‘Varen met antiek schip straks ernstig bedreigd’

Het wordt bijzonder lastig om historische schepen in de vaart te houden. De hypotheekeisen zijn te hoog en de veiligheidsregels erg streng.

„Veel historische schepen moeten straks stil blijven liggen. Dat is heel pijnlijk”, zegt voorzitter Rolf van der Mark van de Federatie Varend Erfgoed Nederland. „Na andere banken stopt ook de laatste bank, de Rabobank, met het aanbieden van scheepshypotheken voor varend erfgoed”, zo schreef de belangenclub afgelopen week in een brandbrief.

„De ING is er eerder al mee gestopt. Het wordt zo heel lastig om nog evenementen te blijven organiseren”, licht Van der Mark toe. Oudere eigenaren kunnen steeds moeilijker kopers vinden voor hun varend erfgoed. De strengere eisen van hypotheekverstrekkers komen hier nu nog bovenop, vreest Van der Mark. Als er al kopers te vinden zijn, dan mogen die er van hun bank niet meer mee varen.

Een vaste ligplek bepaalt mede de waarde van een schip, vandaar dat de banken hier waarde aan hechten. Bovendien loopt een stilliggend vaartuig minder risico op diefstal of ongelukken. „Maar de schepen zijn wel verzekerd, dus de risico’s zijn best te overzien”, stelt Van der Mark hier tegenover.

Het behoud van historische schepen in Nederland staat van alle kanten onder druk. Jongere generaties hebben weinig zin meer in al het onderhoud en gedoe. En afgezien van de financiering zorgen ook nieuwe veiligheidseisen voor problemen, stelt de Federatie. „Schepen mogen vanaf 30 december 2018 alleen nog zelfstandig varen als zij een veiligheidscertificaat hebben.”

Lees het gehele artikel op de bron: de LC via blendle (€ 0,19)

 

EOC
RVEN