Van Kriegskutter tot zeilend vrachtschip

De brigantijn Tres Hombres heeft een afwisselend leven achter de rug. Ze werd in 1943 gebouwd als Kriegs Fischerei Kutter (KFK), een vaartuig ontworpen als een patrouille vaartuig dat na de oorlog ook voor visserij geschikt zou zijn.

Het originele KFK ontwerp kwam van een Oostenrijkse firma in de dertiger jaren. Zij namen de rompen van een aantal Oostzee vissersschepen, waarschijnlijk nog zeilende schepen, en deden daar de eerste sleeptank-proeven mee. Door deze testen konden ze een romp ontwerpen met erg weinig waterweerstand, gortig zeewaardigheid en zeer manoeuvreerbaar. Uiteindelijk zouden er zo’n 800 tot 900 van deze schepen gebouwd worden.

Wat de Seeadler, haar oorspronkelijke naam, allemaal voor missies heeft gehad in de oorlog is niet bekend. Het verhaal gaat dat ze na de oorlog geholpen heeft als mijnenveger in de Oostzee. Daarbij zou ze zelfs in de Oslofjord gezonken zijn. Een paar jaar na de oorlog werd ze als vissersschip in Kiel gebruikt. Na een aantal keren te zijn opgelegd en als veerboot in Ierland te hebben gevaren werd ze de ambassadeur voor de zetelende vrachtvaart. Ze voer als brigantijn al vele malen op en neer naar het Caribisch gebied, voor CO2 vrij transport van verschillende goederen.

EOC
RVEN