TX 11 te bezoeken bij “Boten bij de Vis” op Oudeschild

Vanaf 15 september is de tentoonstelling “Boten bij de vis” te bezoeken in Museum Kaap Skil in Oudeschild, Texel. Deze reizende expositie gaat over de vissersvloten van de Zuiderzee en de regionale verschillen en overeenkomsten daarin. Tijdens de tentoonstelling maak je kennis met de vissers uit het Zuiderzeegebied, hun schepen en de werven waar ze werden gebouwd. 

– Blazer TX11
Texelaars voeren vooral op blazers, waarvan er veel in Friesland werden gebouwd. De TX11 is een van de twee blazers die nog in de vaart zijn. De oorspronkelijke TX11 is in 1892 gebouwd op scheepswerf De Hoop in Workum. De restanten ervan zijn ondergebracht en te zien bij Museum Kaap Skil. Het herbouwde schip stamt uit 1980, afkomstig van werf ’t Kromhout in Amsterdam. Het schip behoort tot de collectie van de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum.

De herbouwde TX11 is op zaterdag 15 september van 10:00 tot 17:00 uur en zondag 16 september van 12:00 tot 17:00 te bezoeken in de haven van Oudeschild. Aan boord vertellen vrijwilligers over de historie en de werking van het schip. De toegang is exclusief voor bezoekers van Museum Kaap Skil. De toegangskaart van het museum geldt als entreebewijs.

RVEN
EOC