antiquarische boeken en items uit de museumshop te koop waren.
Bron: nieuwsbrief Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis
— Oosters ‘kaftan’ uit 17e eeuws wrak bij TexelTexel – De belangrijkste ankerplaats van de Gouden Eeuw bij Texel levert opnieuw een vondst van wereldformaat. Na ‘de jurk’ wordt uit hetzelfde 17e-eeuwse wrak nu een oosters gewaad – een kaftan – getoond. Deze is slechts tien dagen te zien in Museum Kaap Skil op Texel van 16 t/m 25 juni.

April 2016 werd in Museum Kaap Skil een zeer exclusieve zeventiende-eeuwse jurk gepresenteerd, die door lokale duikers was opgedoken bij een scheepwrak voor de kust van Texel. Een wereldwijd unieke vondst; er is nauwelijks kleding uit de zeventiende eeuw bewaard gebleven. Dit nieuws ging de hele wereld over. Maar de jurk is niet het enige kledingstuk dat van de zeebodem bij Texel kwam. Een onderzoeksteam heeft onlangs een ander opgedoken kledingstuk bestempeld als een minstens even belangrijke vondst als de jurk.
 
Een zijden kaftan, vermoedelijk gedragen door een vrouw of een kind. “Toen we de vondst voor het eerst zagen, waren we zo betoverd door de jurk, dat we niet door hadden dat ook dit kledingstuk bijzonder uniek is”, aldus medewerkers van Museum Kaap Skil. De jurk en andere vondsten verwezen meer naar de Stuarts en zeer hoge adel uit het noordwesten van Europa. Deze vondst verwijst naar het Ottomaanse rijk: in Constantinopel droegen de elite en leden van de hofhouding van de sultan dergelijke weelderige kaftans. De kaftan is zeer kwetsbaar. Daarom is het heel bijzonder dat het straks 10 dagen te zien is in Museum Kaap Skil van 16-25 juni.
Lees het gehele artikel op de bron: Nauticlink 
Berichten in de Zeepost van deze week:
— Voorwaarts Voorwaarts wordt mogelijk terras
— RNLI helpt Tres Hombres de haven in
— Bijzonder bericht op Omroep Friesland

— Maritiem spektakel in Den Helder
— Meer zand voor geul voor kust Ameland Zuidwest
— McDonald’s bouwt in Markermeer tropisch eiland voor klanten

— In 20 minuten naar Ameland
— Nordlys na lange periode weer naar zee
— Duitse historische vloot krijgt nul op het rekest

— Storm zorgt voor spanning bij theatermakers Oerol
— Waterplantengroei onverminderd in het Markermeer


Scheepspost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC

FVEN