Stad Breda schittert straks in haven

Begin vorige eeuw voer Stad Breda tussen Breda en Amsterdam. Tijdens de monumentendagen keert het schip even terug.

Zeven jaar geleden lag het motorschip in feite weg te roesten aan de kade van de Roode Vaart in Zevenbergen. Stad Breda, een in 1925 in opdracht van de Katwijkse broers Van Zuilen gebouwd vrachtschip, bestemd voor de beurtvaart van Amsterdam naar Breda en vice versa. Hamp Harmsen uit Lochem kocht het schip in 2015, is druk bezig met de restauratie en brengt het in september tijdelijk terug naar ‘huis’, naar Breda, waar het schip rond de Monumentendagen (7-8 september) te bewonderen is.

Het initiatief van die glorieuze terugkeer ligt bij de Bredase ondernemer Marcel Vos. ,,Het komt te liggen bij Pier 15 aan de Veilingkade, het schip past namelijk niet onder de Koning Willem-Alexanderbrug door.” Marcel Vos is tevens voorzitter van watersportvereniging Breda, geïnteresseerd in de historie van zijn woonplaats én als projectleider ‘Turfschip van Breda’ onder meer verantwoordelijk voor de rondvaarten – door de toegangspoort van het kasteel van Breda – dit jaar voor de derde keer, ook tijdens de Monumentendagen.

Vos zou graag willen dat Breda meer doet met zijn maritieme geschiedenis. En zeker met het op het paard van Troje geïnspireerde heldenepos rond het turfschip, dat zich afspeelt in maart 1590, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Manschappen van krijgsheer Maurits dringen – verborgen in het turfschip van Adriaen van Bergen – het kasteel binnen en veroveren dat op de Spanjaarden.

Ideeën heeft Vos genoeg. Een museumhaven creëren, waar historische schepen bijeen liggen, met informatie en oude ambachten op de wal. Plus een scheepswerf, waar het oude turfschip nagebouwd kan worden.

Lees het gehele artikel op de bron: BN de Stem via blendle (€) 

 

 

EOC
RVEN