Zie ginds komt het vrachtschip Stad Breda

Eerder dan verwacht en met luid getoeter voer schipper Hamp Harmsen uit Lochem gistermiddag met Stad Breda de Bredase wateren binnen. Het door hem eigenhandig gerestaureerde vrachtschip uit 1925, destijds bestemd voor de beurtvaart van Amsterdam naar Breda en vice versa, blijft ongeveer een week liggen aan de Veilingkade bij Pier 15.

Glimmend in de zon is Stad Breda een ware blikvanger. Toen het nog dienst deed als vrachtschip, tussen 1925 en 1940, stond het ook bekend als een snel schip. De afstand Breda-Amsterdam werd in tien uur afgelegd. Reden waarom niet zelden passagiers met de vracht meereisden. Het tochtje van Delfshaven naar Breda duurde nu ruim zes uur.

De tijdelijke thuiskomst van het 26,70 meter lange schip is een initiatief van Marcel Vos. De komst naar Breda ziet Marcel Vos als aanzet van een andere droomwens: het creëren van een museumhaven, waar historische schepen bijeen liggen. Plus een scheepswerf, waar het oude turfschip van Adriaen van Bergen, beroemd geworden in de Tachtigjarige Oorlog, nagebouwd zou kunnen worden.

Lees het gehele artikel op de bron: BN de Stem via blendle (€)

 

EOC
RVEN