Wedstrijdwater Y-Zeilen steeds verder weg

Het jaarlijkse Y-Zeilen is uniek, want waar kan je nog 19 varende monumenten voorbij zien zeilen? Maar het wordt steeds moeilijker voor de organiserende Vereniging Museumhaven Amsterdam. Het aantal deelnemers daalt en het wedstrijdwater ligt steeds verder weg.

Ook voor IJburg kan niet meer gezeild worden. Boskalis is begonnen 2000 hectare zand op te spuiten voor IJburg 2, het wordt een enorme vlakte. De schepen moesten vanaf de Sumatrakade door de Oranjesluis en dan nog een uur motoren voorbij Pampus om bij de wedstrijdbaan voor Pampushaven te komen. Niet ideaal, bijna geen toeschouwers en de wind werkte ook al niet mee. In het begin zuidoost niks, draaiend naar oost heel weinig en pas om 3 uur ‘s middags toenemend tot nog geen noordoost 2 Bft.

Niet uit de plooi
De historische klippers, tjalken en aakjes lagen uren te dobberen, de zeilen wilden niet uit de plooi. Zonnen en koffiedrinken op de luiken, de stemming bleef er wel in en maar wachten. Ruim 2, zelfs 3 uur was nodig voor het eerste rondje langs de boeien. Met een beetje wind op het laatst werd dat gelijk de helft.

Lees het gehele artikel van Hajo Olij op de bron: Schuttevaer

Of in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees

Uitslag:

  1. Deinemeid (klipper)
  2. Spes (klipper)
  3. Eben Haezer (skûtsje)

Foto: Drie koplopers bij het Y-Zeilen met de wind vol in de zeilen: de klipper Deinemeid (1), het skûtsje Eben Haezer (3) en de tjalk Fosta (4) (Foto Hajo Olij)

 

 

EOC
RVEN